söndag 4 december 2011

November 2011

Priserna på bostadsrätter i urvalet steg i november, prisutvecklingen var +2,4% jämfört med månaden före. Sedan årsskiftet är prisutvecklingen +0,1% och sedan toppen i januari 2011 på 59 100 kr / kvm är detta ett ackumulerat fall på -1,9%.


Uppdelat på lägenhetsstorlek var snittpriserna per kvadratmeter:

Storlek (kvm) Pris (kr / kvm)
0-30 69 200
30-50 56 500
50-80 53 700
80- 48 800
Alla 58 000

215 kommentarer:

«Äldst   ‹Äldre   201 – 215 av 215   Nyare›   Senaste»
Anonym sa...

Re 13:44
Förstår egentligen inte vad det är som diskuteras. I våras nådde budgivningarna inte upp till säljarnas önskemål, vissa började då sätta ut sina bostäder till acceptpris. Omsättningen gick alltså ner då säljarna hade för höga krav på slutpris. Detta fortsatte tills mäklarna införde "accepterat pris" som standard i sina annonser den 1:a augusti. Omsättningen minskade alltså inte pga att säljare och mäklare helt plötsligt införde acceptpris, utan tvärtom, acceptpris infördes då budgivningarna inte nådde önskat slutpris och omsättningen gick ned. Ok?

Anonym sa...

Haha vilken sandlåde debatt, du tjafsar trots att du håller med 13:29.

Anonym sa...

13:44
Jag håller mig så klart till fakta.
Acceptpriser började införas p g a lägre omsättning och sjunkande priser.
Svårsålda objekt fick allt oftare acceptpris under våren. Generellt infördes acceptpris efter sommaren.
Allt klart?

Anonym sa...

13:44: Började införas? Ja, det har nämnts ovan flera gånger från oss som var med (och som inte bara ad-hoc:ar för att våra hypoteser ska verka mer troliga). Dock i liten omfattning. /Ej 13:29

(Captcha: whine :) )

Anonym sa...

12:45: Eller så kanske han är trött på att folk inte läser vad han skriver, och svarar med att anklaga honom för att hävda saker han aldrig har hävdat?

Det är ett ständigt problem i den här debatten, att så fort någon påpekar felaktigheter i någons argumentation så tolkar många det som antingen "PRISERNA KOMMER STIGA MED 100% OM ÅRET FÖR EVIGT" eller "PRISERNA KOMMER RASA MED TRE MILJARDER PROCENT" (beroende på egen ståndpunkt), oavsett
vad det är som sägs - ofta till och med när den som påpekar felaktigheten egentligen inte säger emot i sakfrågan, utan bara just påpekar något som är fel, vad det än må vara.

Jag är förundrad över att han ens orkar fortsätta argumentera...

Anonym sa...

Är det även mäklarnas analys att omsättningsnedgången beror på acceptpriser? Varför säger då många mäklare att de har fungerat bra och branchen gemensamt kommit överens att utöka antalet områden där det acceptpris gäller? Är de helt inkompetenta och agerar mot sina egna intressen?

Som sagt, budgivning blir det även med acceptpris, svårt att avgöra hur mycket av omsättningsnedgången som beror osäkerhet runt modellen / på felaktiga förväntningar hos säljaren jämfört med budgivarnas konsensus.

Men Svenne "tvärsäker" Banan kan naturligtvis upplysa oss därom.

Och återigen:
Jmft 2008: oinsatta tror väl att en sänkt reporänta ska hjälpa den här gången som det gjorde då, och de har gått på Pippi/tigerekonomisnacket, så det finns ingen större anledning till oro.
2008 hade vi dessutom negativ BNP-utveckling, och det ser inte ut att hända förrän 2012 i denna vända (med tillhörande arbetslöshetsökning).

Anonym sa...

Som tidigare nämnt, om vi ska använda oss av LKs statistik bör vi ta hänsyn till den låga genomsnittsarean på objekten.

Jämfört med tidigare mätpunkter fr.o.m april där pris per storleksklass uppgetts är det bara kategorin 0-30 kvm som visar positiv utveckling (+9.3% från april, 30-50:-5.6%, 50-80:-6.8%, 80+:-10.7%)
Naiva förstagångsköpare med täta föräldrar / lånelöften från i somras?

Anonym sa...

Svenne: skämtar du!?! Lägg upp de historiska räntepriserna bredvid/i samma graf med Lassekongospriser! Om du inte är blind har vi ett direkt samband! Jag börjar tro att du är fet BLT och jobbar på backoffice på swennebank...

Anonym sa...

16:56: Jaha, så det är bara de tre senaste åren som är relevanta? Att sambandet aldrig tidigare i historien funnits är förstås totalt irrelevant!

(Nu har jag inte testat att jämföra det du föreslår heller, men jag får väl lita på att du inte ljuger)

/ingen banan

Anonym sa...

16:56: Jaha, du ljög ju faktiskt... Exempelvis steg både ränta och priser under hela andra halvan av 2010...

/17:06

Anonym sa...

11:13 @ sven banan

Hört talas om triggernivåer? Räntan nådde ju höga nog nivåer och då dippade det minsann. Sålde själv då så jag minns.

du har dessutom mörkat att vi mer eller mindre inte erbjuds låna mer än 75% nu i höst och att bankerna höjer räntan sneast i veckan fast reporäntan ligger plan. Tänk lite nu för fan. är du rimligt i dina antaganden? Smiskar dig :-)

svenne banan

Anonym sa...

Svenne

"Det är helt naturligt att nr 2 och 3 hoppar av när 1:an gör det för då har budgivningen inte drivit fram priset till marknadsnivån."

Det där vore intressant om du vill utveckla lite närmare?

/Kotte

Anonym sa...

http://tv.handelsbanken.se/2011/11/16/bomarknaden-i-sverige/

tur att 22åringen i inslaget räknat lite själv :-)

Anonym sa...

19:22: Hoho, roligt hur Bengt Hansson ler i mjugg när Kent Johansson i slutet pratar om hur Handelsbanken tar ansvar för kundens situation och att de inte ger amorteringsfria lån!

Anonym sa...

Svenne Banan

Ditt argument om marknadspriset hade varit giltigt om vi hade haft en perfekt marknad, dvs många små, rationella aktörer med perfekt information. Det är knappast fallet, särskilt inte gällande bostadsmarknaden. Självklart vet ingen om priserna kommer gå upp eller ner, men att hänvisa till rådande marknadspris som den bästa prognosen för framtiden i en miljö där bostadsmarknaden i många lände kraschat och där aktiemarknaden åker berg- och dalbana är ju helt befängt.

Skolboken är en sak, verkligheten än annan.

«Äldst ‹Äldre   201 – 215 av 215   Nyare› Senaste»

Skicka en kommentar