tisdag 20 december 2011

Vecka 50, 2011

Genomsnittspris vecka 50: 56 800 kr / kvm.

204 kommentarer:

«Äldst   ‹Äldre   201 – 204 av 204   Nyare›   Senaste»
Anonym sa...

Med tanke på den enorma riskökningen i bankernas lånestock bl.a. p.g.a. slopade amorteringskrav och fastighetsskatt, hög belåningsgrad och allmänt släpphänt kreditgivning för att kortsiktigt maximera sin intäkter är det blåögt att tro att bankerna inte kommer att försöka minska risken i sin lånestock genom t.ex. att dra åt kreditgivningen och öka amorteringskraven. Jag ser framför att vi får:

1 avskuldning (senast idag sparpaket i Spanien om än otillräckligt) i Sverige och länder som Sverige exporterar till, vilket ökar risken väsentligt för arbetslöshet här, ungefär hälften av BNP är ju export.
2 ökade kapitaltäckningskrav på bankerna. Sverige kommer att öka kraven mer än vad BASEL III:s ökade krav redan innebär. Att ha närmast ett bankoligopol ökar såklart risken, betänk om någon av de 4 storbankerna får problem.
3 ökande internbankränta p.g.a upplevd risk i Sverige och omvärlden, dvs den ränta banker lånar av varandra och som är avgörande för bolånen.
4 reporänta är redan låg och kan inte sänkas nämnvärt, och eventuella sänkningar får mindre betydelse om banken inte vill låna ut lika släpphänt som tidigare utan istället väljer att stärka sin likviditet. En sänkning av reporäntan är en stark indikation om svagheten i ekonomin även om det kortsiktigt sänker låneräntan. Lite som att kissa på sig, först varmt och skönt...
5 fallande bopriser pga folks förväntningar om fallande bopriser.
6 minskad inhemsk konsumtion pga den upplevda osäkerheten.
7 nya krav i stil med bolånetaket. Anders Borg med flera har bl.a. diskuterat minskade ränteavdrag, i minst då vi nu har så låg ränta.
8 löneökningar hänger fortfarande inte med de ökade skulderna, dvs genomsnittlig betalningsförmågan försämras fortfarande
9 skulder och sparande är ojämnt fördelade, där en stor grupp har väldigt höga skulder och få sparar. Och priser sätts av marginalköpare/säljare.
10 eventuella förluster på bolån ökar kraven på kvarvarande bolån
11 risken att bli mer beroende av den bank man lånat av. Vid korta bindningstider måste lånen läggas om oftare. Det är också då som banken kan vilja öka kraven, och sitter man dåligt till och försöker byta är det inte säkert att det är möjligt.
12 konsekvenser av ändrad inställning hos människor. Förr var Svenskar villiga att gneta för att betala av på lånen, men finns denna inställning kvar längre? Med tanke på bl.a. 'leva-i-nuet'-attityden samt den enorma konsumtionspropagandan (reklam etc) och skuldsättningen så är jag något skeptisk...
13 omvärlden/marknaden upptäcker att Sverige inte är så säkert som man kan tro. Vi är ju som sagt mer belånade än grekerna räknat per capita.
14 ökad arbetslöshet pga inhemska problem i flera branscher, inte minst i anslutning till bostäder såsom mäklare, byggare, men även konsumtionsvaror. Tecknen är redan tydliga.

Blev en något ostrukturerad lista där de flesta saker hänger ihop, men andemeningen borde framgå om vad jag tror vi kan vänta oss. Nu kan ju utvecklingen i Stockholms innerstad skilja sig från övriga landet, men frågan är hur mycket?

Eftersom jag är nöjd med mitt boende 5min från innerstan så sparar/amorterar jag för närvarande av glatta livet.

Anonym sa...

Håller med alla som tycker ni som kommenterar p nyårsafton är patetiska! Ni är alla pema-patetiska loosers i HR utan liv! Ta en grogg istället era patetiska typer!

Anonym sa...

Fy fan vad patetisk du är som kommer in hit på nyårsdagen och kommenterar hur patetiska vi är som kommenterar på en internetblogg på nyårsdagen.

Anonym sa...

nyårsafton 15:33: Du vet att du var den enda som faktiskt kommenterade på nyårsafton...?

«Äldst ‹Äldre   201 – 204 av 204   Nyare› Senaste»

Skicka en kommentar