söndag 20 november 2011

Vecka 46, 2011

Genomsnittspris vecka 46: 51 700 kr / kvm.

196 kommentarer:

Anonym sa...

Kan inte stämma att omsättning är så låg, då skulle 50% av mäklarekontoren stäng igen.

Anonym sa...

Pofff!

Anonym sa...

det blir rally till jul! ta det lugnt! mecklaren sa att min etta för 70k/m2 var ett kap.

Anonym sa...

Det går snabbare än vad jag trodde.

Anonym sa...

Häromdagen såg jag i Mitti Kungsholmen bland deras försäljningsstatistik att det var en 3:a på söder, Fatburs Kvarngata, 88 kvm såld för 3,4 miljoner. Snittpris på drygt 38600 kr. Detta trots en rimlig månadsavgift på 4000. Blev inte förvånad över att det har sjunkit, men att det gjort det så snabbt och till dessa nivåer då jag vet att liknande lägenheter har gått för mellan 4 - 4,5 miljoner tidigare.

Anonym sa...

Jag får tillhöra de som är negativt inställda till bostadsrätter. Hyresrätt är mer attraktivt för mig just nu. Detta är inte för att jag tror på ett kraftigt prisras, utan mer för att risken har ökat och att jag ser bättre investeringsalternativ i andra områden. Bostadsrätter i Stockholm skulle inte platsa på top 20 som investeringsalternativ. Anledningen till det är att jag har mycket svårt att se att vi kommer skapa någon märkvärd inflation i Sverige under en lång tid pga stagnerande ökning av penningmängden (minskad utlåning), högre arbetslöshet och kanske tom krympande privata balansräkningar. Om vi nu trots allt skulle uppleva inflation här kommer det komma ifrån tillgångsinflation (framförallt råvaror) drivet från försvagade utländska valutor (USD och EUR tex) som devalverar valutan via ”utskrivning av nya sedlar”. Hur som helst tror jag vi kommer ha en relativt lägre inflation än dessa länder, vilket gör att investeringar (valuta säkrade) är mer lockande där. Sedan vill jag tillägga att risken i bostadsrätter kan stiga ytterligare om vi får se utländska banker gå under pga av skuldkrisen i Europa. Svenska banker kommer även de få ta kreditsmällar och behöva minska sina balansräkningar ytterligare genom att ta mer betalt för risk och därmed högre bolåneräntor.

Men jag kan ju ha fel. Inflyttningen till Stockholm ökar och priserna stiger med 10% per årsbasis igen…… För alla som flyttar hit har ju faktiskt råd att betala 55k/m2.

qwerty sa...

Nice!

Anonym sa...

Det är verkligen dags för Lasse att berätta varför omsättningssiffrorna ser så låga ut.

Varifrån kommer denna "fritt tillgängligt transaktionsdata"? Inte från varderingsdata.se antar jag, men det beror väl på betydelsen av "fritt". Reklamexponeringarna här kanske finansierar inköpen?

Anonym sa...

Kollade pågående budgivningar på notar i innerstan, Senast budad på, där objektet fortfarande finns på booli, uppifrån och ner:

Adress, dagar på booli, förändring på booli, storlek, acceptpris och nuvarande högsta bud (Mkr).

Valhallavägen 65, 3tr, Östermalm, 8d 0%, 75kvm, A:3.4 B:3.2
John Ericssonsgatan 6, 2tr, Kungsholmen, 17d -4%, 43kvm A:2.55 B:2.38
Upplandsgatan 11, 1tr ög., Vasastan, 15d 0%, 42kvm A:2.495 B:2.405
Folkskolegatan 20, Södermalm, 15d +4%, 27kvm A:1.55 B:1.495
Rindögatan 24, Gärdet, 41d -7%, 23kvm A:1.495 B:1.4
Rindögatan 12, 4tr, Gärdet, 49d +2%, 36kvm A:2.15 B:2.1
Bråvallagatan 8, Vasastan, 3d 0%, 26kvm A:1.85 B:1.85
Kallskärsgatan 3, Gärdet, 92d -3%, 30kvm A:1.99 B:1.8

Ser onekligen rätt trögt ut.

Anonym sa...

Oj.

Anonym sa...

00:27: Tendensen på Lidingö är ännu starkare, folk lägger 1M under acceptpris på villor, men få säljare verkar nappa, än. Problemet när dom väl inser att dom inte kommer få det dom vill ha och vill ta budet på 1M under, är att budet då är 2M under.

Anonym sa...

På kungsholmen är trenden likadan, säljare tycker att 50 kkr/kvm är skambud - vilket leder till att de inte får sålt! När de väl accepterar faktum kommer normen snarare vara 30-40 kkr / kvm...

Anonym sa...

00:27: Intressant tendens, affärerna avslutas bara när säljarna får åtminstone acceptpris, de övriga ligger kvar med bud under acceptpris...

50% sättning är nog oundvikligt nu, vilket iofs i grund och botten nog är hälsosamt. Synd bara om de 80-talister och 90-talister som inte varit med i förra krisen och lärt sig...

Anonym sa...

Det är inte ens årslägsta, så jag skulle nog våga påstå att det är lite tidigt att börja hetsa upp sig...

Anonym sa...

Det är lite lustigt att hempris.se, som senaste tiden visat på nedgång varje vecka, nu visar en uppgång för senaste veckan till och med igår. Man undrar ju vilken data dessa siter använder när de nästan konsekvent visar rakt motsatta trender??

Anonym sa...

Sug på den BLT suckers

@22.31 de gör ju det också, många lediga fina lokaler på markplan tillgängliga omgående!! ingen framtidsbransch...

Anonym sa...

Den som köpte 2008 har gjort en förlust. Nu går det fort utför för att inte sitta med svarte petter.

Det är jag som köpare som besttämmer om det blir affär och till vilket pris.

Anonym sa...

http://www.boliga.se/map.aspx?id=3051046

Cowabunga!

Anonym sa...

http://svt.se/2.22620/1.2609404/laga_amorteringskraven_blaser_upp_bostadspriserna

Om Bubblan hos svt.

Anonym sa...

Som vanligt vaknar media alldeles för sent, man kunde tyckt att dom i alla fall skulle reagerat efter USAs subprime kris och inse att vi har en liknande situation på hemmaplan. Folk skrattar åt grekerna, dom har en fattig stat men rika privat, i Sverige är det omvänt.

Har ni sett fritidshusmarknaden? Helt omöjligt att sälja objekt som inte är superpremium, du får inte ens skambud.

Anonym sa...

