söndag 15 maj 2011

Vecka 19, 2011

Genomsnittspris vecka 19: 56 000 kr / kvm.


51 kommentarer:

Anonym sa...

jaha då var vi där. hmmm på sikt går allt upp ellerrrrr osv..

Anonym sa...

Kan vara fluktuation, men känns onekligen som att det är på väg ner. Några räntehöjningar till så lär det plana ut runt 50'.

Anonym sa...

Skulle vara intressant att se en mer teknisk analys av kvadratmeterpriset angående om trenden nu ser ut att ha brutit nedåt igenom 50- eller 200-dagars glidande medelvärde.

Anonym sa...

Bra köpläge

Anonym sa...

Kolla antalet transaktioner - låg omsättning (jämför samma period tidigare år) trots att ett mycket stort antal villor och lägenheter ligger ute på Hemnet - verkar som om säljare och köpare har svårt att mötas.

Anonym sa...

Så jävla bittra! missat tåget helt

nu ska jag höja lånen och köpa ny tv..

Jonas sa...

På sikt går priserna alltid uppåt

Anonym sa...

jag är inte bitter. Uppenbart bara en dålig affär att köpa lägenhet kommande halvåret.

ps. teknisk analys är stollerier, speciellt för kvadratmedterpriset

Anonym sa...

För teknisk analys, sök på Cornucopia.

Anonym sa...

det var tamejfan det dummaste jag hört, TA på bostadspriser. Stick idoter, kör TA på jävla silver o uran o guld o skit.

Anonym sa...

Givetvis är det dumt med TA, fast mindre dumt för bostadspriser än för börsen antagligen.

Anonym sa...

18:14: Närmaste halvåret, skulle det vända uppåt så snabbt?? Lär väl inte vara läge att köpa bostad närmaste fyra-fem åren? Titta på historiken (sök till exempel på "bostadsbubbla 2010" på youtube), har ju inte varit läge att köpa bostad sen 2006, lär ju vara symmetrisk fall lika många år. What goes up must come down - synd att inte alla lärt sig grundläggande fysik.

Anonym sa...

Haha, ni BLT:s (bolånetorskar) kan ju köra er tekniska analys, det räddar er inte :).

Anonym sa...

Dagens Metro: 2/3 kan inte räkna ut sin ränta...

Anonym sa...

De e bar å köp!

Anonym sa...

Fy fan, Bostadsbubblan youtube, en patetisk sjukpensionerad gubbjävel, som förpestar varenda forum, nu slutar jag fan läsa här, och överallt, är så jävla less på dej din idiot, du är äcklig.

Anonym sa...

21.37

bostadsbehov följer inte fysikens lagar hörru. För eller senare måste det köpas och 4 år är för länge att vänta

Anonym sa...

http://www.dn.se/ekonomi/scb-svagt-minskade-huspriser

Anonym sa...

Spända tider...

Anonym sa...

Ser inga tecken på någon avmattning. Är det lugnt i centrala Stockholm så är det desto mer hysteriskt kring närförorten.

Anonym sa...

Haha. Inga tecken!?

Anonym sa...

Majstatistik för Innerstan visar på fallande bostadspriser, med en minskning på 2.37 procent sedan föregående månad, april baserat på försäljning av 100 bostäder vilket ger ett kvadratmeterpris på 58086.
Kungsholmen, Södermalm, Odenplan, Vasastan, Östermalm, Gärdet, Atlas, Birkastan, City, Fredhäll, Gamla stan, Högalid, Maria, Katarina, Sofia, Sofo, Krisitneberg, S:t eriksplan, Norrmalm och Klara inkluderades i denna summering.

Anonym sa...

Snygg layout!

Anonym sa...

Rött för röda siffror :)

Anonym sa...

Kan lugnt konstatera att försäljningen av lägenheter i stan har helt avstannat.
Säljare och köpare kan inte mötas.
Någon som känner igen schenariet?

Anonym sa...

Historien upprepar sig alltid!

Anonym sa...

Hjulen på bussen går runt runt runt....

Anonym sa...

fan vad ful sidan blev, katastrof

Anonym sa...

