onsdag 31 augusti 2011

Vecka 34, 2011

Genomsnittspris vecka 34: 54 000 kr / kvm.



67 kommentarer:

Anonym sa...

Jahapp.
Fortfarande ingen volym

Jim sa...

Nej, det är lite synd. Hoppas de ökar under hösten, samtidigt som priset faller.

Anonym sa...

Det som är oroande är att antalet försäljningar inte gått upp dvs avslut. Förhösten, den period som normalt är mäklarnas bästa på året verkar minst sagt trög.

Om antalet försäljningar skall öka så innebär det att priset måste sjunka.

Mäklarna måste få avslut för att inte drabbas av ekonomiska svårigheter och tvingas säga upp personal. Säljarna vill knappast sänka sina priser för att ta förluster. Marknaden står minst sagt och väger för att hitta rätt balans.

Om det är 5, 10 eller 20 % ner lär vi veta om en eller två månader.

De flesta köpare bör nog ha is i magen i dag.

Väljer själv att renovera min allt för lilla bostadsrätt istället och övervintra. Tror många gör som jag.


Peter

Anonym sa...

Detta var alltså veckan efter supervisningshelgen. Marknaden är död.

Anonym sa...

var är superTrollet? inte vaknat än kanske

Anonym sa...

Hur stor del av bostadsrättsförsälningen kan Kongo egentligen följa? Måste väl säljas betydligt fler lägenheter i innerstaden?
Intresserad av om denna statistik säger så mycket om priserna.
De objekt jag varit intresserad av, bra mindre tvåor, har fått tämligen höga bud. Å andra sidan tittar jag mest på toppobjekt i Vasastan, Norrmalm och vissa delar av Östermalm. Lär väl vara en bit dyrare än snittet. Har även tittat en aning på Gärdet och där verkar det stannat helt.

Anonym sa...

ääh stattestiken är en animali, inte alls rättvisande det fattar alla med IQ över 100.

Anonym sa...

idiot det är vegetarisk statestik..

Anonym sa...

stattestiken är blodfattig

Gugge sa...

Prisstatistiken säger inte mycket jämfört vecka till vecka. Däremot är den låga omsättningen och storleken en kraftig indikator på prisfall.
Det vore intressant att veta hur stor del av marknaden som kan följas.

Anonym sa...

Vi får väl anta att lasse kongo har samma urval att samla stattäsctik från som tidigare veckor.
Med andra ord (som stattestiker förstår)jag tror att lasse K tar sin information från samma källa denna vecka som motsvarande vecka föraa året. Det vi då kan konstatera är att antal sålda lägenheter har gått ner i det begränsade urval som lasse K har tillgång till. Att sedan dra slutsatser på samlat data är vad som kallas stattästik.

Anonym sa...

Oj det verkar som om hyresmupparna kanske har rätt... var är alla hatare nu? Sitter och tänker att de snart har över 100% belåning? Börjar det bli svettigt?

Stringfellow sa...

Väldigt låg omsättning, hälften av objekten mot "normala" år. Mäklarna har det nog rätt tufft nu... Känns om att säljare fortfarande tror att det är 2010...
Priset lär fortsätta ner.

Anonym sa...

Attraktiva områden håller sig helt ok tyvärr, klientel med bra med deg.

Anonym sa...

Angående hur stor del av marknaden som följs här så kan man få en uppfattning av det genom att kolla statistiken på hemnet för Stockholm. Där kan man se att det kommer in mycket nya lägenheter till marknaden men trots det är det färre än tidigare år vid samma tidpunkt till salu.

Alltså, det måste rimligen säljas minst lika många lägenheter som de senaste åren vid samma tidpunkt i Stockholms kommun som helhet (alltså inte bara i innerstan).

Man kan också se att begärt pris ligger betydligt högre än tidigare år vilket kan förklaras med att man nu kör med acceptpris.

Anonym sa...

