tisdag 20 oktober 2009

Bilder från den omtalade Erik Olsson-lägenheten

Dagens Nyheter har i flera artiklar (exv här, här och här) uppmärksammat en familj som hamnat i trubbel efter ha köpt en lägenhet genom Erik Olsson Fastighetsförmedling (familjen berättar även om händelserna på sin blogg). Den aktuella lägenheten på 125 kvm ligger på Östermalmsgatan 52, bilder inifrån lägenheten finns tillgängliga här.

Enligt värderingstjänsten hempris.se, som tar hänsyn till läge, våningsplan, standard, bullernivå etc, ligger marknadsvärdet på denna typ av objekt idag kring 6,6 miljoner. En justering av detta pris för den uppgång om c:a 8% som bostadsrätter i Stockholms innerstad haft sedan i mars 2009 då affären gjordes upp, ger att marknadsvärdet vid kontraktstillfället borde ha legat kring 6,1 miljoner, dvs c:a 20% över det pris om 5,1 miljoner affären uppges ha gjorts upp till.

Notera för övrigt mäklarens något skönmålande beskrivning av lägenheten, som påstås ligga i Diplomatstaden!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter sannerligen som att familjen fick ett lockpris långt under marknadspriset. Ska säljaren försöka sälja lägenheten igen till högre pris? Riktigt svinigt iaf.

Jenny Muda sa...

Hej,

Frågan är hur man definierar marknadspris egentligen? Det pris som någon är beredd att betala för en lägenhet vid en specifik tidpunkt eller ett framräknat snittpris? Verkar som om värderingstjänsten hempris.se inte funkar riktigt i en svajig marknad med ett oattraktivt objekt.

Hur förklarar man annars att lägenheten visades tre helger, extra långa visningar samt kvällar och ingen lade ett bud över huvud taget förutom vi (möjligen fanns ett till bud på lägre belopp)?

Ingen tvingade säljaren att sälja, förutom möjligen hennes eget bedrägliga beteende mot exempelsvis banken. Polisen ser hennes beteende som ett uppenbart bedrägeri.

Och som svar till anonym kan jag säga att nej, vi köpte lägenheten för att bo i, inte för att spekulera i och kommer inte sälja den igen. Vi letade 1,5 år för att hitta en lägenhet vi hade råd med som uppfyllde alla våra önskemål.

Anonym sa...

Hej Jenny,

Jag syftade på säljaren som lurat er, inte att ni skulle sälja lägenheten vidare. Det är jättetråkigt att ni blivit lurade på detta sätt. Dels att ni sålt tidigare lägenhet på en svalare marknad, dels att säljaren behåller er kontantinsats. Jag hoppas det löser sig för er, fortsätt kämpa!

Jenny Muda sa...

Aha, ursäkta Anonym, jag läste för slarvigt.

Vad säljaren hade tänkt göra med lägenheten vet ju förstås inte jag men kan spekulera i att det som sagt var bedrägeri från början till slut. Hade hon varit en normal person som råkat i ekonomiska svårigheter och var tvungen att sälja på en svag marknad skulle jag kunna tycka synd om henne. Men när hon bla stolt berättat för min man att lägenheten är köpt med hjälp av svarta (bedrägeri)pengar känns det som att hon har sig själv att skylla. Och hon förvärrar ju hela tiden situationen genom sitt beteende också, sist med att hyra ut lägenheten till massa stackare i andra hand, ta depositionen och sticka...

Jenny sa...

Tack för stödet förresten!

Skicka en kommentar