måndag 14 november 2011

Vecka 45, 2011

Genomsnittspris vecka 45: 57 600 kr / kvm.

197 kommentarer:

Anonym sa...

Hahaha, inget ras denna vecka heller. Vad säger ni nu då alla fjantiga domedgasprofeter?? Fel på statistiken igen eller ??

Anonym sa...

Färre transaktioner förra veckan än under sämsta veckan i juli 2009 och 2010.

Anonym sa...

Skönt att inte vara säljare nu..

Anonym sa...

Uthållighetsmätning just nu - vem orkar vara hård längst? Köparna eller säljarna? Det kommer avgöra prisutvecklingen. Men desto längre det håller i sig, ju tydligare bör det bli att marknaden inte är i krisläge vilket hittils har skrämt bort folk från köp.

//Nasse

Anonym sa...

2500 ner på en vecka får nog anses vara ras.. Räkna på vad det blir om det håller i sig.

Du tjänar alltså 100 kkr eller mer i veckan på att vänta med ett köp. "Fånga en fallande kniv", någon?

Anonym sa...

Har ni ännu inte förstått att LK inte får lika stort underlag som tidigare än, eller föredrar ni att blunda för det?

Anonym sa...

Re 09:21:

Varför skrev du inte det motsatta förra veckan då det steg mer än så?

Anonym sa...

Omsättningen är fortfarande paj... Vad är Lasses kommentar, varför är det så stor skillnad, inrapporteras inte lika mkt som förut?

Anonym sa...

09:21: Det är ändå 200 kr högre än för två veckor sedan... Brus kallas det inom mindre känslostyrda vetenskaper.

Anonym sa...

10:00, exakt.
Finns olika slags brus med.
En del sorters brus tenderar att bli större när det saknas trender.
Allt slags brus ökar dock med sjunkande underlag vilket också syns tydligt i grafen ovan.

Givetvis kan man inte säga att detta betyder att priserna måste ner, utan det står och väger just nu.
Händer ingen ting på sikt (som ger köpare mer kapital att handla för) så kommer det så småningom börja gå neråt.

Anonym sa...

09:33 och 09:47

Det är ju det som är själva grejen. Marknaden har havererat.

Anonym sa...

Grannen skulle ha en 3 tim lång visning igår, men mäklaren gav upp och gick hem efter redan 1 tim :))

Anonym sa...

Bara 15 bostadsrätter sålda i stan i veckan som gick. Anmärkningsvärt!

Något verkar fel med grafen över priser. har för mig att det var över 60 förra veckan men det är puts väck nu.

Anonym sa...

Tyvärr är det statistiken som havererat. Antagligen plockas det bara in siffror från öppna budgivningar på nätet. Dessa har minskat sedan acceptpriserna. Kommer det bara ett bud på acceptpris eller en bit under är det ofta man inte lägger ut det.
Vi har med andra ord inte mycket statistik från innerstaden att dra slutsatser ifrån. Jag skulle tro att det mäklarna säger, när man prater med dem, att vi har en nedgång på ~10% sedan toppen är det mest korrekta vi kan få just nu.
Det stämmer också rätt bra med statistiken från hempris som är bredare då den täcker stor-Stockholm men i och med det också får ett större underlag än innerstadssiterna. Det finns ju inga rationella skäl att tro att förorter skulle falla mer än innerstaden med undantag för extermt dyra förorter, i förhållande till avstånd till city, som Hammarby Sjöstad, Lilla Essingen med flera.

Anonym sa...

Hemris.se pekar raqt neråt nu...

Anonym sa...

11:12: Varför finns det inga rationella skäl att tro att priserna faller minst där efterfrågan är störst...?

Anonym sa...

11:52: Medan bostadsdata.se pekar rakt upp... Uppenbarligen är denna sorts automatinsamlade statistik inte särskilt pålitlig.

Anonym sa...

11:12
Rena spekulationer, men kanske det är så att omsättningen av lägenheter i förorten just nu är ovanlig hög relativt innerstan, och därför realiseras den underliggande nedåtgående trenden snabbare?

1) Förlusten i kronor är mindre, man kan ta förlusten utan att det påverkar ekonomin alltför mycket. Man behöver inte på samma sätt som i innerstan hålla ut och hoppas att nedgången är tillfällig.

2) Prestigeförlusten att byta till ett sämre område är mindre - rörligheten nedåt är större.

Har iofs inte koll på mentaliteten i förorten, men skulle tro att det ofta är mindre stigma att flytta mellan två förortsområden jämfört med att flytta från Östermalm till Kungsholmen - eller ve och fasa, från innerstan till förorten...

Anonym sa...

14 november 2011 11:53
Därför att den större efterfrågan redan är inprisad.
Någonstans måste ju dessutom människor bo. När man inte får råd med city tja då är det förorterna som gäller. Det borde i en fallande marknad med åtdragen kreditkran öka efterfrågan i förorter och minska efterfrågan i city.

Anonym sa...

11:55: bostadsdata.se har väldigt lite data att leka med.

Anonym sa...

Hetsa inte upp er av små justeringar upp eller ned från vecka till vecka. Självklart krävs det ett hyfsat underlag för att kunna dra slutsatser.

Det här vet alla som sysslat med serösa undersökningar. Varför tror ni att opinionsinstitut inte nöjer sig med att fråga 100 personer istället för minst 1000?

När ni ser på graferna är det alltså lämpligt att jämna ut kurvan lite om man vill ha en mer rättvisande bild. Sluta alltså att ta till överord och dra ut trender utifrån en veckas förändring, det är patetiskt. De som inte klarar det i huvudet kan med fördel se på månadsgraferna istället.

Det är också uppenbart att underlaget som den här siten får in utgör en klart mindre andel av alla försäljninger nu än tidigare. Lasse Kongo kunde gärna få kommentera orsakerna kring det.

Mer saker som är patetiska är påståenden som att om inget händer snart så kommer det att rasa. Det är totalt grundlösa påståenden som görs av bittra personer som inte vågat sig in på marknaden. Det är i klass med Copernicus som skrev något i stil med att om det fortsätta stiga så blir raset större och om det rasar så rasar det. Totalt kompetensbefriad analys som visar att man väljer att se det man vill se, och inte vad som i själva verket händer.

svenne banan

Anonym sa...

12:34: Ja, och Lasse Kongo och hempris är heltäckande menar du? Alla tre hämtar sin data från mäklarsidor, alla tre har fruktansvärt dåligt underlag.

Anonym sa...

Svenne Banan
"Det är totalt grundlösa påståenden som görs av bittra personer som inte vågat sig in på marknaden."
Detta är också ett grundlöst påstående.

Det enda vi vet just nu är att marknaden är trögare än i våras och att innerstadsmäklarna hävdar att prisnivån sjunkit något.
Framtiden är som alltid spekulationer.
Det finns fler punkter som talar för nedgång än för uppgång men det behöver inte betyda att det blir så.

Anonym sa...

Re 13:53:

"Detta är också ett grundlöst påstående."

Nej det var det inte. Grunden för påståendet var helt klart att ingen grund hade framförts.

Anonym sa...

14 november 2011 14:11
Du glömde den del som är totalt grundlös.
"som görs av bittra personer som inte vågat sig in på marknaden."

Anonym sa...

14:16: Exakt, totalt grundlöst.
Själv sålde jag 2009 till bara något lägre pris än jag troligen skulle få idag (tur med budgivningen), med mycket god vinst på de 6 år jag bodde där. Nu vill jag byta boende, och eftersom man har större valmöjligheter vid köp än hyresrättsbyte är bostadsrätt ett tydligt alternativ. Men som det ser ut nu kommer jag vänta ut marknaden.

Alltså: har gjort BRF-karriär, är inte bitter, men tror (och har länge trott) på stor korrigering nedåt.

Anonym sa...

Re 14:30

Det stämde alltså, bittra personer som inte vågar sig in på marknaden och som därför hoppas på stora ras. Lätt att lura sig själv när man vill att något ska hända.

Anonym sa...

14:30
Hur stor korrigering tror du och hur länge? Sitter i samma sits och det vore intressant att veta vad andra relevanta personer lirar med för parametrar.

Anonym sa...

15:04: Hur tänkte du nu? Jag är ju i samma ekonomiska sits som om jag hade sålt br idag, fast med uppsidan att jag kan vänta in ett bättre läge utan stress iom att vinsten redan är realiserad. Hade jag fortfarande ägt hade jag nog varit orolig idag dock (och bitter om ett halvår).

15:06: Jag tror minst 30% ner på ett par år. Är dock lite orolig för en kollaps av det globala finansiella systemet, och möjligen är bostad ändå en vettig investeringsform. Roligast och tryggast vore nog att köpa tomt och bygga nollenergihus, men som bekväm/ohändig stadsbo lär jag inte göra verklighet av det i första taget...

Anonym sa...

Pust, när ska ni lära er. Om ett bostadsköp känns som ett stort ekonomiskt åtagande så har ni inte råd.

Räntan är superlåg nu, så se till att låna. Men se även till att ni lånar till investeringar. I en investering så betalas räntan och ammorteringar av kassaflödet plus att du gör en vinst.

En tro på att värdet går upp på ett fast objekt som inte ger kassaflöde är ingen investering utan en spekulation. Att spekulera på lånade pengar är att köpa derivat. Detta är inget för Svenne Banan (OBS inte skribenten) utan något professionella sysslar med.

Anonym sa...

Re 16:25:

Du står utanför marknaden och vill därför att det ska falla. Det är precis som jag skrivit tidigare, du låter din vilja påverka din bedömning om läget.

Det kommer att bli mycket svårt psykologist för dig att gå in på marknaden igen om inte raset som du går och hoppas på kommer. Vi står nu på toppnivåer och även om volymen inte har gått ned så mycket som Lasse Kongos statistik visar har den sannolikt gått ned en del. Det gör att spreaden mellan köpare och säljare har ökat och att en genomsnittlig bostad nu sannolikt inte kommer att kunna köpas billigare än den tidigare sålts för.

