söndag 4 december 2011

November 2011

Priserna på bostadsrätter i urvalet steg i november, prisutvecklingen var +2,4% jämfört med månaden före. Sedan årsskiftet är prisutvecklingen +0,1% och sedan toppen i januari 2011 på 59 100 kr / kvm är detta ett ackumulerat fall på -1,9%.


Uppdelat på lägenhetsstorlek var snittpriserna per kvadratmeter:

Storlek (kvm) Pris (kr / kvm)
0-30 69 200
30-50 56 500
50-80 53 700
80- 48 800
Alla 58 000

215 kommentarer:

«Äldst   ‹Äldre   1 – 200 av 215   Nyare›   Senaste»
Anonym sa...

Haaaaa haaaaa alla bittra förortshyresmuppar, det blev inget ras, ni kan stå kvar på perrongen och pissa i motvinden.

Anonym sa...

19:41

Börjar det bli svettigt nu när du inser att du har missat chansen att sälja på topp eller ?

Anonym sa...

Bra objekt säljs fortfarande medan dåliga är osäljbara, jag har själv skambudat (riktiga skambud) på 4 objekt i Oktober-November, samtliga drogs helt enkelt tillbaka. Gissningsvis kommer dessa inte få sålt på flera år då jag finner det helt otänkbart att marknaden skulle vända upp.

Anonym sa...

Pris/kvm för Jan 2011
Storlek (kvm) Pris (kr / kvm)
0-30 68 200
30-50 58 200
50-80 55 900
80- 55 500
Alla 59 100



Pris/kvm för Nov 2011
Storlek (kvm) Pris (kr / kvm)
0-30 69 200
30-50 56 500
50-80 53 700
80- 48 800
Alla 58 000


Förändring i procent från Januari till November


Storlek (kvm) Pris (kr / kvm)
0-30 +1,5 %
30-50 -2,9 %
50-80 -3,9 %
80- -12,1 %
Alla -1,9 %


På en 3:a på 75 kvadrat har man sumpat ca 165 000 sedan Januari

Anonym sa...

Små lgh verkar osänkbart, går upp trots den värsta krisen på årtioenden.

Anonym sa...

Det verkar stämma bra överens med min teori om att folk kommer välja det som kostar minst (totalt) när det börjar bli dags att downsiza. Villor kommer falla mest därefter stora lägenheter. De små lägenheterna kommer det (fortsatt) vara mest konkurrens om eftersom man trots måste bo någonstans...

Anonym sa...

re: 22.39
Du har alltså lagt skambud på dåliga lägenheter som ingen vill ha. Vilka människor det finns, man tror inte att det är sant. Din tanke är alltså att flytta till en dålig lägenhet som du ska sälja med vinst om några år? Ha ett kul liv.

Anonym sa...

Intressant att små lägenheter, som ju påstods skulle drabbas hårdast av bolånetaket, är de enda som fortsätter att säljas till vansinnespriser...

Anonym sa...

Kan ju även bero på att juniorerna som köper de minste lägenheterna har minst koll och fortsätter köpa....Men de vaknar väl snart de med?

Anonym sa...

Kan nog även vara en del som säljer större lägenheter och flyttar till mindre (rädda vinsten eller sänka lånen), bidrar till att hålla upp priserna på små lägenheter.

Anonym sa...

03:15
Hahaha, klockren kommentar, killen avslöjas med byxorna nere.

Anonym sa...

Risken för att bostadsmarknaden havererar och går upp det närmaste året är tack och lov, för alla Sveriges invånare, helt obefintlig.
Man är tämligen ensammen på de flesta visningar nu.

Anonym sa...

Förorten, i alla fall där jag bor, verkar också stå emot bra och faller inte lika mycket som innerstaden för motsvarande storlek på bostaden.
Det ser onekligen ut som att folk har börjat välja ett billigare alternativ.
Är väl i och för sig ganska naturligt att dyrast faller mest i kristider.

Anonym sa...

Brr, det börjar bli kallt på parkbänken nu, var det så klokt det här...?

Anonym sa...

03:15: Du bör nog sova på nätterna och låta de få stackars hjärnceller du har(?) vila. Varför skulle någon köpa ett skräpobjekt som han inte trodde skulle gå upp på några års sikt för att försöka sälja några år senare med vinst?! Läs om, tänk rätt! Ett alternativ kan ju vara att renovera och sedan -hemska tanke- faktiskt bo där långe!

Anonym sa...

@03:15 & 08:34
Är ni kanske lite efterblivna eller vill ni inte förstå?
Toppobjekten går fortfarande bra då det finns människor med mkt cash som skiter i om de betalar några överpris, bara de får en flashig adress. Jag behöver inte en lägenhet på strandvägen eller norr mälarstrand, utan nöjer mig med en lite mer blygsam adress på Kungsholmen och dessa objekt har tappar ordentligt i värde.

Ps. byxorna nere har din morsa på den lokala puben...

Anonym sa...

Det som ändå slår en när man kollar på statistiken över lite längre tid är att marknaden ändå är väldigt stabil. Priserna varierar ganska lite egentligen. Under hösten 2008 sjönk priserna med c:a 22 % i innerstaden på bara fem månader, något liknande lär vi inte få se igen.

Anonym sa...

Re 09:55
Jag befinner mig i Australien, klockan var inte så mycket här. Du tänkte nog inte på det eftersom du inte har råd att resa bort så ofta.

Renovera är jättebra när det är ett fint objekt, är det för få fönster och dålig planering etc så kan du renovera för miljoner utan att få det fint. Men du har säkert inte koll på det heller. Men nu vet du.

Anonym sa...

10:07
Hehehe, kaaatjing vad du smiskar 09:55 och 09:57. Men inte så svårt iofs han verkar eftebliven som ett mongo.

Anonym sa...

@10:07
Haha! citat: "kaaatjing" och "eftebliven som ett mongo" Mycket roligt du måste vara max 12år, du har gjort min dag!

Anonym sa...

11:13
fett wööörd mannen!!

clueless sa...

Statistiken är missvisande. Bostadsbubblan sprack i april, det har cornucopia sagt!

Kreditkranen strypt osv ...

Anonym sa...

Cornucopia är Lord of the fjants.

Anonym sa...

10:15
Är du sann eller?

Anonym sa...

Problematisk situation med strukturella problem. Många bostäder är byggda 50-60-70 tal samt tidigare är byggda efter ett välfärdssamhälle som är under kraftig nedmontering. Få vill/kan betala sina höga boendekostnader vid sjukdom, arbetslöshet. Tidigare fanns allmäna försäkringar mot sådant, dessa är nedmonterade. Dom privata har ochså av begränsad tidslängd. I takt med att det svenska samhällets förändring kommer säkert priserna på små relativt biliga bostäder öka liksom dyrare exlusivare. Kvar blir standardlgh som sjunker i pris.

Anonym sa...

Tillfälligt hack i kurvan.

Konsensus är ner 30-40% till slutet av 2012.

Anonym sa...

12:57 Du menar att det är konsensus i din hjärna? alla därinne tycker lika ?

Anonym sa...

12:29
?? VAD MENAR DU DIN AMÖBA? Det är du som inte är sane!! Di kan vara det

Anonym sa...

Övertron på att staters obligationer alltid är riskfria har lett till artificiellt låga räntor i över 20 år, vilket i sin tur lett till en vanföreställning bland ledande politiker att man kan låna utan att behöva betala någon märkbar ränta.

Nu när illusionerna om den riskfria investeringen har spruckit så går räntorna upp och det blir därmed åter som det alltid har varit, nämligen kännbart och kostsamt.

De stater som lånat sig till lycka och välstånd får därmed betala för sina okloka beslut och de banker som lånat ut utan säkerheter i tron att det var "riskfritt" får förhoppningsvis betala för detta i form av kreditförluster och lägre vinster.

Anonym sa...

Dock inte i sverige, då banker, seb, swedbank, nordea samt troligen även shb är kommunala vid kriser. Sverige är en alldeles för liten ekonomi för att staten ska låta någon av dessa falla, det har historien visat.

Anonym sa...

Det bidde inget ras denna gång heller, den verkliga statistiken är faktiskt egentligen rekordhöga priser, för det är bara de halvdåliga lägenheterna som säljs och repr i urvalet, stattestiken blir skev. Ni kommer o få se, jag har rett.

Anonym sa...

Hahaha, jag märker att bajsarnas argument tryter.

mvh
14:13

Anonym sa...

14:13
woord, du snackar bort baissarna totalt.

Bo Gringebäck sa...

Kreditkranen avstängd och badvattnet är iskallt. Bolångetorskarna håller krampaktigt proppen på plats ... men hur länge till?

När proppen väl går ur blir färden inte nådig. Då börjar resan mot nollpunkten. Gråt och tandagnisslan i kvällspressen framåt februari. Panik i mars.

Anonym sa...