Ouch.

Anonym sa...

07:50 : hempris.se kollar på Stor-Stockholm, LasseKongo kollar på innerstand, och därav viss avvikelse.

Anonym sa...

Nu är folk missnöjda med bolåneföretagen enligt di.se
Sanningen är väl att dom inte är nöjda med att "bankomaten" är trasig.

Anonym sa...

Med tanke på alla kommentarer här från köpsugna köpare så är det inte fara ännu. Snart kommer räntsänkningarna från RB och räddar bomarknaden.

Anonym sa...

Helt omöjligt att få sålt verkar det som, var på visningar i södermalm i helgen och för första gången ekade det nästan tomt. Måste vara dystert att vara mäklare i sådana lägen, sitta ensam i säljobjektet och vänta...

Anonym sa...

10:48: RB har inte i uppdrag att rädda BLT!

Anonym sa...

10:56 Nej, men det blir konsekvensen av räntesänkningen. Eller tror du något annat?

Anonym sa...

Det är klart att priserna är kraftigt övervärderade. Men vad spelar det för roll politiker vill ha höga priser, det borgar för höga skatteintäkter, eftersom marknaden styrs av politikers vilja är det inte säkert att priserna går tillbka till normalvärdering.

Anonym sa...

11:12

Hur mycket påverkar RB:s sänkning bankernas vilja att låna ut till Svensson i en fallande marknad och med allt större kapitaltäcknings krav ?

Sen tror inte Svensson att alla världens problem är lösta för att repo sänks, oviljan att skuldsätta sig upp över öronen i en väldigr osäker värld kommer nog bestå.

Media har lyckats hamra in budskapet väl , repo räntan är nog det sista man tittar på inför ett bostadsköp idag.

Anonym sa...

Re: Tack - äntligen någon som fattat hur bolåneräntan sätts.

Anonym sa...

@23:17

Du verkar resonera vettigt. Vad kan vara ett bra investeringsalternativ till en bostadsrätt enligt dig?

Anonym sa...

Forts ovan: Jag sitter i en hyresrätt och, som många andra, en miljon från bostadslotteriet. Har ingen större lust att betala tre miljoner för en halvsunkig tvåa inne i stan, men kanske gör det ändå, trivs inte i förorten.

Anonym sa...

21 november 2011 11:12
Räddat bomarknaden skulle man ha gjort för flera år sedan genom att lagstifta om 30års amortering. Nu kan de bara gå åt ett håll och det är ned. Låt oss hoppas på 25%. En sund justering som i stort sett alla kommer klara. Blir det ett ras, och risken för det är stor, kan det gå riktigt illa för det kommer slå mot alla och driva upp arbetslösheten.

Anonym sa...

Kongos veckostatistik är inte längre något att bry sig om eftersom den tappat en stor del av underlaget. Bruset är mycket större än den faktiska trenden (som förvisso är ned).

Anonym sa...

Håller med 13:03, bruset är så stort att veckograferna förlorat sin poäng, synd med så stort bortfall av statistiken.

Amorteringskrav som en del skriver om är däremot bara dumheter. Amortering är sparande och hur människor spar bör vara upp till de själva att bestämma. Amortera ned bolånet eller spara på sparkonto, i aktier mm. väljer man själv.

I de flesta fall amorterar dessutom inflationen ned lånet automatiskt. Det viktiga är helt enkelt att ha tillräcklig marginal när man lånar. Det är inget självändamål att spara ihop 5 millar tills man dör och efterlämna sådana belopp i arv.

Anonym sa...

Men fatta. Kongos stat är den riktiga. Det säljs helt enkelt inte fler inom tullarna

Anonym sa...

21 november 2011 14:29
Tyvärr har du inte förstått vad det handlar om. Ett prisfall drabbar inte bara de skyldiga låntagarna. Ett kraftigt prisfall kommer drabba gemene man hårt och leda till ökad arbetslöshet. Amorteringsfritt ger denna konsekvens. Det är ju inte prisfallet som är grundproblemet utan den föregående prisuppgången.
Med ditt sätt att resonera är fri fart på våra vägar också OK. Jag kommer ju inte orsaka några olyckor. Sen att dödsfallen kommer öka dramatiskt när alla kör i minst 200 km/h är ju inte mitt problem.
Att tycka att amorteringsfritt är OK visar bara på skrämmande inkompetens men får en att förstå hur det kunde gå som det gjorde med Lehman och hur det är möjligt att situationen i Grekland uppstått. Det finns helt enkelt gott om ekonomiska vettvillingar.

Anonym sa...

Om du är på allvar är du patetisk 14:46. Bara i min förening säljs det lika mycket

Anonym sa...

Re 15:03:

Men kom igen nu, att jämföra med fri fart på vägarna är löjligt.

Det som är det enda väsentliga är om du som låntagare har tillräckligt goda marginaler för ditt lån eller inte. Har du inte det ska du nekas lånet men om du har tillräckliga marginaler så är det alltså okej att ha ett lån på det beloppet.

Att säga att du har marginal att låna x kr och sedan säga att du måste amortera är att säga att du inte har marginal för det lånet.

Anonym sa...

15:18: Håller med, systemet med amorteringskrav på topplån är tillräckligt - förutsatt att vi har vettiga lånetak.

Anonym sa...

21 november 2011 14:29
"I de flesta fall amorterar dessutom inflationen ned lånet automatiskt."

Bara om din lön ökar i samma takt vilket du absolut inte kan ta för givet.

Anonym sa...

Re 14:29

Snarare om bostaden ökar i pris. Det är alltså lånets storlek delat med bostadens värde som är det mest intressanta.

Inkomsten påverkar snarare förmågan att kunna betala.

Anonym sa...

De som vill införa tvångsamortering måste vara bittra människor som vill gå över andras lik för att komma åt en lägenhet i ett attraktivt område... att införa det idag med den generella belåningsgrad som råder är det samma som att säga godnat och adjöss till gamla svedala på direkten. för övrigt lär ju inte något parti med självbevarelsedrift försöka sig på något sådant...

Anonym sa...

Det är självklart inget politiskt parti som kommer genomföra amorteringskrav - de som finansierar bostadsutlåningen däremot...

Anonym sa...

@17:52
Är egentligen dåligt insatt men brukar inte bankerna numer ställa sådana krav/rekommendationer? Ner till 60-75% belåningsgrad eller liknande.

17:48

Anonym sa...

De som finansierar bostadsutlåningen är bara intresserad av att kontrollera risken och där slår ett amorteringskrav ett slag i luften.

