Genomsnittspris vecka 44: 60 100 kr / kvm.
allavisningar.se
allavisningar.se
Följer prisutvecklingen på bostadsrätter i Stockholms innerstad, dvs Engelbrekt, Oskar, Johannes, Hedvig Eleonora, Adolf Fredrik, Gustav Vasa, Matteus, Kungsholmen, S:t Göran, Essinge, Högalid, Maria Magdalena, Katarina, Sofia, samt Stockholms domkyrkoförsamling i Stockholms stad. Baseras på fritt tillgängligt data från budgivningar från ett antal mäklarföretag.
141 kommentarer:
NU måste väl ändå folk fatta att det inte är något stort ras? Det är en väldigt låg omsättning så priserna kan backa lite till men sen vänder det upp igen (som vanligt).
Ursäkta mig, jag skrev att det skulle rasa tidigare men det var ett skrivfel, jag menade att det skulle rusa.
/tryckfelsnisse
07:42: Det krävs kreditexpansion för att priserna ska vända upp igen.
http://www.google.com/imgres?hl=sv&sa=X&rls=com.microsoft:sv:IE-SearchBox&biw=1218&bih=659&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=YOCyUW_dTFvwNM:&imgrefurl=http://www.irvinehousingblog.com/blog/comments/affordability/&docid=0w2Cqj1UfvsTCM&imgurl=http://www.irvinehousingblog.com/wp-content/uploads/2008/02/supply-and-demand.jpg&w=500&h=500&ei=vYS3Tsm_EtP04QTF9Ji-CA&zoom=1&iact=rc&dur=353&sig=100000136370301622494&page=1&tbnh=144&tbnw=144&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:14,s:0&tx=74&ty=88
Re 7 november 2011 08:17:
Det där är en vanlig utbuds/efterfråge-graf som visar att ökat utbud på krediter leder till högre priser, allt annat lika.
Den säger inte på något sätt att allt annat kommer att vara lika, eller om det nu råder ett uppdämt behov eller utbud av bostädsrätter.
svenne banan
Var är nu den där liraren som när det går ner alltid räknar ut hur stor en sådan förändring blir efter 2 år. Varför har du inte sagt något de senaste veckorna när priserna har rusat upp, dra ut den grafen i 2 år så får du se vart den leder.
HAAAAAAA HAAAAA RALLYYYYYYYYY !!! ät skit domedagsprofeter..
Surt att Kongos underlag har halverats. Blir ju svårare att dra några slutsatser när graferna ser ut som de gör.
Alla siter som följer bostadspriser (denna, hempris.se, bostadsdata.se) visar nu på stigande priser i innerstan.
Frågan är ju om inte dessa siter för tillfället får en överdrivet positiv bild pga att de objekt som går billigast sällan får någon budgivning utlagd på internet efter acceptprisernas införande?
Eller så köper 1 barnsfamiljen en dyr 2:a istället för en 3:a eftersom dom inte har råd.
Blir trångt det...
Det intressanta är ju som sagt mängden (eller frånvaron av denna) bostäder som säljs. Ser historiskt sett riktigt lågt ut.
vad var det jag sa??
jo jag sa, det blir inget ras.
tji fick ni Cornycopia med anhang.
Sverige AAA+ Betyg, Beroende på den plikttrogna befolkningen som kör runt på fulla motorvägararna och betalar skatt. Att svennelandets folk betalar enormt mycket för lgh i fd hyresfastigheter hjälper sitt till.
7 november 2011 11:32
Till största delen beror det på minskat underlag och inte på färre försäljningar.
Frågan är bara vad det varit för pris på den halva som försvunnit från statistiken?
7 november 2011 07:42
Det har väl alla fattat hela tiden. Det verkar bara vara de som inte tror på en sättning som använder ordet ras.
Jag tror i alla fall inte på något ras. Jag har samma tro som jag haft de senaste månaderna. Dvs att en normalisering sker och att priserna är ca 30% lägre om 3 år än idag. En ren spekulation. Vad som helst kan hända förutom ett race upp eftersom det inte kommer finnas krediter till det.
På sikt går priserna alltid uppåt
ja, i sverige kan inte priserna sjunka. lagstifningen hindrar prisfall
Efterfrågan är hög. Det är bara nybildade brf fd hyreslgh som är omöjliga att sälja. Varför ska en fattig riskera hela sin framtid för en brf, nästan samma standard i hyreslgh. Hus har alltid kostat så där bor ägaren kvar till han får rätt pris eller till arvsskifte. Så funkar det i svedala.
7 november 2011 12:45
Oddset är lågt för att priserna kommer vara nominellt och reelt lägre om 10 år.
Oddset är mycket lågt för att priserna kommer vara nominellt högre och reellt lägre om 50 år.
Oddsen är mycket låga för att folk faktiskt ska klara av att spekulera om någonting som ligger 50 år in i framtiden. Hur många spådomar från 1961 träffade något sånär rätt?
/nasse
Re 7 november 2011 14:25:
Låga odds för prisökningar, du menar alltså chansen för det är stor?
Skulle den här spågubben få rätt kommer bolåneräntorna snart närma sig 2-siffrigt och raset, vi aldrig trodde på, står för dörren.
Hans spådommar lär dock varken vara bättre eller sämre än någon annans.
http://di.se/Default.aspx?sr=23&tr=295537&rlt=0&pid=250092__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=http%3A%2F%2Fdi.se%2FNyheter%2F%3FCollapseTopMenu%3Dtrue
@15:54 Han säger ju att räntorna är på väg ned!
7 november 2011 16:07
Reporäntan ja men med det scenariot kommer risk bolåneräntorna skena oavsett reporänta.
Även om risken kanske inte är så stor hoppas jag att folk har förberett sig inför en rörlig ränta på över 10%.
5% slutar många swedbank kunder konsumera, vid 6% är borätter i sthlms förorter osäljbara så vid 10% är det katastroffläge i svensk ekonomi.
