torsdag 6 september 2012

Augusti 2012

I augusti månad sjönk priserna på bostadsrätter i urvalet till 57 000 kr / kvm, -5.2% jämfört med månaden före.


Uppdelat på lägenhetsstorlek var snittpriserna per kvadratmeter:

Storlek (kvm) Pris (kr / kvm)
0-30 70 700
30-50 57 600
50-80 51 700
80- 52 500
Alla 57 000

36 kommentarer:

Anonym sa...

äääh urvalet är ju 7 lägenheter' helt meningslöst o ens presentera.

Anonym sa...

urvalet har varit lågt i över ett års tid nu! blir det ner 5% i nästa mätning också då sätter nog många BLT sitt morgonkaffe i strupen..tiden rinner ut snart sälj å ta hem vinsten om det finns någon ?gör dig skuldfri BLT innan det är för sent!!!!!!!!

Anonym sa...

re 01:52. Nja, ser snarare ut som att urvalet består av ca 20-25 lägenheter och uppenbarligen med spridning inom samtliga storlekskategorier.

Vi ser också en nedgång på bred front; -1%, -3%, -8%, -6% inom 0-30kvm, 30-50kvm, 50-80kvm, 80-oo kvm.

Så himla dåligt är alltså inte underlaget även om fler observationer självklart kunde ha gett en tydligare bild.

Antalet observationer i sig säger dock också något intressant.

Anonym sa...

Utöver det faktum att faktiska priserna dippat rejält efter sommaren så har vi också ett nytt fenomen nämligen att många köpare lägger sina bud långt under "acceptpris", 15-20% under. Dessa måste man nu börja ta på allvar.

Anonym sa...

12:39: det är ju bara för att acceptpriserna har blivit fantasipriser som i Spanien där man ska bjuda hälften typ... Men dyrare objekt har definitivt gått ner.

Anonym sa...

Korthuset kommer hållas uppe allt som det går att ta lån på kommer politikerna se till ej sjunker mer än ca 10% i lokal valuta. Värdeföremål som ej går att ta lån till har redan sjunkit ca. 70 % i lokal valuta.

Anonym sa...

Jani, på onsdag får vi veta om det verkligen har "dippat rejält efter sommaren" när mäklarstatistik och valueguard släpper Augusti-siffror som faktiskt bygger på ett relevant urval av bostadsförsäljningar.

Jag vågar satsa ganska många kronor på att priserna är fortsatt stabila, och att rasivrarna får fortsätta att hoppas...

Anonym sa...

23:35 Mäklarstatistiks siffror säger inte mycket eftersom de är tre månaders rullande medelvärden. Med andra ord är augustisiffran snittet av augusti, juli och juni. Så deras siffra är antagligen ner bara ca 1.5%. Valuegards siffror ska dock vara ok.

Det man ganska lätt kan konstatera är att utgångspriserna på hemnet i innerstan är ner runt 5% eller tom lite mer efter sommaren. I Vasastan är snittet på "acceptpriserna" nu säg 59000 medan de tidigare var säg runt 65000. På Östermalm är de nu 68000 istället för 73000 innan sommaren. Osv. (Om vi pratar "vanliga" objekt och sorterar bort diverse avvikelser, självklart ingen exakt vetenskap detta.)

Anonym sa...

Så jävla tröttsamt med dessa "hobbystatistiker" som letar reda på två bostäder som visar det de vill visa och sedan tror att det är ett representativt urval...

I Vasastan har utropspriserna de senaste månaderna varit väldigt stabila runt 61000kr/kvm, med väldigt små variationer upp och ner. På Östermalm har de varit väldigt stabila runt 69000/kvm.

Så var det med det.

(för övrigt har mäklarstatistik 1-månaderssiffror för de tre "storstäderna"...)

Anonym sa...

När det gäller utgångspriser finns det naturligtvis inget problem med det statistiska urvalet, mer än 2000 objekt i innerstan. Troligtvis kommer Booli att köra någon artikel om att utgångspriserna har gått ner, men å andra sidan är deras analyschef säkert också BLT så vi får se.

