onsdag 30 november 2011

Vecka 47, 2011

Genomsnittspris vecka 47: 59 200 kr / kvm.

62 kommentarer:

Anonym sa...

För er som funderar på att köpa kan jag rekommendera The Economist senaste artikel ”House of horrors, part 2”. http://www.economist.com/node/21540231.

“Based on the average of the two measures, home prices are overvalued by about 25% or more in Australia, Belgium, Canada, France, New Zealand, Britain, the Netherlands, Spain and Sweden”

“Another concern is that Australia, Britain, Canada, the Netherlands, New Zealand, Spain and Sweden all have even higher household-debt burdens in relation to income than America did at the peak of its bubble”

“It is important to remember, however, that lower interest rates and rising populations were used to justify higher prices in America and Ireland before their bubbles burst so spectacularly.”

Hoppas att artikeln kan vara till hjälp.

Anonym sa...

400% upp i årstakt! Oh yeah!

Anonym sa...

09:16
Skynda dig in i marknaden och köp då.
Har du en BR... Köp en till för fan.
Inget som hindrar dig.

Själv så väntar jag och rider ut din 400%iga ökning :D

Anonym sa...

08:56: Artikeln gör som vanligt misstaget att jämföra med hyror, vilket naturligtvis inte fungerar utan marknadshyror...

TH sa...

Varför kommer inte försäljningen igång? Detta borde vara oroande. Omsättningen är ju fortf. helt död. De som får sålt får sålt till "gamla" priser, men det verkar inte vara många som öht kan sälja. "Till salu"-skyltarna sitter tätt där jag bor (villaförort till Sthlm).

Anonym sa...

Haaa haaa alla bittra hyresmuppar, alla efterblivna förortslallare, stå kvar på perrongen era amöbahjärnor, det blev inget ras denna gång heller.

Anonym sa...

Bevisligen är Kongos statestik missvisande; alla sålda objekt finns inte med.

Det förs en annan räntepolitik nu än på 80/90-talet vilket kommer att ge låga räntor för en överskådlig framtid. Detta tillsammans med en ökande befolkning och brist på bostäder i Stockholm innebär att vi ICKE har en bubbla.

Anonym sa...

@0924 - Haha! sluta tjata om din j-vla perrong!
Kongos statistik är kanske inte heltäckande men det gäller ju samtliga veckouppföljningar. Dvs den trend som uppvisas med kraftigt sjunkande affärer är troligen signifikant. Alla följer bostadsmarknaden har säkert noterat att bostäder inte blir sålda efter visning och knapps några avslutat genomförs. Frågan är om säljarna kan stå emot tills något mot förmodan inträffar och priserna vänder upp.

Anonym sa...

10:40
Jävla perrongmupp.

Anonym sa...

0918 Och du gör som många andra misstaget att inse att the Economist mäter på två parametrar. Price to rent(som i en hyresreglerad marknad kan vara missvisande) OCH price to earnings...den sistnämda parametern visar på en 23% övervärderad marknad...

Anonym sa...

9 lägenheter sålda i veckan i hela stockholm. völsdigt oroande.

Anonym sa...

11:38
Price to rent är inte relevant nej. Det relevanta är skuld vs inkomst tillsammans bankernas krav att krypma balansräkningar framöver. Detta säger inte att priserna ska gå ner men däremot att risken är mkt hög.

“Another concern is that Australia, Britain, Canada, the Netherlands, New Zealand, Spain and Sweden all have even higher household-debt burdens in relation to income than America did at the peak of its bubble”

Anonym sa...

#11:38 Earnings är massivt uppblåsta pga kreditbubblan i Sverige.

reallönerna kommer halveras inom 5 år

Anonym sa...

Politiker vill ha massiva boprisuppgångar, fast egendom lätta att beskatta reavinster, lojala högt belånade trälar på arbetsmarknad, en känsla av fiktiv rikedom skapar lojala undersåtar ex. "min funkis två på gärdet är värd x antal milj sek, alltså är jag rik".

Anonym sa...