Resultatet är alltså att du får fortsätta att vänta på raset och hoppas men risken är uppenbar att du aldrig kommer att komma in igen.

Jag har sett åtskilliga aktietraders göra precis samma sak som du och psykologin fungerar på samma sätt oavsett om det är aktier eller bostäder.

svenne banan

Anonym sa...

Re 16:25:

"Är dock lite orolig för en kollaps av det globala finansiella systemet, och möjligen är bostad ändå en vettig investeringsform."

Ja om du är orolig för detta vilket även jag är kan du fundera på hur man säkrar upp sitt kapital. Inget är stabilt i ett sådant scenario men det som kommer närmast är ändliga råvaror som t.ex. guld och mark.

svenne banan

Anonym sa...

varken guld eller mark är en råvara din mupp.

Anonym sa...

Pratade med min danska kollega idag som flyttat från Köpenhamn till Oslo. Där vågar ingen köpa bostad längre. Priserna ner 30-50% sen toppen. Här i Oslo har priserna stigit 14% på ett år, snittar ökning på 1% i månaden fortfarande. Det är totalt vansinne. Men Oslo är ju en mycket större metropol än både Köpenhamn och Stockholm. Dom kör med samma argument här.

Det byggs för lite, köp nu eller bli utprisad för evigt.

Köp nu och tjäna 10 000kr i månaden på ditt boende.

Priserna kommer att gå upp för evigt.

Det sjuka med Oslo är ju att det är att man finner en hyresbostad på mindre än en vecka på de mest populära gatan. Dock är det marknadshyra, så det kostar därefter. Men lägger man ihop alla dessa olika städer och dess olika marknader så kan man inte dra någon annan slutsats än:

Det är de billiga krediterna som drivit upp priserna. Dessa har varit en historisk parentes och priserna kommer att gå ned då krediterna blir dyrare.

Bor även med en tysk kille. Han känner inte en i hans ålder (28 år) som lånat 2 miljoner. Där har dom en sund marknad. 30% kontantinsats och amorteringskrav. Dvs. dyra krediter och där är priserna fortfarande normala.

Fundamenta

Anonym sa...

Snart dags för borg att gå ut och lungna marknaden, om kineserna samt japanernas tilltro till SEK rubbas ligger Swedala minst sagt illa till. (Säljer av tillgångar i sek) Skulle priserna falla 25% under några månader så ligger ett decenium av dålig ekonomi framför sverige, därför måste priserna stiga.

Anonym sa...

19:47:
"Du står utanför marknaden och vill därför att det ska falla. Det är precis som jag skrivit tidigare, du låter din vilja påverka din bedömning om läget."
Du tillskriver oss som tror på fallande marknad påhittade bevekelsegrunder, kanske för att du hoppas att vi har fel och att du ska kunna fortsätta låna ut till fartblinda kreditjunkies och få fina bonusar.

Själv har jag trott att det kommer att falla sedan åtminstone 2007, och då var jag ju br-ägare. Konstigt va, Svenne?

Utprisad för evigt? Nejdå, jag har eget kapital och månadsinkomst så att jag klarar en riktigt schyst lägenhet centralt även om marknaden skulle vända upp igen, men jag tycker att det verkar onödigt att köpa just nu när min bedömning av trenden är att det går nedåt ganska snabbt.

Anonym sa...

Fundamenta: Men är det inte så att i Tyskland finns det fler lägenheter på invånare än i Sverige? Isf är det inte så konstigt att priserna är lägre där :)

http://www.bkn.se/upload/rapporter/Internationellt/Bostadsmarknaden%20i%20Tyskland.pdf

Anonym sa...

19:52:
"Inget är stabilt i ett sådant scenario men det som kommer närmast är ändliga råvaror som t.ex. guld och mark."

Ja, det är därför jag fantiserar om att satsa min br-vinst på att köpa mark och bygga nollenergihus. Har dessutom alltid velat utveckla mina förkrympta hantverksförmågor.
Tycker mig se såna strömningar lite här och där, kanske är dags för en Gröna Vågen 2.0 snart (utan den hittills tillhörande dreadlocks- och palestinaschalideologin).

Anonym sa...

17:48: "Om ett bostadsköp känns som ett stort ekonomiskt åtagande så har ni inte råd."

Precis! Om det skulle göra din ekonomiska situation prekär då värdet går ner så en del av lånet omvandlas till topplån med högre ränta och amorteringskrav (har hänt förr), eller räntan blir 10% (har hänt förr), eller nån i familjen blir sjuk eller arbetslös under en längre tid (har hänt förr), då har du helt klart inte råd.

Synd att många inte tänker så långt bara.

Anonym sa...

Re 16:25 och 19:52

Jag förstår inte varför ”en kollaps av det globala finansiella systemet” skulle vara positivt för bostadspriser? Jag tror att alla tillångspriser kommer förlora kraftigt i värde i ett sådant scenario. Vi kommer se banker och företag gå i konkurrs och skapa en enorm kreditförstöring (färre sedlar i omlopp) och det är deflationistiskt. Jag skulle säga ”cash is king” i ett sådant scenario.

Däremot om centralbanker, likt usa, får panik och får för sig att skriva ut nya sedlar skulle jag vara orolig. Speciellt om de ”råkar” skriva ut fler än vad som försvann så är det inflationistiskt. I ett sådant scenario är en bostadsinvestering kanske inte är så dum. Jag skulle dock inte vara så jätteorolig att vår centralbank skulle få för sig något sådant, vilket skulle medföra att svenska kronan stärks i värde relativt andra valutor. Och i ett sådant scenario skulle jag hellre köpa ett franskt slott för 5 miljoner än att köpa 70kvm lägenhet i stockholms innerstad..

Men menar du att ”en kollaps av det globala finansiella systemet” medför en kollaps av demokratin och samhällets funktion, där djungelns lag gäller, är ju en bostad mer värd jmf med sedlar.

Anonym sa...

Re 14 november 2011 21:16

"Själv har jag trott att det kommer att falla sedan åtminstone 2007, och då var jag ju br-ägare. Konstigt va, Svenne?

Utprisad för evigt? Nejdå, jag har eget kapital och månadsinkomst så att jag klarar en riktigt schyst lägenhet centralt även om marknaden skulle vända upp igen, men jag tycker att det verkar onödigt att köpa just nu när min bedömning av trenden är att det går nedåt ganska snabbt. "

Det spelar ingen roll, du låter din vilja påverka din tro, det är helt uppenbart. Att du eventuellt skulle ha råd att gå in igen har jag heller inte sagt något om, det jag skrev var att du av psykologiska skäl inte kommer att kunna göra det. Jag har som sagt var sett det här många gånger förut.

svenne banan

Anonym sa...

Re 14 november 2011 21:56:

"Jag förstår inte varför ”en kollaps av det globala finansiella systemet” skulle vara positivt för bostadspriser? Jag tror att alla tillångspriser kommer förlora kraftigt i värde i ett sådant scenario. "

Som jag skrev kommer inget att vara stabilt i ett sådant läge men placerare kommer att söka sig till det minst dåliga. Vi har redan sett att guldet har stigit extremt mycket de senaste 5 åren eftersom det är en ändlig råvara som historiskt har uppfattats som pengar. Just att det är en ändlig resurs är viktigt, pengar kan däremot tryckas upp i obegränsad mängd vilket skapar kraftig inflation. Just detta förespråkas av flera tunga ekonomer som haft rätt förut och vi ser också att det andra vapnet som används är räntan som pressas nedåt.

Dessa två faktorer, låg ränta + inflation, är positivt för de med bostäder med bolån. Lånen blir billiga och de äts dessutom upp av inflationen.

Men förutom det är mark och bostäder i städer en ändlig resurs vilket placerare gärna flyr till när inget är stabilt.

svenne banan

Anonym sa...

Vem ar denne banan?

Anonym sa...

Mark är en råvara !!!

svenne banan

Anonym sa...

21:26
Intressant, jag hör gärna mer tvärsäkra påståenden om hur jag fungerar.
Kommer jag kunna gå in igen om priserna går ner, eller kommer jag alltid vänta på ännu lägre priser?
Kommer jag kunna gå in igen om priserna verkar stabiliseras på nuvarande nivå?

Och när är det egentligen som jag kommer att bli bitter? Är det om priserna börjar skena iväg uppåt igen? Är det i så fall för att jag grämer mig över en utebliven monetär vinst?

Det låter som att jag är en rätt sorglig figur som sätter stort värde på pengar som jag inte behöver för ett gott liv.
Hoppas jag inte för över denna trista, förgrämda personlighet till mina barn; ja, hoppas hela nästa generation lyckas ta sig ur denna mentalitet, sina föräldrar till trots.

Anonym sa...

Svenne 22:45

Nu sa du ju precis det som jag sa i alternativscenariot. Detta har inte med scenariot ”en kollaps av det globala finansiella systemet” att göra. Det har göra med "en global kollaps av valutor" att göra. Det är två olika saker. Bara för att finansiella systemet kollapsar betyder inte det i definition en kollaps av valutorna.

Dessutom, innan en centralbank, nu pratar vi dessutom sverige, skulle komma med en så osannolik lösning, som att trycka pengar, så måste det triggas av kraftiga fall i tillgångspriser (deflationistisk miljö). Varför skulle man annars va i behov av detta? Dvs, då har redan lägenhetspriserna och andra tillgångspriser i sverige fallit kraftigt.

Till sist. Varför skulle sverige vilja sätta sig i en sådan situation där valutan kan komma under attack? Vi har redan upplevt det en gång under 90-talet. Vill vi återupprepa detta?

Nej, en kollaps av finansiella systemet skulle inte va positivt för lägenhetspriser.

Anonym sa...