Om vi ska prata ekonomisk historia så är en av de mer intressanta aspekterna av en bubbla att den fortgår så länge skeptikerna fortsätter att köpa. Därför fortsätter de mycket längre än man tror. När även skeptikerna har köpt finns det inga köpare kvar och då faller priserna ganska snabbt. Med andra ord blir både optimisterna och skeptikerna rökta när det väl smäller. Det som möjligen fungerar är att sälja innan alla andra märkt vad som hänt.

Anonym sa...

21:38: Nu lyckades du fullständigt missa poängen...

16:14 länkar till just Booli-siffror, som visar att utgångspriserna är stabila, och faktiskt något högre idag än i början av sommaren. 23:56 däremot (som antagligen är du) hävdade att priserna sjunkit kraftigt, antagligen baserat på typ 2 lägenhetsannonser som denne valt ut helt själv.

Anonym sa...

Utgångspriserna har ingen betydelse. Vid förra bopriskrashen '92 var en stor del av utbudet sådana objekt där säljarna vägrade ta hänsyn till att priserna gått ner. De låg ute år ut och år in och både köpare, säljare och mäklare visste att de inte skulle säljas. Om man ville sälja var det helt andra priser som gällde.

Anonym sa...

16:14 "(för övrigt har mäklarstatistik 1-månaderssiffror för de tre "storstäderna...)"

Så har det förvisso varit, men för bara några veckor sedan gick de över till 3-månaders rullande medelvärden, http://www.maklarstatistik.se/pressmeddelande/pm-2012-07-11.aspx

Så deras "1 mån" siffror är från och med nu bara förändringen i 3-månaders rullande medelvärden. För att de nya siffrorna skulle gå ner 5% på en månad skulle det krävas en faktisk rörelse juni-augusti på runt -15%

Helt oseriöst ju

Jag gillar deras motivering "Svensk Mäklarstatistik strävar efter att visa tydlig och rättvisande prisutvecklingsstatistik för bostadsmarknaden och vi ser kontinuerligt över de metoder vi använder. För att skapa bättre jämförbarhet över tiden har vi valt att ändra metod för beräkning av 1-månadsutvecklingen som nu beräknas med samma metod som 3- och 12-månaderssiffrorna."

Anonym sa...

Vad var det jag sa? Kongos statistik var totLt missvinsande, Kolla på Valueguard där ser ni den riktiga prisutvecklingen

Anonym sa...

22:50: Nej, exakt. Ändå hänvisar rasivrarna till säkningar av utgångspriser som ett tecken på att "nu rasar det", och ignorerar fullständigt att faktiskt försäljningsstatistik säger något annat. Men det gäller som vanligt bara i ena riktningen.

/16:14

Anonym sa...

hahaha vad säger ni nu då jävla perrongmuppar o förortslallare, det blev inte ras denna gång heller!! men knyt näven i byxfickan, handla på Lidl, och nån gång ska ni få rätt.

Anonym sa...

Osålt lager både i begagnatmarknaden och nyproduktion är rätt stort. Om det skall clearas så är det nog inte på nuvarande prisnivå som Valuegards prisindex indikerar för augusti, den som lever får se...... /fd borättsinnehavare numera glad hyresmupp

Anonym sa...

oj vad tyst det blev

Anonym sa...

Mäklarna avmarkerar de objekt de inte vill ska vara med på Mäklarstatistik Valuegard.

http://www.maklarstatistik.se/media/11890/lathund%20rapportering%20vitec%20s%C3%A4ljst%C3%B6d%20(capitex)%20120301.pdf

Steg 2

Anonym sa...

Kolla tex. Lindvägen 13 i Nacka, mycket sålt genom Eklund New York. 2 st borttagna annonser utannonserade 11 resp 5 mån, Osålda.

När det gäller svensk statestik är den helt partisk samt förvanskad.