Bla bla bla snart kommer det stora raset bla bla bla då blir det inte nådigt bla bla bla panik panik bla bla bla bolånetorskar bla bla bla

Hur länge orkar ni upprepa samma gamla mantra år efter år samtidigt som priserna ligger på toppnoteringar? Förstår att det är deprimerande att bo i en hyreslänga i förorten när ni tänker på att ni skulle kunnat bo bra i innerstan och dessutom tjänat en massa pengar.

Anonym sa...

17:21
Kaaaaaaa..tjiiing!!

Anonym sa...

10:07: Såvida du inte är globetrotter eller reser konstant i arbetet har jag garanterat rest mer än dig och bott på fler femstjärniga hotell än vad du har knullat snygga brudar, vilket dock kanske inte säger så mycket. Var stod det att det saknades fönster? Sluta hitta på och läs texten istället. Hur har den Australiensiska bomarknaden gått förresten, det var ju annorlunda där borta också?

Anonym sa...

18:03
Vilken jävla pajas du är, stick härifrån ditt äckel.

Anonym sa...

Jag instämmer med 18:03 trots att jag bor i BR.

Många små människor på detta forum. En gemensam nämnare för oss äldre och erfarna (jag har åkt på en del smällar genom åren)är att vi vet värdet av att vara ödmjuk.
Var det inte en smart man som sade att ju smartare du är desto mer inser du att du inte kan. Många små liv på detta forum som är oerhört endimensionella. Vissa är rent av efterblivna och andra försöker stärka sina argument med att de lever livet i solen. Sen har vi några som står på läktaren och hejar. Det tycker jag iofs är lite gulligt :)Glömde at det finns en massa messerschmidts som mig också...

Anonym sa...

21:01: Ödmjuk var ordet.

Legio sa...

Det är lönlöst. Marknadens öde är förseglat. Innan midsommar har resan mot nollpunkten tagit fart. Innan kräftorna gråt och tandagnisslan i Aftonbladet. Det blir en kall vinter.

Den som inte rusar mot utgången nu kommer att sitta med Svarte Petter i vinter.

Marknaden står helt klart och väger. Kreditkranen är avstängd och badvattnet börjar bli ljummet. En "liten dipp" tror jag inte en sekund på, det är inget annat än önsketänkande. Nej börjar vattnet sippra är det snart propp ur som gäller. Panik, gråt och tandagnisslan när resan mot nollpunkten tagit fart. Det blir en kall vinter för många!

Kreditkranen är avstängd och badvattnet iskallt. Vem sitter på Svarte Petter när kejsaren avslöjas naken? BLT-kollektivet håller krampaktigt proppen på plats ... men hur länge till? När resan mot nollpunkten tagit fart blir det inte roligt. Gråt och tandagnisslan i kvällspressen. Det blir en kall vinter!

Det har helt klart börjat. Badvattnet är iskallt och BLT-kollektivet håller desperat proppen på plats, men hur länge till? Vem kommer att sitta på Svarte Petter när kejsaren avslöjats naken? Det blir en kall vinter för många. Gråt och tandagnisslan i kvällspressen när resan mot nollpunkten tagit fart. Panik och desperation framåt vårkanten.

Kreditkranen är åtskruvad och korthuset har börjat vackla. Ingen vill bli sittande på Svarte Petter efter att raketen tappat bränsle och kejsaren avslöjats naken. Badvattnet är definitivt iskallt, men hur länge innan proppen åker ur? Det blir en kall vinter för många när pulkafärden mot nollpunkten tagit fart. Gråt och tandagnisslan i kvällspressen framåt vårkanten när bolånetorsken hamnar under vattenytan. Festen är över! För den som kan: sälj för allt vad tygen håller. Slakten kommer inte att bli nådig!

Anonym sa...

Legio:
Samma sak femton gånger. Sak samma gånger femton. Femton samma gånger sak. Gånger femton sak samma. Samma gånger sak femton. Femton samma sak gånger.

Anonym sa...

22:17: Påminner om en bok jag läste en gång. Författare var Kim Jong Il. Faktainnehållet var ungefär detsamma också.

Anonym sa...

Den första paragrafen är ju från vecka 20 i år? http://lassekongosbostadstracker.blogspot.com/2011/05/vecka-20-2011.html (se 11:51).

Håller inte med att det är samma sak hela tiden, det är subtila nyanser och kraftfulla skiftningar (badvattnet går från ljummet till iskallt, årstid från kräftor&midsommar till annalkande vår). En poet föddes här i kommentarsfältet...

Anonym sa...

Jevvla BLT-Ni66ers!

Anonym sa...

Omlistad till fortfarande fantasipris:
http://www.svenskfast.se/hemnet/pages/ObjectView.aspx?objectid=3V1CS71P8VPQAEDV

Mårten sa...

Om det går ner ska man köpa "renoveringsobjekt" i ett "poppisområde". Det viktigaste är att lägenheten är bra planerad, ligger högt och har balkong, men i övrigt får den se för jäklig ut. När det senare går upp närmar sig alltid priserna mellan traditionellt heta områden (som Östermalm) och poppisområden (som Södermalm), och mellan lägenheter av olika standard. Det är iallafall den slutsats jag dragit från tidigare nedgångar. Tänk på demografin. Om det bor fler yngre i området varierar priserna mer efter konjuktur. Under IT-eran fanns det faktiskt kvartal då Södermalm var dyrare än Östermalm, men nu är det definitivt inte så.

Så... nu SKA man lägga skambud på lägenheter INGEN vill ha, om man nu vill köpa något överhuvudtaget.

Gustav Vasa sa...

LASSE KONGO:
******************************************************
Den här bloggen skulle må bra av om du tog och modererade bort de värsta avarterna till kommentarer. Varje vecka är det mängder av sanslöst låga kommentarer från en del håll och kanter. Rensa bort skräpet så folk skärper till sig. Ständigt framstår delar av kommentarsfältet som ett dyngfält från samhällets bottenskrap (gäller från båda sidorna av "debatten").
******************************************************

Anonym sa...

00:24
Suck.. den där kvarten är kanske värd 4 milj. Ett par med en gemensam inkomst på 50-60 k och normaliserade lånevillkor.

6 milj? Jag tror söder har de mest övervärderade bostäderna i stockholm.

Anonym sa...

Gustav Vasa, så du förespråkar moderering av det fria ordet?

Anonym sa...

re: 00:24.

Vaddå värd 4 miljoner? Hur menar du, det är marknadspris.

Och inkomst på 50-60? Par som köper den lägenheten tjänar nog åtminstone 80 k tillsammans och då är det helt lugnt.

Anonym sa...

8:57
Par som tjänar 50-60 k tillsammans kan bo i förorten, innerstan är till för eliten, vi vill inte ha kreti o pleti här, inte Achmed och hans familj på 10 pers heller.

Anonym sa...

00:24
Otroligt fin lägenhet, den är värd en bra bit över 6 millar i normalfall, och det får dom om 3-6 månader när marknaden normaliserats.

Anonym sa...

09:59
Hur mycket tjänar eliten då?
Intressant för mig att veta i vilken klass jag och min sambo tillhör.

Tack på förhand

Anonym sa...

saxat ur dagens E24.se

"Han tillägger dock att det inte ser ut som om de som köper sin bostad idag kommer att få samma gynnsamma utveckling framöver.

- Vi har redan sett en avmattning på marknaden och inget talar för stora prisökningar framöver, säger Lars-Erik Nykvist."

Anonym sa...

09:59
Minst 40.000 brutto per person iallafall.

Anonym sa...

Jag och min sambo köpte för en månad sen en lägenhet på Gärdet på 50 kvm för 47.000 kr per kvm. Börjar kännas som en allt bättre affär när marknaden inte ser ut att krascha totalt. Vi räknar dock inte med någon vinst utan hoppas på att få tillbaka samma peng när vi säljer lägenheten om ett antal år. Boendekostnaden blir densamma som för vår nuvarande hyresrätt.

Men, viktigt att påpeka är att vi köpte för att vi vill bo. Hur ska man annars göra? Vi får helt enkelt se till att amortera aggressivt så ska det nog gå även om marknaden kraschar, och jag tror att fler borde tänka så. Så länge man inte sitter med en blankoskuld när bostaden är såld så klarar man sig.

Anonym sa...

09:55

Har svårt att tro att någon med 80 k skulle vilja bo i den där kvarten, men visst. Oavsett så är den löjligt övervärderad, det finns mycket finare alternativ för 6 milj.

Bo Gringebäck sa...

Legio 21:43

Sanningen är inte alltid rolig men den tål att upprepas. Jag säger bara som det är och blir man irriterad ... ja då säger det en hel del om den personen och om hans eller hennes soliditet.

Faktum kvarstår: när proppen väl går ur och allas miljoner förvinner ner i avloppet med ett slurp blir det inte roligt. Luftslottet har redan fått pyspunka ... men hur länge till? Borg kan nog lappa och laga bäst han vill men det är förgäves.

Bostadsmarknadens öde är förseglat. Vem sitter på Svarte Petter när pulkafärden nerför puckelpisten tagit fart? Platt fall i slasken framåt mars!

Hälsningar,
Bo Gringebäck alias Sixten Jarnebrink

Anonym sa...