21:56: Jo, det kan kanske stämma, har faktiskt inte funderat så långt på konsekvenserna än. Vad gäller cash finns risken för kraschade banker och uteblivna insättningsgarantier, och en boendeinvestering skulle åtminstone vara bättre än att förlora kapital den vägen.

Om man är lite slapp som jag, orkar man inte nogsamt bevaka förutsättningarna någon längre tid, utan landar till sist i nån sorts good enough.
Att bostadsrätt i innerstan skulle vara en OK form förutsätter dock att storstaden är en vettig konstrukt efter ett sånt sammanbrott, och det finns ju en mängd olika scenarier angående det, beroende på energipriser, hur livsmedel tillverkas och transporteras, hur servicesektorn klarar sig i stort mm.
Svårt att sia om.

Anonym sa...

Sverige har styrts väl av Borg men marginalerna är inte så stora som en del tycks tro. Det svenska banksystemet påverkas i allra högsta grad också av omvärlden så brakar några länder ihop kommer hela marken att gunga.

Inget är stabilt i det läget och då flyr placerare i panik till det minst osäkra, för att inte förlora allt. Guld är ett uppenbart alternativ som jag nämt men när det har nått extrema höjder vad kan man då flytta kapitalet till, snabbt och enkelt?

Jag tror inte på en samhällsomstörtande kris, och speciellt inte något som skulle driva människor att bo glesare. Det är desstom betydligt mer långsiktiga förändringar. I det mer korta perspektivet måste man hitta något här och nu att flytta pengarna till. Något som något så när behåller sitt realvärde.

svenne banan

Anonym sa...

2354:
Mitt tänk just nu; sitt på cash, inte guld, inte aktier...
Litar inte på börsen (eller bostadsmarknaden) alls just nu, och skulle inte förvånas om den går ner 20-30% till över de närmsta 6-24 månaderna.
Men, nån gång under samma period kommer (tror jag) inflationen tilta ordentligt, vilket gör cash till en kass placering, då är det dags att gå in på börsen igen, trotts ev risker om fortsatt fall.


1) håll i cash i 6-18 mån (beroende på inflation)
2) Sen in på börs (eller bostadsmarknad för inflations skydd)

Är min strategi, inte facit såklart. är ödmjuk med att jag inte riktigt förstår detta, men om man ska ta konsekvenserna så gör jag det hellre ett eget val efter bästa förmåga.

Anonym sa...

2:43
Låter vettigt . Min tanke också.

Anonym sa...

Vems omdöme löper störst risk att grumlas av självintresset - bostadsägare eller bostadsintressenter? Det säger sig självt, vem har mest på spel?

Anonym sa...

när obligationsmarknaden faller kommer flykten vara till guld inte cash..

oj mäklarstatestik idag såg ju ut som prisrallyt fortsätter

Anonym sa...

08:55

Vet inte om jag skulle kalla -3% senaste månaden innanför tullarna för rally direkt.

Anonym sa...

10:11

ja, jag menade rally nedåt.. är väl ingen som tror att det ska gå upp?

Anonym sa...

10:57

Aha , du gjorde mig lite orolig där ;)

10:11

Anonym sa...

Jaha nu försvann ytterligare 100.000 av vinsten på min 3 miljoners bostadsrätt den här månaden , kanske skulle accepterat buden som kom ändå :/

Börjar bli ganska hög månadskostnad nu med tanke på att jag planerat att sälja med vinst.

Anonym sa...

OK, nu står det klart att det varken rusar eller rasar utan sjunker något enligt senaste mäklarstatistik.
Indikatorerna har ju pekat ned och vi konstaterar att priserna har gått enligt förväntan om än svagt.
Om framtiden kan vi bara spekulera. Vi vet bara att indikatorern pekar fortsatt ned. Eftersom det ser ut som att priserna går åt samma håll som det pekar kan vi hålla för mest sannolikt att det fortsätter svagt ned men det får framtiden utvisa.

Anonym sa...

Jag har som spekulant kontakt med en mäklare som säljer en 4a i birkastan, säljarna fick innan sommaren 6,9m som högsta bud i juni, de accepterade ej och får nu ej ens 6. Prisfallet är större en vad som visas officiellt. Har även andra bekanta som inte får sin 70kvm 2a i sämre del av vasastan såld för över 3m

svenne banan och ni andra som inte tror på sjunkande priser kan säga vad ni vill, jag är övertygad om ett prisfall frågan är bara hur mycket och över hur lång tid.

/Henrik

Anonym sa...

Dom skulle tagit 6.9M kanske...

Är även jag av uppfattningen att siffrorna släpar efter. Tror de flesta här inne är överrens om att bostadsrätt är en bra investering, dock är det inte investeringsläge just nu.

Anonym sa...

Jag har samma erfarenhet som henrik.
Har följt en del objekt samt budat lite och varit på visningar.
Planerar att bli sambo, så måste köpa större.
Det är inte precis högtryck direkt.
50000 /m2 äe inget ovanligt idag i vasastan.
För et år sedan kunde man bara drömma om sådana prisnivåer.
Men visst går de riktiga premiumobjekten dyrare, men jag tvivlar på att de är i närheten av 50000.

Vi kanske kan vara överens om att bostadsmarknaden nu är lite som alla andra marknader. Ingen best som rusar och rusar.
Det går att göra klipp idag.

//En Henrik Till

Anonym sa...

15 november 2011 12:22
"Det går att göra klipp idag"
Bara för att man kan köpa till ett lägre pris än tidigare innebär det inte att man kan göra klipp. Det kan mycket väl vara överväderat bara att det var ännu mer övervärderat tidigare.
Är det vi ser nu en begynnade prisnedång, och inte bara lite osäkerhetskrusningarar, så dröjer det innan botten är nådd. Nedgångar på bostadsmarknader brukar pågå några år.

Det säkraste man kan göra just nu om man måste köpa är att köpa 20 minuter från city till mindre än halva citypriset.
Absolut ingenting tyder på att det skall rusa så man riskerar inte att göra en stor relativ förlust på en uppgång.
Vid en nedgång kommer inte den abosluta förluste vara lika stor som i city och man kommer reltativt sett ha tjänat på negången när man sedan flyttar till city.

Anonym sa...

Väntar nu med spänning på Dagens Banan... "Ni bittra stackare, era utvalda faktoider är bara tecken på bias confirmation. Det går upp, lyssna på mig - och, framför allt, låna pengar av mig!"

Anonym sa...

Det är skönt att vara klubblös!!

Anonym sa...

Ingen idé kolla efter prisfall. 20 års prisuppgång raderas inte direkt på ett år. Säljarna tar tillbaka sin tillsaluskyltar och provar igen 2 veckor efter nyår och efter juni-aug upphållet och efter nyårsupphållet igen.

Anonym sa...

Jag lade ett bud på 4Mkr för en 100m2 på Odengatan för några veckor sedan. Dvs ca 1Mkr under acceptpris. Mecklaren återkom och sa att det fanns ett nytt bud på 5,5 och frågade om jag ville bjuda över varvid jag sa nej. Några dagar senare kom mecklaren tillbaka och sa att den "andra budgivaren" dragit sig ur och att ägarna kunde tänka sig att sälja för 4,5. Jag sa att det var försent och att nytt bud från mig är 3,5. Lägenheten drogs tillbaka, ska bli spännande att se nästa acceptpris och lägga ett bud på 3 jämt.

Anonym sa...

16:07: Du har uppenbarligen inte läst vad herr Banan skrivit...

Anonym sa...

De flesta verkar vara överens om ett icke ras.
Skulle dock vara intressant att höra om det finns någon överhuvudtaget som i dagsläget tror att pågående sättning inte kommer bli mer än 20% ner sedan peaken i våras!?

Anonym sa...

Jag får via media och personliga samtal (och såklart Södermäklarnas omtalade annons) intrycket att mäklarna på allvar har börjat baissa säljarens förväntningar.
Är det nån här i säljartagen som kan berätta om den sidan av marknaden?

Som spekulant har det ju blivit vanligt att få höra att det "verkligen är köparens marknad nu ett kort tag, passa på!"
Man kan misstänka att mäklarna primar säljarna genom att istället varna för en utdragen nedgång, så att de snabbare ska acceptera förluster och faktiskt dra in lite lön åt mäklaren.

Anonym sa...

17:31: Det finns mig veterligen ingen seriös analytiker som tror på en nedgång över 20%...

Anonym sa...

15 november 2011 17:56
Spännande!
Analytikerna är ju rörande överens om en nedgång. Undrar vad det är som gör att de tror den begränsar sig till <20%.

Anonym sa...

Det är verkligen julafton för oss banan-baissare

Anonym sa...

17:56: Sant - i alla fall om man definierar "seriös analytiker" som en som inte tror på nedgång!

Anonym sa...

15 november 2011 17:07
Ett bra sätt att få reda på hur marknaden är på allvar. Man lägger många bud på ca 80% av acceptpris och ser hur många mäklare som vill förhandla.
NL

Anonym sa...

Förvisso bara troende men ändå intressant att ingen här ännu trott på en nedgång på mindre än 20%.

Anonym sa...

17:07: lysande!

Anonym sa...

Re 15 november 2011 17:12:

Tack för det, jag var på väg att skriva det själv.

Det jag har uttryckt flera gånger är att alla som ger tvärsäkra utfästelser om vad som ska hända gör det utan grund. Det gäller både baissare och haussare.

Dessa personer blandar in sin vilja när de gör analyser, även om det oftast inte når upp till nivån att kunna kalla det för analys ens.

Regel nummer 1 är att inte ha någon vilja utan bara betrakta verkligheten som den ser ut utan att lägga till, ta bort eller färga. En enkel regel som dessvärre är mycket svår att efterleva i praktiken.

Själv har jag i praktiken visat att jag lärt mig det bättre än de allra flesta men jag har lärt mig det av lång erfarenhet, både egna erfarenheter och många andra traders erfarenheter. Kan tyvärr konstatera att de flesta aldrig lär sig detta. Det handlar om psykologiska faktorer som sitter mycket djupt i ryggmärgen.