Re 7 november 2011 15:54:
Missade du rubriken som är:
"Han spår nollränta nästa år"
svenne banan
svenne banan
Nej!
Jag förstår verkligen att BLT greppar alla halmstrån i form av pseudopositiv statisik och förnkear med allt mer värdeladdade ord. När hela ens liv hänger på att lånet inte får bli större än vad en föräljning kan ge är det inte en avundsvärd sits. Men ett tips är att betänka är att med en ödmjuk villiga att lära attityd kommer vi andra i kollektivet hjälpa er att komma tillbaka till ett värdigt liv.
svenne banan
7 november 2011 18:47: Att använda andras signaturer är inte så artigt.
Att tvärsäkert uttala sig om saker man uppenbarligen inte har någon förståelse för passar dock mycket väl in trollrollen du försöker spela.
Vad händer med kotlettfrisyrerna när det blåser på marknaden?
Marknaden viker efter en lång uppgång och plötsligt har våra konkurrenter fått värre problem än att hitta en bra Jaguarverkstad på Östermalm. Det är en ny situation. I alla fall för den som är ny på marknaden. Vi har varit med sedan 1983 och sett konjunkturens alla sidor.
När smällen kom 1991 skulle folk gett sin vänstra fot för 8% ränta. Men om du ska sälja din bostad nu, så är det ingen tröst att det varit ännu värre. Låt oss därför se hur det ser ut just nu.
Om du ska sälja din bostad för att köpa en större är läget ljusare än på länge. Du får kanske inte ut lika mycket för din trea i SoFo som grannen fick för ett halvår sedan. Men det lägre priset på den större bostaden gör att du har gjort en bra affär.
Men det är mentalt jobbigt att inte få ut så mycket som den där grannen. Vi vet, vi har varit lika mycket psykologer som mäklare sista tiden. Man vänjer sig oerhört lätt vid rekordpriserna.
Ska du sälja villa? Bra, eftersom villapriserna går mot störmmen. Du kanske ska sälja din bostadsrätt för att köpa en villa. Sitter du då med Svartepetter?
Mentalt är det säkert så. Men inte nödvändigtvis ekonomiskt. Sett över de senaste åren har du precis varit med om en extrem uppgång, även om den naggats i kanten senaste tiden.
[...]
Nu är det upp till dig. Du kan välja en fräsig mäklare som lovar guld och gröna skogar. Eller en som säger "vi vet förutsättningarna - och vi vet hur vi gör det bästa av dem."
svenne banan
Faran över och allt bra, upp med priserna, inga signaler om motsatsen! Eller..
* Allt färre tror på stigande bostadspriser.
* Det är alltså fortfarande en övervikt för att folk tror på fallande bostadspriser och då blir det också därefter.
* [...] bostadsprisraset är en process över flera år.
* Frågan är om de riktigt dåliga affärerna alls rapporteras in för att hålla skenet uppe?
* En läsare som just sålt sitt klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening för att flytta till hyresrätt på samma gräddhylla på en av Göteborgs gräddhyllor rapporterade om en helt igenfryst bostadsmarknad.
* Det fanns ett bud till, till 65% av acceptpris. I övrigt ingenting.
* [..] PEAB skrattar hela vägen till banken (som också skrattar).
* Myresjöhus, vars försäljning av nya hus kraschat [..].
* [..] konkurs om man byggfuskat för mycket.
* [..] ockerränta-på-ockerränta till man når tvångsförsäljning av pensionärernas hus.
* Marknaden viker efter en lång uppgång
* Men om du ska sälja din bostad nu, så är det ingen tröst att det varit ännu värre.
* [..] det är mentalt jobbigt att inte få ut så mycket som den där grannen.
* Det är köparens marknad nu, det går alltid att skambuda om ni blir desperata.
Källa: http://cornucopia.cornubot.se/2011/11/seb-allt-farre-tror-pa-stigande.html
19:09
Hahaha du är så patetisk, titta på grafen ovan... titta på grafen.. titta på grafen...TITTA PÅ GRAFEN...stå kvar på perrongen...
Priserna går ned. All statistik som visar på motsatsen är felaktig eller missvisande. Bostadsbubblan sprack i april, det har cornucopia sagt.
Hehee verkar vara en del som stoppar huvet i sanden som efterblivna strutsar o vägrar inse att rallyt fortsätter nu, bidde inte mer än -3-4% i köpläge, som alla bitterfittor inte hann med. Statestiken talar i klara språk.
Det är lite dålig fantasi att använda andras signaturer. Jag har förstås inte copyright på "svenne banan" men det hör till god stil att inte använda samma signatur som andra.
Resultatet blir bara att man får skriva utan signatur men då försvåras debatten.
svenne banan
Till alla som tjatar om att Borg & co kommer hindra ett "ras"/nedgång över x procent etc etc.
"Sverige har en hög privat skuldsättning, en relativt stor banksektor och skenande huspriser, vilket gör att det inte är aktuellt med några åtgärder för att öka den inhemska konsumtionen."
- A.Borg / DI 2011-11-07
@ svenne banan , förstår att det är irriterande men oroa dig inte , vi känner igen dina riktiga poster ^^
Tror inte Nordeas stödköp på Stockholms bostadsmarknad fortsätter den här veckan med.
20:59: Vilka är dessa "alla" du talar om? Det finns exakt 0 kommentarer här som nämner det du påstår att "alla" tjatar om...
Många 60 talister samt äldre sitter på gigantiska vinster från avreglering samt övergång från socialism till kapitalism, dessa nagas nu i kanterna, men dessa ekonomiska vinnare kommer ej agera på dessa små fluktationer 1-20% förändring. Många av dessa är lågt räknat 50% - 200-400% plus på sin investering, först när dessa vill realisera sina vinster kan något större prisfall ske.
20:59
Du har inte hängt här så länge va ?
"Glöm 30% ner och mer i sverige, regeringen kommer agera och låta kronan åka på storstryk, detta är bara en tidsfråga."