Pyys!

http://www.boliga.se/map.aspx?id=3050785

Anonym sa...

Ingen har väl missat Nordeas räntehöjning, trots deras dystra prognoser för tillväxten? Tydligen dags att börja säkra inför BaselIII+ samt ta höjd för bad debt skapad under lånekarusellens glada dagar.

Lars-Ove Jarnebrink aka Greger Lejonbringa sa...

*** Sanningen är inte alltid rolig men den tål att upprepas ***

Det är lönlöst. Marknadens öde är förseglat. Innan midsommar har resan mot nollpunkten tagit fart. Innan kräftorna gråt och tandagnisslan i Aftonbladet. Det blir en kall vinter.

Den som inte rusar mot utgången nu kommer att sitta med Svarte Petter i vinter.

Marknaden står helt klart och väger. Kreditkranen är avstängd och badvattnet börjar bli ljummet. En "liten dipp" tror jag inte en sekund på, det är inget annat än önsketänkande. Nej börjar vattnet sippra är det snart propp ur som gäller. Panik, gråt och tandagnisslan när resan mot nollpunkten tagit fart. Det blir en kall vinter för många!

Kreditkranen är avstängd och badvattnet iskallt. Vem sitter på Svarte Petter när kejsaren avslöjas naken? BLT-kollektivet håller krampaktigt proppen på plats ... men hur länge till? När resan mot nollpunkten tagit fart blir det inte roligt. Gråt och tandagnisslan i kvällspressen. Det blir en kall vinter!

Det har helt klart börjat. Badvattnet är iskallt och BLT-kollektivet håller desperat proppen på plats, men hur länge till? Vem kommer att sitta på Svarte Petter när kejsaren avslöjats naken? Det blir en kall vinter för många. Gråt och tandagnisslan i kvällspressen när resan mot nollpunkten tagit fart. Panik och desperation framåt vårkanten.

Kreditkranen är åtskruvad och korthuset har börjat vackla. Ingen vill bli sittande på Svarte Petter efter att raketen tappat bränsle och kejsaren avslöjats naken. Badvattnet är definitivt iskallt, men hur länge innan proppen åker ur? Det blir en kall vinter för många när pulkafärden mot nollpunkten tagit fart. Gråt och tandagnisslan i kvällspressen framåt vårkanten när bolånetorsken hamnar under vattenytan. Festen är över! För den som kan: sälj för allt vad tygen håller. Slakten kommer inte att bli nådig!

När proppen väl går ur och allas miljoner förvinner ner i avloppet med ett slurp blir det inte roligt. Luftslottet har redan fått pyspunka ... men hur länge till? Borg kan nog lappa och laga bäst han vill men det är förgäves.

Bostadsmarknadens öde är förseglat. Vem sitter på Svarte Petter när pulkafärden nerför puckelpisten tagit fart? Platt fall i slasken framåt mars!

Anonym sa...

6 december 2011 16:31
Tror inte det blir något större problem faktiskt. Konsensus verkar ju vara ner 20-40%. Det tror jag att den överväldigande majoriteten kan klara.

Anonym sa...

17:28: en del kommer klara det, en del inte: http://www.dn.se/ekonomi/unga-familjer-har-stora-bolan

Anonym sa...

Precis vad jag sagt hela tiden. Otroligt att det fortfarande finns korkade människor som tror amorteringsfritt är ens egen ensak. Amorteringsfritt handar inte om sin egen ekonomi utan det handlar om att förstöra för andra människor.
Hoppas det snart kommer till lagstiftning gällande amorteringskrav.

"Enligt Statens Bostadskreditnämnd är amorteringsfriheten en viktig förklaring till den snabba prisuppgången och låneexplosionen.
De här amorteringsfria lånen, att låna utan att amortera, det gör samhället sårbart. Vi skulle vilja komma tillbaka till en sparandekultur i Sverige som vi hade tidigare så vi inte blir så sårbara vid lågkonjunkturer, säger Bostadskreditnämndens bostadsanalytiker Bengt Hansson till SVT."

Anonym sa...

20:03: Även:
'En av Danmarks ledande experter på finansiella kriser varnar Sverige för att göra om samma misstag.
-Det var en katastrof. Efter införandet av amorteringsfriheten kom en prisexplosion.'
http://svt.se/2.22620/1.2609399/gor_inte_samma_misstag_som_vi

Anonym sa...

21:30 - Knut Kaintz från hyresrätten (Familjebostäder) som hittat hit? :)

Anonym sa...

Hej 21:36, förklara gärna det roliga, jag älskar ett gott skratt! Och så lever man ju längre av det. /21.30

Anonym sa...

21.30 Skrattar fortfarande av din kommentar och länk. Det var nog det roligaste jag läst här i spalten på länge! Stor humor.

Anonym sa...

Hempris visar nattsvart läge för BLT. sälj nu till vad köparna är villiga. Imorgon blir det ännu svårare (=billigare)

Vi har lagt till en statistikfunktion på HemPris där man kan se hur lägenhetspriser har utvecklats det senaste året. Du hittar en graf över prisutvecklingen här. Nedan har du en sammanfattning:

Prisutveckling i Stockholm senaste veckan: -0.21%
Prisutveckling i Stockholm senaste 4 veckorna: 1.42%
Prisutveckling i Stockholm senaste halvåret: -7.75%
Prisutveckling i Stockholm senaste 12 månaderna: -9.72%

Anonym sa...

Re: 08:19

Om något visar väl hempris på en stabilisering på 32-33'. Natt svart kan man knappast kalla det.

//Nasse

Anonym sa...

Hempris har ju de senaste veckorna visat på stabil utveckling med nära 0% på både 1 och 4 veckor... Verkligen ingen nattsvart bild, snarare bästa möjliga för alla parter, oavsett om man är bolånetorsk eller hyresmupp.

Anonym sa...

08:19
Finns det ingen graf som enbart visar Stockholms innerstad?

Anonym sa...

Den enda intressant frågan är vilket som är bäst för Sverige. Upp, ner, stillastående?
Helt klart är en normalisering det bästa i det långa loppet dvs en nedgång reellt med 30% är bästa för landet.

Anonym sa...

8:03: Hahaha, nu förstår jag! Vissa tror att om man länkar till en artikel är man även författare till densamma. Och att boendeform påverkar omdömet så mycket att alla inhemsk analys kan avfärdas - vi bör enbart läsa artiklar av utlandsboende. Storslagen tragikomik!

Anonym sa...

09:59: På vilket sätt vore det bra? Det skulle få kraftiga negativa konsekvenser på "kort" sikt (några år). En stillastående, eller ännu hellre en mycket långsamt stigande marknad (långsammare än utveckling av disponibel inkomst) vore det absolut bästa på både kort och lång sikt.

En kraftig nedgång påverkar inte bara de med stora lån vettu...

Anonym sa...

Veckostatistiken på den här siten säger inte längre något då den spretar väldigt mycket pga mycket dåligt underlag. Ser vi däremot på månadssttistiken som säger lite mer visar den en mindre nedgång under sommaren och nu möjligen en återgång mot tidigare all time high. http://www.bostadsdata.se visar ungefär samma sak vilket stärker bilden, hempris däremot visar en större nedgång men den siten visar inte priser i innerstan.

Intressant är också att jämföra med 2008 då vi fick en mycket större nedgång som var orsakad av samma finanskris som skapar oroligheter nu. Då fick vi en mycket större nedgång trots att krisen nu är större och mer akut.

Att priserna står emot de massivt negativa nyheterna är något som bör leda till eftertanke. Det låter alltid som mest negativt när priserna är på botten och när det inte går ned mer trots mycket negativa nyheter finns det en stor potential uppåt.

Människor orkar ofta inte fokusera på en kris för lång tid. Det ser vi ofta, inte minst 2008 då marknaden redan i början av 2009 slutade att fokusera på finanskrisen trots att den inte på något sätt var över. Frågan är nu hur mycket längre vi kommer att fokusera på den, den här gången. Jag har ännu inte gjort någon djup analys av det men kommer att försöka få tid till det under december.

svenne banan

Anonym sa...

håller med föregående talare, priserna är på väg upp igen, det blev bara en kort liten öppning av "window of opportunity" för de bittra perrongförortshyresmupparna att göra ett klipp.

Anonym sa...

Ointerssant om priser stiger eller sjunker, folk bosätter sig där dom vill. Men som en del obildade människor tror att priser inte kan sjunka mycket kraftigt i en marknadsekonomi har inte varit med om mycket. Själva grunden för en marknadsekonomi är kraftiga upp samt nedgångar i tillgångsslag. Att det heter svensk brf eller småhus och stigit i 20 år gör inte tillgångsslaget säkrat för nedgångar. Snarare är det troligt med en kraftigt nedgång rent tekniskt sett, men det förstår inte människor som tror att det bara kan finnas vinnare i en marknadsekonomi.

Anonym sa...

14:01
Det är du som är obildad, som en byfåne.

Anonym sa...

14:01
hahaha vilken jubelidiot du är, teknisk analys på bostadspriser!!!!, kryp tillbaka under din sten ditt murmeldjur.