Jag väljer därför ofta att i debatten belysa den andra sidan av saken. För det finns alltid en andra sida, skulle det inte göra det skulle prisnivån redan ha justerats till den nivån alla förespråkar.

Ofta kan man räkna upp en lång rad argument för att priset ska gå i en viss riktning men om det inte redan har skett finns det alltid lika starka argument för motsatsen. Däremot kan det inte sällan vara svårt att se dessa argument och värdera dem korrekt, men den kollektiva kunskapen som gruppen har är oftast större än kunskapen hos en enskild individ. Dvs. gruppen som helhet ser ofta saker som enskilda individer inte klarar av att se.

svenne banan

Anonym sa...

Svenne Banan

Jag är ofantligt nyfiken på vilka argument du kan framföra för att priserna skulle gå upp?
Visserligen skriver du neutralt när du säger "priset ska gå i en viss riktning" men vi som följer den här bloggen har nog en ganska klar bild av vilket av "lägren" du tillhör.

Missförstå mig inte nu , jag har full respekt för dig och dina inlägg. Du är en av få som försöker föra en debatt istället för att kasta skit i det här forumet.

Men för mig är det totalt obegripligt hur någon kan tro att Europas största kris sen WII (enligt Merkel) inte skulle påverka oss Svenskar.

Bankerna stryper kreditkranarna (Fakta) , Ingves begär ännu större likviditet än Basel III vilket låntagare kommer få betala via ränta (Fakta) , en reopsänkning i dec innebär inte sänkta bostadsräntor (Troligt) , Svensson börjar inse att det förmodligen går att tjäna pengar på att vänta tills nästa bostadsköp (Fakta).

Det är så otroligt mycket faktorer som pekar på en nedgång så att höra några argument för att priserna skulle stiga hade varit väldigt intressant.

Med all tillbehörig respekt

/Elias

Anonym sa...

Sven Banan

Som den aktietrader du säger dig vara (och mer lyckad och med större erfarenhet än de flesta) så vet du såklart att en gammal sanning på marknaden är att det svåra är att sälja itid.

F.ö håller jag helt med om att det svåraste och den enskilt största utslagsfaktorn bland traders är det egna psyket.

Dock så tror jag inte lånehedgad kapitalspekulation passar gemene man varav jag tror att svängningarna på bostadsmarknaden i Sverige kan bli både stora och förödande.

Anonym sa...

Gott så, herr Banan. Det uppskattas att du själv modererar ditt uttryck. Förhoppningsvis avstår du även framledes att försöka häckla de "bittra personer som inte vågat sig in på marknaden" och slår an en svalare ton i stil med ovanstående.

Man kan lätt framstå som en stressad förnekare när man tar i med gälla rösten sådär.

Anonym sa...

Ska tillägga (till 22:08) att jag förstår om man vill försöka motverka opinionsförändringen i detta läge. En bostadsbubbla som spricker snabbt kan förstöra hela landets tillväxt för flera år framåt,
och snabbt kan det verkligen gå om alla har samma låga förväntningar på utvecklingen.

Så sent som i våras misstrodde de flesta mig när jag pratade om lägre priser, och nu känner jag knappt någon som inte tror att det kommer att gå ner framöver. Min bekantskapskrets ligger klart under SEBs bostadsindikator.
Kan gå illa.

Anonym sa...

21.48

mig själv

Hävstångsbaserade spekulationer och inte lånehedgade ska det stå.

God natt

Anonym sa...

Det är inte att priserna går ner som är illa. Det är att de har gått upp som de gjort som är illa. När man konstaterade att de drog iväg från övrig ekonomisk utvecklig i landet borde man ha vidtagit åtgärder för att motverka utveckling.
De som har varit med och bidragit till amorteringsfria lån, som är den enskilt största boven i dramat, borde få stå för rubbet när det går åt skogen. Inte mer än rätt att de får leva på existensminimum resten av sina liv med tanke på den oerhörda skada de åsamkat Sverige.

Anonym sa...

Märker trenden i opinion även på artikel kommentarer och forumtrådar med..

För ett år sen hade haussarna argument att komma med. Nu är det bara trollen kvar.

Anonym sa...

08:21
Det är det det vänder.

Anonym sa...

Re 15 november 2011 21:46:

Sitter vid frukostbordet och ska strax iväg till jobbet så jag har inte tid för ett långt inlägg men du tror på en kris i europa kan du börja med att läsa mitt inlägg 14 november 2011 22:45 här ovan.

Och det är inte bara jag som framfört liknande argument utan även framstående ekonomer.

Sedan kan tilläggas att dagens pris är satt utifrån allt dom marknaden känner till idag. Det är alltså ett väl avvägt pris. Om det finns stor risk för nedgång finns det också stor chans för uppgång (byt ut chans mot risk om du är en potentiell köpare). Man ska inte göra misstaget att underskatta gruppens kunskap, det är oftast bättre än enskilda individer kunskap, även om individen är Ingves t.ex.

svenne banan

Anonym sa...

Lite curiosa: Idag ser jag på bankens intranät att internräntorna höjs med 0,4 procentenheter för kortare lånetider och 0,2 procentenheter för längre. Detta såklart orsakat av oron i europa som ger stigande marknadsräntor. Nu får Ingves snabba på med sina sänkningar för att detta inte skall påverka bostadsmarknaden negativt. Eller - var det inte det som var hans uppdrag?

Anonym sa...

Re 16.

Svanne banan, är det du som är... Barroso?

Anonym sa...

Den tomte som hävdar att "alla" tror på en nedgång större en 20%, kan du ge ett enda exempel på detta som inte är en kommentar i en blogg? Dvs från en källa som åtminstone kan misstänka besitter någon sorts kompetens (och nej, Cornucopia räknas inte, det är en åsiktsdriven blogg...)

Anonym sa...

Eller menar personen med "mindre än 20%" faktiskt "ingen tror på en nedgång med mer än 20%"? Det är lite kryptiskt att tolka?

Anonym sa...

i uppgången lånade folk 95%
nu lånar bankerna ut 75%

var i HELVETE ska pengarna komma från för ökad uppgång? folk är så puckade och önsketänkande att man blir mörkrädd

Anonym sa...

Re 12:22

Märkte du vad som hände när den förändringen skedde? Om inte kan jag tala om att priserna steg då.

Anonym sa...

"Sedan kan tilläggas att dagens pris är satt utifrån allt dom marknaden känner till idag. Det är alltså ett väl avvägt pris."

Det betyder att priset på tulpanlökar också var ett väl avvägt pris. Samma sak med IT-aktier. Det var ändå inte lyckade investeringar att köpa på toppen.

Anonym sa...

12:22
där fick du smisk av 12:38, rätt åt dej din fjant.

Anonym sa...

16 november 2011 12:38
Bopriserna befann sig i en uppåtgående trend när bolånetaket infördes. Trenden bröts mindre än 3 månader senare. http://www.valueguard.se/stockholmbr
Med tanke på att hur trögföränderlig bomarknaden är kan bolånetaket ha varit en bidragande faktor till trendbrottet. Det går inte att veta.
Helt klart är att utrymmet för kreditexpansion i dagsläget är begränsat och påverkar möjligheten till prisökningar negativt.

Anonym sa...

12:50

och du får smisk av mig gullet.

svenne banan

Anonym sa...

12:50

Men herregud... Vad är du för en människa!?

Anonym sa...

Re 16 november 2011 13:20:

Ja det var en svagt uppåtgående trend men den tog fart först när lånetaket på infördes, vi fick ett rally då för den som minns.

Anonym sa...

14:06

Haha. Ja, rally kanske man kan kalla den rusning som blev p.g.a. att folk ville göra affär innan bolånetaket infördes. Men det är väl infört nu om jag inte minns fel? Sluta skämta nu!

Anonym sa...

Re 14:14:

Ja du har fel, rallyt satt igång efter att taket infördes.

Anonym sa...

16 november 2011 14:06
Då är det nog troligt att det var bolånetakets införande som satte stopp för det några veckor senare. Stämmer ju väldigt bra med den eftersläpning man kan förvänta sig av en sådan förändring.
16 november 2011 12:22 verkar vara den med insikt om verkligheten.

Anonym sa...

Re 14:20:

Det är bara att kolla i graferna så ser du att det är fel om du inte var med och minns själv.

Anonym sa...

Re: 14:17, 14:23:

Ett ännu längre bolånetak borde alltså ge megarally!! Synd för dig att det inte sänktes mer då.

Anonym sa...

Re 14:30:

Det har jag inte sagt men det förändrar inte det faktum att vi fick ett rally när bolånetaket infördes.

Anonym sa...

Re: 14:32
Nä, det har du inte sagt. Skit samma. Ingen verkar veta nåt i alla fall. Folk spekulerar bara. Precis som du omöjligt kan veta vad det var som skapade det du kallar rally. Jag tror ( läs: tror ) att det i alla fall blev rusning till banken för att kunna låna mer pengar precis innan taket infördes. När detta slår igenom i statestiken vet jag inte - men det kanske du vet ( läs: vet )?

Anonym sa...

Re 14:39:

Varför så aggresiv ton, tål du inte att man korrigerar en felaktig uppgift?

Anonym sa...

Re: 14:43

Jag känner mig inte det minsta aggresiv - bara nyfiken. ledsen om det uppfattas så men det är svårt med det skrivna ordet.

Anonym sa...

Re 14:47

Ett gott råd är att först se till att man har korrekta fakta framför sig, sedan kan man speckulera i olika orsakssamband.

Skjut inte budbäraren som kommer med information.

Anonym sa...

Re: 14:54

Avböjer kommentar på det och lägger därmed ner diskussionen.

Anonym sa...

