onsdag 9 februari 2011

Norr Mälarstrand 8

Bloggen noterar stigande priser även i februari och här är ett exempel på den heta marknaden. Fint läge javisst, men är verkligen 9,7 miljoner (senaste bud i skrivande stund, 114 000 kr / kvm) ett rimligt pris på en tvåa på Kungsholmen?

23 kommentarer:

Jakob sa...

Någon/några vill alltså betala 4 miljoner extra, jämfört med om det varit på Bergsgatan, för den unika utsikten, de soliga balkongerna och trafikbullret o avgaserna?? Helt vansinnigt,jag skulle ha gissat på max 85k/m2, själv skulle jag hellre köpt en 100m2 lyxvindsvåning med stor solig terass för dom pengarna.

Anonym sa...

Lagom pris för den lägenheten, tycker jag. Kommer de kunna sälja för dubbla om 5-10 år

Anonym sa...

Fullkomligt idiotiskt och värsta lottovinsten för säljaren, det är sämsta delen av Norr Mälar, helt dött område.

Karl sa...

Jag tror att jag just prickade in "toktoppen" här i Stockholm för den här gången, vilket det här är bevis för. Skriver på imorrn för en betydligt strörre lägenhet än den jag har för halva belåningen. Skillnaden är att jag får sitta på tåg en halvtimme längre för att ta mig till jobbet. Det är nåt fundamentalt fel med att jag som är relativt välbetald ändå inte har råd med något större än en 1,5:a i närförort...

Det kan aldrig hålla.

Methi Zaidi sa...

Karl, vad dillar du om ? Jobbar du på McDonalds ok, annars har du en trasig miniräknare. Är man relativt välbetald har man råd med betydligt bättre boende än 1,5:a i närförort. Låna 5 gånger bruttoårslönen, köp billigt i innerstan, bo billigt o slipp sitta på pendeltåg som nån loooser o beblanda dej med dräggen i förort. Jag tror anledningen inte är "inte har råd" utan din attityd, o den bitterhet som dryper om din text. Men du ska absolut gå på din egen magkänsla, hur fel o bitter den än är, lycka till i Bålsta o ha det så kul med dina nya polare Muhammed och Abdullah.

Karl sa...

Muhammed Abdullah:

Skön attityd kompis. Lycka till med att bli bostadsmiljonär mannen!

Ok. Jag kan omformulera mig. Jag vill inte betala 10-12K i månaden *nu*, 12-15K när räntorna toppar bara för att bo i en pytteliten 2:a i Fredhäll. Jag har bättre saker att lägga pengarna på. Om det enda man behöver försaka är en timme på tåget extra om dagen så har i alla fall jag inga problem med det. Alla tycker uppenbarligen inte det. Alla är olika. Och det är en jävla tur det.

Anonym sa...

Karl - du ljuger o överdriver å det grövsta eller så är du ekonomiskt illiterat. Så här ser siffrorna ut; 40m2 i Fredhäll, köp för 55k = låna 1,9 millar, netto boendekostnad idag 3325:- ränta (3%) hyra 2000:- summa 5.325:-, räntor toppar på 6% ? boendekostnad netto 8.650:-.

dina 10-12k är alltså i verkligheten 5-6k, och dina 12-15k är i verkligheten 8-9k. Viss skillnad ????

Pe sa...

Haaaaa ! vilken bortsnackad kille han är, förortsmuppen Karl.

Karl sa...

Anonym:

Var trollar du fram dom 15 procenten? 1.9 mille gör 285 papp. Snyter du dom ur näsan eller har bonusen på 8 månadslöner just ramlat in på lönekontot? Annars får man väl lägga till kring 6% (and rising) i ränta på ett blancolån på den summan...

Alla har inte redan tjänat ihop till den summan genom att köpa och sälja andra lägenheter.

Min beräkningar var väl i överkant för Fredhäll men om man jämför med vad jag fått där jag köpt nu och skulle köpa samma närmare stan än vad jag bor nu (vilket skulle vara alternativet) så är det inte långt ifrån.

Det du kör ovan känns som en glädjekalkyl åt andra hållet. Men ingen är gladare än jag att folk lägger max 10 sekunder på att räkna på sina boendekostnader. Annars skulle jag inte kunna sälja min nuvarande lägenhet för top cash till en annan bolånetorsk...

Med lite tur är jag skuldfri i mitt nya boende inom några år.

Fredrik Eklund sa...

"toktoppen" ??? Priserna är ju idag bara marginellt högre än 2007. Vi är långt ifrån någon "toktopp" Det blir på 90k/m2 om 3 år.

Karl sa...

Starbroker Fredde:

Du är bara sur för att det inte är du som säljer lägenheten på Norrmälarstrand.

Anonym sa...

Karl - detta är en blogg om innerstadslägenhetspriser, du bor i närförort och flyttar snart till ytterförort. Du platsar inte här.

Anonym sa...

Karl verkar vara den enda med koll i det här gänget. illiterat - vad är det för snack? lillgammal.

Anonym sa...

Karl: Jag flyttade in från ett ytterområde och in till stan förra året. Enbart SL-kortet som jag nu slipper köpa eftersom jag cyklar året om spar samma pengar som ett lån på 400,000 kr kostar med 3% ränta. Är man 2 personer i familjen blir det 800,000 kr.