Belåningsgraden och den personliga ekonomin är det som räknas om man inte av moraliska skäl är emot principen att låna.

Anonym sa...

Regler för bostadsköpare år 2003-2010:
Nya bostadslån vs. inkomst 5-7
Kontantinsats krav 5-10%
Amorteringstakt 120år

Regler för bostadsköpare år 2012:
Nya bostadslån vs. inkomst 5
Kontantinsats krav 15-25%

Regler för bostadsköpare år 2013-2020:
Nya bostadslån vs. inkomst 3
Kontantinsats krav 25-30%
Amorteringstakt 30-40år

Vad tror ni händer med priserna?

Anonym sa...

Så körda ni är blt. Big time.

Anonym sa...

1952 kan förstås se in i framtiden.... Vi extrapolerar lite mer..

Regler för bostadsköpare år 2020-2027
Nya bostadslån vs inkomst 1-3 år
Kontantinsats krav 30-40%
Amorteringstakt -40 till -50 år...

Anonym sa...

På sikt går priserna alltid upp

Anonym sa...

20:40 Säg det till en Japan , kan ju tipsa om att de ska sänka sin ränta med det med får ju tydligen priserna att gå upp.

Anonym sa...

21 november 2011 17:48
Är det sant bevisar det bara tesen om att amorteringskrav skulle införts för länge sedan.
Som skrivits det är inte fallet som är grundproblemet utan den orimliga uppgången.

Anonym sa...

Varför är så många här så bittra exempelvis
21 november 2011 17:48

Anonym sa...

Dagens Tv-Tips: Aktuellt på SVT play

Anonym sa...

Den som inte är satt i skuld. Är fri!

Anonym sa...

Sant.

Anonym sa...

Herregud. sitter ni i era fattiga hyresrätter i förorten och väntar? Att ni orkar leva dåligt år efter år. Hur mycket det än kommer gå ner kommer ni inte köpa. Vi har en inkomst på ungefär 110 000 kr i månaden före skatt min tjej och jag. Och om räntorna kommer gå upp till 10% så är det fortfarande inte några problem att betala vårt lån på 5,5 miljoner. Och vi lever bättre än er garanterat.

Anonym sa...

22:30

Vad är en "fattig hyresrätt" ?

Varför lever jag "dåligt" i en hyresrätt och varför måste den ligga i en förort ?

Vad gör att du lever bättre än oss ?

Vi har i runda slängar samma inkomst som er, såg raset komma och sålde i våras. Kommer garanterat köpa igen , men definitivt inte nu.

Snälla förklara varför du garanterat lever bättre än mig.

Anonym sa...

Re 22:30 - det går bra! Så länge du och din tjej har kvar jobbet.

Anonym sa...

22:30. Låna 5,5 miljoner för konsumtion (= boende) det är kreditbubblan i ett nötskal.

Anonym sa...

Jag förstår inte heller. De finns hyresrätter i stan och det finns bostadsrätter i förorten.
Oftast är bostadsrätterna i förorterna bättre än bostadsrätterna i stan.
I de flesta förorter är bostadsrätter vanligare än hyresrätter. De flesta som bor i förorter bor där för att de inte vill bo i stan och trivs därmed bättre än de skulle gjort i innerstaden.

Anonym sa...

Isåfall säg mig hur ni bor? Och om ni säger att ni bor i en superfin hyresrätt i stan som ni bara fått utan bostadskö. säg mig då hur ni ordnat den? Ni sitter bara och gnäller och muttrar.

Anonym sa...

22:30.
5,5 milj i lån med 30 års amorteringstid med en genomsnittsränta på 5% är
29 583 kronor i månaden.....

5,5 miljoner ÄR mycket pengar !!!

Anonym sa...

5,5 miljoner är mycket pengar. men hellre det än att bo sunkigt. eller vad betalar du själv för ditt boende? Eller är du också en av de som har en superfin hyresrätt vindsetage på östermalm med en hyra på bara 1000 kr? Just på det här forumet är det ju rätt vanligt (men aldrig annars).

Anonym sa...

@ 22:30 HAHAHAHA hoppas verkligen att du trollar och inte är på riktigt.

Hur länge ska jag vänta? Det ska jag tala om för dig, jag ska vänta till priserna är ner -30% och din lägenhet är värd 3 850 000:- men dina lån är kvar på 5,5 och Kronkalle säljer den på exekutivauktion.

Är du på allvar så dum så du tror att det räcker att "betala räntan" när panten på ditt lån minskar i värde med säg 2% i månaden. på 5 miljoner är det 100 000/månad, då har ni ju tio tusen kvar till räntan och sen kan ni spela dragspel i tunnelbanan för mat.

Fy fan vad pinsamt att vara BLT... Och än mer pinsamt är din bild av "folk i fattiga hyresrätter" Har du inga vänner, arbetskamrater, familj som bor i olika boendeformer? Det verkar inte riktigt som du har varit ute i den stora världen utanför Sundbyberg.

/Matematikern

Anonym sa...

Re matematikern

Då kommer du få vänta tills du ligger i graven.

Anonym sa...

buy now or be priced forever! /BLT

Anonym sa...

23:22
Minns du att det gick ner 26% på ett drygt år 2008-2009?
Ska upprepa det som påpekats gång på gång: Den gången räddades vi av en kreditexpansion, vars like vi inte kommer att få se på många, många år. De ekonomiska framtidsutsikterna för världen är också oerhört mycket dystrare nu än då.

Förstår om du måste jobba upp en bild av andra som kompletta idioter för att ditt eget handlande ska framstå som något mindre korkat.

Anonym sa...

Återigen. var bor ni någonstans? Hökarängen , märsta eller var?

Anonym sa...

Det gäller föra alla att ha gott om cash för att klara sig igenom krisen. BLT måste kunna behålla hyfsad belåningsgrad vid ett prisfall på allt mellan 10-40%. Hyresmupparna behöver 30-40% kontantinsats samt en årslön på runt en mille för att kunna köpa en finare villa/lägenhet (pris 3-4mille efter fallet) då bankerna kommer att vara mycket restriktivare än idag. Få kommer att glida igenom.....

Anonym sa...

Re 23:32 Du visar uppenbara brister på kunskap om hur Stockholm ser ut, vilket gör mig övertygad om att du är en "lantis" som har flyttat till storstan. Här i Stockholm finns det hyreslägenheter lite varstans vet du. Strandvägen, Narvavägen, Torstenssonsgatan, Karlaplan, Fredrikshovsgatan, Kungsgatan, Vasaparken, Djurgårdsstaden osv osv.