16 november 2011 14:2
http://www.valueguard.se/stockholmbr
Det är det jag gör och jag ser att trenden bröts inom veckor efter att bolånetaket infördes. Rimligt att anta att bolånetaket bidrog till detta.

Anonym sa...

16 november 2011 15:22

Det syns tydligt på den grafen att rallyt startade när bolånetaket infördes.

Efter att rallyt toppade har vi en svag nedgång men vi ligger fortfarande klart högre än nivån innan bolånetaket.

I verkligheten blir effekterna ofta inte det man förväntar sig. Det är t.ex. långt ifrån ovanligt att aktiekurser går ned efter en rapport som slår förväntningarna. För att förklara det här behöver man lite förståelse för psykologi.

svenne banan

Anonym sa...

När krediterna stryps tar det ca ett år innan det får riktigt avtryck i priserna. Så har det sett ut i de flesta länder.

Varför skulle det märkas veckan efter? många fick lånelöften till 90% just innan datumet för 85% taket.

Nu har bankerna själva dragit åt till 75% på eget bevåg. Troligen märks det ännu mer till våren.

Anonym sa...

Re 11:48

Statliga bostadskreditnämnden tror på en korrektion nedåt med mer än 20%.

Anonym sa...

Re 17:23:

Och vad är deras track record, hur rätt har de gissat tidigare?

Anonym sa...

Statliga bostadskreditnämnden är ett skämt, Bengt hansson eller vad han heter är otroligt okunnig, måste blivit "ditflyttat" från annan statlig tjänst.

Anonym sa...

16 november 2011 15:43
Det stämmer väldigt bra med teorin om att bolånetaket bröt trenden och bidrar till en begränsning av potentiella prisökningar.
Inget konstigt med att en del skyndade sig att utnyttja sina lånelöften innan de blev begränsade i sitt kreditutrymme.
Jag är mest förvånad över att bolånetaket började påverka trenden upp så snabbt som inom några veckor. Jag förväntade mig faktiskt längre tid än så.

Sean Banan sa...

Fy fan vad ni är patetiska som håller på o kommentera dagarna i ända, bluttan blä hit o dit, självklart blir det inget ras i Sthlm innerstad, lite säsongsvariationer, och liten nedgång vid börsnedgång och konjunkturnedgång, men sitta här o snacka om ras på 20-30-40% är tamejfan det mest bittra och inteligensbefriade jag någonsin hört.

Anonym sa...

16 november 2011 17:23: Nej, de har uppskattat att priserna ligger 20% för högt. Det betyder en potentiell nedgång på ungefär 17%...

/11:48

Anonym sa...

Re 17:38:

Jag har läst liknande värderingar från utlänska bedömmare men de gjorde två mycket grundläggande fel.

1. De räknade på vad hyresrätter kostade och utgick från att det var ett möjligt alternativ som en potentiell köpare har. I Sverige har vi dock en reglerad hyresmarknad vilket innebär att det är omöjligt att få tag i en hyresrätt i Stockholms innerstad.

2. Dessutom togs ingen hänsyn till skillnaderna i kvalitet mellan hyresrätter och bostadsrätter.

svenne banan

Anonym sa...

"Amorteringskrav är sannolikt den bästa
lösningen för att undvika att systemrisker byggs upp"
"Att återupprätta amorteringskulturen i Sverige därför angeläget."
http://www.bkn.se/upload/Marknadsrapport/Marknadsrapport_okt11.pdf

Tycker det ser ut som om BKN är sunda i sina analyser.
Noterar att allt fler röster höjs för att amortering bör återinföras på bolån så jag tror att det bara är en tidsfråga innan så sker.
Ska bli mycket spännade att se om dagens priser är "väl avvägda" när amorteringskrav återinförs.
Ligger priserna kvar på nuvarande nivå så var det så. Sjunker priser p g a att amorteringskrav återinförs så var priserna inte "väl avvägda" utan för höga.

qwerty sa...

Det var val i samma sväng också. Alltså större osäkerhet innan.

Anonym sa...

Re 18:27

Du gör fel tolkning av begreppet "väl avvägda". Det innebär inte att priserna kommer stå på samma nivå i framtiden oavsett vad som händer. Det innebär att med hänsyn taget till allt som nu är känt är priset på rätt nivå.

Självklart kan priset både falla och stiga i framtiden beroende på olika omständligheter men oddsen för det vägs i en fungerande marknad. Gruppen, dvs. marknaden gör dock oftast betydligt bättre avvägningar än enskilda individer och då inkluderar jag även experter.

svenne banan

Anonym sa...

16 november 2011 18:59
Jag förstår vad du menar med "väl avvägda".
Jag menar dock att förutsättningen för att bubblor skall kunna uppstå är att priser ibland inte är väl avvägda. Jag kan inte hålla med dig om att priset på tulpanlökar vid peaken var väl avvägt.

Anonym sa...

Re 20:15 Tulpanbubblan är den mest extrema bubblan vi känner till och givetvis kan det marknaden göra dåliga bedömningar. Men poängen är att gruppen gör bättre bedömningar än individen även när individen är en expert. Ju större gruppen är och desto bättre information som finns tillgänglig desto bättre förutsättningar för att kunna göra en bra bedömning.

År efter år har s.k. experter uttalat sig om vilka aktier som är mest köpvärda och vilka som man bör sälja. Men faktum är att man skulle nått ett bättre resultat om man agerat precis tvärtom mot deras rekomendationer.

Alltså, marknaden är den som gör den bästa bedömningen av vad som är rätt prisnivå. Det ser vi inte minst när det gäller vilka förväntningar marknaden har på riksbankens ränta. Marknaden har gjort bättre bedömningar än riksbanken om vilken ränta som kommer sättas framöver trots att det är riksbanken som sätter räntan.

svenne banan

Anonym sa...

svenne banan 18:59: Jag håller fullständigt med dig. Och trots dessa misstag kommer de inte fram till en övervärdering på mer än 20% - långt ifrån de 30%+ många bloggkommentatorer anser vara "uppenbart"...

Anonym sa...

16 november 2011 20:15 Sven B
Om nu marknaden gjorde en felbedömning angående tulpanlökar kan den mycket väl ha gjort de när det gäller svenska bostadsmarknaden också.
Vi vet inte att nuvarande prisnivå är väl avvägd.

Anonym sa...

16 november 2011 21:17
Det är bara att titta på prisutvecklingen på bostäder jämfört övrig ekonomisk utveckling i landet. Rimligen låg priserna rätt när dessa följdes åt. Då ligger övervärderingen snarare på bortåt +40%.
Vi kan alltså förvänta oss ett realprisfall på omkring 30%.

Anonym sa...

16 november 2011 22:45
När man återinför amorteringskrav kommer det ge en tydlig indikation på om prisnivån ligger rätt. Gör den det kommer den inte påverkas av amorteringskrav.

Anonym sa...

Fy fan vad ni är patetiska som håller på o kommentera dagarna i ända, bluttan blä hit o dit, självklart blir det inget ras i Sthlm innerstad, lite säsongsvariationer, och liten nedgång vid börsnedgång och konjunkturnedgång, men sitta här o snacka om ras på 20-30-40% är tamejfan det mest bittra och inteligensbefriade jag någonsin hört.

Anonym sa...

16 november 2011 23:12
De enda som verkar bittra är de som köpt dyrt och nu börjar inse att de inte kommer tjäna något på sitt bostadsköp.
Fakta är att priserna just nu går ner. Om det upphör efter Jul eller fortsätter 30% till är det ingen som vet.

Anonym sa...

23:12

Tror du på tomten med ?

Anonym sa...

Jevvla BLT-Ni66ers! Jag sket just av en brakskit!

Stringfellow sa...

Anledningen till att priserna rusat senaste tio åren är ju som många säger ovan att amortering har tagits bort ur kalkylen. Typ alla mina polare runt 30 amorterar så lite som möjligt, vilket är löjligt lite idag.
Inför amorteringskrav först på 50 år, två år senare 40 år för att sen 2016 ha ett krav på 30 år, vilket är rimligt. Då får vi som sagt se vilken prisnivå som är vettig i Stockholm.

Anonym sa...

Re 16 november 2011 22:45:
"Om nu marknaden gjorde en felbedömning angående tulpanlökar kan den mycket väl ha gjort de när det gäller svenska bostadsmarknaden också.
Vi vet inte att nuvarande prisnivå är väl avvägd."

För det första talar du om en händelse som ligger nästan 400 år tillbaks i tiden, det var inte riktigt samma förutsättningar då som nu, t.ex. när det gäller tillgång till information men också när det gäller gruppens storlek.

Men psykolgin är den samma nu som då och visst kan marknaden göra dåliga bedömningar av den informationen som är tillgänglig. Men marknaden har ändå visat sig vara överlägsen på detta jämfört med enskilda individer.

Att därför tro på olika prognosmakare (individer) som dessutom regelbundet har spått fel tidigare är inte speciellt smart. Och det är alltid så att om det finns en potential åt ena hållet finns det en motsvarande potential åt andra hållet.

För att ta ett mer närliggande exempel så har vi guldet som fullständigt rusat de senaste 5 åren. Det finns inget sätt att motivera dagens guldpris genom att hävda materialets egenskaper. Om vi stannar där kan vi alltså säga att det är en bubbla precis som tulpanlökarna på 1600-talet.

Men det finns andra skäl till dagens guldpris och det är en misstro till pengar. Guldet har historiskt betraktats som pengar med den stora fördelen att det inte kan ökas i mängd (eller endast marginellt). Om den här misstron ökar kan guldet med facit i hand visa sig vara kraftigt undervärderat nu, men det kan också gå åt andra hållet att det faller ihop.

Guldet har ju trots allt en klart begränsad nytta. Vi kan bära lite på oss i form av smycken men det är marginellt. Mark däremot har också historiskt hållits högt och det kan heller inte ökas i mängd, vi har bara en jord. Bostäder i städer står på attraktiva markplättar och bostäderna i sig är ytterst användbara, de ger oss livskvalitet.

svenne banan

Anonym sa...