Av en slump träffade jag en mäklare på flyget från USA till Sverige för några veckor sedan. Han arbetade nu i princip enbart i USA då han sålt av sina sista objekt i Svedala för ett par månader sedan. Jag frågade honom om han trodde att de var en dålig affär (inte skulle stiga mer), varpå han lite skämtsamt och menade att man lugnt kunde påstå det. Enligt honom hade han haft extrem tur som han pricka marknaden bra och fått iväg de sista objekten i Sthlm (Narvavägen, Karlaplan, Valhallavägen). Eftersom jag varit intresserad av bomarknaden och "hängt med" i rapportering, snack, osv. så tyckte jag självklart att det var intressant. Enligt mäklaren skulle vi svenskar med början under hösten/vintern/våren få vänja oss vid ett helt annat klimat. I takt med att allt fler objekt blir allt mer svårsålda skulle mäklarna hamna i en minst sagt knepig sits. Från att kunnat lova guld och gröna skogar till både köpare och säljare (allt stiger) till att behöva göra åtminstone en part (säljaren) ledsen och samtidigt inte kunna "garantera" köparen stigande värde. Han var uppriktigt glad att slippa behöva göra fastighetsaffärer i Sverige och sa att det var väldigt mycket tacksammare i USA där det nu inte finns några förväntningar öht på bomarknaden då det mesta droppat och fortsätter sjunka i värde. Enligt mäklaren gick det ändå att göra bra affärer (fråga mig inte hur).

Hursomhaver. Detta är endast en historia från en mäklare jag träffat som jag förvisso pratade rätt ingående med och ni får ta det hur ni vill. Han ville/kunde inte ge några uppskattningar på hur mycket bostäderna kunde tappa i pris, men han menade att de som köpt under den rabiata uppgång som skett de senaste åren i tron om att de gör "sitt livs bästa affär" snarare förr än senare kanske kommer inse att det förhåller sig precis tvärtom. Han menade också att han var glad att han inte var verksam mäklare i Sverige längre och skämtade om att hans gamla kollegor skulle få barrikadera sig eller fly landet när den arga pöbeln ("bolånetorkarna") skulle stå med högafflar och kräva blodspillan.

Ärligt talat så bryr jag mig inte så mycket om vad som händer på bostadsmarknaden. Jag har själv sålt och bor i hyresrätt och försöker hålla nere fasta kostnader. Inte omöjligt att jag köper igen, men det känns dumt att försöka fånga den kniv som faller. Vet flera kollegor som försöker sälja nu, men det går trögt. Vet även andra som vill köpa men som väntar - eftersom de vet att priserna är på väg ned. Detta blir spännande att följa, minsann.

/Bo A. Orm

Anonym sa...

11:38: ja, men 23% är inte särskilt mycket. Det betyder en nedgång på ca 19% för att hamna på 0. Det är ungefär i nivå med dyket 2008.

/09:18

Anonym sa...

13:26
Jahaja, nu är det så att porrfilmsstjärnan Eklund inget vet om sthlms marknad, åtminstone inte mer än C Henemark.

Anonym sa...

30 november 2011 13:58
Konsensus verkar ju annars vara en övervärdering på drygt 30%. Låter i alla fall lite mer rimligt.
Själv har jag beräknat övervärderingen till 40% och förväntar mig en justering på -30%. Kanske kan psykologiska effekter ge några % utöver motiverad korrigering.
Ras tror jag inte på.

Anonym sa...

14:22: Något sådant konsensus finns ingen annanstans än i ditt eget huvud, och det blir inte sant bara för att du upprepar det tusen gånger.

Anonym sa...

14:22
"Själv har jag beräknat övervärderingen till 40%! ?? din arroganta fjant, du kan inte ens beräkna mängden socker i ett 1-kgs paket.

Anonym sa...

13:26: Du bryr dig tillräckligt för att sitta och fantisera ihop historier om hur det förhåller sig så som du vill att det ska förhålla sig iaf.

Anonym sa...

Bahh när en bubbla spricker sjunker värdet mer än vad som är motiverat.. Så om marknaden är övervärderad med 23% eller vad d nu kan tänkas vara (värt att benämnas bubbla med 23% övervärdering? Nja) så faller värdet mer än detta...

Ung och bitter hyresmupp

Anonym sa...

17:23: Ja, om vi hade haft en bubbla....

Anonym sa...

17:32 det jag menar... 23% är ingen bubbla... Däremot är kvoten lånesumma/disponibel inkomst högre nu på grund av de låga räntorna. Så risken är högre.. Fast vi bor ju i socialistsverige så skulderna följer en till graven och banken får alltid(nästan) tillbaka pengar så risken för banken är väl fortfarande 0...

Ung och bitter hyresmupp

Anonym sa...

Haha, många som står kvar på perrongen här ser jag! Ni är så patetiska, inte ens om det gick ner 50% skulle ni köpa nåt! Vilket det inte ens kommer att göra, hahah.

Anonym sa...