Men man behöver kontakter, om du hade haft kontakter så skulle du ju vetat lite mer om "folk i fattiga hyresrätter" HAHA Jag tror jag dör.

Medan du sitter här och "krigar" har din lägenhet gått ner ett par tusen redan.

/Matematikern

Anonym sa...

Jag sket just av en brakskit

Anonym sa...

22:30: Jag drar in väsentligt mer än du och din tjej tillsammans (min fru är hemmafru), likväl är det uselt köpläge. Om du inte har något emot att förlora pengar på ditt boende ganska många år framöver för att få bo lite bättre är det inga problem. Vi bor obelånat och om det inte var sånt jävla meck att flytta med småbarn skulle jag lätt sätta mig i en hyresrätt några år och sedan köpa en fet villa för säg 30% rabatt, blir några millar på bra objekt.

Anonym sa...

Som sagt, här på forumet tjänar folk långt över genomsnittet. Runt 200 000 kr/ mån och har kontakter. Grattis om ni kan välja mellan hyresrätten på strandvägen och narvavägen. Nu till sanningen: ni kan inte det. Annars, bevisa det.

Anonym sa...

23:40

Tack bra förklarat. Han tystnade snabbt. Kontakter kan man inte köpa sig till. Hyreslägenheter finns det gott om i stan annars.

Anonym sa...

23:40

Glömde nämna att oftast har vi ett ärvt ställe i skärgården som vår långsiktiga säkerhet. Väldigt typiskt bland de som bor i hyreslgh i innerstan

Anonym sa...

Om ni nu bor i skitbilliga hyresrätter på strandvägen och med ärvda hus i skärgården, OCH drar in hundratals tusen i månaden, varför är ni så intresserade av bostadspriser, och varför ska ni köpa en lägenhet så fort de blivit "tillräckligt billiga"? Ni har det ju redan så jävla bra?

Anonym sa...

http://www.boliga.se/map.aspx?id=2979882

Puh!

Anonym sa...

08:50
Därför att Ni BLT:s är sååå jäkla roliga!! Bara konceptet "bolånemiljonär" indikerar ju att det kommer bjudas på humor i den övre skolan.
Ni är den moderna tidens hovnarrar.

Du får dra ner rullgardinen och se till att inte läsa nyheter eller prata med folk, så kanske du klarar dig från att verkligheten tränger sig på.

/Matematikern

Anonym sa...

Matematikern: "Vi BLT:s"? Var nämnde jag (eller någon annan) något om bolånemiljonärer? Vad baserar du det påhoppet på? Fördommar var ju dåligt försöker du framhäva?

Med tanke på tidigare inlägg verkar det inte vara så väldans väl ställt med matematiken heller för den delen...

/8:50

Anonym sa...

08:50 Det är desperationen i inläggen som indikerar vilka som är BLT här.

FÖRDOMAR(lär dig stava om du ska spela Allan) är inget jag strider emot.

Precisera gärna mina räknefel. Eller du kanske tror att "priserna kan bara gå upp" är matematik?

Anonym sa...

10:38: Jaha, så det är DU som är BLT. Nu förstår jag.

/8:50

gustav sa...

22 november 2011 02:05:

Tsst. Det du drar in per år tjænar jag i månaden. Bø obelånat, vad ær du før tattare egentligen? Sjælvklart skall føretaget betala bostaden då mycket av det sociala livet ju faktiskt ær representation. Bry sig om bostadspriserna ær det bara fattiga sossar som du som gør.

Anonym sa...

Bitterheten är stark bland de som snackar om fattiga losers i hyresrätten i Märsta.

Anonym sa...

@ 8:50

HAHA där fick du till det, även fast du varken kan räkna, stava eller bemöta kritik på ett adekvat sätt.

/Matematikern

Anonym sa...

Husman & Hagberg skiter ner sig:

http://www.letsdeal.se/deal/1811379/?utm_source=Lets+deal&utm_campaign=db7db8e799-2011-11-22+07%3A15+%5Bse_sthlm%5D&utm_medium=email

Anonym sa...

15:16

Riktigt bra deal faktiskt. Har sålt en trea med dem och det kostade 60tkr, då var de billigast av de vi förhandlade med.

Anonym sa...

http://hempris.se/

Hur var det nu ni räknade...om det går ner 1 procent i veckan i 10 år så bla bla.

NU: Om det går upp 0,66 procent i veckan i....

Anonym sa...

19:25: Men det fattar du väl själv att den matematiken gäller bara när priserna går ner!? Man kan ju för f-n inte räkna likadant åt båda hållen, hur skulle det se ut??

Anonym sa...

De flesta bostadsrätter är före detta hyreslägenheter.

Anonym sa...

Desto större lån, desto mer likriktat samhälle. Lånen ska växa än mer, det kommer politiker se till.

Anonym sa...

19:25

Ser du en uppgående eller en nedgående trend där ?

Anonym sa...

15:16: säger en hel del om mäklarnas desperation...

Anonym sa...

13:16: lol att få ett rum på en oljerigg betald av företaget är inte riktigt samma sak

Anonym sa...

22:03

Har du ett rum betalt på en oljerigg så har du förmodligen en lön som räcker till det mesta ^^

Anonym sa...

13:16: Pfft. Tjäna pengar, så vulgärt. Varför ska man göra det? Har du inga föräldrar, din bittra proletär?

Anonym sa...

Där jag vill bo är det billigt.
Där alla andra vill bo är det svindyrt.

Livet e gott. :)

Kämpa på ni.

Anonym sa...

23:05: Tjernobyl? Mogadishu? Malmö?

Anonym sa...

SEB: Nordic Outlook http://cws.huginonline.com/S/1208/PR/201111/1565638_2_4.html

"Vi håller fast vid vår prognos med ett fall för huspriserna på 10-15 procent de kommande två åren. Högre arbetslöshet pressar huspriserna medan lägre ränta stöttar. Historiska erfarenheter tyder dock på att priserna brukar falla mer än så i nedgångsfaser, vilket bidrar till att vi ser risker för en ännu störrre husprisnedgång som i så fall kan få betydande konsekvenser för konsumtion och tillväxt."

Anonym sa...

"en ännu störrre husprisnedgång som i så fall kan få betydande konsekvenser för konsumtion"

jaså, behövs det inte fler undermåliga gallerior med lågprissaker av låg kvalitet och låg modegrad

Anonym sa...

Ni är sånna patetiska loosers som kommenterar här dagarna i ända. Köksbordsbesserwissers är ni allihopa.