"Anders Borg och flera tunga politiker sitter på miljonlån, gissa vilka som kommer gynnas, de som har lån eller de som är skuldfria?"
Tog de två första jag hitta.
23:21
Inflation är medicinen, tredubbla doser, alla priser går upp, alla lån urholkas.
Priserna i innerstan kommer att snitta över 70.000 innan år 2013, tro inget annat, tremånaders boränta under 3% säger jag bara..... bopriserna har ingen annanstans att ta vägen.
Minusränta + inflation, gissa vad som händer?
"Minusränta i USA
Nu kostar det pengar att låna ut pengar till den amerikanska staten. Räntan på korta amerikanska räntepapper (löptid på 3 månader) är negativ, det kostar just nu 0,01 procent av nominellt belopp för att inneha växlarna. "
http://www.e24.se/makro/minusranta-i-usa_3169038.e24#xtor=AD-500-%5Be24.se%5D-%5B3169038%5D-%5BBox%5D-%5Baftonbladet%5D-%5B%5D-%5B%5D
00:38
Hyperinflation.
Re 8 november 2011 02:05:
Och vilken effekt får det för dem med bostadslån?
Svar: Lånen minskar i värde men reella tillgångar blir dyrare. Alltså dubbelt positiv effekt för för dem med bostäder + lån.
Detta är inte bara ett drömsenario utan något som välrenoomerade proffessorer i ekonomi tidigare talat om. Dessutom är det något som hänt tidigare i Sverige. Hur mycket är de bolånen som togs för 20+ år sedan värda idag och hur mycket är motsvarande bostäder värda?
svenne banan
07.47 i ett läge med hög inflation och höga räntor kommer priserna lägga sig mycket lägre i förhållande till inkomsterna, och sedan följa inkomsterna uppåt. Inte realt uppåt dock.
Re 8 november 2011 08:49:
Nu var det inte hög inflation och hög ränta vi pratade om.
23:21: Du var tvungen att hämta inlägg från helt andra sidor. Svara då på dessa där de skrivits, och inte i en helt annan tråd...
För något år sen hade jag trott er. Men sen jag blev av med mina ätstörningar har jag blivit klar i skallen. Det är mycket bra att vara överbelånad i den här situationen.
svenne banan
För något år sen hade jag trott er. Men sen jag blev av med mina ätstörningar har jag blivit klar i skallen. Det är mycket bra att vara överbelånad i den här situationen.
svenne banan
Man måste vara väldigt desperat om man tror att höga kostnader gör det lättare att betala lånen.
Hög inflation kommer medföra höga räntor.
Hög inflation innebär att allt blir dyrare. Bensin, el, mat, kläder... allt.
Kombinera att allt blir dyrare med att räntan stiger.
Slutsatsen av detta blir att den med väldigt stora lån ska vara en vinnare.
Suck.
Ni som tror på detta drar paralleller till en period som var DRASTISKT annorlunda. Den sits vi hade på 70-80-tal var HELT annan. Då var det lönedriven inflation. Stigande löner fick priserna att följa med upp.
Idag, i morgon, kommer vi INTE se en lönedriven inflation. Det ENDA som gör lånen lättare att betala är stigande löner. Stigande priser har en helt annat effekt.
Ändå läser man regelbundet om tomtar som ivrigt hoppas på stigande priser för att de ska få det lättare att betala hyran till banken. Flumgenerationen misslyckades inte bara i skolan verkar det som.
Oj oj ni som inte tror på räntesänkning innan nyår måste vara rätt körda. 10 % sitter på lite tillgångar i swedala. Tror knappast Borg kan bortse från bolåntagarna ca 40%. Det är redan extremt svårsålt brf 10 min från stockholm.
Re 8 november 2011 10:56:
Inflation äter upp lånen och låg ränta innebär låga kostnader för lånen, vad är det som är svårt att förså med det?
Det märks att en del saknar argument när de postar med andras signaturer, snacka om desperation.
svenne banan
Vad är det som tyder på att bolåneräntorna kommer att vara låga framöver? Med krympande internationell kreditmarknad och ökade krav på bankernas kapitaltäckning tycker jag det verkar sannolikt att de snarare går upp.
Och iom den begynnande statslånekrisen är väl risken rätt hög att många blir arbetslösa framöver och att genomsnittslönerna inte går upp, åtminstone inte tillräckligt för att matcha ökande energipriser.
Oavsett framtiden är ganska trevligt att titta på lägenheter just nu, sällan några andra spekulanter på visningarna - förutom på lgh med lågt kvm-pris som verkar billiga, men där föreningen är överbelånad och sitter med stor andel korta lån.
Tror att vi kommer se många nybildade föreningar gå i konkurs de närmsta åren.
Bolåneräntan på väg mot 1% igen, den som tror annat är en idiotwhitetrashare.
Ny här på bloggen..
Vad är det som har gjort att omsättningen sjunkit med ~60% sen januari? måste ju vara elände och misär hos mäklarna nu om det stämmer...
80-talisten
Det är bara så skönt att inte vara en BLT, ni borde testa. :)
http://hempris.se/
Vart tog rallyt vägen ?
Re 14:23
Det här är ett forum för bostadsrätter i innerstan, inte förorten.
Ja, stick tillbaka till förorten, blatte.
13:52
Nej tack, jag trivs så bra i hyresettan i Märsta.
15:13
Märkligt , är ju hempris som ni BLT hela tiden länkar till när ni tjatar om att priserna går upp/nedgången är över etc etc.
16:22
Låt kattmaten tysta mun din fattiga förortstrashank.
19:06
Vad får dig att tro att jag är fattig och bor i en förort ?
Fel har du iaf.
16:22
Re 16:22:
Du kan inte ha varit här mycket. Det har påtalats åtskilliga gånger att hempris inte är en sajt som redovisar innerstadspriserna.
16;22
är du efterbliven ?