Priset på svenska bostäder är inte i en bubbla för att marknaden vet bättre än enskilda individer men guld är i en bubbla för Svenne Banan vet bättre än marknaden. Prognoser på att priset ska gå ner är drivet av självintresse hos bostadsintressenter men prognoser på motsatsen kan vi tro på för att Svenne Banan säger det (han har nämligen kommit till den otroligt djupa insikten att självintresset påverkar objektiviteten och genom meditation övervunnit denna begränsning hos sig själv).

Med andra ord, marknaden har alltid rätt om inte Svenne Banan lägger veto. Trovärdigt...

Det finns alltid potential för både ned- och uppgång, det är en trivial sanning. Vad som är intressant är hur sannolikt en ned- respektive uppgång är. Detta kan man bilda sig en uppfattning om genom olika typer av kvalitativa och kvantitativa analyser. Det finnas många faktorer som tyder på en nedgång, det finns ett fåtal faktorer som skulle kunna utlösa ett veritabelt ras, det finns ett fåtal faktorer som tyder på uppgång och det finns nästan inga faktorer som skulle kunna utlösa ett rally.

Festen är över och det har redan börjat märkas på bostadsmarknaden, fråga säljarna.

Anonym sa...

Re 09:37:

Jag ber om ursäkt för att du inte är läskunnig.

svenne banan

Anonym sa...

Svenne B
Bra att du tillför debatten något.
Skulle vara intressant att höra vad du tror om bostadspriserna framöver!?
Noterar bara att du oftast för fram att det finns argument som inte talar för nedgång men har aldrig sett dig ange din egen analys ifråga om du håller det för mest sannolikt med en uppgång eller en nedgång på något till några års sikt.
När jag tittar på vågskålen har jag svårt att se annat än en nedgång framöver och tror att det är det statistiken nu börjar bekräfta.
För mig personligen spelar det ingen större roll hur det går eftersom jag redan sitter på en obelånad bostradsrätt i en lågt belånad förening. Däremot tycker jag det vore bra om andra kunde köpa till mindre risk så fick jag välja mellan högre eller lägre priser skulle jag välja lägre. Så visst, det skulle möjligen kunna biasera min analys men det är knappast troligt.

Anonym sa...

10:50: Spelar ingen roll vad du skriver, du är ju bara bitter. Sånt vet Svenne!

Bra skrivet 09:37, började formulera något liknande själv men ditt inlägg var tydligare.

Anonym sa...

09:37/11:06: Ni kanske skulle ta och jobba lite på läsförståelsen... Herr Banan förklarade att det FINNS skäl till guldets uppgång, trots att det SER UT som en bubbla.

Det är raka motsatsen av vad ni tillskriver honom...

Anonym sa...

Blir ingen nedgång vid stark brist. Se budgivningar på mindre brf i förort 500 000kr upp.

Mycket hög befolkningsökning.

Mycket hög invandring.

Fler vill investera i bostäder än någonsin.

Mycket högre skatter på sparande, se kapitalförsäkring. Troligen ännu högre skatter snart på sparande samt aktier.

Extrem inflytning till svenska storstäder.

Extremt lätt att få lån vid anställning.

Lite byggbart landområde i sthlm.

Högt avdrag för skulder,hög skatt för sparande.

Trodde själv på nedgång, kommer troligen inte hända.

Anonym sa...

http://www.macrobusiness.com.au/2011/06/swedens-bubblicious-housing/

Anonym sa...

Mycket hög befolkningsökning.
Liten inverkan på pris.


Mycket hög invandring.
Liten inverkan på pris.


Fler vill investera i bostäder än någonsin.
Liten inverkan på pris.


Mycket högre skatter på sparande, se kapitalförsäkring. Troligen ännu högre skatter snart på sparande samt aktier.
Möjligen negativ inverkan på pris eftersom man har mindre pengar tillgängligt.


Extrem inflytning till svenska storstäder.
Liten inverkan på pris.


Extremt lätt att få lån vid anställning.
Stor inverkan på pris


Lite byggbart landområde i sthlm.
Liten inverkan på pris.


Högt avdrag för skulder,hög skatt för sparande.
Stor inverkan på pris


Trodde själv på nedgång, kommer troligen inte hända.
Du hade rätt men har nu fel. Priserna går ner just nu. Frågan är bara hur mycket. Kanske stannar prisnedgången efter jul och då blir den ju inte stor.


Du glömde dock den viktigaste punkten för priset. Kreditkranen dras åt.
Extrem inverkan på pris.

Anonym sa...

17:11: Så du menar att stor och ökande efterfrågan har liten påverkan på pris? Hur kommer det sig då att det är så mycket dyrare i områden med hög efterfrågan?

Och om "kreditkranen dras åt" har "extrem" påverkan på pris, hur kommer det sig då att införandet av lånetaket inte hade någon som helst effekt alls?

/olle

Anonym sa...

Svenne har "råd" för att Svenne får lån, när Svenne inte längre får lån, har Svenne inte längre råd.

Anonym sa...

17 november 2011 21:17
Jag menar ingenting. Det är allmänt kända fakta.

Läs längre upp i tråden så ser du att bolånetaken redan inom några veckor började begränsa den stigande pristrenden. Effekten kom snabbare än någon hade kunnat föreställa sig.

Anonym sa...

@12:06

Det är semantik, inte substans. Ok, det finns inga bubblor, det är bara att vissa icke-bubblor är mer fundamentala än andra. Faktum kvarstår, tydligen är svenne banan den enda som kan avgöra detta medan resten är underställda marknaden eller bedragna av sitt självintresse. Lite otrovärdig argumentationsgrund bara och lite löjeväckande.

Anonym sa...

@21:17

Högre efterfrågan leder till högre pris om det kan finansieras (äs krediter). Hög efterfrågan (läs jag vill bo på slottet) har ingen effekt på priset om det inte kan finansieras. Det är inte svårare än så.

Anledningen att priset gick upp innan och efter bolånetaket infördes är pga att folk rusade för att skaffa lån med hög belåningsgrad så länge det gick och ett lånelöfte har typiskt en giltighetstid på ett halvår. Nu har de lånen förverkats och nya intressenter kan inte låna lika mycket och därmed inte köpa lika dyrt. Säljarna vägrar dock gå ner i pris. Det är därför som omsättningen har kraschat. Det vore ju ytterst märkligt om priset gick upp när folk fick mindre pengar, tycker du inte det själv om du bara använder sunt förnuft?

Anonym sa...

01:05: Varken omsättning eller pris har kraschat. Vi sewr en måttlig nedgång, vilket man normalt kan förvänta sig när ekonomin i övrigt går dåligt.

Men det är klart, "This time is different", right?

23:49: Det är verkligen inte allmänt känd fakta, det är dina alldeles egna teorier. Vi har sedan bolånetaket infördes sett en kortvarig rekyl uppåt, orsakad av folk som ville köpa innan införandet, och sedan en återgång till prisnivån som gällde innan rekylen. Men du kanske har tillgång till data som sträcker sig några år in i framtiden, eftersom du verkar veta saker ingen annan vet...?

/olle

Anonym sa...

"Det vore ju ytterst märkligt om priset gick upp när folk fick mindre pengar, tycker du inte det själv om du bara använder sunt förnuft?"

Om medelköparen tidigare lånade 95%, så ja. Men medelköparen lånade inte 95%, så medelköparen påverkades inte av bolånetaket. Den som behöver låna 95% (eller 100% för den delen) kan dessutom fortfarande göra det, det är inte direkt besvärligt att få sig ett blancolån på ett par hundra tusen...

Anonym sa...

Olle

Ja faktiskt , det här gången är det lite annorlunda.

Finns nog en betydligt större medvetenhet hos gemene man idag om att räntor kan gå upp och huspriser ner än det gjorde för 1 år sen.

Folk hade glömt/ej upplevt kraschen på 90-talet.

Oavsett om ekonomin i världen stabiliserar sig så tror jag att medelsvenssons vilja att skuldsätta sig upp över öronen har fått sig en törn i sidan för en ganska lång tid framöver.

För att inte tala om bankernas vilja att låna ut till de premisser som rådde innan kranen skruvades åt.

Anonym sa...

Tillägg till 01:05

Det är egentligen galet att fråga vad som har störst påverkan på priset, efterfrågan eller kreditkranen. Många tycks inte förstå att efterfrågan är både vilja och förmåga att betala något för något. Dvs den korrekta frågeställningen är vad som har störst påverkan på efterfrågan, befolkningsökning eller kreditkranen (uppenbart det senare). Priset i sin tur styrs av efterfrågan och utbud.

08:28
Jag kallar det anomala nedgången för en krasch, du kan kalla det för en jordgubbstårta om du vill. Nej, denna gång är inte annorlunda. Precis som alla andra gånger så kommer bubblan att spricka.

08:38

Så ok medelköparen inte påverkas så påverkas inte medlet? Fantastiskt. Du kan nog få ett nobelpris ok du bevisar den ekvationen.

Anonym sa...

Re 17 november 2011 10:50:

"Svenne B Bra att du tillför debatten något.
Skulle vara intressant att höra vad du tror om bostadspriserna framöver!?"

När jag sålde min bostad förra året hade jag ett perfekt tillfälle att ställa mig utanför marknaden. Det var något som jag på allvar öveväge noga eftersom jag hade den uppfattningen att vi hade och har en stor finansiell kris i världen. Jag var också väl medveten om att bolånetaket skulle sänkas och om Basel II mm.

Men jag har också erfarenhet från en lång rad andra saker som alla trott måste påverka prisbilden, t.ex. pensionsreformen som skulle driva upp aktiekurserna pga av stort inflöde av pengar till börsen. Jag var dock mycket skeptisk till det då och fick rätt. Saker som redan tidigare är kända påverkar sällan priserna i den riktningen man tror, oftare precis tvärtom faktiskt. Men mina tankar kunde inte helt släppa att bomarknaden inte är densamma som aktiemarknaden så det här var något jag funderade över några månader.