Väldigt få pratar om vad den genomsnittligt högre skuldsättningen består av. Det måste ju inte handla om att alla har tagit ut topplån för konsumtion, eller hur? Schematiskt exempel där alla ägda bostäder är värda 1 MSEK (och inte ökar i värde):

År 1 i en ekonomi med 10 boende

* 3 bor i villa är medelålders och belånade till 30% av marknadsvärdet

* 2 bor i villa är i yngre medelåldern och belånade till 70% av marknadsvärdet

* 2 bor i BR är medelålders och belånad till 25% av marknadsvärdet

* 1 bor i BR är i yngre medelåldern och belånad till 70% av marknadsvärdet

* 2 bor i HR och har inga lån

Summa lån: 3,5 MSEK av ett bostadskapital på 8 MSEK = 45% belåning

År 3 i samma ekonomi

* En villa och en BR har sålts från lågbelånade medelåldes ägare till yngre med högre belåning och en HR har ombildats vilket ändrat sammansättningen såhär:

* 2 bor i villa är medelålders och belånade till 30% av marknadsvärdet

* 3 bor i villa är i yngre medelåldern och belånade till 70% av marknadsvärdet

* 1 bor i BR är medelålders och belånad till 25% av marknadsvärdet

* 3 bor i BR är i yngre medelåldern och belånad till 70% av marknadsvärdet

* 1 bor i HR och har inga lån

Summa lån: 4,05 MSEK av ett bostadskapital på 9 MSEK = 45% belåning

- Skuldvolymen har ökat med 14% på två år.
- Belåningsgraden av det inblandade bostadskapitalet är *oförändrad*.
- Medelålders säljare är mkt likvida och investerar sina pengar kort i räntepapper.
- De högbelånade köparna är i yngre medelåldern och har växande inkomster.
- Mer bostadskapital har "flyttat in" i säkerhetsmassan genom ombildning av HR.

Förklara för mig varför denna ekonomi är så illa ute? Den är mer räntekänslig, visst. Men var är katastrofen?

Det stör mig att ingen dissekerar vad den ökade skuldvolymen består av. Utöver de två fenomen jag beskriver ovan används en hel del nya skulder till realinvesteringar i form av tillbyggnader och renoveringar. Visst slängs det pengar på dumma renoveringar, men NÅGOT bidrar ju till att öka det underliggande bostadskapitalet

Anonym sa...

Betrakta följande (mycket förenklade) scenario: Ett hushåll med 300 tkr i inkomst spenderar dessa fördelat 100 tkr basvaror (mat etc), 100 tkr årliga boendekostnader och 100 tkr "nöjen" (inkl ex hemelektronik).
Antag att inkomsterna ökar med 4% och inflationen är 2%. Nästa år har hushållet alltså 312 tkr men utgifterna är bara 306 tkr.
Vad kommer hushållet då att spendera de 6000 kr i real ökning på? Eftersom bostadens geografiska placering är en bristvara (alla inte kan bo på samma plats) är det troligt att en relativt stor del av realökningen läggs på detta.
Således är det fullt logiskt att bostadspriserna i attraktiva områden stiger med ~5% om året under mycket lång tid. Följaktligen varför de tre viktigaste sakerna att tänka på vid bostadsköp är läget, läget och läget.

Anonym sa...

strasbourg idoit

Anonym sa...

Bla bla massa text <---- du postade samma kommentar på DI nyss och den var lika dålig där. Krasch/rejäl nedgång inom 1 år.

Anonym sa...

Kollar man på nedanstående siffror verkar det ha stått och "stampat" det sista halvåret - men att resan neråt har precis börjat.

Prisutveckling i Stockholm senaste veckan: -0.43%

Prisutveckling i Stockholm senaste 4 veckorna: -0.14%

Prisutveckling i Stockholm senaste halvåret: 0.36%

Prisutveckling i Stockholm senaste 12 månaderna: 8.06%
http://www.hempris.se/

Anonym sa...

Nu vänder det! Proppen har gått ur! Sälj för allt vad tygen håller och köp guld. Det närmaste halvåret blir en resa rakt ner mot avgrunden.

Anonym sa...

100 tkr/kvm i Sthlms innerstad inom 1 år. Riksbanken kommer sänka räntan vid nästa möte, sanna mina ord! Att binda räntan nu kommer visa sig vara ett dåligt beslut. Vi kommer att ha låga räntor den närmaste 10-årsperioden.