19:11
Och likt förbannat kommer ni dragandes med länken så fort den pekar upp, när det går åt andra hållet så är det "redovisar inte innerstadspriserna".
19:22
Nej
kolla in snittpriserna från hempris!!!!!
Prisutveckling i Stockholm senaste veckan: -0.79%
Prisutveckling i Stockholm senaste 4 veckorna: -0.82%
Prisutveckling i Stockholm senaste halvåret: -11.35%
Prisutveckling i Stockholm senaste 12 månaderna: -10.97%
Ser mörkt ut på Nordeas avbytarbänk
svenne banan skrev:
"Inflation äter upp lånen och låg ränta innebär låga kostnader för lånen, vad är det som är svårt att förså med det?"
Det som är svårt att förstå är hur du kan bemöta mitt inlägg med sådan nonsens.
a) Hög inflation innebär hög ränta. Inte tvärt om.
b) Hög inflation är per definition höga prisökningar. Det äter inte upp lån.
Förstår du vad du skriver? Du skriver egentligen:
Höga prisökningar gör att lånen blir mindre.
Hur menar du? Har du verkligen tänkt?
Som jag skrev är det ENBART löneökningar som äter upp lånen. Ökar din lön kommer det bli lättare att hantera lånet. Men det finns INGET som säger att din lön ska öka bara för att elen, bensinen och maten blir dyr. Tror du det är du verkligen lurad.
Sedan följer räntorna med inflationen uppåt.
Dvs., hög inflation kommer dels äta upp din lön, då det kostar mer att leva, dels kommer det innebära att den ränta du ska betala blir högre.
Var snäll och tänk igenom detta innan du svarar igen. Att sitta och kommentera så pass mycket som du gör och sedan inte kunna förstå sådana här enkla samband... suck.
Det är rimligt att anta att orimligt dyra närförorter som Hammarby Sjöstad, Lidingö, Lilla Essingen mfl faller mest. Priserna på dessa ställen är ju fullständigt orimliga i förhållande till avståndet till city. Det tar lika lång tid från Lilla Essingen till City som det tar från Kallhäll, kanske t o m längre tid.
Avlägsna förorter, där avståndet avspeglas i priset, bör rimligen falla mindre och i nivå med city eller kanske t o m något mindre.
Man kan tänka sig att detta avspeglas hos hempris och att det därför visar en större nedgång än vad som är fallet i innerstaden (och ytterförorter).
8 november 2011 21:35
Bra inlägg!
8 november 2011 00:12
"Priserna i innerstan kommer att snitta över 70.000 innan år 2013, tro inget annat"
Risken att genomsnittspriset i innerstaden skulle stiga med >15% till slutet av nästa år är helt uteslutet. Det finns inget kreditutrymme för en sådan prisökning och det kan därmed inte inträffa. Bara någon exceptionellt okunnig skulle kunna tro på något sådant.
@Magnus
Han tänker så här: inflation är generell prisökning, därmed kommer priset på min bostad att öka, därmed blir lånet mindre i förhållande till säkerheten, det blir en vinst på försäljningen. Lånet har då "inflaterats bort".
Inflation betyder att pengar blir mindre värda, inte att de varor du kan köpa för pengarna blir mer värda. Blir pengar mindre värda blir alla lån mindre värda.
Svårare än så är det inte.
Lånet minskar för övrigt i värde vid inflation oavsett vad som händer med bostadspriserna...
Belåningsgraden gör det dock nödvändigtvis inte.
8 november 2011 21:35: Du tror alltså inte att det finns något samband mellan inflation och löneutveckling? Intressant...
Re 8 november 2011 21:35:
Du får nog sätta dig i skolbänken igen.
"a) Hög inflation innebär hög ränta. Inte tvärt om.
b) Hög inflation är per definition höga prisökningar. Det äter inte upp lån."
a) Nej hög inflation innebär inte hög ränta. Hög inflation innebär att pengarna blir mindre värda, dvs. att priset på varor ökar nominellt.
b) Den första meningen var korrekt, och det innebär just att värdet på pengarna du lånat minskar. Skulden blir alltså mindre, inte i nomenellt belopp men i realvärde.
För att ta ett konkret exempel om det där fortfarande var för svårt.
svenne banan
Säg att du tidigare tog ett på på 100 kr som då räkte till att köpa 25 liter mjölk. Nu när lånet ska betalas tillbaks räcker pengarna bara till ca hälften så mycket mjölk.
Värdet av den där 100-lappen du lånade har alltså halverats. Samma sak är det bed bostadslån, köpkraften som pengarna du lånat äts upp av inflationen.
21:36: Hammarby Sjöstad är extremt övervärderat, många hus har olika miljöproblem och föreningarna kan ha 100M i lån och redan nu ha höga avgifter... mega torsk med höjda räntor...
10:25
Är du totalt blåst, räntorna har toppat på en mycket låg höjd och är på väg ner igen.
Re 21:35:
Var lite trött när jag skrev mitt inlägg så det blev en del skrivfel och signaturen hamnade mitt i inlägget.
Hursomhelst borde poängen gått fram och de som liksom mina föräldrar tidigare byggde ett hus för 100,000 kr och som de nyligen sålde för 1,000,000 kr förstår det här.
Det huset har inte ökat i realvärde eftersom det ligger på en avfolkningsort ute på lantsorten, men även om de inte har amorterat ner skulden har 90% av skulden ätits upp av inflationen. Lånet eroderas alltså över tiden även om man inte amorterar. Bostadens realvärde består dock eller ökas om det ligger på orter som blir alltmer attraktiva, t.ex. i storstäder som har en konstant inflyttning.
svenne banan
Dock inte marknadsräntor, spelar ingen roll om RB sänker 1%. Sv banker har för stor utlandsupplåning, då Sv bomarknad. ansets riskfri i 20år fram tills nu.
10:57: Bankernas (eller åtminstone SEBs) upplåningskostnad för bostadslån ligger idag på 2.48% för ett år... Vilket ENORMT riskposlag du...
poslag... No more coffee for me!