Anonym sa...

"vi ser risker för en ännu störrre husprisnedgång "
Uppenbart att det är vad de tror men inte vågar skriva rakt ut.
Det finns inga möjligheter att det skulle stanna inom 15% ner när det väl drar iväg. De 30% som många gissar på låter betydligt mer realistiskt.

Tyvärr har de rätt i att det kommer få betydande konsekvenser och då även för oskyldiga. Banditer är de allihopa som låtit priserna dra iväg till en nivå där det till slut är oundvikligt med en omfattande nedgång som drabbar oskyldiga.
Denna negativa utveckling skulle enkelt, om ej stoppats helt, kunna ha begränsats genom att ha lagstiftat om 30 års amortering redan när bankerna övergav denna policy.
Det är här bortom inkompetens och kan bara klassificeras som grov försumliget.

Anonym sa...

11:29: Tur att moralens väktare rycker ut och talar om vad som gäller i bloggkommentarsfält över hela landet då! Ingen som faktiskt kan något vågar ju säga som det är...

Anonym sa...

23 november 2011 11:52
Precis, det är bra att de som faktiskt besitter någon form av kompetens, som 23 november 2011 11:29, gör sig hörda överallt där så är möjligt. Det kommer ju i längden leda till ett bättre samhälle.

Anonym sa...

11:29 har rätt, ni är bara överbelånade torskar. Välkomna tillbaka till arbetarklass om några år.

Anonym sa...

idag sålde jag av alla aktier. med förlust. vågar inte sitta kvar längre.

Anonym sa...

Man kanske inte skall överdriva som 23 november 2011 11:29 men faktum är att alla som förstår sig på ämnet förespråkar amorteringskrav.
Att införa det i nuläget skulle dock kunna förstärka problemen. Man skulle gjort det för länge sedan som 11:29 skriver.
Nu får man smyga in amorteringkrav och väldigt långsamt öka amorteringstakten för dagens över 100 år ner till 30 år.

Anonym sa...

http://www.fokus.se/2011/11/slutet-pa-bostadskarriaren/

Anonym sa...

http://www.fokus.se/2011/11/slutet-pa-bostadskarriaren/

Anonym sa...

Snart kommer Svenne Banan och berättar att nedgången nu är en självklarhet, marknaden har ju fått ny information genom dessa artiklar, pressreleaser och ständiga Metro-löp!

Visst, det visade sig att vi hade rätt, men det var bara slump. Om det hade gått upp hade vi ju istället haft fel, inte sant?

Anonym sa...

13:54: När visade det sig att ni hade rätt? Har marknaden rasat med 50% över natten?

Nähä, det var fortfarande en nedgång som inte kommer i närheten av ens 2008...

Anonym sa...

Jag tycker att det skulle vara intressant med en genomgång om vilka som faktiskt tjänat de grova pengarna på bubblan. För en sak är klart - och det är att de som fortfarande är inom marknaden och som höjt sin belåningsgrad successivt med stigande priset tillhör INTE den kategori som kommer att ha tjänat på detta när allt är överspelat. Folk kommer kräva att huvuden rullar - svensken gillar nämligen INTE att bli lurad och speciellt inte på hemmaplan, det har vi lärt oss av historien. Folk har kunnat stå ut med många förändringar till det sämre under årens lopp eftersom de samtidigt sett att de tjänat så mycket på det själva. Knyta handen i fickan går bra till en viss gräns men när man inser att statliga bankgarantier osv. inte räcker till för att begränsa skadan och det helt enkelt är omöjligt att rösta fram ett parti som kan trolla tillbaka pengarna så kommer Svenne bli fly förbannad. Så, vilka har då tjänat på detta, i fallande ordning:

1. Bankerna (uppenbart)
2. Mäklare
3. Byggherrar
4. Hantverkare med ockrade priser
5. Fyll på listan!

/TH

Anonym sa...

23 november 2011 13:35
Bra artikel men egentligen inget nytt för den allmänbildade.
Tyvärr saknar den stora massan allmänbildning. Vi har nått en peak i Stockholm och det kommer dröja många decennium innan realpriserna når samma nivå igen. Alla nu levande kommer då sedan länge vara döda.

Anonym sa...

13:10/13:35: Bra artikel, känns som att det här kommer bli en 90-tals krasch i repris om några år.

Anonym sa...

hemnet.se/tjanster/statistik: Begärt pris på nyinkomna bostadsrätter Stockholm än nu 2.78M, lägre än genomsnittet under mitten av mars till början av juni, trots acceptpriser i innerstan.
Det har också börjat förekomma acceptpris i närförorter.

Anonym sa...

Här kommer lite salt till såren att gnida in.

Novemberstatistik för treor Innerstan visar på fallande bostadspriser, med en minskning på 21.71 procent sedan föregående månad, oktober baserat på försäljning av 6 bostäder vilket ger ett kvadratmeterpris på 47583.
Kungsholmen, Södermalm, Odenplan, Vasastan, Östermalm, Gärdet, Atlas, Birkastan, City, Fredhäll, Gamla stan, Högalid, Maria, Katarina, Sofia, Sofo, Krisitneberg, S:t eriksplan, Norrmalm och Klara inkluderades i denna summering.

Anonym sa...

@16:51

Varifrån kommer denna statistik? Kan du länka?

/TH

Anonym sa...

14:32: Nejnej, det var en prognos för hans resonemang när han ställs inför fait accompli. Det stora initiala fallet skulle kunna komma efter nyår när riksbankens nästa räntesänkning visar sig ge relativt liten effekt på boräntorna och bankerna har hunnit bli ännu mer restriktiva. Ska bli intressant att se hur priserna hämtar igen sig efter jullovsdippen.

F.ö. behöver det väl inte gå med samma raketfart nedåt som 2008 för att det ska kallas ras...

Mårten sa...

16:51: Med en spridning på allt mellan 40 tusen och 80 tusen per kvadrat (för typiska objekt) är det väldigt svårt att dra någon slutsats utifrån endast 6 sålda lägenheter. Jag har sett runt 100 försäljningar av 3:or på Södermalm och Östermalm de senaste månaderna och vågar inte dra någon slutsats av det heller. Snittet just nu är runt 50 tusen kvadraten, men det skiljer ju sig fasligt mycket. Jag kan dock konstatera att det tar längre tid att få objekten sålda och att få längre räknar med att få 60 tusen per kvadrat.

Anonym sa...

17:41: Nej, men det bör åtminstone "rasa" mer än några enstaka procent från toppen... Det är möjligt att det händer, men det känns lite tidigt att börja säga "vad var det jag sa" innan man vet hur det faktiskt går. Och det vet man ju inte förrän om ett par år...