Och nu har jag ändå jämfört med SL-kortet som är billigt, åker man bil kostar det betydligt mer. Matpriserna är för mig t.o.m. lägre än tidigare och jag behöver inte ta bilen till affären.

Karl sa...

Anonym:

Som sagt var. Jag är bara glad att folk inte sätter sig ner och räknar ordentligt på vad det kostar när jag nu skall sälja. Var får du 3% ränta utan att ha 15% eller mer att lägga in? Just nu ligger 3 månaders på 3.20 - 3.30 och stiger *fort*. Danske bank har höjt flera gånger senaste månaden bara. 2-åringen ligger över 4% om man vill binda. Har du några hundra papp att lägga in så är det bara att gratulera, men jag har inte det. Eller rättare sagt, jag har inte lust att blancolåna för att täcka upp det jag saknar. Jag vet hur fort det går när man sitter med ett sånt lån och räntan går mot stratosfären (och summan likförbannat skall amorteras på 10 år). När räntan stod över 6% förra gången så hade jag högbelånade par i bekantskapskretsen som fick det ordentligt jobbigt trots att båda hade bra jobb. Och sedan dess har priserna (och belåningen?) gått upp ytterligare 30-40% eller så medans lönerna stigit 5 eller 10? Att folk blir fett upprörda när man påstår att det inte är sunt är roligt i sig...

Sen om man dessutom är två så blir det en helt annan sak. Då höjs väl smärtgränsen för vad man kan betala till *mer* än det dubbla eftersom skatten är mindre totalt sett för två än om en skulle tjäna lika mycket. Fan då skulle man ju kunna sitta och betala åtminstone 25-30K i månaden bara i räntor om man nu tycker att det är värt det för att bo i innerstan. Och att man sparar på SL-kortet är väl då snarast ett avrundningsfel i sammanhanget.

Att sen priser för i stort sett allt annat också är på väg upp är det ju inte heller nån som brukar tänka på...

Anonym sa...

Vet inte hur du räknar Karl men enbart 2 SL-kort motsvarar som sagt var räntekostnaderna för 800,00kr. Det i sin tur kan vara närmare 20% av kostnaden för en 4:a på söder t.ex.

Jämför du med bilkostnader motsvarar det som sagt var betydligt mer av räntekostnaderna för en lägenhet. Dessutom är ofta avgifterna lägre för lägenheter i stan än längre ut.

Själv köpte jag dock hela lägenheten kontant men det kan förstås inte alla göra.

Anonym sa...

Man kan knappt få en 4:a på Söder för 4M nu om den inte är 90kvm, långt från tuben och toksunkig...

Anonym sa...

Karl
- du ljuger eller har noll koll när du säger - När räntan stod över 6% förra gången så hade jag högbelånade par i bekantskapskretsen som fick det ordentligt jobbigt trots att båda hade bra jobb. Och sedan dess har priserna (och belåningen?) gått upp ytterligare 30-40%.

Sanningen är att sedan räntan var 6% aug 2008 så har priserna stigit ca 4% så lägg ner skitsnacket din tönt.

Anonym sa...

Ni har båda nollkoll, se på LasseKongos graf, ca 14% upp sedan räntan toppade på 6% sept 2008.

Karl sa...

Japp. Jag ljuger, har noll koll och är dessutom en tönt. You got me grabbar. För det är 100 procent säkert att det bara är testosteronstinna grabbar som har kommenterat här...

Vi har alla olika mål i livet. För mig känns det bra att vara lågt belånad men ändå bo i en stor, nyrenoverad lägenhet på ok pendligsavstånd från storstan och lägga resten pengarna i aktiedepån istället för på ränta på ett astronomiskt bostadslån. Speciellt när styrräntan nu väntas toppa på 3.5% 2012 och näringslivet tycker att det är för lite...

Lycka till med *era* val i livet...

Anonym sa...

Stick härifrån din patetiska förortsmupp.

Anonym sa...

Säg 5,3% om man binder allt på 10 är för max stabilitet.

Då kostar varje miljon efter avdrag 3100kr / mån i ränta.

Sen tillkommer avgiften till föreningen, säg 50kr x m2 / mån.

Lägger man in 15% kontant för en 2,4M lägenhet på 40m2 blir kostnaden totalt 8300 kr / mån.

Detta anser jag inte vara dyrt OM man har ett ok jobb. Risken kommer väl först om man förlorar jobbet, inte har några reserver och tvingas flytta till ett billigare boende. Detta händer mest troligen under ett konjuturfall.

Om priserna då fallit med 20-30% sitter man ordentligt i skiten om man bara lagt in 15% och inte har mer pengar. Då blir man helt plötsligt skyldig banken 360 000kr.

Under en utdragen lågkonjuktur där man knappt kan få jobb vill man inte ha en skuld på nästan 400 000kr. Räntan på den skulden kan säkert bli 7-8% (är ju inget bolån längre). Då betalar man helt plötsligt 2-3000kr i månaden bara i ränta till ingenting + ammorteringar så man kan bli av med skulden efter säg 10-20 år.

Visst, låg chans att något sånt händer, men man bör vara medveten om det, det svänger SNABBT, helt plötsligt är man skuldsatt och tvingas bo i förorten i 20 år. Sverige är inte som t.ex USA att man bara kan sluta betala på lånet och lämna tillbaka nycklarna till banken om det skiter sig.

Anonym sa...

11.51 Bra skrivet o räknat, håller med - det är ännu ganska billigt i innerstan.

Skicka en kommentar