tisdag 8 mars 2011

Vecka 9, 2011

Genomsnittspris vecka 9: 59 900 kr / kvm.


46 kommentarer:

Vad var det jag sa? sa...

Vad var det jag sa ? alla bubbelsnackare vad säger ni nu då ?? 65.000 innan sommaren, jag får rätt igen.

Anonym sa...

Ja, lätt 90kkm2 innan 2013! ökade räntor är väl inga problem? kan ju låna till räntebetalningarna

Anonym sa...

8:41
vad menar du, räntan o priserna är fortfarande lägre än 2007,sedan dess har nettolönen ökat rätt så mycket (jag kanske inte för dej då Konny) finns utrymme för mycket högre priser, o räntan blir inte så hög som en del tror.

Anonym sa...

Var priserna högre 2007? Det ser inte ut så i grafen.

Anonym sa...

är du dum eller ? grafen börjar ju jan 2008.

Anonym sa...

Priserna tuffar på, fantastiskt vad mycket rika personer det finns i Stockholm!

Anonym sa...

Vi kommer att klämma 100 000 kvm vid slutet av året, i början av 2012

Anonym sa...

Har varit en 30 årig bullmarket på obligationsmarknaden som nu är över.

Marknaden kommer att kräva betydligt högre räntor över en lång tid nu.

Vad har det att göra med svenska bostadsräntor?..

Anonym sa...

10:34 guuuud vilket skitsnack.
boräntan toppar på 5% denna gång, jan 2013.

Anonym sa...

10:40:
Ja du vet säkert bäst.. att ingen köper stadspapper längre har absolut ingen effekt på räntorna. carry on!

Anonym sa...

stadspapper ? vad är det? typ stockholmspapper?

Anonym sa...

Haaaahaa, kaaadiiiish!! onekligen tappar man trovärdighet o sina uttalanden om man stavar som man går i mellanstadiet. Haaaaa!!

Anonym sa...

Du stavar rätt så kasst själv din fjant.

Anonym sa...

mm stavning är sjukt viktigt.. duktiga ni är

Anonym sa...

räntorna kommer att gå upp under en lång tid, den som tror att de toppar på 5% måste tro på mäklarna eller säljarna på banken

Anonym sa...

Folk är som tokiga efter lägenheter i Stockholm just nu. Man hinner inte ens börja visningen innan budgivningen är igång. Helt galet

Anonym sa...

Re: 11:15
Att vara övertygad om att räntorna kommer att förändras kraftigt i en viss riktning visar att man inte har förståelse för hur marknaden fungerar. Seriösa anylitiker har en mer ödmjuk inställning trots betydligt mer kompetens än du besitter.

"Borgs nya jobbprognos ger lägre boräntor"
http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=285293&rlt=0&pid=229299__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

Anonym sa...

"seriösa analytiker" trodde inte att usa hade en bostadsbubbla..

Borg är en politiker, dvs hans enda mål är att bli omvald. Blåsa upp en magisk bubbla på kredit gör att tillväxten ser bra ut. Gjorde det i Irland med.

Anonym sa...

En rimlig kalkyl har återbetalning av lånet på 40år.

med 60k per m2 får man bara rimlig månadskostnad med idiotkalkyler.

Anonym sa...

Varför amortera ?? återbetala ?? Det gör man när man flyttar eller det gör dödsboet. idiotåsikt att betala på x antal år, flytta ut på landet då din fjant om det är så viktigt att bli skuldfri...

Anonym sa...

Seriöst o jämföra Sve med USA o Irland, Seriöst sa Bull, seriöst sa Bill.

Anonym sa...

13:06 - här har vi en riktig BLT
fattar man inte varför man ska amortera sitter man troligen rätt långt ner i skiten.

Anonym sa...

13.15 du säger det ? och ändå har jag betydligt mer pengar än dej, konstigt???

Alex sa...

Lol, ingen som tar ett bostadslån planerar att betala tillbaka det.

Anonym sa...

Precis, det är 2000-talet nu, inte 1950-talet.
Har man bara hyfsad belåningsgrad är man osmart om man amorterar. Vad fan är vitsen med att gneta o spara hela livet för att vara skuldfri med en bostad värd 15 miljoner när man är 70 år. Only an idiot.

Anonym sa...

Re 12:04
Och bara för att USA har haft en bostadsbubbla så utgår du för att samma sak måste gälla i Sverige. Inte speciellt smart resonemang, om historien har visat oss en sak så är det att historien inte upprepar sig, åtminstone inte på det sättet vi ofta förväntar oss.

Som sagt en mer ödmjuk inställning till våran förmåga att förutsäga framtiden gör att vi inte hamnar lika fel.

Anonym sa...

Nej det viktiga är väl att vara nettoskuldfri i så fall. Dvs. att tillgångarna är värd minst lika mycket som skulderna.