Kom och köp 1 liter mjölk!! Endast 50 kronor! Va? Ingen som vill köpa? Hmm? Ok, om ni är snälla kan ni få köpa den till acceptpris....vi säger 60 spänn rakt av. Inga krusiduller. Huh? Ingen intresserad av det heller???

Snyft snyft - varför köper ingen nån mjölk längre?

Anonym sa...

ni är ena jubeidioter som inte inser att EN TILLFÄLLIG DIPP PÅ -1% är välrdens köpläge, sluta sura i hyresrätten i Bagarmössan, slå till för bävelen. Om ett år är snittpriserna 70 K.

Anonym sa...

13:34

Är du stressad?

Anonym sa...

13.34

det är ju inte 1% utan 10%

Sixten Jarnebrink sa...

Marknaden står helt klart och väger. Kreditkranen är avstängd och badvattnet börjar bli ljummet. En "liten dipp" tror jag inte en sekund på, det är inget annat än önsketänkande. Nej börjar vattnet sippra är det snart propp ur som gäller. Panik, gråt och tandagnisslan när resan mot nollpunkten tagit fart.

Det blir en kall vinter för många!

Anonym sa...

Stattästiken juger!
Jag har stenkoll på det här med saker å sånt!
Typ!

Anonym sa...

kreditkranen är faktiskt avstängd..

swedb vägrar mer än 75% tex

Anonym sa...

15:17.

Du har stenkoll.

Anonym sa...

Handelsbanken också, har en kompis som skulle låna. Fick beskedet att det nu är max 75% bostadslån som gäller och att man får låna ytterligare 10% men som ett blancolån med samma ränta som bostadslånet men det skall amorteras på 10 år. Detta ökar kreditkostnaden avsevärt jmf med tidigare och är nog ett skäl till att dyrare objekt verkar vara svårsålda.

Anonym sa...

Det betyder ju även att bankerna räknar med ett prisfall och inte vill sitta med bostadslån som överstiger 85%, det är ju det som staten kräver att de skall ha som säkerhet. Detta blir själuppfyllande -banken kräver högre kontatinsats, lånekostanden ökar, människor har inte råd att låna lika mycket som tidigare, kan inte lägga lika höga bud, priserna sjunker, kontatinsatserna minskar ytterligare då "vinsten" från "bostadskarriären"sjunker och det som var grundplåten till nästa dyrare lägenhet räcker inte längre till lika stora lån...

Stringfellow sa...

Re: 16:30
Wow, 10% amortering på 10 år, dvs en amorteringstid på 100 år! Shit vad tufft... ;)

På 70 och 80-talet fick man typ 30 år på sig att amortera bort allt...

Anonym sa...

Ge mig ett bevis på att man behöver amortera. Mitt lånelöfte säger inget om der.

Anonym sa...

Banken kommer väl snart också börja kräva in amortering från högt belånade (nybildade) bostadsrättsföreningar... då blir det slakt
(en brf-förening mitt i Göteborg verkar va på väg i putten, en liten 1:a tvångssåldes för 100.000:- för ett par veckor sen, eftersom avgiften pga stora lån gått från 4.000:- till 15.000:-)

Anonym sa...

18.33

fråga banken om ett nytt lånelöfte. Jag har ett från SEB som är helt amorteringsfritt och på 85%, ringde och kollade om villkoren ändrats men lyckades inte få något svar, det jag har gäller till mitten av september (6 månader) betvivlar att de är lika villiga att ge samma villkor när jag skall söka igen (spelar ingen roll då jag har 30-40% kontant i nuläget och kanske 50% i mitten av september?)

Anonym sa...

var är trollet?

R sa...

http://www.bostadsdata.se/Statistics.aspx?statistik=bostadspriser&laen=stockholm&kommun=stockholm&omraade=innerstan visar på 31 sålda lägenheter i Stockholms innerstad under hela Augusti, bekräftar Kongos blå kurva: Marknaden är helt död. Detta kommer ge klart lägre priser härnäst.

Mårten sa...