Svensk mäklaresed är samhällsfarlig och kommer inom snar framtid att belastas alla boende skattskrivna i lilleputtarnas land med den fantastiska ekonomin.

Anonym sa...

22:03: Ja för fan, när statistiken inte passar dina förutfattade åsikter är den såklart förfalskad!

Anonym sa...

Herregud, plockar mäklarna bort poster i underlaget till statistiken. Kan någon mäklare bekräfta?? - Om så är fallet blir ju den logiska slutsatsen att kongos stat faktiskt är rättvisande, gubevars.

Anonym sa...

den stora inflyttningen till Stockholm och det låga antalet nya bostäder gör att priserna kommer sticka iväg under nästa år och kommande år. Med andra ord kommer det låga byggandet idag driva priserna uppåt och det kommer skapa en bostadsbubbla om ca 5-10 år

Anonym sa...

Kolla tex. Lindvägen 13 i Nacka, mycket sålt genom Eklund New York. 2 st borttagna annonser utannonserade 11 resp 5 mån, Osålda.

Anonym sa...

Kom igen nu fastighetsmäklare en vända till med bluffbud och belåning med hävstång. Heja Svenska banker med era fodringar i fastigheter, varför stiger inte priserna! se till och låna ut lite extra så löser det sig alltid.

Anonym sa...

Jag tänkte boka en lägenhet i Arenastaden Solna, kostar ca 40 per m2. Jag tror det blir ett poppis område när allt är klar med ex Mall of Scandinavia. Försäljningen verkar gå riktigt bra för byggbolagen, vad tror ni? bra affär? inflytt 2014.

Anonym sa...

29 september 2012 09:22
40k/m2 låter inte som en bra affär i Solna. Risken är skyhög med mer nedsida än uppsida.
Kan du köpa cash och tror du kommer trivas kan det, för dig, ändå vara en bra ide.

Anonym sa...

Hur menar du risken är skyhög? är du en av dom dära bubbelförspråkarna som tror Sthlm priser kommer rasa 50% vilken dag som helst nu?

Anonym sa...

Järvastaden i Solna blir väldigt exclusivt, nära Danderyd o Hagaparken. 40.000 helt ok pris om du valt högt läge med solig balkong.

Anonym sa...

Jag skulle hellre reka Blackeberg, Bromma, JM, till salu för 30.000 per m2, riktigt fint läge vid vattnet. Mycket mer prisvärt än Solna.

Anonym sa...

hey, vi snackar innerstan här! Inget annat är tillåtet.

Ska förresten bli spännande att se siffroran för september. Mina kollegor tror på nedåt. vad tror ni?

Anonym sa...

Upp från augustisiffran självklart, en nobrainer. 61 tror jag o mina kollegor.

Anonym sa...

höga avgifter i blackan

Anonym sa...

Att priserna ska ner ordentligt på svenska exlusiva stora objekt är det ingen tvekan om i synerhet egna fastigheter. Alliansen kommer göra förluust i kommande svenska val. Detta betyder troligen att dessa fastigheter kommer påföras avsevärt högre skatter än i dag. Sen om små vanliga bostadslgh kommer att falla är nog en tidsfråga, sverige lever på lånad tid som safe haven land gällande ekonomin i sin hellhet i landet.

Anonym sa...

3.350:- i avgift för en nyproducerad 2:a i Blackeberg. All nyprod. brukar ligga på ungefär den nivån, så vad menar du med höga avgifter i Blackan?

Och vem fasicken är så dum att man på fullaste allvar tror att Stefan Löfven ska vinna valet 2014?, han skulle inte ens vinna en ny lott på en trisslott, hahaha!!

Anonym sa...

Från årsskiftet ska det ju bli tillåtet att hyra ut sin BR i tre år utan att ansöka hos styrelsen, samt tillåtet att ta ut hyra som täcker lånekostnader. Hur tror ni detta påverkar priserna??

Skicka en kommentar