Det är inte smart att leva snålt hela livet för att betala av lånen på en bostad som kostar flera miljoner och sedan lämna efter sig en stor nettotillgång när man dör. Generöst möjligen men det är inte fel att bara lämna efter sig några hundra tusen till arvingarna.

Anonym sa...

Nästa gång en bostadsbubbla spricker.. tex Kina,Australien,Kanada. Ni lär höra det på nyheterna.

Tänk då efter: hur stora är era skulder i jämförelse lånen om det går ner 30%?

Anonym sa...

Re 14:32
Ja det är en viktig fråga att fundera på, för mig är svaret 0% nu och 0% efter ett sådant fall eftersom jag inte har några bolån. Har bara en innerstadslägenhet och aktieinnehav + kontanter.

Anonym sa...

grattis, köp några fler lägenheter om 10 år då.. cash

Anonym sa...

"Har man bara hyfsad belåningsgrad är man osmart om man amorterar. "

Ja det beror ju på hur man annars kan investera pengarna. Att bara bränna dem på nöjen är ju rätt osmart om man inte tänker begå självmord på pensionsdagen. Över trettio års bostadsägande blir det rätt mycket onödiga räntekostnader om man inte amorterar alls. Skitkul att ha betalat nån räntemiljon extra till banken när man går i pension och ändå ha lika stora lån som när man startade. Det brukar bli några år mellan pensionen tills dess ens dödsbo ska få nettotillgångarna som man ska leva på lägre lön. Kan va bra att ha ett delvis amorterat boende då.

Sälja och flytta till billigare säger du? Om det suger att bo i betongförorten nu, gissa hur det känns att göra det som pensionär?

Anonym sa...

Bostadsmarknaden i Sverige kan inte krascha. Det är en helt annan marknad än Kina,Australien och Kanada

Anonym sa...

16:35
...och hur mycket är ett 1,5 miljoners lån när jag går i pension om 35 år ??? har du hört talas om inflation ?? kommer det ens att motsvara ett lån på 150.000 i dagens penningvärde?? Oj vad jobbigt o betala på det, det blir kattmat varje dag säkert.

Anonym sa...

16:35:
Dessutom behöver du förmodligen inte en lika stor lägenhet när du är pensionär som när du har familj med ett par ungar. Byt ner dig från en 4:a till en 3:a så har du cash även som pensionär. Du behöver inte byta område.

Kan ju vända på det också, hur kul är det att gneta hela livet för att stå där med flera miljoner i nettotillgångar som pensionär och sedan inte kunna njuta av dem för att du blir sjuk eller kanske t.o.m. dör. Låter smartare att fördela att njuta under hela livet om man kan göra det utan att skaffa sig en nettoskuld.

Anonym sa...

Ja har man ordentligt sparande är det ok att amortera mindre.

Ingen amortering och inget sparande.. ja då får man skylla sig själv. "njuta" under hela livet är en definitionsfråga.. att konsumera sig till skuldslaveri är väldigt inne just nu verkar det som.

Anonym sa...

18:08
Det intressanta är inte om man amorterar eller spar, det intressanta är hur högt man är belånad och saldot av tillgångar - skulder, samt vilken inkomst/utgifts-situation man har.

Om man har nettolån motsvarande 70% eller mindre av bostaden har man inget direkt behov av amortering. Speciellt inte om man har en inkomst/utgifts-situation som gör att man klarar räntor på 10%.

Om man sedan ändå pga en personlig läggning vill amortera får man förstås göra det, men det är en annan sak.

Själv har jag levt snålt hela livet och har en obelånad fastighet och kommer att lämna efter mig ett stort arv. Kul för mina arvingar förstås men jag skulle ha fått mer glädje om jag hade kunnat unna mig lite mer. Får skylla det på mina föräldrar som bidragit till min snåla läggning.

Anonym sa...

8 mars 2011 16:58:

Hört talas om riksbankens inflationsmål? 2% eller så höjer de räntan tills vi landar på 2%. Dina 1.5 miljoner blir alltså 750.000 i dagens penningvärde om 35 år. Men jag antar att du inte lär vilja bo i en etta hela livet, så vi snackar nog lite större lån än 1.500.000?

(Pensionen kan vi nog utgå ifrån att den är mindre än halva lönen i alla fall.)

Byter man mer sig från en fyra till en trea så blir det inte så värst mycket emellan eftersom man får skatta mer när man "byter ner sig". Det är därför många pensionärer sitter kvar i för stort boende nu. Men har du råd med en trea ens på pensionen? Du måste ju ta lån ändå?

Personligen anser jag att det är bättre att ha mycket pengar över som pensionär än som ung. Är man ung och frisk finns det många billiga nöjen och man orkar fixa mycket själv. Som pensionär är det schysst att ha råd med livets bekvämligheter. Om man behöver "gneta" för att ha råd att amortera/spara lite så bor man för dyrt. Skaffa bättre jobb eller flytta till förorten bums.