Av de 78 lägenheter jag följt från söndagens visning i innerstan har bara 1 sålts, 8 plockats bort (varav 3 hade bud på utpris), 5 har omvisningar planerade, 11 har bud på eller över utpris, medan 20 har bud under. Resterande 33 lägenheter har inget bud alls.

Jämfört med tidigare helger ser det lika trögt ut med försäljningen. Det finns dock fler bud, men det beror nog på att många läganheter visats tidigare helger och då bara fått skambud. Jämfört med i våras ser det helt miserabelt ut.

Gugge sa...

01:58
Låter ju trots allt rätt bra för prishaussarna om 11 av 78 har bud på eller över utpris + att 1 redan är såld. Acceptpriset är ju oftast ett drömpris för säljaren.
I dagsläget skulle jag rekommendera de som säljer att ta de bud de får. Om 2 månader lär de ju inte få mer.

Anonym sa...

Jag känner mig spänd inför vad komma skall...

Anonym sa...

Mer spännande än på länge här på hemmaplan! En snabb normalisering (nedgång av huspriserna) vore bäst för Sveriges samhällsekonomi långsiktigt.

I USA verkar trenden fortfarande vara nedåt trots en liten uppgång i våras: http://curiouscapitalist.blogs.time.com/2011/08/30/housing-prices-case-shiller-index-rises-but-rebound-still-far-away/

"Patrick Newport, who is the U.S. housing economist at IHS Global Insight, predicts that "foreclosures, excess supply and weak demand" will push housing prices down another 10%. If we hit a recession, the possibility of which IHS now puts at 40%, then home values will drop even more. So much for housing market's 2011 spring awakening."

Mårten sa...

Gugge: Jag tror folk har börjat fatta att man får lägga bud under utpriset. Fler bud har lagts jämfört med tidigare veckor, men majoriteten är under utpriset. Medianpriset på de bud jag sett hittills (som naturligtvis kommer gå upp) är just nu runt 48 tusen/kvm i Stockholm innerstad.

Många pratar ju om att snittpriset ligger onaturligt högt, eftersom de enda lägenheter som räknas in i statistiken är de som faktiskt sålts. Mitt mål är att luska ut vad som händer med alla andra lägenheter.

Anonym sa...

Megaraset har börjat, Svensken har ett av världens dyraste boenden i förhållande till köpkraften. Snart kommer vi har ett av de mest prisvärda boenden i förhållande till vår köpkraft, Priserna brakar ner med 75%, Fynda 1:or i innerstan till barnen för 400.000/st. Bra!

Anonym sa...

ni som tror det går ner är alla totalt blåsta mongon som bor i gamla husvagnar i Skarpnäck

Anonym sa...

11:07
Har vi det ? källa ? Jag trodde vi låg ganska lågt med att betala i snitt ca 22% av nettolönen till boende.

Anonym sa...

11.38

Vi får väl se... Känner dock att man inte förlorar något på att köpa nu. En ordentlig lågkonjunktur i hela västvärlden kommer sannolikt att sänka priserna ytterligare. En lägenhet jag kollade på i helgen (dannemoragatan 8) har just sänkt sitt utgångspris med 5000000 (4,5 till 4) men det är säkert bara tllfälligheter?

Anonym sa...

Skall så klart vara att INTE köpa nu

Mårten sa...

11.38: Om vi råkar ut för samma sak som i Danmark, vill iallafall inte jag köpa. Där var det inte något krasch, men likväl sjönk priserna 38% i Köpenhamn sakta men säkert under tre års tid. De som köpte på toppen har verkligen haft ett dyrt boende. Priserna i Stockholm är nu också bra mycket högre än vad de någonsin var i Köpenhamn. Ungefär en fjärdedel av de lägenheter jag har följt har tvingats sänka sina priser, men oftast är det mest kosmetiskt.

Anonym sa...