30 november 2011 17:23
Självklart kommer bostadspriserna gå ner mer än 19% innan det är klart.
Den generella förväntan bland alla bekanta är prisfall. Man hör aldrig talas om någon som tror att priserna skall gå upp den närmaste tiden.
Det förväntade prisfallet är nu så djupt rotat i folks medvetanden att det aldrig någonsin skulle kunna stanna på mindre än 20%. Det får nog betraktas som ett mirakel om det stannar på mindre än 30%.
Den Nöjde Bostadsrättsägaren

Anonym sa...

18:33 den största faktorn tror jag inte är marknadssentimentet som du beskriver utan snarare strypt utlåning som slår ut basen ur bostadspyramiden. Har många vänner och bekanta (unga som mig) som enbart får låna 75% med bostaden som säkerhet.. 15% får man pynta själv (eller föräldrar) och resterande 10% får man köra blanco och amortera på 10-12år .... där sker en stor utgiftsökning/månad som gör boendet dyrare idag... För de som vill in

Ung och bitter hyresmupp

Anonym sa...

det fläktar skönt på perrongen samtidigt som en del BLT börjar svettas rejält i sin överbelånade bostäder!

Anonym sa...

19:33
fläktar? du menar luktar det arabsvett ??

Spara (Slösa är pank) sa...

Funderar på att köpa en tvåa med balkong i en förort, på hemnet kostar de ca 1 mkr (oftast mer). Går jag in på valueguards hemsida ser jag att bostadspriserna faller med ca 1% per månad. Det innebär att jag sparar runt 10 tkr (+ränta) för varje månad som jag INTE köper en halvsunking tvåa. Helt ok att vara hyresmupp om man får +10 tkr /månaden för besväret. Detta är så klart efter skatt.

Köp inget som du inte kan ha ammorterat av innan du är 65 och se till att ha den dära årslönen på sparkontot som Ann Wibble snackade om. Var inte ens i puberteten under nittiotalskrisen men jag tycker att det är bäst att lära mig av andras misstag- inte mina egna.

Anonym sa...

21:49 Grattis till att ha tjänat 120 tkr på ett år jämfört med en BLT! Blir ju kring 180 tkr före skatt - 15 lax högre i lön..

Anonym sa...

21:49: Räknar du likadant de månader statistiken visar på uppgång på 1%...?

"Enligt lassekongos bostadstracker stiger priserna 14% varje vecka, det betyder att om jag köper en bostad för en miljon tjänar jag 700000 kr varje månad. Ganska bra bara för att bo!"

Anonym sa...

inköpschefsindex för november: lägsta på 2 år.
Bolåneräntor upp igen igår.

Anonym sa...

Är det detta som kommer att knäcka den svenska bostadsmarknaden?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=815264

Anonym sa...

Den svenska bostadsmarknaden är redan knäckt och dess innehåll är på god väg att spridas ut över golvet. (tänk er krosset i slow motion)
Men visst kan vi tillskriva orsak i länk ovan raset :)
I dont mind

Anonym sa...

http://di.se/Artiklar/2011/12/1/252583/Det-finns-ingen-bostadsbubbla/

Sluta med domedagssnacket nu, när finansoron lagt sig så ska vi återgå till den lånsiktiga trenden. Hejdå alla perrongståare!

Anonym sa...

luktar svettig arab på perrongen, det fläktar fint tycker en del...

Anonym sa...

16:12 ”I Köpenhamn har man haft en bostadsbubbla, det har vi inte i Sverige. Vi är inte ens i närheten”, säger Marie Bucht.

Dagens skämt!!!! Priserna i Köpenhamn är ju betydligt lägre än i Stockholm och Göteborg kanske även lägre än i Lund och Uppsala. Men nänä i Sverige finns ingen bubbla för att här köper vi lägenheter för att bo i. Hahahaha

Anonym sa...

Så klart priserna stiger, sverige är ett land där mäklare bestämmer priser, dvs. inget bud, då lägger mäklare påhittad bud. För lågt bud = indragen försäljning. Priserna stiger så länge detta fortgår och det vill politiker. Lägre bopris är katastrof = lägre skatteintäkt och lägre konsummtion.

Anonym sa...

20:24: Var i köpenhamn har du tittat egentligen?

Anonym sa...

RE: 1 december 2011 18:04
Snart står det svettiga BLT på perrongen (avkastade från tåget).

Anonym sa...

23:35 Kollade på: http://www.realkreditraadet.dk/Statistikker/Boligmarkedsstatistik/Data.aspx

Snittpris på ägarlägenheter i köpenhamn 23240DKK i Q2-2011

Då det är ägarlägenheter kan man in jämföra med svenska brf då dessa oftast har lån.