/11.00
11.00
Du snackar goja din imbecillamöba. 3-mån boräntan går under 3% under 2012, det fattar alla med 3-siffrigt IQ.
Till Svenne banan och alla andra inflationsvurmare:
http://www.youtube.com/watch?v=-xCy6sDxnhs
Inflation stjälper civilisationer.
Re 9 november 2011 11:36:
Du drar konstiga slutsatser, jag vurmar inte om inflation utan redogör bara för vilken effekt den har på bostadslånen.
Men ditt påstående att inflation stjälper civilisationer stämmer heller inte.
svenne banan
Det enda som är säkert Är Följande:
Regering samt Riksbank kommer ej tillåta något större prisfall på svenska fastigheter såsom inträffat i USA, GB samt dom flesta länder i världen. Åtgärder kommer vidtas . Ökat ränteavdrag, sloppat fastighetsskatt, troligt övertagande av dåliga swedbank och seblån med följd av nedskrivning av sek.
12:11
"Sverige har en hög privat skuldsättning, en relativt stor banksektor och skenande huspriser, vilket gör att det inte är aktuellt med några åtgärder för att öka den inhemska konsumtionen."
Låter inte som att Herr Borg ser fallande priser som något problem.
inhemska konsumtionen = köp av datorer, resor, bilar, nya teknikprylar, stussmattor till trädgården. Betalning av banklån till BRF eller villa avses knappast som inhemsk konsumtion utan en förutsättning att landet ska upprätthålla en befolkning med arbetslinje som motto. Ingen bostad = inga skatteintäkter.
11:44: Wut? Det var ju (typ) det jag sa.
/11:00
11:14 skulle det vara
/11:00
Man kommer kunna få en 3-månaders rörlig boränta under 2% nästa år. Garanterat!! Och gissa vart innerstadspriserna tar vägen då?
11:41 Svenne
Jag drog inte slutsatser, bara en. Den slutsatsen var: stjälper civilisationer utan att närmare definiera stjälper som du tydligen gjorde på egen hand.
13:22
Nej det kommer man inte, ingen kommer tillåta att bostadspriserna kommer bli så här uppblåsta igen nu när bubblan pyser/spricker.
Bolånetak/Amorteringskrav/Slopat räntebidrag kommer se till den saken.
Dessutom har nu insikten om de otroligt övervärderade bostäderna i Sverige börjat sjunka in hos Svensson så den här nivån på priser ser vi inte igen innan lönerna hunnit ifatt dvs på MÅNGA år.
14:29
Du verkar helt kokko, dubbla foliehattar på?
14:29
Helt klart en hyresmupp som står kvar på perrongen i Bålsta.
14:29
Övervärderade? var då? Vad tycker du är ett rimligt pris för en 2:a i Sthlm innerstad? Ska det vara på en nivå så att en deltidsarbetande sjuksköterska ska ha råd att köpa och bo?
9 november 2011 13:22
Kraven för bolån kommer fortsätta öka under nästa år.
Gissa vart innerstadspriserna tar vägen då?
13:22
Källa på det?? Lär nog bli tvärtom.
Novemberstatistik för Innerstan visar på stigande bostadspriser, med en ökning på 4.33 procent sedan föregående månad, oktober vilket ger ett kvadratmeterpris på 61883.
Haaaaaaa haaaaa !!!!
ja, småfolk som ska tjäna på småfolk, fungerar ett tag sedan stopp. Ser vi nu många områden som blivit borätter på senare tid kommer med säkerhet återgå till hyresrätter, tex, södermalm, fredhäll, hammarbyhöjden och förorter men även mer centrala områden som gärdet kan säkert i stor utsträckning återgå till sin ursprungliga upplåtelseform inom några år.
Re 9 november 2011 14:28:
Nej fel, du drog också slutsatsen att han var en inflationsvurmare. Du har inte mycket rätt du.
9 november 2011 14:48
Rimligt vore att 10% av invånarna i Stockholms län ensammen skulle har råd att köpa en 2:a på 50kvm och lägga max en tredjedel av sin nettolön på ränta (4% brutto) och amortering (30 år).
Detta torde ge ett kvadratmeterpris på ca 45kkr.
Abolut bästa läge kanske rimligen kan närma sig 50kkr.
9 november 2011 15:05
Min egen slutsats av den utveckling som pågår just nu.
När krisen tilltar är det inte troligt att bankerna skulle bli villigare att ge krediter.
Så "tvärom" lär inte alla fall inte ske.
16:11
Du bestämmer alltså att krisen tilltar ? Kan ju mycket väl (troligen) bli tvärtom, och då har vi samma scenario som 2009, vi sitter på en krisränta och krisen är över, vad händer med bopriserna då? +25% från botten på 12 månader är troligt.
9 november 2011 16:18
Även vid detta högst osannolika scenario så är kreditkranen åtskruvad ett par snäpp sedan 2009. +25% på 12 månader är inte troligt utan helt omöjligt eftersom ingen kommer tillåta en sådan kreditexpansion.
Visst skulle priserna kunna gå upp något men sannolikheten för sjunkande priser är större än sannolikheten för ökande priser.
Re 9 november 2011 14:48:
Det är rätt lustigt att du sitter och har åsikter om hur mycket det är rimligt att folk lägger på sitt boende och hur mycket de ska amortera.
Du redovisar heller inte vilka löner du har räknat med och inte statistik på hur höga löner de 10 procenten högst betalda har. Du tar heller inte hänsyn till hur stor förmögenhet dessa personer har. Jag köpte min 4:a kontant t.ex. så mina utgifter för ränta + amortering är 0.
Sannolikt har du räknat helt fel. Om inte så är det i alla fall uppenbart att köparna inte delar dina åsikter om hur stor andel av lönen som ska gå till boendet eller hur mycket man ska amortera.
svenne banan
Fel re ovan, det skulle varit en re på 9 november 2011 16:07.
svenne banan
svenne banan
15% kontantinsats vilket jag av någon anledning glömde skriva.