En annan mycket viktig faktor jag övervägde var hur den långa trenden ser ut. Den drivs till stor del av ökad inflyttning och ökad penningmängd. Jag har ingen som helst anledning att tro att någon av dessa faktorer kommer att upphöra och all teori och praktik visar att båda faktorerna är starkt prisdrivande (de som här ovan hävdar motsatsen vet inte vad de pratar om).

Frågan var för mig ändå om vi trots att den långa trenden kommer att driva priserna uppåt möjligen ändå kunde få se en dipp på kort sikt. Det var något jag inte kunde utesluta även om jag så många gånger sett att kända faktorer inte påverkar priserna åt det håll som färväntas.

Men jag har också många gånger sett traders som försöker gå emot den långa trenden. Personer som varit övertygade om en nedgång trots att trenden är upp och därför tagit negativa positioner. Alla dessa personer har bränt sig rejält och ett antal har blivit ruinerade, detta trots att de faktiskt hade rätt och det kom en dipp eller krasch. Anledningen till detta är att det kräver att man har mycket bra tajming om man ska gå emot trenden. Varje dag som går med stillastående eller nedåtgående priser skapar ett allt större tryck på priserna uppåt. Man jobbar helt enkelt emot tiden om man går emot den långa trenden.

Det räcker med att gå tillbaks till 2008 då finanskrisen som vi nu upplever först blossade upp på allvar. Jämför bopriserna i Stockholms innerstad då med hur det ser ut nu. Titta på antalet objekt till salu, antalet nyinkomna objekt mm. på http://www.hemnet.se/tjanster/statistik Kurvorna visar upp slående likheter och vi hade samma finanskris i världen. Då som nu sa skrek många SÄLJ, men vi vet hur det gick, det var ett alldeles utmärkt köptillfälle.

Min slutliga bedömning blev förra året att riskerna med att stå utanför marknaden var större än riskerna att var i den. Jag hade inte för avsikt att vara hyresgäst resten av mitt liv utan skulle oavsett prisutvecklingen vilja komma in i marknaden igen. Med facit i hand kan jag konstatera att prisnivån i min förening nu är högre än när jag köpte och dessutom har jag bott bra under tiden, hittills har det alltså varit ett klokt beslut och jag ser ingen anledning till att ändra åsikt.

Jag har visserligen en annan helhet att ta hänsyn till än de flesta. Jag vill ha en bra riskspridning och jag kunde köpa min bostad kontant genom att använda mindre än hälften av min förmögenhet till det. Resten av kapitalet har jag placerat i aktier och kontanter. Ingen av dessa placeringar är en säker placering, inte ens kontanter då inflationen tar en liten tugga varje dag.

forts. följer...

svenne banan

Anonym sa...

fortsättnig:

Jag kan heller inte utesluta en akut världskris, inte nu men kanske om 4-7 år. I ett sådant läge ser jag ingen placeringsform som säker men bostadsplaceringen blir en bra riskspridning. Det är något som kommer att ha ett stort reellt värde oavsett hur illa det går i omvärlden. För de med lån kan en sådan kris dessutom bli en lyckträff då inflationen kan komma att äta upp stora delar av lånet. Man ska däremot inte ta ut det i förskott, ofta överdrivs mycket i media. Alla stirrar på samma sak och glömmer bort många andra viktiga faktorer.

svenne banan

Anonym sa...

18 november 2011 09:37: Jag säger inte att det inte har någon påverkan, jag säger att det inte har "extrem påverkan". Bolånetaket gör ju att något färre kan låna tillräckligt mycket, vilket gör att efterfrågan sjunker något. Uppenbarligen är den effekten dock väldigt begränsad, oavsett om du klarar av att tolka statistik eller ej.

Poängen med kreditåtstramningen är inte heller att sänka priserna kraftigt, det är att försöka skapa en stabilare marknad, utan extrema upp- eller nedgångar.

/olle

Anonym sa...

Tillägg till ovan: Du skriver "Dvs den korrekta frågeställningen är vad som har störst påverkan på efterfrågan, befolkningsökning eller kreditkranen (uppenbart det senare)"

Bortsett från din parantes håller jag helt med dig. Hur du kan komma fram till att det är "uppenbart" utan att ha någon som helst statistik som visar att så är fallet är fortfarande en gåta.

/olle

Anonym sa...

Vill dela med mig av min situation som kanske kan vara talande för hur dagens bomarknad ser ut.
Sålde min 1,5a på södermalm förra september i en bra försäljning. Tanken vara tt byta upp mig.
Var med på några budgivningar men hade inte riktigt råd med de lägenheter jag ville ha trots att jag fick låna 7ggr min årslön a 40000 kr (= 3360000. Inget amorteringsklrav alls. (har ju OK vinst från tidigare lägenheter) Visst. Har kanske för höga krav på mitt boende, men vem vill inte bo fint. Hade tur och fick en rimlig hyresrätt att övervintra i och fundera över mina livsval (ev utlandstjänst, byta jobb/stad mm mm. Började trivas i hyresrätten och kände ingen brådska med att köpa. Kändes inte fel att avvakta och se vart varknade går ett tag.
Nu när priserna har satt sig och hysterin är borta har jag gjort nytt försök. Började med ett lånelöfte hos SEB. Får nu låna endast 5ggr min årsinkomst. Trots att min lön har ökat till 46000 kr kan jag nu bara låna 2760000. Har visserligen mer pengar att peta in i kontantinsats än tidigare, men det påverkar inte min lånevärdighet. Dessutom måste jag amortera allt som överstiger en belåningsgrad om 75% i en takt om 15 år.
Summa sumarum....
Trots en löneökning på 6000 kr sedan förra året får jag låna 600000 kr mindre.
Inte konstigt att lägenheterna går för lägre pris nu än förra året!

Mitt första och förmodligen sista inlägg på denna blogg

/Henrik

Anonym sa...

Henrik: Mig veterligen har SEB aldrig beviljat lån över 5ggr årsinkomsten (det är den info jag fått både i år, och sist jag behövde låna för 3 år sedan). Du måste ha haft en väldigt säljvillig "rådgivare" för ett år sedan...

Anonym sa...

@Svenne Banan

"Då som nu sa skrek många SÄLJ, men vi vet hur det gick, det var ett alldeles utmärkt köptillfälle."

Detta enbart pga av att RB sänkte räntan till i princip 0%. Du har ofta nyanserade inlägg men jag tycker att du helt missat att det till allra största del är räntan som avgör bostadspriserna.

En ytterligare dopning av räntan kommer inte att ge samma effekt igen.

/M

Anonym sa...

12:23: Om det är räntan som sätter bostadspriserna, hur kommer det sig då att vi hade en topp innan krisen slog till 2008 då rörlig ränta på bolån låg på nästan 6%?

/olle

Anonym sa...

18 november 2011 11:06 Olle
Läs bkn:s Oktoberrapport där man skriver en del om situationen i Danmark. Slutsatsen är att det till stor del var avskaffandet av amorteringskrav, och därmed sänkt amorteringstakt, som drev upp priserna.
Samma sak här. Det som huvudsakligen drivit upp priserna till den nivå vi har idag är den låga amorteringstakten. Nu över 100 år för bostadsrättslån. Lägg därtill väldigt frikostig utlåning både med avseende på lön och bostadsvärde samt väldigt låga räntor. Dvs det är den öppnade kreditkranen som drivit priserna. Om priserna drivits uppåt av öppnad kreditkran ligger det inte långt bort att förvänta sig att sluten kreditkran kommer driva ner priserna.
Det går för övrigt också att se att folk är så kortsiktiga så att de låter den momentana räntan påverka prisnivån vilket var det som hände i Sverige i samband med finanskrisen.

Det skulle vara mycket intressant att se hur det går för efterfrågeteoretikernas hypots vid återinförandet av amorterinskrav i Sverige. Har de rätt skulle det endast ge en marginell effekt på priserna.
Har däremot kreditkransteoretikera rätt i sin hypotes kommer vi se ett rejält prisfall.

Anonym sa...

15:21: Jag blev också mkt förvånad över den senaste återhämtningen, folk verkade resonera att "jag har ju råd med denna ränta just nu, och om den senare går upp säljer jag då" utan att reflektera över att priserna troligen går ner om räntan går upp.

Visst, jag har ett väldigt litet sample, men misstänker att det inte varit en helt ovanlig inställning. Min känsla är att det är ett väldigt kortsiktigt tänkande och en sjuklig statusjakt som är de underliggande faktorerna till den nuvarande situationen.

Däri ligger nog min främsta bias; jag ogillar den extrema konsumismen som befästs det senaste årtiondet och skulle gärna se en förändring - vilket nog kan bli en konsekvens av en krasch på bostadsmarknaden...

Anonym sa...

@Olle 12:23

Det var ju de räntorna, orsakade av finanskrisen, som fick priserna att falla.

/M

Anonym sa...

12:23 + 13:34 Precis, att förklara den uppgången enbart med räntan håller inte när vi hade en ränta på nästan 7% faktiskt vid toppen innan fallet 2008. Det är nog snarare så att det var finans krisen som orsakade fallet 2008 och när man slutade prata om den kom återhämtningen, och varför skulle inte en ny räntesänkning påverka positivt om det gjorde det tidigare, det går inte ihop.

Anonym sa...

18:26 Nu vimsar du, det var absolut inte räntorna som orsakade finanskrisen.

Anonym sa...

18:30 Du missuppfattade nog 18:26 men vad han menar är obegripligt att förstå.

Faktum är att priserna steg ända fram till krisen hösten 2008 trots att även räntorna steg. Sambandet mellan räntor och priser är alltså inte så enkelt som signaturen M påstår.

http://comboloan.se/historical_rates/langivare_historiska_rantor.asp

Anonym sa...