Anonym sa...

Våren 2011 - Peak Stockholm.

Anonym sa...

Hur orkar ni? :)

/ från en takaltan på narvavägen

Anonym sa...

21:37

Ledsen men jag kunde bara inte låta bli......

Är det inte lite kallt på altanen nu ?

^^

Anonym sa...

De flesta bostadsrätter är snart hyresrätter.

Anonym sa...

22:00
Nope, bra infravärme...

Anonym sa...

22:13 - hur menar du nu? Javisst, många hyr hellre ut i 2:à hand till ockerhyra än säljer billigare än target pris, men det gör inte lgh till HR

Anonym sa...

Det absolut ända som hänt är att små lgh 1 och 2 med låg avgift blivit dyrare samt att större bostäder är svårsålda. Den som väntar att små lgh ska bli biligare väntar nog tyvärr förgäves.

Anonym sa...

2231

Exakt min observation.

Anonym sa...

@ 21:37 det finns mycket till salu på Narvavägen nu. Att du inte passar på att köpa på dig ett par BR i rent spekulationssyfte. Det blir säker en bra affär med en horisont på 6-12 månader(harkel).

Bara att köra på, hoppas du har gått om tulpsanlökar på takterassen, det lär tydligen också vara en riktig "vinnaraktie"

Det är ju bara ett tiotal lägenheter på Narvavvägen som har takterass, undrar vilken som är din(harkel)

/Matematikern

Anonym sa...

22:28
Han menar nog att vi kommer få se BRF:er gå i konkurs, så som omtalas i fokus-artikeln. Då blir det sannolikt ombildning tillbaka till hyreslägenheter.

Anonym sa...

22:31
Ja, naiva ungdomar med lånelöften från i somras kan nog fortsätta pusha smålägenheterna ett tag till...

Anonym sa...

Ett lånelöfte gäller som regel i 6 måander. Mao, inga problem för mig att bjuda upp till 3Mkr för en etta eller minitvåa i innerstan nån månad till. Lycka till alla hr-losers!

Anonym sa...

Ni är sånna patetiska loosers som kommenterar här dagarna i ända. Köksbordsbesserwissers är ni allihopa.

Bo Ko sa...

@ 09:49
Visst, men ditt vinnarbud är ett förlorarbud, om man säger så. Bjud på du. Hoppas du har täckning för värdefallet.

Anonym sa...

BoKo: Ironi är inte riktigt din grej, va?

Bo Ko sa...

@ 09:49 igen
Låter som att du inte skulle få förnyat lånelöfte... är det då en bra idé att köpa ändå? Kan det tänkas att lånelöftena blir mer restriktiva även för andra personer? Vad händer då med priserna?

Bo Ko sa...

@ 17:16
Jodå, men här brukar vara så många tokskalle-kommentarer så det framgår inte vad som är ironi..........

Anonym sa...

Nu lämnar jag detta patetiska forum. Det har sålts 12-13 lägenheter denna vecka och för ett priset har gått ner på dessa lägenheter så skriker alla "nu är det ras!!!!". Om det säljs 5 lägenheter nästa vecka så skriker alla "nu är det rally!".

Tycker seriöst synd om Er alla. Jag förstår stör Svenne Banan slutade skriva, då han han var den enda opartiska här.

Till alla hyresmuppar: bara för att det säljs få lägenheter så betyder det inte fall, detta har vi sett om och om igen. Varför? För alla människor BEHÖVER inte flytta/sälja med en gång. Dock finns det många som vill flytta till Stockholm och som behöver bostad på studs. Och gissa hur ånga hyresmuppar det finns som Er om vill köpa en lägenhet och bra väntar på att få komma in på marknaden. Tro inte att alla kommer börja köpa när det är 30-50% ner, utan det räcker med en dipp på 10% så börjar plånböckerna att gå varma igen.

Till alla BLT: priserna har gått upp massor de senaste åren. Att de fortsätter i samma tempo är bara löjligt. Vi kommer nog få se en liten avkylning på marknaden och kanske en smärre dipp ett tag.

Hur kommer marknaden gå? Ingen som vet. Troligen händer inte mycket alls. Marknaden fortsätter att konsolidera i ett par år, innan den fortsätter upp dom den alltid har gjort.

Nu försvinner jag. Orkar inte med er stackare ett enkelt :)

/Ash

Anonym sa...

Re 17:39. aka "Ash"

Vem bryr sig om Svenne Banan? Jo du, för du är han och du kommer tillbaka i andra skepnader då du tycker detta är kul.

Anonym sa...

Tror inte Ash och Svennebanan är samma, däremot borde Ash gå färdigt skolan först.

Bo Ko sa...

>>Det har sålts 12-13 lägenheter denna vecka...

Värre är det väl för alla de lägenheter som inte såldes, det gick inte att få ut fantasipris på dessa. Dessa ingår inte i statistiken alls.

>>bara för att det säljs få lägenheter så betyder det inte fall

Hur skulle det se ut om man visade statistik för "köpkurs" som komplement till "avslutpris"?

>>det räcker med en dipp på 10% så börjar plånböckerna att gå varma igen

Några handlar säkert. Men precis som uppgång föder uppgång, så gäller att nedgång föder nedgång. I synnerhet när all logik pekar på kraftig överprissättning. "Alla" vill hänga på tåget uppåt, ingen vill följa med nedåt och ta värdefallet. "Fånga inte den kniv som faller".

PS. Idag har Handelsbanken höjt räntan igen, 0.25% uppåt. De andra hakar väl på strax. Kapitaltäckningsgraderna ska ju höjas. Låntagarna får betala.

Dessutom kommer det att bli dyrare för de svenska bankerna att finansiera sig nu när bubblan slutligen börjat pysa, vilket också kommer att pressa boräntorna uppåt. Å andra sidan lär Riksbanken sänka styrräntan för att undvika kollaps, så det blir en motvikt som kan hålla emot åt andra hållet ett tag. Men på sikt är det stor risk för högre boräntor trots lägre styrränta.

Hur som helst, oavsett räntenivå, är spiralen nedåt i rullning. Kreditkranarna stryps. Sälj nu eller följ med hela resan ner. Tåget har vänt söderut. Tuuuuut - tuuuuuuut!

Anonym sa...

tut tut

Anonym sa...

24 november 2011 20:17 Bo Ko
Jag planerar att följa med hela resan ner. Finns inte mycket annat att göra. Tror dock inte att det blir något jätteras utan att det nöjer sig med sund korrigering på 30-35%.