Måste man inte köpa nu så ska man definitivt avvakta.
Mycket tyder på nedgång och väldigt lite för uppgång.
Den som säger sig veta hur det blir tror jag lurar sig själv eller oss andra.
Sen kan man kasta in lite mongo, looser eller N*gger is sin akommentarer för att förstärka sina argumen som bygger på djupa anlyser av stattästik. Finns många analytiker och stattästiker därute ;)

Anonym sa...

Vill slå ett slag för booli.se och boligan.se, till skillnad från "ljust och fräscht- hemnet" är det sajter som står på köparens sida.

Anonym sa...

Själv önskar jag en snabbare prisjustering än i köpenhamn då vi eg behöver flytta, kommer nog köpa i vinter -har svårt att övertala min fru att vänta. Hoppas på mycket negativa nyheter närmaste tiden och stora varsel.

R sa...

13:26,

Nästan alla nedgångar i bostadspriser i historien sker över 3-5 år och 10-15% per år.

Köpenhamns 38% på 3 år stämmer väl in och kanske inte är slut ännu.

Anonym sa...

Sluta skriv ni66ers, M0ng0n, Eft3rblivna missfost3r, 1d10ter från skärholmen, Hyr3sloos3rs från gnesta, stekta ni663rs och dylikt, detta är ju en av de mest seriösa diskussionsforum som finns på nätet...

/Blåneger

Anonym sa...

13.26
Har du ingen heder, moral o medmänsklighet ditt äckel??

"Hoppas på mycket negativa nyheter närmaste tiden och stora varsel. "

Anonym sa...

Max 75% belåning vore bra för både banker och låntagare.
200kkr sparar ungdomar, som just börjat jobba, lätt ihop på mindre än 4 år så att de kan köpa en lägenhet i Storstockholm.
Knepigare kan det bli för de som exempelvis p g a skilsmässa tvingats sälja med förlust och inte har något att stoppa in. De fåtal fall måste väl dock gå att lösa på något sätt.

Anonym sa...

Varför inte förbjuda lån till bostad överhuvudtaget? Varför ska man låna till bostad, de enda som tjänar på det är bankerna, mäklarna och staten, alla privatpersoner är loosers och hyrestorskar hos banken. Om ingen fick låna skulle det aldrig uppstå bubblor och det skulle vara extremt enkelt att veta vad man har råd med. Bostäderna skulle även vara väldigt billiga för alla och alla äger sina bostäder.

Anonym sa...

15.02

Jag förstår att du blir upprörd, ser själv att det inte var särskilt sympatiskt uttryckt. Självklart vill jag inte att människor skall bli arbetslösa och lämna hus och hem med kvarstående skuld.

Ser dock gärna ett prisfall för egen del (sålde en lgh med 100% vinst 2007 bor nu i lite för liten HR)

Huvudanledningen till att jag med glädje läser "negativa" nyheter är dock att jag i flera år tyckt att vi lever i ett ohållbart system, tror att en global recession kan bli startskottet för ett bättre samhälle, mer miljövänligt, hållbart och socioekonomiskt rättvist. Det lånedrivna konsumtionssamhället bedriver rovdrift på planteten och jag hoppas att vi nu kan växla över till ett system som inte kräver konsumtionsdriven tillväxt.

Människor som precis köpt stora dyra boenden har gjort det trots varningstecken och det är tråkigt för de personerna/familjerna

Anonym sa...

Like -> 21:55

Anonym sa...

21.55
det hjälper inte, din ursäkt o fjantförklaring accepteras icke, tycker du bör skämmas inför dej själv också, och det gör du. du skrev -

"Hoppas på mycket negativa nyheter närmaste tiden och stora varsel. "

och du 22.19, stoppa upp en innebandyklubba i röven på dej själv.

Jonas sa...

Jag ser gärna människor bli hemlösa och utan arbete. I synnerhet haggan som bor i mitt hus som också var den drivande kraften bakom ombildningen från hyresrätt till bostadsrätt.

De metoder, den smutskastning och manipulering som hon utsatte folk var helt otrolig.