Men snittpriset i stor-sthlm ligger väl på 35000-40000kr. Vilket är mycket högre än nuvarande prisnivå i köpenhamn.

Anonym sa...

Varför skulle någon bli avkastad på perrongen? Du missförstår allting. Den låga omsättningsvolymen beror på 3 huvudsakliga faktorer:

1) Folk måste sälja innan de köper vilket skapar en ny tröghet i marknaden
2) Ingen (som inte måste) säljer lägre än sitt reservationspris
3) De lägenheter som säljs (=måste säljas) säljs dyrt

Kom inte dragandes med att banken skall börja kräva in pengar. Den dag de börjar göra det så får de "bad debt" på tillgångssidan i sin balansräkning och därmed måste de göra avsättningar. Det gör de inte förrän individer misslyckas med att betala räntor, och dit är det långt långt långt långt kvar (iaf i Sthlm!).

Tåget tuffar vidare!

Anonym sa...

Snittpriset för BR i Storstockholm ligger på 34.149 (Källa: Mäklarstatistik)

I Köpenhamn är snittet, som du sa ~24.000 DKK x 1,28 = 31.000 SEK / m2

Dvs, analogt med CPH, som haft en STOR NEDGÅNG (priserna går just nu upp) så är Stockholm momentant "övervärderat" med 9,6%

Då har jag INTE beaktat eventuella löneskillnader.

Ingen faslig övervärdering isf. Och den har fundamentala förklaringsfaktorer (exempelvis: Danmark har världens högsta skatter, SE numera på andra plats!)

Anonym sa...

Priserna kommer aldrig gå upp igen, ever!!!

Hur svårt kan det vara att fatta egentligen

Kan visst räkna! sa...

@15:18:

""Själv har jag beräknat övervärderingen till 40%! ?? din arroganta fjant, du kan inte ens beräkna mängden socker i ett 1-kgs paket."

Nu har jag räknat och det är exakt 1 380 416 sockerkorn i ett 1 kg paket!

Anonym sa...

Kan vi inte bara vara överens om att priserna skall ner mellan 20% och 40% istället för att tjafsa? Då kan vi vara nästan säkra på att vi har rätt.

Anonym sa...

16:53
Sluta med sånt jävla bitterfittafjanteri din jävla whitetrash hyresmupp.

Anonym sa...

08:37: Du missar att i Danmark talar vi om ägarlägenheter jämfört med bostadsrätter i Sverige. Bostadsrätterna har i genomsnitt 4000kr/kvm i skuld. Vilket ska räknas med i värderingen.

P sa...

08:37: Sverige har 82.5% skatt för egenföretagare och är alltså världsmästare i skatt. Man måste räkna hela samhällets skatter, att Sverige skulle vara 2:a är bara FUD från Sossar.

Anonym sa...

19:15: Vad säger att lägenheter i Köpenhamn och Stockholm borde kosta lika mycket? Det är helt olika marknader...

Anonym sa...

Ngn som vet varför Hempris ligger nere samt varför inga uppdateringar görs på Bostadsdata ?

Anonym sa...

21:51 Om vi vänder på frågan, varför ska lägenheter kosta mer än 20% mer i sthlm än köpenhamn?

21:39 hempris var uppe innan, priserna verkar ligga stabilt.

Anonym sa...

Senaste konsensus i media. Priserna ner 20-40% till 2013. Sug på den BLT.

Anonym sa...

http://www.boliga.se/map.aspx?id=3063336

Smack!

Anonym sa...

23:54: Det är samma fråga som jag ställde. Oavsett vilket förhållande man anser är rätt måste man kunna motivera det...

11:14: Denna konsensus finns fortfarande bara i din hjärna...

Anonym sa...

12:16: Försöker du på allvar argumentera för att 64 tusen kr per kvadratmeter är ett lågt pris? St Eriksplan är inte direkt strandvägen...

Anonym sa...

Hallå alla BLT-ni66ers! Jag skiter av en braksit i ert nylle!

Anonym sa...

bajs!

Anonym sa...

Torsk! Mupp!

Anonym sa...

Ka-ching!

http://www.boliga.se/map.aspx?id=2886359

Anonym sa...

Re 4:e december, 14:04

Härligt att ta ett exempel där inte ens Google maps hittar kordinaterna. Kom igen, bor du i området eller? Den här siten är om Sthlm innerstad. Du får uppmuntran av lite nedgång när ni sitter i ert inrökta hem och suktar över att bo där vi andra bor.

Skicka en kommentar