"Snarare är det troligt med en kraftigt nedgång rent tekniskt sett"

Anonym sa...

Fler boräntehöjningar, Skandiabanken och Länsförsäkringar den här gången.

Anonym sa...

Bostadsbubblan existerar inte längre.
Den är sprängd!
Likt en melon som sprängs och spelas upp i slow motion, ser vi de små bitarna och slamsorna låååångsamt lååångsamt (typ 10% per år)flyga all världens väg.

Anonym sa...

Huvva, panikstämning i kommentarerna på di.se. Även små räntehöjningar verkar vara väldigt plågsamma för många. Eller så är det bara bittra hr-muppar som trollar :)

Anonym sa...

Ni är idioter, bopriser har kraftigt avvikit från disponibel inkomst senaste åren och kommer någon gång återvända, frågan är när. Utan krisränta och med amortering har svenne inte råd. Därtill har bankerna börjat strypa utlåningen, utan lån har svenne inte heller råd, eller cashar alla sina lägenheter som jag?

Anonym sa...

En bank kan inte finansiera sina bolån genom att låna upp pengar hos Riksbanken till reporäntan. Det verkar vara en felaktig uppfattning som är förvånansvärt utbredd.

* Reporäntans roll som indikator t ex för rörliga bolåneräntor är närmast utspelad sedan 2008. Riksbankens möjlighet att via ränteförändringar påverka ränteutvecklingen på bolån har dessutom kraftigt minskat.

* De pengar som idag lånas ut på 3-månader måste lånas upp på betydligt längre tid för att säkerställa att banken kan förlänga lånet efter 3 månader, oavsett om ny bankkris skulle bryta ut. En konsekvens av de nya regelverk som instiftades efter 2008. Olika banker kan sedan ha olika strategier, de som håller sig med kortast möjliga upplåningstider kan på kort sikt hålla en lägre kundränta........men skulle vid en ny finanskris snabbare få kapitaliseringsproblem. Den bank som prioriterar stabilitet över längre tid, kommer att få en högre finansieringskostnad och därmed ge högre kundränta

Anonym sa...

Priserna har vänt upp igen, dumstruten på perrongmuppar.

Hervor Torstenmark sa...

16:31 har helt rätt.

Tärningen är kastad och marknades öde förseglat. Det är bara en tidsfråga innan proppen går ur.

Bolånetorsken slipper nog bli Jansons på julbordet men ovanför vattenytan till påsk? Den som lever får se.

Anonym sa...

Det här är nog sen sista livsryckningen vi får se i en död marknad på måååånga år.

Kreditkranen är avstängd och badvattnet iskallt. Vem sitter på Svarte Petter när kejsaren avslöjas naken? BLT-kollektivet håller krampaktigt proppen på plats ... men hur länge till? När resan mot nollpunkten tagit fart blir det inte roligt. Gråt och tandagnisslan i kvällspressen. Det blir en kall vinter!

Känns inte så dåligt med hyresrätt nu faktiskt!

Anonym sa...

Det är så jävla deprimerande att läsa alla inlägg från människor som "minnsann förstår hur det fungerar" när de uppenbart totalt saknar förståelse för ekonomi... Man orkar ju inte ens argumentera längre...

/Bolånelax

Anonym sa...

Klart det blir en nedgång, den som inte fattar det är gravt utvecklingsstörd eller ett efterblivet mongo-missfoster. Knakelibrak på bomarknaden neråt så klart, se upp i backen alla BLT-megatorskar!

Anonym sa...

Dagens DI:

Småhusbranschen i kris
Byggandet av småhus har tvärnitat som en följd av ekonomisk oro och strängare krav från bankerna. Branschen står inför den värsta krisen sedan 1990-talet och har vänt sig till statsministern för stöd
http://di.se/Artiklar/2011/12/8/253109/Smahusbranschen-i-kris/

Mäklare spår fallande bopriser
Restriktiva banker och mediernas rapportering bidrar till en mer trögrörlig bostadsmarknad, anser fastighetsmäklarna som tror på svagt sjunkande bostadspriser den närmaste tiden.
http://di.se/Artiklar/2011/12/8/253128/Maklare-spar-svagt-fallande-priser/

Anonym sa...

11:11

Bullshit...
Vad du än skriver så ljuger du.
Priserna kan bara gå UPP UPP UPP!!!!
Så det så!!!!!!!

Med versaler och utropstecken löser sig ALLT!!!
Om inte annat kan man slänga in lite ord som MUPP, MONGO och White TRASH samt skriva och tåg och peronger. DET funkar FINT!

Sen i väersta fall kan man hänvisa till STATESTIK!!!

Så..... lugna puckar det här

Anonym sa...

12:49: Sant! Och så väntar vi med spänning på Svenne Banans djupanalys senare i december, den kommer naturligtvis att ge oss objektiva och korrekta svar!
/11:11

Anonym sa...

Man blir så matt på bittra hyresmuppar som 12:49 och 14:03.

Börjar det inte bli lite kallt där på perrongen i Märsta, som ni står på för att ni har missat tåget?

Seså, gå in och brygg en kopp Willys Mellanrost kaffe på kaffebryggaren köpt på Rusta för 149 :- och sätt er sedan vid köksbordet i er miljonprogramstrea med utsikt över E4:an och dröm på. Unna er en småkaka av märket Eldorado också. Nåt ras blir det aldrig tal om.

Det vi ser nu är bara en tillfällig svacka till följd av omvärldsoron. Efterfrågan på bostäder i Stockholm är hög och till våren tar marknaden fart igen.

Tillgång och efterfrågan helt enkelt. Svårare än så är det inte.

Anonym sa...

12:49 här...

Du har delvis rätt.
Jag bor numera i en förstahandsetta på lilla essingen.
Jävla skitställe. Dåliga kommunikationer, skränar från E4an och mina grannar får fan inte sina lägenheter sålda.
Uppenbarligen ingen efterfrågan här iaf.
I stan går det visserligen bättre.
Jag sitter och ruvar på min 1,5 miljon i vinst från januaris försäljning och väntar iaf ett år till.
det kan vara en felsatsning. framtiden får utvisa

Anonym sa...

14:13: Precis, tillgång och efterfrågan! Den senare lär knappast öka när lånekostnaderna och arbetslösheten går upp och den finansiella osäkerheten i världen blir allt större.
(Fast det där vet jag egentligen ingenting om, jag hoppas oraklet Svenne Banan ska avslöja det i sin kommande djupanalys.)

Anonym sa...

Nu när det står klart att det blir en nedgång på minst 30% hur tror ni det kommer slå mot svensk ekonomi? Kommer det få en negativ inverkan på arbetslösheten?
Vilka åtgärder bör vidtas för att endast de som orsakat detta får betala och att oskyldiga går skadelösa?

Anonym sa...

Jag finner det mälkligt att priserna faller långsammare nu än vid början av finanskrisen. Nu råder ju konsensus om att priserna skall ner betydligt men än då och att det kommer åratal innan nuvarande nominella prisnivå nås igen.

Anonym sa...

"Det vi ser nu är bara en tillfällig svacka till följd av omvärldsoron. Efterfrågan på bostäder i Stockholm är hög och till våren tar marknaden fart igen."

Var det inte till hösten för ett halvår sen ?

Anonym sa...

17:04

Ja för ett halvår sen. Nu är det våren som gäller.

Anonym sa...

Man tar sig för huvudet när man ser vad det är för pappskallar som kommenterar här.

16:39 - "står klart att det blir en nedgång på minst 30%". Hur kom du fram till det då? somnade du på pendeltåget från Nynäshamn och drömde ihop den siffran?

16:47 - Det enda stället det råder konsensus är i ditt huvud. Sluta dröm och inse att priserna bottnat ur för den här gången.

Anonym sa...

"inse att priserna bottnat ur för den här gången."
Finns du på riktigt?

Anonym sa...

00:26
ta dej i röven mongo, jag har rätt, priserna har bottnat, det blir inte värre än såhär.

Anonym sa...

01:31 Om du tror på det, varför köper du inte ett par extra lgh som investering själv?

Anonym sa...

Uttryck som "ta dej i röven mongo" höjer verkligen trovärdigheten på det du skriver.

Det enda du bevisar med ditt språkbruk är att du antingen är under 14 år eller inte har lyckats tillgodogöra dig något under svenska lektionerna i skolan.

Oavsett vilket så blir du totalt ointressant. Eventuellt känner man en lite gnutta medlidande för din svåra situation här i livet.

Anonym sa...

Tjoff!

http://www.boliga.se/map.aspx?id=3072366

Finns inte den miljonen då?

Anonym sa...

07:48
Ta dej i röven dina efterblivna hyresbitterfitta.

Anonym sa...

Haha 9:49 din bittra BLT. Du sitter tokbelånad och har bliv blåst av flickvännen som antagligen stack till nån som har förståndet i behåll. Hoho. Snart kommer banken för de vill ha betalt, då får du sälja med brakförlust hehe. :)

Anonym sa...