Nu har hon haft sin lägenhet ute på visning 6ggr och inte fått den såld. När kronofogden kommer för att ta hennes hem så ska jag parkera mig utanför huset med ett hånleende och en cigarr.

Anonym sa...

Jag ser gärna en prisnedgång så att folk kan ha råd med sin bostad utan att ligga vaken på natten och oroa sig för sin ekonomi. Lägre priser är helt enkelt bättre för alla. Bara enskilda egoister vill ha ökade priser.
Dock önskar jag ingen nedgång orsakad av ökad arbetslöshet.
Jag ser de som köpt dyrt och hoppas på sänkt ränta och prisuppgång som parasiter som vill leva på andra och inte betala för sig själva. Negativ realränta innebär ju överföring av pengar från sparare till låntagare.

Mårten sa...

Högre priser gynnar mäklarna, bankerna, staten och den pensionär som säljer villan för att flytta till ett hem. De enda som inte tjänar på högre priser är de som för första gången vill köpa ett boende eller de som vill köpa upp sig... alltså de som faktiskt ska bo.

Anonym sa...

Utförsbacken tar fart,
http://www.hempris.se/statistics.php

vi är nog ner ca 25% redan innan årsskiftet sen brakar det bara till i brallan så är priserna halverade.

Att priserna skulle vända upp nu under hösten är lika osannolikt som att månen trillar ner i huvudet på Mona Sahlin. Bara önsketänkande.

/N1sse

Anonym sa...

Jag hoppas på mycket negativa nyheter närmaste tiden och stora varsel, hoppas på stora ras på fastighetsmarknaden, det blir spännande =)

Anonym sa...

Bolånetorskarna darrar som asplöv, haha, kul. Hela fastighetsmarknaden brakar ner i avloppet med ett ljudligt sluuuurp! Sen kan alla ni efterblivna mongon med bostadslån högt över taknocken gråta ut. Vi som amorterat och idag är skuldfria har blivit utskrattade i 10 år, nu kommer sanningens tid, yahoooo!

/Charlotta

Anonym sa...

11:24:

http://bostadsdata.se/Statistics.aspx?statistik=bostadspriser&laen=stockholm&kommun=stockholm&omraade=innerstan

debattskaparen sa...

16:07
16:11
Ni är vidriga äckliga m, jag viker mej, lämnar detta skitforum till er lallande fån,

jag kommer aldrig att läsa o kommentera mer, bara slippa se hur kommentarsfältet sakta krymper ihop till en stinkande dynghög.

farväl

/debattskaparen

Anonym sa...

Som svensk boende i Tyskland där man har amorteringstid på max 30 år så är det intressant/skrämmande hur den svenska bostadspolitiken fungerar/inte fungerar. Jag försöker hänga med i resonemangen. Det finns inte en chans att detta går bra......( i min märkliga tyska kultur som säger att lån ska betalas tillbaka till fullo)
Försök förklara för en tysk att det är smart att inte amortera. Den tanken finns inte i deras kultur.
Vem har "rätt"?

Anonym sa...

hm inga BRhaussare kvar här?.. bara superTrollet

kanske de sitter med räknaren och svettas

Anonym sa...

haha!!! en tillfällig säsongsvariation och ner med 3% då kryper domedagsprofeterna fram från varenda fuktiga grotta, kryp tillbaka säger jag, det blir inget ras denna gång heller, snittpriser å 70.000/m2 till våren, det är fakta.

Anonym sa...

17:17

helt rätt! stattästiken ljuger inte! bara bittra hyresmuppar som missat tåget som tror nåt annat. nej tillgång och efterfrågan svårare än så är det inte.

P sa...

Dags att ta ett 10M lån och bli vinnare, bullshit att det är 2% inflation, snarare 8%.

Anonym sa...

20:41

Det är 3,3% inflation, inget annat. I veckan kommer ytterligare en räntehöjning.

Skicka en kommentar