30kkr netto. Någonstans där omkring ligger övre 10%-gränsen för Stockholm län. (hittade bara SCB siffror för bruttolön från 2010 och uppskattade resten)
Förmögenhet irrelevant i sammanhanget då tycker att 10% skall kunna fixa det med sin lön och min kontantinsats för att prisnivån skall vara rimlig.
Amorteringsvilja irrelevant i sammanhanget då jag tycker att 10% skall fixa detta med sin lön efter kontantinsats för att prisnivån skall vara rimlig.
Sannolikt har jag inte räknat helt fel.
Att många inte delar min uppfattning är uppenbart när man ser priserna.
Många delade inte min uppfattning om priserna på IT-aktier före IT-kraschen heller.
"Förmögenhet irrelevant i sammanhanget då tycker att 10% skall kunna fixa det med sin lön och min kontantinsats för att prisnivån skall vara rimlig.
Amorteringsvilja irrelevant i sammanhanget då jag tycker att 10% skall fixa detta med sin lön efter kontantinsats för att prisnivån skall vara rimlig."
Du tycker en himmla massa och det får du gärna göra, men förutsätt inte att alla ska tycka som du.
Huruvida du har räknat rätt har jag inte kollat än men det blir relativt ointressant när dina argument baseras på tyckanden som långt ifrån alla delar.
Jag tycker t.ex. att det är attraktivt att placera en del av mina tillgångar i form av en 4:a i stan. Speciellt i tider med osäkerhet på börsen och ett upptrissat guldpris. Det handlar alltså delvis om bristen på andra placeringsalternativ som känns vettiga.
Men givetvis också om livskvalitet som jag har råd att unna mig. Eller förresten, mina boendekostnader har ända sedan jag köpte mitt första boende varit negativa. Dvs. jag har hela tiden tjänat pengar på att bo till skillnad från hyresgästerna som fått betala för att bo.
svenne banan
som jag ser det finns det tre typer av inflation:
löneinflation
prisinflation (KPI)
ökning av penningmängden (genom t ex kredittillväxt)
om vi har löneinflation så håller svenne banans resonemang.
prisinflation som inte följs av löneinflation ->sänkta reallöner -> minskar folks utrymme att låna pengar-> sänkta bostadspriser
Riksbanken bekämpar också KPI inflation vilket de gör med höjda räntor -> högre räntekostnad->sänkta bostadspriser
Sverige har haft en hög kredittillväxt ca10% per år sedan slutet på 90-talet. Om bankerna samt svenska folket inte kan/vill fortsätta med så hög kredittillväxt så minskar möjligheten att låna pengar ->lägre bostadspriser. Detta är vad som hänt i USA.
Re 9 november 2011 20:11:
Prisinflation åtföljs ofta av ökade nominella löner. Men även vid bibehållna nominella löner så finns samma utrymme för oförändrade priser på bostäder i nominella belopp. Bolånet är givetvis också angivet i nominellt belopp så därför fortsätter kvoten av lånet och bostadens värde att vara detsamma. Alltså prisinflation utan löneinflation leder inte till fallande bopriser (allt annat lika) och heller inte en högre skuldsättning.
"Riksbanken bekämpar också KPI inflation vilket de gör med höjda räntor -> högre räntekostnad->sänkta bostadspriser"
Det vi ser nu är däremot det rakt motsatta, riksbanken styr in på sänkta räntor pga. läget i omvärlden. Du kan gilla eller ogilla det men det förändrar inte verkligheten.
Angående penningmängden så påverkar den givetvis också priserna i nominella belopp på alla varor. Det är mycket lätt att förstå då var och en av oss är beredd att betala mer för en konkurrensutsatt vara om vi får mer pengar. Detta finns det stort stöd för i både teori och praktik. Penningmängden har också ökat kraftigt och kommer fortsätta göra det.
Att förmögenheten hos potentiella boköpare inte skulle vara en faktor som borde påverka priserna (enligt någon ovan) är alltså nonsense.
svenne banan
Re: Svenne banan
Om din lön ligger stilla i kronor samtidgt som KPI ökar med säg 200% så har du självklart mindre kronor kvar i plånboken att betala räntor vid eventuellt bostadsköp->lägre bostadspriser. Självklart kommer detta extremfallet inte att hända men resonemanget håller givetvis.
Förmögenhet har självklart en påverkan på premium objekten t ex på attraktiva innerstadslägenheter. Men median/medel svensson har ingen förmögenhet och är därför utlämnad till bankernas välvilja. Om det då skulle bli en kredit-torka så kommer icke-premium objekt att falla i pris. När detta har skett så blir alternativkostnaden till att bo i ett premium-objekt väldigt hög, t ex om lägenhetspriserna på Söder, kungsholmen etc. faller till 20kkr/m2 så lär knappast priserna på östermalm/vasastan ligga oförändrad på 60kkr/m2 då många potentiella spekulanter väljer söder framför östermalm.
Varför tror du att penningmängden kommer att fortsätta stiga kraftigt?
Problemet som varit senaste åren är att priset på objektet betyder ingenting för gemene man, det är så mycket pengar att de flesta inte förstår hur mycket det är, det är bara en massa siffror. Men dom förstår vad kostnaden blir per månad och den har varit billig senaste åren med krisräntor och ränteavdrag.
Jag anser att vi har en bobubbla pga att många har belånat sig så amorteringstiden är 100-200 år och om räntan skulle hoppa till 8-10% skulle dom vara FFL. SAMTIDIGT har vi fortfarande krisränta och folk kan fortfarande betala månadsavgiften. Jag tror på någon sorts deflation/credit crunch närmaste tiden, sedan tror jag inflationen tar fart igen. Eftersom bomarknaden är så politiserad och att man inte kommer tillåta för stort fall, tror jag svenska BLT kommer bli väl omhändertagna och så länge du inte köpt på toppen gå ur som en vinnare. Hade det inte varit så politiserat hade det varit megatorsk.
svenne banan
Alla diskussioner om vad som är rimliga bostadspriser är tyckanden. Jag tycker som sagt att rimlig prisnivå ligger på att de 10% som har högst lön i Stockholms Län skall ha råd med en 2:a i innerstaden och klara utgiften för den inklusive amortering. Är det inte så är det löjligt dyrt.