Anonym sa...

16:58
Ja om du vill gneta när du är ung för att sitta med med en nettotillgång värd flera miljoner i dagens penningvärde är du förstås fri att ha den inställningen. Men bli inte förvånad om du då är för sjuk eller död för att kunna använda pengarna.

Vissa tycker att den som är rikast när man dör vinner, andra är nöjd med att ha ett plussaldo på några hundratusen när man går hädan.

Var och en gör som man vill men kom inte och säg att man är oansvarig om man inte har en nettotillgång värd flera miljoner när man dör.

Jag har släktingar som levt till närmare 100 år och andra som dött innan pensionsåldern. Man ska inte ta något för givet och jag tycker det är sunt att leva lite mer i nuet samtidigt som man förstås skaffar sig marginaler så att man inte får en nettoskuld om bopriserna faller 25%. Alltså amortera så långe som belåningen ligger på 75% eller mer tycker jag är rimligt.

Anonym sa...

Upp hela våren blir det!! snitt på 65.000 i juni troligt.
Marsstatistik för Innerstan visar på stigande bostadspriser, med en ökning på 1.12 procent sedan föregående månad, februari baserat på försäljning av 33 bostäder vilket ger ett kvadratmeterpris på 60007.

Anonym sa...

10:39
Var får du dina uppgifer ifrån, förra gången hamnade prickade du denna veckas siffror från Lasse Kongo...

Anonym sa...

www.bostadsdata.se

Anonym sa...

Priserna stiger alltid på sikt. Köp nu - bli miljonär om 10 år

Anonym sa...

Är det detta svenska skolan lyckats med under 90 talet. En kull pengakåta töntar. Klart att ni är sålda om några månader.

Anonym sa...

den enda korrekta statistiken kom igår,
http://www.valueguard.se/stockholmbr
lassekongo har inte ens tid o lägga upp sina opålitliga siffror.

Anonym sa...

Om varför priserna i Stockholm kan vara rimliga!
1. Demografiska faktorer del I. En allt större andel av Sveriges befolkning bor i Stockholm - därav högre efterfrågan och högre priser

2. Demografiska faktorer del II. En allt större andel av Sveriges befolkning bor i Stockholm - därav kommer arv från tidigare generationer i högre grad hamna i Stockholm och kan användas till köp av fast egendom. (En egen spaning är att det dessutom är släkter med god ekonomi/utbildning som ser ätteläggen flytta till storstäder)

3. Makroekonomiska faktorer del I - Med högre transparens i finansiella system blir det svårare och svårare att tjäna pengar på pengar. Konsekvensen blir lägre marginalränta. Lägre ränta gör att högre lån kan bäras.

4. Politiska faktorer del I - Under de senaste åren har trenden skiftat från socialiserande till liberaliserande - högre incitament att hantera sin egen situation vilket ökar motiv till att äga boende. Återigen högre efterfrågan.

5. Politiska faktorer del II - Det finns en tendens att prioritera boende framför bostadssökande. Därigenom byggs det inte på alla tillgängliga ytor. Detta i sin tur minskar utbud vilket ökar efterfrågan.

6. Mikroekonomiska faktorer del I - Med ökat välstånd sjunker andelen av inkomsten som används till livsuppehållande inköp (ref dagligvaror 14% 1971 till 7% 2010) Pss avseende "lyxkonsumtion" som elektronik etc. Dessa överskott kanaliseras till fast egendom, investeringar etc.

Finns åtminstone 10 tydliga trender som pekar på fortsatt uppåtgående priser i Stockholm.

Anonym sa...

kan lika bra komma på tio anledningar varför priserna ska ner t ex:

1. globala riskpremier är på väg upp, ingen kan längre låna pengar gratis längre-> högre räntor

2. Basel 3 ger högre kapitalkostnader för bankerna-> högre räntor

3. inflationen ökar då den billiga oljan snart är slut, vilket kommer göra allt dyrare-> högre räntor

4. ökade krav på insats och amoteringar minskar köputrymmer för förstagångsköpare, vilket påverkar hela kedjan

5. lånen växer snabbare än inkomsterna, ohållbatr i längden

6. nybyggen är lönsamma, till slut är utbudet större än efterfrågan. visst sthlm innerstad är begränsad men ökat utbud påverkar ändå

7. bättre hyresmarknad både första och andra hand på sikt, att köpa är inte längre ända alternativet

8. generations klyftan, yngre kan omöjligt förväntas göra lika lönsamma bostadsaffärer som de äldre.

9. psykologin förändras då prisuppgång inte tas förgivet längre

10. vikande arbetetsmarknad i nästa lågkonjunktur

Skicka en kommentar