Anonym sa...

priserna går alltid uppåt på sikt.

Anonym sa...

...må vara hänt i nominella termer.
men priserna går inte upp nu...
Har du tänkt sälja. Sälj igår.
Om du har tänkt köpa.
Köp imorgon

Anonym sa...

bostadsbubblan spricker 2011 för att ytterligare blöda 2012

Anonym sa...

fan! jag som precis köpte......

Anonym sa...

Propp ur!

Anonym sa...

ploppen ur ploppen ur

Anonym sa...

Det som är intressant är att det verkar vara prisnedgången i ettor som är den största drivaren av den genomsnittliga nedgången. Det är intressant ur två perspektiv; (1) det finns störst statistiskt underlag vad gäller ettor och(2)ettor har tidigare varit drivande i uppgången samt göder bostadspyramiden underifrån. Kommer inte pengar in i systemet underifrån i form av belåning på ettor så kommer oundvikligen större lägenheter sjunka (med viss fördröjning) eftersom många finansierar köp av större lägenheter med tidigare vinst på ettor och mindre tvåor.

"Majstatistik för ettor Innerstan visar på fallande bostadspriser, med en minskning på 6.96 procent sedan föregående månad, april baserat på försäljning av 39 bostäder vilket ger ett kvadratmeterpris på 58572.
Kungsholmen, Södermalm, Odenplan, Vasastan, Östermalm, Gärdet, Atlas, Birkastan, City, Fredhäll, Gamla stan, Högalid, Maria, Katarina, Sofia, Sofo, Krisitneberg, S:t eriksplan, Norrmalm och Klara inkluderades i denna summering."

Anonym sa...

Alla dessa bittra hyresmuppar som inte vill inse att de har missat tåget. Priserna i Stockholms innerstad kommer ALDRIG att gå ner. Priserna KAN inte sjunka. Den här gången är det annorlunda. Människor måste ha någonstans att bo. 100'000 kr/kvm innan 2013.

Anonym sa...

14:49 tack! känns skönt, blev precis lite orolig.

Anonym sa...

13:01 Grymt bra iaktagelse! Kollade bakåt lite och såg att lägenheterna 0-30km2 tidigare gått runt 68000 men redan i april var snittet nere på 63000. Då hamnar vi kanske under 60000 nu i maj då. Detta är då en signifikant nedgång på 10-15%. Runt 300 000kr i förlust istället för som tidigare alltid i vinst på en etta, ordentliga summor för 25-30 åringarna som måste börja spara och amortera. Kedjeeffekten kommer snart!!!!!

Anonym sa...

BLT kommer få smaka på rejält skadeglada omdömen framöver med tanke på hur hårt de mobbat alla som ens yttrat en kommentar åt sund förnuft hållet. 100.ooo kkr /kvm är och kommer alltid vara stollerier

Anonym sa...

15:52 Skolboksexempel på tvättäkta bitter hyresmupp. Vi har hört ert kraxande i över tio års tid nu "bubbla bubbla bubbla..." Era liv tickar i väg i väntan på en krasch som aldrig kommer. Vi bostadsrättsÄGARE kommer alltid att vara vinnare i det långa loppet.

Anonym sa...

krax krax du är överbelånad och skräckslagen över din felkalkyl, helt säkert annars skulle du inte vara så desperat att du skriver här och försöker berättiga dig själv

Anonym sa...

18:17 Alltid lika uppfriskande när jante dyker upp och visar sitt fula tryne. DU är bara bitter över att du tvingas sitta i din etta ute i Ösmo, desperat hoppandes på sjunkande priser eftersom du tyckte det var för DYRT redan 2002.

Till alla er som velar: jag säger bara KÖP KÖP KÖP. En bostadsrätt i Stockholm är den absolut bästa investeringen ni kan göra. Befolkningen ökar och byggandet är lågt. Fundamentan är övertygande: priserna kan INTE sjunka. Tillgång och efterfrågan, svårare än så är det inte.

Anonym sa...

18:38 verkar kunnig, jag blev övertygad nu och ska köpa en bostadsrätt, tack för analysen!!!

Anonym sa...

tack 18:38 ! Tvekat väldigt länge men du lyckades övertyga mig. Bostadsrätt ska det vara!!!

Skicka en kommentar