Passa dej din bittermupp, jag åker ut i förorten o jagar upp dej, tro inte att du kan gömma dej hos mamma i Märsta.

/Jag är snorrik, bor ståndsmässigt i innerstan, och är INTE överbelånad.

Anonym sa...

Absolut ingen fara på taket, så sluta snacka skit alla förortslallare!
Stockholm BR167
Senaste mån-1,0%
3 mån-2,4%
12 mån-0,6%
Årshögsta175
Årslägsta167
www.valueguard.se

Anonym sa...

13:53

Stattästiken är felaktig. Sådana här låga priser blir animalier i framtiden. Bara bittra perrongmuppar i Kungsängen som tror annorlunda.

Anonym sa...

Konsensus verkar ju annars vara en övervärdering på drygt 40%. Låter i alla fall lite mer rimligt.
Själv har jag beräknat övervärderingen till 50% och förväntar mig en justering på -45%. Kanske kan psykologiska effekter ge några % utöver motiverad korrigering.
Ras tror jag inte på.

Anonym sa...

21:20 Din beräkning är inte tecnical analyserat (TA). Jag tror att koncensus bland bankekonomerna ligger mellan 30-45 % ner för bopriserna förutom Cecilia Hermansson som tror på 15 % ner

Anonym sa...

Oavsett exakt procent (det är en konst, inte en vetskap!) är det intressant att vi har koncensus, det hade vi inte förut!

Anonym sa...

konsensus brukar ha rätt?

Anonym sa...

När till och med taxichauförer insett det oundvikliga, då är det läge att lyssna!

Anonym sa...

21:23: det som är intressant är att du orkar skriva samma sak 50 gånger i kommentarsfältet till en enda bloggpost...

Anonym sa...

RBS-ekonom varnar för boprisfall: http://www.ditv.se/?mid=B7D3E3B0

Per Magnusson tror vi kommer få amorteringskrav, skulle hellre hyra än köpa lägenhet i centrala Sthlm.

Kan inte nån kolla upp var han är skriven? Troligen i Märsta; med sådana "analyser" han måste ju vara en hyresmupp!
Hoppas Svenne Banan kontaktar honom och avslöjar hur bitterheten har dragit honom vid näsan.

Anonym sa...

23.23
mmmm visst, det är ju så det brukar vara, när taxicaffisar börjar snacka aktier, är det köpläge eller säljläge då ? men du drar slutsatser du själv vill ha helt enkelt.

Anonym sa...

10:31: Det är nog väldigt många som hellre skulle hyra än köpa i innerstan. Tyvärr finns ju inte det alternativet i verkligheten...

Anonym sa...

Min bostadsrätt i Stockholm faller i värde. Grannarna säljer till lägre pris än jag gav trots att de har nyrenoverat. Jag lånade visserligen bara 75% men börjar ändå bli orolig nu.
Tror ni regeringen kommer gripa in med åtgärder för att bromsa nedgången?
Börjar inse att en bostadsrätt t o m i Märsta hade varit ett bättre val för tillfället.

Anonym sa...

12:52: Ja det är sannolikt. Troligen kommer Borg beordra riksbanken att sänka räntan nästa möte. Det gynnar ingen att bostadspriserna faller okontrollerat och därför kommer alla styrande instanser göra allt för att hindra detta. Hjälper inte det kommer man nog att höja ränteavdragen. Det är därför hyresmuppar alltid är förlorade och brf-ägare alltid vinner. Vi såg det 2008 och samma sak kommer hända igen. De står på perrongen och ser tåget gå ännu en gång. Att skrika om koncencus på en blogg hjälper föga. Trist men är man dum så är man.

Anonym sa...

12:48: Ja, allt fler vill nog hellre hyra - tyvärr lär en del ofrivilligt bli hyresgäster framöver när deras föreningar går i konkurs.
Har sett rätt många nya BRF med tokoptimistiska prognoser, som dessutom utnyttjat lågränteperioden till att sänka avgifter istället för att amortera.

Det kommer att bli kärvt framöver för de högbelånade (barnfamiljer, nyinkomna på marknaden, nya BRF) om räntorna fortsätter att gå upp, vilket verkar troligt.
Förutom Basel III+ och allmän credit crunch finns det risk att internationella investerare i svenska bolåneobligationer börjar dra öronen åt sig pga all negativ rapportering, t.ex.
http://blog.logicoffinance.com/2011/12/swedish-time-bomb-still-ticking-but.html

Anonym sa...

13:42: När hörde du talas om en brf i stockholms innerstad som gick i konkurs senast? Varför skulle de överhuvudtaget göra det? Blir ekonomin dålig höjer de så klart avgifterna hellre än att konka, vilket visserligen kan vara illa nog för de boende, men några mängder av konkurser kommer vi garanterat inte att se.

Och det räcker att ta en titt på SEBs upplåningsräntor för att kunna konstatera att svenska bolåneobligationer uppenbarligen fortfarande ses som väldigt säkra... 2 år på 2.25 procent, 10 år på 3.44...

Anonym sa...

Läs om, läs rätt!
* "en del" != "mängder"
* "risk att [...] börjar" != redan har

Se gärna ilskan i kommentarerna på di.se vid små räntehöjningar - när dessa slår igenom även på avgifterna (rätt snart, väldigt många BRF har enbart korta räntor) kan vi börja se föreningar där en betydande andel av medlemmarna inte kan betala avgiften.

Risken ökar naturligtvis ytterligare om amorteringskrav införs och bankerna börjar omvärdera existerande säkerheter.

Anonym sa...

vilka jubelidioter som kommenterar här, man bävar.

13:22
14:02
tack för att ni bidrar med kompetens och välgrundade, balanserade inlägg.

Anonym sa...

15:30
Håller med, foliehattarnas årsmöte, dygnet runt, i kom.fältet på denna blogg.

Anonym sa...

Re 21.20

"Konsensus verkar ju annars vara en övervärdering på drygt 40%."

Rätt märkligt uttalande, konsensus ser vi på marknadspriserna. Det är rätt omoget med inställningen att hela marknaden har fel, snnolikheten är betydligt större att de som spår kraftiga förändringrar, oavsett riktning, har fel.

Här är en mer sansad analytiker:
http://di.se/Default.aspx?sr=23&tr=297194&rlt=0&pid=253343__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=http%3A%2F%2Fdi.se%2FNyheter%2F%3FCollapseTopMenu%3Dtrue

svenne banan

Anonym sa...

Exakt 15:42, konsensus ser vi på marknadspriserna som du hänvisar till har sjunkit upp till 10% på kort tid, http://di.se/Artiklar/2011/11/28/252176/Sa-mycket-har-bopriserna-fallit/

Allt enligt mäklarna själva. När dessa pratar nedgång, då har det gått riktigt långt. Sedan kan du hänvisa till hur många artiklar som helst där partiska deltagare ger sin syn. De är precis som du, öser ut floskler som är helt irrelevanta, allt för att skydda sin egen verksamhet.

Alla neutrala, som ex Bengt Hansson på BKN, som inte har något att vinna eller förlora på upp eller nedgång spår ett ras. Nu har alltså mäklarna och även bankerna, partiska bedömare även de, börjat erkänna att priserna kommer gå ordentligt nedåt, och när dessa gör det så kan vi nog vara säkra att vi kommer få se ett ras på bostadsmarknaden, eller snarare att raset kommer fortsätta.

Anonym sa...

Re 16.30

Mäklarna är inte objektiva och neutrala. De lider tvärtom stort nu pga av lägre omsättning än tidigare och det ligger därför i deras egenintresse av att få upp omsättningen. Ett sätt att göra det är att få säljarna att tro att priserna har fallit mer än statistiken visar så att de är beredd att gå ner i pris.

Som sagt konsensus ser vi i marknadens prissättning och marknadens prissättning ser vi bäst genom att granska den statistik som finns tillgänglig. Både den här siten och http://bostadsdata.se visar att vi står vid eller när all time high efter en måttlig nedgång med botten i sommras. Det är fakta, det mesta annat är spekulation från personer med egenintressen att bevaka.

svenne banan

Anonym sa...

15:42: Aha, är det samma analytiker som i en artikel av samme reporter Jonas Lindblad i måndags snackade upp aktierna i diverse fastighetsbolag?
http://di.se/Artiklar/2011/12/5/252827/Proffsen-favoriter-bland-fastighetsbolagen/
Den misstänksamme vädrar egenintresse.

Anonym sa...

16:50: "Det är fakta"
Hehe, snicksnack, underlaget är på tok för litet för att du ska kunna uttala dig så tvärsäkert.
Men tvärsäkerhet på dubiösa grunder verkar vara din MO.

Anonym sa...

16:30
Bengt Hansson på BKN är en komplett idiot utan någon som helst kunskap om bostadspriser, politiskt placerad på "BKN", att du ens lyssnar på honom är ett bra bevis på din jävla inkompetens.

Anonym sa...

Re 16:56

Jag uttalar mig aldrig tvärsäkert om hur framtiden ser ut, tvärtemot de flesta andra här alltså. Jag ser istället på den bästa statistiken som finns tillgänglig och gör bedömningar utifrån dem.