Du tycker uppenbarligen att en mindre andel än så skall klara boendeutgiften för en liten bostad.
Jag sitter själv på en obelånad 2:a och jag anser att prisutveckligen på den varit sjuk sedan jag köpte. Jag hoppas att den faller till en rimlig nivå.
Ett snabbt svar från frukostbordet innan jag sticker till jobbet.
Först ska man inte upprepa misstaget att se på vad medelsvensson har råd med när man pratar om innerstadspriser. Medelsvensson får kanske finna sig i att bo lite mer avsides, även om det förstås finns flera som kan och vill finansiera det trots medelmåttig ekonomi.
23:49: Du har alltså liksom jag kunnat köpa bostaden kontant. Det är inte alla som kunnat göra det förstås men vi är långt ifrån ensamma om att kunnat finansiera en betydande del av bostaden med cash. För oss är det löjligt billigt att bo mitt i stan och vi har stor marginal att klara långt högre priser än idag. Vi kan skaffa oss hög livskvalitet till en bråkdel av vår ekonomiska förmåga.
Och ja, vad som är en rimlig prisnivå handlar till stor del om tyckanden/värderingar, och uppenbarligen delar inte marknaden, dvs. boköprna, din åsikt.
svenne banan
White flight gör att svenskar gärna betalar upp till 50% av sin nettolön till boende för att slippa att ens barn blir rånade på skolgården av ett gäng muslimer.
09:15
Korrekt, när det kommer till familjens säkerhet och trygghet gäller inga beräkningmodeller och sannolikheter, eller snickesnack om kris, inflation och bla bla.
"Whiteflight" är en bidragande orsak till prisnivån i innerstaden, o dess vikt kommer att öka.
22.25
Det är väldigt märkligt att tro att sverige skulle vara skyddad från en bokrash. sveriges goda ekonomi upprätthålls ännu från fria pengar från bla. ombildningar, detta är en engångseffekt. Majoriteten av innvånarna är och kommer förbli, fattiga precis som i usa.
Kapitalkraven skall öka på Svenska banker enligt Ingves.
Ingves verkar tänka rätt mest hela tiden!
Att bieffekten antagligen blir en aning högre boräntor är väl snarast också att ses som positivt i dagens bobubbelmarknad.
Villor verkar ha falit ca. 20% sedan jan-feb i år. Orenoverad i sthlm området såldes snabbt med flera budgivare, I höst säljs helt renoverade till 10% lägre pris om dom blir sålda. Det enda som verkar omsättas snabbt till mycket höga priser är små lgh med lägre avgift. Större nybildade brf utanför sthlm med hög avgift verkar osäljbara, troligen svårare för dom med svag ekonomi att få lån.
Svenne Banan mfl.
Jag har liksom dig haft förmånen att finansiera mitt boende kontant. Jag bodde förut också i bostadsrätt, men sålde till någon knäppskalle med vansinnig vinst.
Nu har jag en halv sjö, flera byggnader, nästan en miljon kvm mark, kräftfiske, jakt, vacker ekskog och produktiv granskog. Mitt boende genererar mer pengar än vad driften kostar.
Ändå har jag sannolikt betalt mindre än vad du har, Svenne Banan.
Du, Svenne Banan, är stolt över att ha cashat fyra rum i ett bostadskomplex. Du är precis lika mycket torsk som alla de andra världfrånvända bolånetorskarna på det här forumet.
Du har använt en förmögenhet till fyra rum i en medioker halvstor stad. Fyra rum.
Dags att vakna.
Re 10 november 2011 19:05:
Jag hade tidigare ett hus + gäststuga + förråd, stor tomt och en suverän sjöutsikt, men det låg avsides med långa pendelavstånd till jobbet. Jag gillade heller inte allt underhåll som det krävde och hade inte en riktig semester under hela tiden jag bodde där så jag njöt aldrig av allt det goda.
Var och en gör förstås sina val och jag ångrar inte mitt byte för ett ögonblick, min livskvalitet är mycket högre nu. Om du är nöjd med ditt val så ska jag inte ta det ifrån dig, var glad bara.
svenne banan
Det är väl bara pendlingsavståndet som gör att man vill bo i stan.
Vill man bo i bostadsrätt men bo bra så bor man in någon förort. Det är inte bara att det är billigare. Det är betydligt lättare att hitta en bra lägenhet med en trevlig omgivning. Detta finns ju så klart i stan också men är väldigt ovanligt. Det mesta är ju att man tittar rakt in i en husvägg på andra sidan gatan när man tittar ut genom fönstret. Gamla slitna lägenheter med fattighjonskänsla (exempelvis "bevarade sekelskiftesdetaljer") som inte all renovering i världen kan rädda.
Man får helt enkelt välja att bo dåligt för att bo nära. Nära är värt mycket för vem vill ha 30-40 minuter till jobbet.
Re 11 november 2011 11:27:
Nej det är inte bara pendlingsavståndet, det är livsstilen. Jag bodde som sagt var i en villa utanför stan tidigare och nu i stan i en borätt och jag gillar pulsen i stan, det är en känsla.
Jag har nära till allt t.o.m. till bra utomhusbad på sommaren, skridskobanor på vintern, bra promenadvägar. Gångavstånd till det mesta inklusive mataffärer mm. och det är toppen. Man kanske förvänta sig att mycket av det borde vara bättre utanför stan men det är är det inte.
Det här gör att man kan gå eller cykla till allt istället för att sätta sig i bilen vilket leder till tidsvinster + en hälsosammare livsstil och inte att förglömma betydligt lägre utgifter.