Anonym sa...

Tut tut!

Anonym sa...

Pop pop!

http://www.boliga.se/map.aspx?id=2845765

Anonym sa...

17% av br på Östermalm är nu prissänkta med 5% eller mer enl booli, 9% sänkta med 9% eller mer.
19% sänkta på Söder.

Anonym sa...

10:26: Sänkt till 72477/kvm. SJUTTIOTVÅ TUSEN. Per kvadratmeter. Från en nivå på över 80000/m2, dvs en ren fantasinivå redan innan priserna började gå ner. Kunde du verkligen inte hitta något bättre exempel än så?

Anonym sa...

10:26: den är fortfarande minst 1M ifrån försäljning. Vill du egentligen inte sälja ska du anlita Eklund.

Anonym sa...

Haha, 8 miljoner i klubbmedlemskap för att få h-y-r-a en l-ä-g-e-n-h-e-t i bullriga stan på våning 5 av 7. Räcker med en hälgångare som dunsar i golvet/taket ovanför för att det ska vara obeboeligt.

Anonym sa...

19:53
Är det ett seriöst problem? Jag har alltid bott högst upp så själv vet jag inte. Frågan är om jag måste ställa kravet högst upp på nästa lägenhet också?

Anonym sa...

Är det nån som har koll på tjänsten Värderingsdata?
http://www.varderingsdata.se/bostadsratt.shtml

Vad innebär "köp", "uttag" och "lista" här? Funderar på om det kan vara värt att köpa av dem för att få ett större statistiskt underlag än vad man får här/på hempris/bostadsdata.

Tyvärr skulle man inte kunna publicera någonting som baseras på den informationen p.g.a. licensen:
"Beställaren har alltså inte rätt att överföra eller tillhandahålla information som härrör från Tjänsten externt till tredje man."
http://www.varderingsdata.se/pdf/Avtal_bostadsratt.pdf

Om man bildar en juridisk person som folk lätt kan bli del av kan man sprida informationen på det sättet, men jag kan inte komma på någon vettig konstruktion för det.

Anonym sa...

Eller så väntar du bara på mäklarstatistiken som bygger på just den datan...

Anonym sa...

10:54
Men den kommer bara en gång i månaden, ger inte möjlighet att filtrera på olika storlekar och har väl 3 månaders rullande medelvärde (har jag hört).

Dessutom; utan det verkliga underlaget ges inte möjlighet att manuellt exkludera outliers, eller att jämföra med objekt som var ute under perioden för att se hur de filtrerar sin rapportering (man kan tänka sig att de "friserar" sin data något, vore intressant att undersöka).

Anonym sa...

Hovås, någon?

http://www.boliga.se/map.aspx?id=3003445

Anonym sa...

Tycker mig se att budstart funkar allt sämre i närförorterna, det behandlas mer och mer som acceptpris av spekulanterna - flera objekt som jag har tittat på har övergått till acceptpris efter misslyckad budgivning.

Tut tut!

Anonym sa...

"Även om Riksbanken sänker räntan rejält kommer boräntorna inte att sjunka i samma takt, varnar Nordeas Annika Winsth och SBAB:s Tomas Pousette. Och minusgraderna på bostadsmarknaden är här för att stanna, anser di.se:s makropanel."

http://di.se/Artiklar/2011/11/25/252074/Makropanelen-spar-fortsatt-svag-bostadsmarknad/

Den negativa feedbackloopen börjar få upp farten.

Anonym sa...

Ännu mer: bankerna får högre kapitaltäckningskrav än Basel III:

http://di.se/Artiklar/2011/11/25/252058/Buffertar-staller-ovantade-krav-pa-bankerna/

Anonym sa...

Men finns det ingen kvar här längre som vill påtala vår bitterhet?

Lasse borde ta över Svenne Banan-rollen så det blir lite fart på pageviews och reklamintäkter :)

Anonym sa...

Upprekyl nästa vecka på ngn % lr nått , så snart har vi de gamla vanliga kommentarerna om bittra hyresmuppar som står på perrongerna osv ^^

Anonym sa...

Chansning på prognos för nästa datapunkt:
Nuvarande datapunkt för kr/kvm är något lägre än underliggande trend, därför får vi se upprekyl.
Lgh som säljs vid slutet på året brukar vara större än genomsnittet, därför kommer upprekylen i pris vara förhållandevis liten.
Priset per kvadrat blir... 54.500 kr!

Sätt emot!

Anonym sa...

Rekordmånga skilsmässor i november.
58 900 kr / kvm.

Anonym sa...

Det blir inget ras! Är det så svårt att förstå?
Max 30% ner under 2012-2013. Sen blir det rally igen och ni står kvar på perrongen och tittar som vanligt.

Anonym sa...

Alla hyresmuppar, lyssna på 22:52. Fattar ni inte, det stora nerstället har redan varit nu under hösten och det kommer bli drag redan i början på nästa år! En Räntenergång ligger i korten nu.

Anonym sa...

22:52: Tack, äntligen en perrongkommentar! -30% är väl koncensus här, vad gastar du om?
23:10: Se 17:10, 17:58. 'Nuff said.

Någon annan som vill prova?

Anonym sa...

Man kan tro att det försvunnit massa objekt i fönstret hos vår käre mecklare Carl Gyllentratt. Men de är bara tillfälligt nedtagna för att han nu i godan ro sätter upp tomtar, glitter och snöspray. Carl klistrar obekymrat en stor ängel över en etta på tomtebogatan. -Vem fan vill bo där, fnyser han, innan han går in och stänger dörren.

BB

Anonym sa...

23:10: Inte ens nollränta skulle kunna få fart på bostadsmarknaden igen. Finns inte en enda person som sätter sig med idiotlån bara för att det blir några hundralappar billigare i månaden. Folk har insett hur uppblåst marknaden har varit.

Anonym sa...

Även om riksbanken väljer att sänka räntan (vilket iofs. är troligt) så kommer inte bankernas bolåneränta sjunka. Detta har det redan flaggats för med all önskvärd tydlighet från våra banker. Osäker kapitalinströmning=krav på högre säkerhet. Och det är denna säkerhet ni, kära Bolånetorskar, får stå för. Tyvärr går ert flärdfulla leverne med Tepanyakihäll och marmorbadrum ut över oss som inte lever som dagsländor.

/TH

Anonym sa...

Nu brakar det snabbt neråt, förra veckan ner ca 5,5% bara idag måndag har det gått ner 3,2% det går fort nu...