Nu skrev ju 18:26 faktiskt att räntorna var orsakade av finanskrisen, och inte tvärt om ;).

Anonym sa...

18:52 Ja och det är totalt fel.

Anonym sa...

Verkar vara flera som börjat dricka en del. 18:52 Förklarade fick till det hela korrekt däremot.

Anonym sa...

Alltså den första 18:52!

qwerty sa...

Priserna vek ner pga av räntan redan under 2007, när det fortfarande var goda tider.
Se här .

Anonym sa...

och här kan du se att räntorna gick upp hela perioden från jan 2006 till hösten 2008
http://comboloan.se/historical_rates/langivare_historiska_rantor.asp

Under en stor del av den perioden gick även priserna upp så det finns inget klart samband mellan priser och räntor.

qwerty sa...

Just det, priserna började gå ner när det blev höga räntor i högkonjunktur och priserna gick upp när det blev låga räntor i lågkonjunktur.

Solklart samband..

Anonym sa...

21:40: Finanskrisen började i mitten av 2007 (se http://sv.wikipedia.org/wiki/Finanskrisen_2008%E2%80%932009_i_Sverige ), börsen toppade juni 2007 innan den började falla. Strax därefter vek bostadspriserna också ner.

Men det var enbart på grund av räntorna förstås...

Anonym sa...

22:16: Nej, priserna gick ner när det var höga räntor i lågkonjunktur, eftersom riksbanken envist fortsatte att höja trots att konjunkturen vek.

qwerty sa...

21.40 o 22.16.
Du får gärna ha rätt för mig, eftersom konjunkturen är på väg utför och jag vill ha lägre priser.
Jag tror dock att kostnaden att bo påverkar bopriserna rätt mycket.

Anonym sa...

11:06

Jag har statistik som visar så, jag redogjorde bara inte för den. Tips, hämta data om bostadspriser och befolkningsökning från scb och för ett linjediagram.

Det är ganska logiskt på en bristmarknad med hög hävstång.

Anonym sa...

Angående den "långa trenden". Bostadspriser hade aldrig gått ner i USA på nationell nivå. Alla investerade med trenden. Nu är var fjärde amerikansk bostadsägare under vattnet.

Den "långa trenden" är en historisk nanosekund.

Anonym sa...

Varför håller ni på och tror en massa när det finns tydlig statistik som visar hur det ligger till.


Här ser man att priserna gick kraftigt och konstant uppåt från 2005 till juli 2007.
http://www.valueguard.se/stockholmbr

Och här ser man räntorna gick upp kraftigt och konstant från jan 2006 till oktober 2008.

http://www.valueguard.se/stockholmbr
http://comboloan.se/historical_rates/langivare_historiska_rantor.asp

Alltså vi hade en kraftig prisuppgång samtifigt som vi hade en kraftig ränteuppgång. Det är odiskutabelt oavsett vad vissa personer här VILL tro. Jag säger som svenne banan, man ska inte vilja en massa när man analyserar, då blir det bara fel.

Anonym sa...

forts 08:37
Prisfallen 2007 och 2008 sammanfaller helt tydligt INTE med en ränteuppgång utan med den finansiella krisen som blossade upp då.

Människor blev helt enkelt oroliga av den även om den inte direkt påverkade deras ekonomi, det var istället farhågorna som påverkade. Samma sak nu 2010, samma kris men den här gången var folk mer luttrade, detg påverkade inte dem 2007 och 2008 så sannolikt heller inte nu resonerar tydligen många.

Anonym sa...

Aouch!

http://www.boliga.se/map.aspx?id=3047152

Anonym sa...

Det finns inget statistiskt underlag som visar att det finns en långsiktig reell trend upp.
Det finns statistik som visar att priserna har stigit och fallit mycket under långa perioder.

Däremot finns det en nominell trend upp beroende på inflationen.

Anonym sa...

10:48: Enstaka objekt kan inte gärna användas som underlag, men generellt tycker jag det verkar som att innerstadens acceptpriser nu börjar närma sig vårens budstarter, och mäklarna säger också att en ganska stor del säljs till under acceptpris.

Vore mycket intressant att se försäljningsstatistik som inte först har filtrerats av mäklarna själva. Iom att bostadsmarknaden är så viktig för ett lands ekonomi kunde det vara vettigt att bankerna löpande måste rapportera in underlag till utfärdade bolån till myndigheterna.

Anonym sa...

11:29: så du menar att priserna har fallit 30%?

Priset brukade öka med 30% förut är det var budgivning. Och nu börjar det där enligt dig?

Tur att inte du sköter statistiken!!!

Anonym sa...

13:55: Nej, ska man kolla statistik får man väl gå in på hemnet.se/statistik, Stockholm/begärt pris.

Senvåren runt 2.8, acceptpris helt infört efter sommaren, nu 2.9. Innerstan utgör just nu 55% av bostadsrätterna.

Anonym sa...

Kika på Swedbanks boindex. Betänk då att bolåneräntorna fortfarande är historiskt låga och kan bara öka (dock inte reporäntan), reallönerna kommer sjunka, bankernas kreditgivning kommer bli mycket hårdare, arbetlösheten kommer öka och redan nu börjar inflyttning till storstadsområden avta pga svårigheter på bostadsmarknaden. Hur kan någon ens tro att bostadspriserna kommer öka eller ligga kvar på den nivå vi har idag?

Anonym sa...

Tillägg: vet inte hur hemnet hanterar sänkningar i sin statistik över begärt pris på nyinkomna objekt.

Just nu på booli är 14% av lgh i Vasastan prissänkta, uppskattningsvis runt 6% ner i genomsnitt.

Om dessa inte räknas som nyinkomna objekt är det verkliga acceptpriset alltså något lägre.

Anonym sa...

Att titta på annonspriser är ju fullständigt meningslöst. Ett acceptpris är inte ett försäljningspris. Försäljningspriset kan avvika kraftigt åt båda håll. Var själv intresserad av en fyra ett par kvarter bort i vasastan som såg ut att kunna bli ett fynd - ingen var villig att betala acceptpriset, och mitt bud under accepterades inte. Jag avvaktade och mycket riktigt sänkte de acceptpriset med ny visning två veckor senare. Problemet var bara att det nya lägre priset fungerade som de gamla lockpriserna - antalet spekulanter mångdubblades, och priset hamnade till slut 5% över det ursprungliga acceptpriset som "ingen" ville betala...

Anonym sa...

Novemberstatistik för treor Innerstan visar på fallande bostadspriser, med en minskning på 17.58 procent sedan föregående månad, oktober baserat på försäljning av 3 bostäder vilket ger ett kvadratmeterpris på 50098.
Kungsholmen, Södermalm, Odenplan, Vasastan, Östermalm, Gärdet, Atlas, Birkastan, City, Fredhäll, Gamla stan, Högalid, Maria, Katarina, Sofia, Sofo, Krisitneberg, S:t eriksplan, Norrmalm och Klara inkluderades i denna summering.

Anonym sa...

Här kan man se hur bostadspriser burkar variera över tiden.
http://www.inkomsten.se/bo_4.jpg

Nu är det så klart annorlunda och priserna kan bara gå upp på ett par års sikt.

Anonym sa...

FYI
Innerstadpriserna rörde sig oroligt under fredagen och och var ner -10% i den inledande handeln. Det var en vaktmästarbostad på Rådmansgatan som skapade förvirringen. Vid lunchtid hade emellertid priserna stabiliserat sig och pendlade runt nollan. Fastighetsmäklaren Carl Gyllentratt manar till lugn och hävdar att detta är normala svängningar med tanke på veckoslut, halvdag och åka till landet utan laddaren till telefonen.
Sigrid Syndaflod Nilsson från KTH hävdar dock att vaktmästarebostaden stödköptes och manar alla att sälja vadsomhelst.

BB

Anonym sa...

17:42: http://di.se/Artiklar/2011/11/2/249790/Lagenheter-saljs-under-acceptpris/

19:07: det lilla underlag de har gör rörelser på veckonivå omöjliga att dra några slutsatser av, möjligen går den att använda med ett högpassfilter för att se trender över längre perioder. Vår Lasse presenterar åtminstone månadsgrafer. Kan säkert viktas bättre med avseende på volym och lägenhetsstorlek, men ändå.

Anonym sa...

De som idag motvilligt säljer under acceptpris kommer tacka sig själva om ett par år. Precis som i aktiehandel så spelar den mänskliga psykologin ett spratt och många kan inte acceptera en måttlig förlust och sitter därför kvar med en fallande aktie / bostad och landar till slut med en enorm förlust istället.

Anonym sa...

Fullständigt meningslöst att titta på pris i förhållande till acceptpris. Oftast ligger acceptpriserna något under det beräknade jämförelsepriser. Det händer dock att en del sätter acceptpris långt över jämförelsepris. Dessa är ofta svårsålda men det är inte så konstigt för de har satt ett helt vettlöst pris.

Det enda intressanta är faktiska försäljningspriser.

20 november 2011 12:11
Du har rätt i att de som nu säljer till ett pris som ligger under det de hoppades på kommer vara glada för det om ett år.
Det är offatbart att det finns de som skjuter på försäljningen p g a för låga bud i en tid som denna.

Anonym sa...

13:30

Andra sidan av myntet är att de som köper idag fångar en fallande kniv. 10% rabatt kanske känns som ett klipp. Idag.

Anonym sa...

Blubb Blubb!

http://www.boliga.se/map.aspx?id=3056180

Anonym sa...

at 15:00

och den ska ner 1 miljon till!
ALLA acceptpriser ligger 25 % för högt. Finns ingen med 1 mijjon på banken mer in på premiumobjet.

Anonym sa...

Finns ingen med 1 mijjon på banken mer in på premiumobjet!

Anonym sa...

Kolla budgivningen på villor på Lidingö, i princip samtliga bud under acceptpris.

Skicka en kommentar