Du och de flesta andra här har en mycket omogen debattstil.

svenne banan

Anonym sa...

17:03
Woord, du smiskar 16:30.

Anonym sa...

16:50, snälla nån, t o m du måste ju inse att mäklarna just nu inte säljer något p g a säljarna har för höga förväntningar på priset eftersom priset köparna kan och vill betala har sjunkit dramatiskt. Mäklarna skulle aldrig ha sagt så om vi fortfarande skulle ha samma bubbelmarknad som varit. Dessutom kan ju ingen seriös människa hänvisa till statistik på de sidor du nämner p g a det obefintliga statistiska underlag som redovisas. Titta mer på valueguard och mäklarstatistik om du vill ha riktiga siffror. Det är bara att inse att vi har sett ett fall, som till största sannolikhet kommer fortsätta i samma hastighet vare sig du vill eller inte.

Anonym sa...

17:03, vad du än säger så är han mer kompetent än vad du är och kan dessutom argumentera för sin sak, något som du inte verkar vara kapabel till.

Anonym sa...

www.valueguard.se
Stockholm BR
Senaste mån-1,0%
3 mån-2,4%
12 mån-0,6%

Anonym sa...

Re 17:09

En stor anledning till den minskade omsättning tror jag beror på övergången till acceptpriser. Att påstå att det skulle bero på att säljarna har för höga förväntningar är en enögd bedömning, man kan lika gärna säga att det beror på att köparna har fel förväntningar i så fall.

Faktum är att statistiken visar att vi fick en midre nedgång med botten i sommreas och sedan dess en mindre uppgång till nivåer nära all time high. Valueguard som du referar till säger ungefär samma sak men vi ska inte glömma att det indexet visar br i hela Stockholm och inte bara i innerstan. Det är alltså inte helt relevant för oss här även om det säger ungefär samma sak som den här sitens statistik.

svenne banan

Anonym sa...

17:18
Nej absolut inte och det kan han inte, han är på gränsen till efterbliven.

Anonym sa...

17:03: "Jag uttalar mig aldrig tvärsäkert om hur framtiden ser ut"
Jaha? Nu gällde mitt påpekande inte dina utsagor om framtiden, ifall du drar dig ditt eget inlägg till minnes.

Anonym sa...

17:09
tack för tipset, men var är fallet du snackar om ? -0,6% på 12 mån ?? hallååå?

www.valueguard.se
Stockholm BR
Senaste mån-1,0%
3 mån-2,4%
12 mån-0,6%

Anonym sa...

Re 17:18

Vem är mer kompetent än vad jag är och hur vet du det? Syftar du på någon "expert" och vilket track record har i så fall han? Mitt track record är det inte många som slår men det är inget jag kan styrka för dig så det kan vi lämna därhän.

svenne banan

Anonym sa...

Om vi ska använda statistiken här som underlag bör vi naturligtvis också ta i beaktande att genomsnittsstorleken varit ovanligt liten under hösten, speciellt senaste månaden, vilket ger ett artificiellt högt pris per kvm.

Anonym sa...

Re 17:36

I sommras var genomsnitssstoleken lägre än normalt men under hösten har det varit rätt normala nivåer.

svenne banan

Anonym sa...

slant lite på tangenterna där men det tar jag inget extra för.

svenne banan

Anonym sa...

17:20, nu börjar det nästan bli komiskt. Du menar alltså på fullaste allvar att om säljarna har satt ett pris som ingen köpare accepterar, då är det köparna som har fel förväntningar? Nedgången startade långt innan acceptprisernas intåg så det argumentet håller inte. Dessutom finns det speciell statistik för centrala Stockholm som visar på nedgång, och stämmer inte alls överens med ditt "all-time-high" och "botten i somras"-snack.

Anonym sa...

Re 17:47

Du citerar fel inlägg men bortsett från det verkar du heller inte vara läskunnig. Jag skrev att det är ett enögt synsätt att som du säga att en lägre omsättning beror på den ena parten.

Sedan fortsätter du att skriva strunt som du inte backar upp med referenser till statistik.

svenne banan

Anonym sa...

17:47

Nedgången i omsättningen skedde direkt vid övergången till acceptpriser så du har helt fel din mupp. Acceptpriserna infördes under våren och precis samtidigt gick omsättningen ner. Du får smisk igen!

Anonym sa...

18:02: Way to go, Svenne "låg nivå på debatten" / "grundlösa påståenden som görs av bittra personer som inte vågat sig in på marknaden" Banan!
Skönt att du hjälper till att hålla en god ton.

Tror att 17:47 redan nämnt sina källor, men här kommer de i ett mer lättläst format:
maklarstatistik.se (centrala Stockholm, nedgång börjar i dec-jan)
valueguard.se (hela Stockholm, nedgång börjar i april)

Kan inte minnas att acceptpriser var särskilt vanliga i början av året, däremot började jag se dem då och då under senvåren för att sedan införas på majoriteten av objekt efter sommaren. Det lär dock inte ha påverkat valueguard så mycket under våren eftersom de då bara förekom i innerstan.

Anonym sa...

18:02: Nej, jag refererar till det inlägg du skrev 17:20 (det var därför jag skrev 17:20) där du ordagrant skrev "man kan lika gärna säga att det beror på att köparna har fel förväntningar i så fall", och om du koncentrerade dig på att läsa istället för att bara kasta felaktiga beskyllningar hit och dit så ser du säkert att jag redan har uppgett mina källor, Mäklarstatistik och Valueguard. Vad du har för källor till (återigen exakt citat) "och sedan dess en mindre uppgång till nivåer nära all time high" skulle vara intressant att veta.

Anonym sa...

18:09. Nej, du har fel. "Accepterat pris" infördes den 1:a augusti. Däremot började nedgången i omsättning redan under våren med den gamla prissättningen, så där har du rätt.

Anonym sa...

18:09
vad är det för snack om smisk. är du q eller? detta är en bostadstracker, idooit.

Anonym sa...

Kolla på hemnet.se ser ni tydligt att begärt pris på BR i Stockholm gjorde kraftiga ryck uppåt i redan i februari/mars. Det var alltså då det i praktiken infördes acceptpriser. och det var då omsättningen sjönk.

Anonym sa...

Re 18:31

Jag skrev inget inlägg 17:20, du verkar vara förvirrad, du har fel om allt.

svenna banan

Anonym sa...

19:29, ja, men det var fortfarande samma gamla prissättning, sedan att säljarna försökte med alla medel att bli av med sina lägenheter understryker ju att prisraset och nedgången i omsättning började innan marknaden införde accepterat pris. Inte vice versa. Precis som jag sa från början.

Anonym sa...

19:32, se länk, http://lassekongosbostadstracker.blogspot.com/2011/12/november-2011.html?showComment=1323534048467#c7644152118290022669

Fast nu kanske du heter svenna banan? Var det förresten det enda du kunde bemöta i mitt inlägg.

Anonym sa...

Statistiken visar att säljarna gjorde en kraftig justering uppåt av priserna redan i februari/mars och inte senare i augusti när du påstår att acceptpriserna infördes. Det visar att acceptpriserna i praktiken infördes under våren och inte senare.

Alltså, omsättningen började sjunka samtidigt som säljarna justerade sina priser till acceptpriser.

Förmodligen har också finanskrisen som blossat upp allt mer under den perioden också bidragit till en ökad försiktighet. Dock har det inte på långa vägar blivit en så stark nedgång som under 2008 då finanskrisen blossade upp. Min analys av det är att marknaden, dvs. köpare och säljare, har blivit luttrade och dragit slutsatsen att det inte berör deras privata ekonomi i någon betydande omfattning.

Det finns många likheter med situationen 2008 och därför är det naivt att skrika att vi med säkerhet kommer få se ett kraftigt prisfall på bomarknaden i Stockholm. Som bekant var ju hösten 2008 det mest lysande köptillfället vi sett på lång tid.

svenne banan

Anonym sa...

svenne banan har rätt, svenne banan är kung, han snackar bort alla mongon.

Anonym sa...

20:14: Det är ju helt befängt att påstå att omsättningen gick ned pga säljarna införde acceptpriser själva. Acceptpriserna under våren uppstod just därför att säljarna inte fick de fantasipriser de förväntade sig. Det var ju inte så att säljarna helt plötsligt fick för sig att hux flux införa acceptpriser. Så för att skriva klartext - omsättningen gick ned pga spekulanter inte längre var beredda att betala de fantasipriser som säljarna begärde - priserna har alltså börjat falla. Detta visar sig tydligt i all tillförlitlig statistik som finns att tillgå och är egentligen inget att diskutera.

Anonym sa...

"Troligen kommer Borg beordra riksbanken att sänka räntan nästa möte."

Riksbanken agerar inte under regeringen. Borg varken får eller kan beordra riksbanken någonting.

/Skurken

Anonym sa...

Stockholm BR167
Senaste mån-1,0%
3 mån-2,4%
12 mån-0,6%
Årshögsta175
Årslägsta167
Bas för index = 100jan 05

Anonym sa...