Nu har jag också en ny fräsch lägenhet med hyfsad utsikt men utsikten väger lätt mot allt det andra. Att sitta isolerad utanför stan i min gamla villa och titta på sjöutsikten och solnedgångarna över den var vackert men också rätt tråkigt i längden. Dock gav mina bilder som jag tagit en rejält skjuts i budgivningen.
svenne banan
Flytta från storstan till småstan så får ni allt (utom jobb kanske, om man inte är läkare/annan vårdpersonal/civ.ing/lärare).
I t ex Linköping, Luleå, Norrköping, Umeå, Östersund där jag bott är det nära till allt (utom storstan). Utomhusbad på sommaren, skridskobanor på vintern, bra promenadvägar, jakt, fiske, gångavstånd till mataffärer, teater, bibliotek mm. Och cykelavstånd till jobbet;) Dessutom trevlig miljö för barn att växa upp i. Samtliga städer ovan har bra förbindelser till Stockholm, om man nu vill fara dit på besök...
He bare o flytt!
/Småstadsdiggaren;)
Instämmer.
Bor själv i Stockholm, men jag gillar verkligen städerna Västerås och Örebro.
Finns det mesta och är ändå relativt billigt och enkelt att bo där. Finns jobb där också.
När det är dags för kottar är dessa städer en högst rimligt alternativ.
//H
Man köper sina grannar, man köper sej fri från muslimförorter, genom att köpa dyrt i innerstan, ju dyrare desto tryggare o bättre,
12:47: Du får inga intressanta jobb, du får inget nöjesutbud och det händer inget. Är det inget problem så är det bra ställen :)
Dessutom som 13:34 sa, Stockholm är det bästa stället du kan köpa dig fri från white/brown/black trash. En ej obetydlig anledning som många lantisar inte förstått än men kommer bli varse så småningom.
Är det bara jag, eller liggor villor ute längre i Bromma, Lidingö och Danderyd?
svenne banan
Låter ju bra för din del.
Jag föredrar ju också stan men största anledningen för min del är just jobbpendlingen. Tycker inte alls om att sitta 20 min på tunnelbana eller pendeltåg.
Jag tycker dock att det finns många sunkhus som är sämre än genomsnittet i våra förorter. Allt sekelskift går ju så klart tvärbort. Jag skulle aldrig någonsin bo i en lägenhet med fattighjonsgolv eller fattighjonsfönster.
Jag tycker att man borde riva eländet och bygga hus man kan bo bekvämt i.
16:02
Näe! Tacka vet jag Linoleum och 2,20 i tak. MMMM! Villa ha!!!
Re 16:02:
Restiderna till allt var också den största anledningen för mig men inte bara till jobbet utan till allt. Gångavstånd till gym och bra skolor för barnen, det finns mycket som känns oumbärligt nu.
Instämmer också med dig angående kvalitet på lägenheter och valde därför också nyproducerat. Det var förvånansvärt bra ekonomi, låg avgift och den ger ändå högre intäkter än vad föreningen behöver och vi kan därför amortera eller sänka avgiften.
Därtill en standard och ett effektivt utnyttjande av kvadratmetrarna till skillnad från gamla lägenheter. Jag tittade på flera lägenheter som var ca 15% större men som i praktiken ändå var för små pga en gammaldags planering. Men det finns förstås de som gillar den gamla stilen också och valet är fritt.
svenne banan
7 november 2011 12:45
"På sikt går priserna alltid uppåt"
Jag håller det också för troligt att realpriserna från våren 2011 också kommer slås någon gång under de närmaste 500 åren.
Baserat på den lilla statisktik som finns tillgänglig är det dock inte speciellt troligt att realpriserna kommer slås under någon idag levande människas livstid.
12:57: Och vad är det du baserar du den fantastiska slutsatsen på?
12:57
Du är ju totalt efterbliven
13:07 Förmodligen på samma sak som jag gör , insikt.
17:56 Att påstå att någon är "totalt efterbliven" säger betydligt mer om dig än om personen du avsåg.
13 november 2011 13:07
Svar: Allmänbildning!
http://www.inkomsten.se/herengracht-index-visar-att-bopriser-inte-alltid-stiger-over-tid/
18:47
Att du ens kommenterar att någon kallar någon för efterbliven säger mer om dej än om de två du avsåg!
Nya objekt sålda i mitt hus till all-time-high-noteringar. Vem sa att det rasar?
20:01: Stadsdel?
Bor själv i innerstan med fina våningar och bra förening och det är ner iaf 10%.
20:01:
10-15% ner på ett år (vilket tycks gälla för vissa typer av objekt i Stockholm) kan nog betecknas som ras. Med den finansiella oron i världen och Ingves krav på att "överträffa" Basel III framstår det som ganska sannolikt att förändringstakten accelererar under de närmsta åren.
>> Säljarna av större objekt har alltså börjat acceptera att priserna gått ned 10-15 procent, sedan toppen förra hösten
>> Den som vill sälja sin bostad i dag råds att gå ut med ett "rimligt" marknadspris och inte hänga kvar vid de nivåer som grannen fick för ett år sedan.
http://www.e24.se/pengar/bostad/trogare-pa-bostadsmarknaden_3170840.e24
kolla budgivningar och sålda objekt här. det är dyrt:
http://www.brspec.se/
21:06
Pågående budgivningarna är inte så farligt höga för att vara premiumobjekt (vilka av många förväntas hålla stånd längre i nedåtgående marknad):
Upplandsg 39, 71 kvm, ute 16 dagar, 1 bud på acceptpris (60.6k/kvm)
Roslagsg 35, 39 kvm, ute 23 dagar, 1 bud 50k över acceptpris (50.6k/kvm)
Vi känner ju inte kriterierna för vilka objekt de väljer att visa som sålda, men troligen vill de visa de högsta priserna för presumtiva säljare, varför de inte är så intressanta som statistiskt underlag.
Skicka en kommentar