Anonym sa...

Haaaaa ha nörds, stå kvar på perrongen era loosers.

Anonym sa...

Fatta era nötter, Lasse's stattestik är inte heltäckande. Vi vet inte var den kommerifrån, det verkar som bara en del av försäljningarna täcks. Skulle inte tro att omsättningen sjunkit, va!

Anonym sa...

Hej 17:08! Ett litet tips: det kan vara bra att kolla upp stavningen när man ska använda svåra utländska ord.

Anonym sa...

17:47
ett tiips, när man har nått en viss nivå av intelligens, kan man fritt och kreativt bryta mot stavningsregler etc, din pattetiska nuurd!!

Anonym sa...

Haha era sketna BLT-Ni66ers! jag skiter av en brakskit i nyllet på er!

Anonym sa...

19:14 Hehe, om du hade haft ett till o hade det kunnat passera, men det är tydligt att din s.k. kreativitet i själva verket består av fail.

Anonym sa...

23:34 Amen to that!

Anonym sa...

När kommer statistiken för v.47?

Anonym sa...

23:34: Ja, se på Danmark, priserna fortsatte att gå ner även under lågränteperioden. När fårket sent omsider insett att dyra köp till dopad ränta kommer ge förlust vid försäljning längre fram, finns bara ett håll för priserna att gå.

Anonym sa...

När kommer ny statistik?! Finns det inget underlag för denna vecka ;)

Vill passa på och tacka Kongo för ett mycket bra jobb, intressant att följa din blogg och bostadsmarknaden i Sthml. Jag saknar dock information om vart ditt dataunderlag kommer ifrån.

Anonym sa...

alla ni som tror på ras är efterblivna nuurrdar. Tåget går nu, stå kvar på perrongen i Märsta med era polare Abbas o Mohammed.

Anonym sa...

Hur ser man på att köpa en bostadsrätt obelånat? Då sitter man ju inte i skägget i brevlådan så fort räntan stiger, på annat sätt att man skulle fått finare lägenhet för sina pengar. Å andra sidan får man ju en finare lägenhet om man väljer att byta upp sig.

Anonym sa...

@11:53
undra vem som är efterbliven? Du verkar ha lite aggressioner inom dig, kan det vara så att du gjort din livs sämsta affär?

Anonym sa...

http://di.se/Artiklar/2011/11/28/252176/Sa-mycket-har-bopriserna-fallit/

Anonym sa...

”Det är nog framför allt säljarna som tycker att de får för dåligt betalt just nu”, säger Anders Lewén.

”Folk stirrar sig blinda på att de ska få ut absoluta toppnoteringar, de är låsta vid vad grannen fick tidigare”, fortsätter han.

En del är verkligen roliga. Vad är det för mening att jämföra med gårdagen. Det som gäller är nu och morgondagen och då är ju ett extremt bra läge att sälja just nu. Priserna faller och det kan bara bli sämre av att vänta.

Anonym sa...

Den allmänna förväntan verkar vara 30% ner. Kanske med någe råge.
Hur snabbt kan det tänkas gå? Hinner vi nå 30% ner innan 2012 är slut?
Finns det någon reell risk för att det t o m kan blir ett ras? Dvs prisfall utöver den beräknade övervärderingen.

Anonym sa...

Låt oss hoppas att det inte blir irrationellt beteende! 30% ner på villor, 50-60% ner på lägenheter är den fundamentala justeringen som kommer ske oavsett (lågt räknat!). Mer än så är omotiverat. Så ingen panik, alla har väl räknat med fundamenta?

Anonym sa...

29 november 2011 16:47
OK. Det stämmer att de grafer jag sett över prisutveckling på bostäder jämfört övrig ekonomisk utveckling faktiskt gällde villor. Därifrån gick det lätt att beräkna övervärderingen till drygt 40% vilket kommer ge en korrigering ner med drygt 30%.
Jag visste faktiskt inte att bostadsrätter var mer övervärderade än villor. Jag bara antog att det var ungefär lika.
Är det så så har vi ju garanterat en korrigering på mer än de allmänt antagna 30%:en att vänta. Det är uppenbarligen fler som gjort samma misstag som jag.
Frågan är om det finns någon risk för ett ras på bostadsrätter utöver den motiverade korrigeringen?
Jag hoppas att alla i alla fall redan nu sett till att han en belåningsgrad på sina bostadsrätter på under 70% och fortsätter amortera för glatta livet.
Oerhört glad att min bostadsrätt är betald sedan länge och att föreningens lån är i storleksordningen hundralappar per kvadratmeter.

Anonym sa...

Här har vi det gott folk: En kommantar på en blogg sa att det var så, alltså måste det vara så!

LÅGT räknat, ner 50-60%!

Anonym sa...

"allmänt antagna 30%". Herregud, här har man hybris så det räcker och blir över.

Anonym sa...

17:41 håller med. Enkla fundamentala beräkningar visar att bostadsrätter är minst 50-60% övervärderade, och då är det LÅGT räknat. Det mest sannolika scenariot i mina kalkyler visar på ca 70% nergång över de nästa 3 åren. Hoppar alla BLT amorterar nu och att de med lite hjärna ser till att ligga helt obelånade!

Mäklarkungen sa...

Herregud, har man halkat in på BDP årsmöte ?? (BlåDårarnas Paradis) Den ena kommentaren är dåraktigare än den andra, var går gränsen för er idioti??

/På väg upp nu, efter att ha bottnat på -7%.

Anonym sa...

17:45: Det låter rimligt. Verkligen. Du verkar ha stenkoll på det här. Totalt.

/17:41

Anonym sa...

17:45: Hur ser dessa enkla beräkningarna ut? Att det inte kostar i närheten lika mycket att bygga nytt är ju ett argument, men det är ju inte så lätt att göra i innerstaden.

Tror man att det någonsin kommer att gå upp till dagens nivåer efter ett eventuellt ras?

Anonym sa...

Lasse vakna!

Anonym sa...

Ska bli intressant att se morgondagens maklarstatistik. Har de nu, efter dagens utspel, kommit överens om att selektera försäljningar som visar på en starkare nedåtgående trend för att motivera säljarna att påskynda processen?

Anonym sa...

22:48: Du får nog hålla dig ett par veckor till innan du får se någon mäklarstatistik...

Anonym sa...

http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-1rum-kungsholmen-stockholms-kommun-norr-malarstrand-34-3031061

Klickbar länk

1,425 miljoner bjudet för 12 kvm. Känns... rimligt?

Skicka en kommentar