Acceptpriser infördes av nästan alla mäklare i innerstaden 1 april i år. Var ni har fått Augusti ifrån förståår jag inte?

Anonym sa...

Re 20.14

Om likheterna är många med 2008, borde ju det innebära ett hyfsat kraftigt prisfall, alltså ~20%. Fast det beror ju på vad man definierar med ett kraftigt prisfall. Du kanske tänker på mer än 50%.

Anonym sa...

Vänta nu, det är ju jag som är korkad... Jämförelsepriser infördes i april, inte acceptpriser.

sorry :)

/23:19

Anonym sa...

23:20: Om du läser det du svarar på, och faktiskt försöker förstå också, så ska du nog se att det går bättre.

Anonym sa...

Re 23.24

Okej, du har rätt. Det är inte lätt att förstå logiken i de tankebanor som svenne banan slänger ut här. Eller rättare sagt, det finns inget att förstå eftersom de inte följer några logiska regler. Rent dravel är vad det är.

Anonym sa...

Re 22:53

Jag har både sålt och köpt bostad för ett år sedan och i båda fallen var det viktigt för mig att känna att priset är ett marknadsmässigt pris. Som säljare vill jag inte sälja för billigt och som köpare vill jag inte köpa för dyrt.

En budgivning är ett bra sätt att säkerställa detta men acceptpriser tar bort budgivningen. Det tvingar säljaren att gissa vad marknadspriset är och köparen måste försöka bedömma detsamma. Med anndra ord, acceptpriser skapar en stor osäkerhet för båda parter och därför är det för mig inte alls förvånande att omsättningen sjönk när acceptpriserna infördes.

Alltså, effekten av acceptpriser är det rakt motsatta än vad som avsågs. Dessutom är effekten att mäklarna blöder och de vill till varje pris få igång budgivningar igen vilket de får om säljarna går ned i begärt pris. Därför ligger det i deras egenintresse av att säga att vi har ett prisfall som inte syns i statistiken.

Jag tror att acceptpriser kommer bli en parantes i historien. Det är bara en tidsfråga innan man kommer att gå ifrån det och det blir bäst för alla parter. Det var helt enkelt ett feltänk från början.

svenne banan

Anonym sa...

Re 23:20

Likheterna när det gäller det ekonomiska läget och krisrapporteringen i media är tydligt och likheten när det gäller utbudet av bostäder likaså.

Det som avviker är däremot att nedgången i priser bara blev marginell i sommras och att det sedan dess har vänt upp igen till toppnoteringar. Marknaden är enligt min bedömning alltså luttrad nu och skräms inte upp längre av krisen i världsekonomin.

svenne banan

Anonym sa...

Acceptpriser var definitivt inte legio under våren, har för mig att det var max en fjärdedel av objekten mot försommaren. Dessutom var det bara i innerstaden, så det bör inte ha gett något jätteutslag i hemnets statistik.

Jmft 2008: oinsatta tror väl att en sänkt reporänta ska hjälpa den här gången som det gjorde då, och de har gått på Pippi/tigerekonomisnacket, så det finns ingen större anledning till oro.
2008 hade vi dessutom negativ BNP-utveckling, och det ser inte ut att hända förrän 2012 i denna vända (med tillhörande arbetslöshetsökning).

Anonym sa...

23:38: Anledningen till att mäklarna började införa accepterat pris var att säljarna inte fick de priser de förväntade sig i en budgivning. Går vi tillbaka till lockpriser igen kommer det förmodligen bli samma sak, budgivningar som stannar långt innan säljarnas förväntningar. Det som är positivt är att det kommer visa marknadsvärdet för objektet, och det som är negativt är att det tar tid för både mäklare, säljare och spekulanter att få en affär i hamn. Men visst, till slut kanske säljare kommer förstå att marknaden har dykt och säljer till ett marknadsanpassat pris, frågan är bara hur länge denna process tar, speciellt när situationen är som nu när priserna hela tiden sjunker.

Anonym sa...

Tvärtom, köparna förstår sig på acceptpriser sedan ett bra tag. Många budgivningar slutar t.o.m. under acceptpris - man har lärt sig att det inte är fult att lägga "skambud".

Även budstart i närförorter har börjat behandlas som acceptpris av spekulanterna, så det blir nog standard där också snart.

Anonym sa...

Sov du när det klagades på lockpriser och ställdes krav på självsanering för att inte det skulle införas nya lagar, 23:59?

Anonym sa...

Re 23.44

Nu ljuger du igen svenne banan. Det har inte alls vänt upp till några toppnoteringar. Titta på den statistik som finns att tillgå istället för att hitta på.

Anonym sa...

Den fortsatt låga omsättningen visar att du har fel 00:03.

Anonym sa...

Re 00:05

Kolla på både statistiken här och på bostaddata.se så ser du att vi i innerstan ligger nära aöö time high.

svenne banan

Anonym sa...

Mörkt här så jag har svårt att se tangentbordet. All time high skulle det vara.

svenne banan

Anonym sa...

00:03: Nej, hurså? Jag redogjorde bara för vad som kommer ske om vi inför lockpriser igen, både i positiv och negativ aspekt för bostadsmarknaden.

Anonym sa...

00:07, Svenne, sluta hänvisa till källor som har så uppenbart få objekt att de inte ens är i närheten av att vara statistikt säkerställda.

Anonym sa...

Jag använder mig av de bästa källorna som finns att tillgå. Om du har bättre källor för br i innerstan så är jag tacksam om du ger länkar dit.

Men just eftersom underlaget är dåligt tar jag veckostatistiken med en stor nypa salt. Bättre är att se på månadsstatstiken eller att jämna ut snabba upp och nedgångar, dra en genomsnittslinje så får man en säkrare bild av verkligheten.

svenne banan

Anonym sa...

En konsensus bland budgivarna (flera aktörer) bör vara en starkare indikator på marknadspriset än vad säljaren (en aktör) har för förhoppningar om detsamma.
Har sett några fall då säljaren hoppas på den värdering de fick för flera månader sedan - kan bli ett dyrt misstag.

Anonym sa...

Konsensus ser du när det sker avslut. Det är då säljare och köpare möts och enas om priset.

svenne banan

Anonym sa...

00:22, det har jag gjort, och många med mig - Mäklarstatistik (www.maklarstatistik.se). Gå in där och klicka på centrala Stockholm (innanför tullarna).

Anonym sa...

Re 00:28

Tog en snabb titt på det nu och den bilden är avviker inte speciellt mycket. En mindre nedgång sedan toppnoteringen men ingen uppgång tillbaks som vi ser här. Det kan bero på bristfälligt underlag här som ger ett mindre fel eller att maklarstatistik presenterar ett glidande medelvärde vilket gör att de inte får med de senaste förändringarna.

svenne banan

Anonym sa...

00.39, Okej. Vad jag ser är en helt klart nedåtgående trend från december förra året, inga toppnoteringar som du försöker få det till. Detta förstärks också av artiklar som redovisats tidigare, att det rör sig om en betydligt större nedgång. Dessutom har omsättningen minskat kraftigt och liggtiderna för objekt ökat markant. Att du sedan krampaktigt försöker upprätthålla någon fasad om att marknaden ligger på all time high och allt är som förut får stå för dig när du nu fått så mycket fakta serverat som säger motsatsen. Vi får se vad som kommer ske i framtiden, men att bortse från alla faktorer och argument som visar på ett fortsatt ras skulle vara idiotiskt om man fn ska köpa bostad, och fler och fler spekulanter börjar bli medvetna om detta.

Anonym sa...

Re 01:00

Okej vi tar det här lite systematiskt då.

1. En klart nedåtgående trend säger du. En mindre nedgång på ca 5% från den absoluta toppen är vad deras graf visar.

2. Sedan blandar du in artiklar för att stärka för att få det till att nedgången varit större än vad statstiken visar. Du måste skilja på dessa saker. Prisbilden är som den är oavsett artiklar i media. Tvärtom bör man istället fråga sig varför nedgången inte varit större när mediabilden är att vi har en stor världskris i ekonomin. Det måste finnas stora positiva faktorer som motverkar detta.

3. Ja omsättningen är låg till följd av två faktorer. Dels acceptpriserna som jag berört tidigare, dessa skapar en osäkerhet om var marknadspriset är vilket är negativt för alla parter. Dessutom den ekonomiska krisen som dock inte alls fått så stora effekter på prisbilden som 2008. Även då hade vi dock många objekt till salu och långa liggtider.

4. Angående att vi ligger nära all time och att vi fått en vändning upp så är det något som LK's och bostadsdatas statstik visar. Mäklarstatistik visar inte uppgången sedan i sommar men de använder sig å andra sidan av glidande medelvärden och då syns inte sena förändringar av rent matematiska orsaker. Däremot ligger även de nära toppnoteringen, 5% ifrån den absoluta toppen är nära.

Detta är kalla fakta, sedan kan vi alla spekulera om framtiden men vi bör skilja spekulationer om framtiden från fakta om det som är och har varit.

Jag uttalar mig aldrig tvärsäkert om framtiden men jag gör bedömningar baserat på min erfarenhet och den säger bl.a. att människor inte orkar bekymra sig om en sak för lång tid. Det var en orsak till att marknaden valde att glömma bort krisen 2008 och istället börja fokusera på positiva faktorer. För det fanns då och det finns även nu mycket positvt som inte kommer fram i mediabilden. När omsvängningen sker kan mediabilden snabbt förändras totalt och det var det som drog igång racet 2009.

Är det säkert att det kommer att ske även den här gången? Nej förstås inte men det är redan inprisat att det krisen är stor och att flera länder kan gå omkull. Det krävs därför mer än så för marknaden ska reagera negativt.

svenne banan

Anonym sa...

Svenne: du har vissa poänger, men att säga att marknaden slutade bry sig om krisen 2008 och att racet drog igång igen pga det och mediabilden 2009, är ett fullständigt horribelt påstående, det var självklart att man sänkte räntan till 0% som räddade marknaden. Hade man behållit räntan på 5% hade priserna totalkraschat.

Statistiken ser fortfarande bra ut för att en massa objekt dras tillbaka. Har personligen varit på visningar där ingen har gett ett bud och personerna väljer att inte sälja alls, hur väger man in det i statistiken? Svenska bomarknaden är oerhört skör, liten förändring kan stjälpa hela lasset, svenska bomarknaden är ingen marknad, den är planekonomiskt bestämt av politiker. De kan t.ex. få för sig den helt galna idén att ta bort ränteavdraget, införa lag amortering etc.

Anonym sa...

Svenne,

Intressant hur olika man kan se på saker. Enligt dig:
"En budgivning är ett bra sätt att säkerställa detta men acceptpriser tar bort budgivningen. Det tvingar säljaren att gissa vad marknadspriset är och köparen måste försöka bedömma detsamma. Med anndra ord, acceptpriser skapar en stor osäkerhet för båda parter och därför är det för mig inte alls förvånande att omsättningen sjönk när acceptpriserna infördes."

Jag anser att en svensk budgivning INTE är ett bra sätt att fastställa marknadspriser då budgivningen i sig får människor att bete sig irrationellt "i stridens hetta".

Jag har sett flera budgivningar då vinnaren valt att hoppa av. Detta har gjort att både nr 2, 3 och ev 4 på listan även de har hoppat av och man har fått visa objektet igen.

Då budgivningarna blir färre kommer priserna att bli lägre framöver. Detta är en välbehövlig normalisering.

/Kotte

Anonym sa...

1) I den fiktiva staden "08" bor det 100 personer. Alla dessa har sparat 100,000kr. Det finns en lägenhet som alla vill ha och alla bjuder på, vad tror ni priset blir?
2) En bank öppnar i 08 och erbjuder alla invånare 1M i lån. Vad blir nu priset på lägenheten?

Anonym sa...

Re 09:54

Om man tror att räntesänkningarna 2009 är den enda och avgörande förklaringen till att priserna steg så missar man flera saker. Dels var det inte bara BR-priserna i Sverige som rusde, det var en global effekt på världens börser.

Marknads-/börs-humöret skulle inte förändras på det sättet av enbart sänkta räntor, är det underliggande humöret negativt kan den typen av åtgärder t.o.m. tas som ett bevis på att krisen är större än man trott vilket kan få negativa effekter. Det krävs att marknaden är redo att fokusera på andra positiva faktorer för att marknaden ska ta emot det på ett positivt sätt, speciellt om det inte bara ska bli en endags effekt. Det är faktiskt mycket vanligt att positiva faktorer får börsen att reagera negativt och vice versa.

Dessutom är sambandet mellan räntor och bopriser inte så starkt som många verkar tro. Jag vet att många här totalt blundar för verkligheten och resonerar att det borde vara så här och därför så är det så, även när statistik visar det annat.

Boräntorna steg t.ex. konstant från januari 2006 till hösten 2008, se http://comboloan.se/historical_rates/langivare_historiska_rantor.asp
Enligt mångas fasta övertygelse borde då också bopriserna fallit konstant men ni vet hur verkligheten såg ut.


Till kotte:
Så du tror att en gissning från en säljares och en köpares sida gör att vi hamnar nära marknadspriset? Ju fler som är med och bedömmer priset desto bättre enligt min mening, en budgivning är överlägsen en gissning. Det är helt naturligt att nr 2 och 3 hoppar av när 1:an gör det för då har budgivningen inte drivit fram priset till marknadsnivån.

svenne banan

Anonym sa...

11:13, Det är bara att inse att accepterat pris är här för att stanna då det kommer utökas till ytterområden här i Stockholm också efter den 1:a januari. Jag ser inte heller vad som är problemet, det är fortfarande budgivning, dock med början på en nivå säljaren säger sig acceptera. Att sedan säljarna just nu har för höga förväntningar på slutpriset så att budgivning uteblir (om de ens får in några bud) är något som kommer korrigeras nedåt med tiden.

Anonym sa...

Re 12:02

Det kan mycket väl uttökas men på sikt tror jag att det försvinner. Antingen officiellt eller genom att "acceptpriserna" sjunker till en budstartsnivå som säljarna inte accepterar som slutpris. Dvs. precis som innan.

Problemet med acceptpriserna är som sagt var att om nivån sätts till det pris som säljaren tro sig kunna få och som man faktiskt skulle acceptera då blir det ingen budgivning. Just det skapar en stor osäkerhet för båda parter. Den osäkerheten är också en klart bidragande faktor till den lägre omsättningen, dvs. acceptpriser är en ingen bra metod för att nå ett gemensamt slutpris.

svenne banan

Anonym sa...

Svenne 01:41, du får gärna hänvisa till dina känslor och erfarenheter (vilka de nu kan vara?) som argument till fortsatt uppgång, men begär inte av oss andra rationellt, logiskt tänkande varelser att tro på dem. Du fortsätter hänvisa till helt förkastlig statistik från de sidor du nämner med ursäkten att det är det enda som finns att tillgå, trots att jag gett dig exempel på mer omfattande statistik som visar helt andra siffror. Du försöker vifta bort det med glidande medelvärde, men hur kommer det sig då att månadsmedelvärdet för Mäklarstatistik visar -3% innanför tullarna, medan du hävdar att det skett en uppgång. Då är det bättre att bortse från den statistik du refererar till eftersom den är helt felaktig.

Det är bra att du är ödmjuk inför framtiden och säger dig inte veta hur det kommer se ut, för det kan ingen. Däremot är det svårt att acceptera att du försöker förvränga fakta och enbart anpassa dem till dina önskemål. För det är helt klart och tydligt att du önskar dig priser som fortsätter öka. För min egen del så tror jag detta är en katastrof för vår samhällsekonomi, och att alla kommer drabbas och få betala för den lånehysteri som varit i Sverige, och framförallt Stockholm. Ju längre vi fortsätter med detta och skuldsätter oss till orimliga proportioner, ju längre kommer vi få lida när den gigantiska kreditbubblan smäller på allvar.

Anonym sa...

Re 12:31

Du kan uppenbarligen inte läsa innantill. Försök igen eller be om hjälp av någon i din närhet.

svenne banan

Anonym sa...

12:35, snyggt svar Svenne, är det så det låter när du inser att dina argument inte håller och att det inte går att förvränga verkligheten längre med felaktig fakta och statistik.

Anonym sa...

För er som verkar ha nollkoll på acceptpriserna kan jag informera om att de införders p g a av att priser och omsättning började sjunka.
Att försöka vända på det hela är att misstolka statistik för att stödja sin egen uppfattning.
Acceptpriser infördes generellt efter sommaren. Under våren vad det huvudsakligen objekt som inte gått att sälja till önskat pris via budgivning som ändrades till acceptpris.
Man införde acceptpris därför att man trodde att det skulle vara att föredra i en nedåtgående marknad.

Anonym sa...

12:58, När man slutade att använda lock priser och i stället började använda accept priser måste pris nivån ha stigit. Tidpunkten för införandet borde alltså tydligt synas i statistiken på hemnet.se. Kollar man där ser man att rycket kom redan under våren. Det verkar alltså som flera började använda accept priser redan då.

Anonym sa...

13:11
Det stämmer. Omsättningen och priserna började ju sjunka. Jag var ju ute och tittade på objekt då och det blev allt vanligare att man inte fick sålt till önskat pris under budgivning och därefter gick man ut men en ny annons med acceptpris. Det fanns naturligvis de som satte acceptpris redan från början. De var dock i klar minoritet.
Det var efter sommaren som acceptpriser infördes generellt redan vid första annons.

Varför utala sig om acceptpris om man inte har en aning om när och varför det infördes?

"Den 1 augusti 2011 införde en stor del av mäklarföretagen i Stockholm så kallat accepterat pris på alla sina objekt i Stockholms innerstad."
http://www.svd.se/naringsliv/acceptpris-vad-ar-det_6477020.svd

Anonym sa...

13:29, du medger alltså själv att de började införas redan under våren.

«Äldst ‹Äldre   1 – 200 av 215   Nyare› Senaste»

Skicka en kommentar