söndag 11 september 2011

Vecka 36, 2011

Genomsnittspris vecka 36: 52 200 kr / kvm.


57 kommentarer:

Anonym sa...

Korthuset faller.

Anonym sa...

Skön volatilitet, fortfarande inga avslut, säljarna förstår så klart inte att nåt har hänt. Vet en inte alltför smart bekant som försöker sälja sin 1:a i Vasastan men drog tillbaka den pga för låga bud och förlustaffär. Tyvärr förstår hon inte att förlusten kan bli ännu värre.

xxx sa...

De fattar nog, men det är ingen höjdare att sälja bostaden för mindre än vad den belånats för ;)

Bankomaten är tömd - time to pay up.

Anonym sa...

Ni66ers!

Anonym sa...

jag tror bestämt att det behövs några köpare om vi ska se 80tkrm2 innan nyår..

Anonym sa...

Saxat från: http://www.bostadsdata.se/Statistics.aspx?statistik=bostadspriser&laen=stockholm&kommun=stockholm&omraade=innerstan

"Septemberstatistik för Innerstan visar på fallande bostadspriser, med en minskning på 13.98 procent sedan föregående månad, augusti baserat på försäljning av 21 bostäder vilket ger ett kvadratmeterpris på 53967"

Anonym sa...

Antalet avslut per vecka ca 20 skall jämföras med tidigare år samma pariod ca 50.

Konsekvens: Minskade inkomster för mäklarna vilket kan innebära uppsägning och arbetslöshet.

För att öka volymen blir konsekvensen sänkta priser. En smärtsam uppgift för mäklarna att påtala detta för kunderna, dvs säljarna.

Inget annat än ren och skär kapitalism, dvs balans mellan utbud och efterfrågan.

P

Anonym sa...

ser inte ut som bostadspriserna är på uppgång.

Anonym sa...

Signifikant skevhet i statistiken, bara de sämsta lägenheterna säljs.

Anonym sa...

16:01

Vad drar du då för slutsats av att bara de "sämsta" lägenheterna säljs?

Anonym sa...

Att korrekta snittpriser är betydligt högre än statistiken visar.

Anonym sa...

Signifikant skevhet i statistiken, bara de BÄSTA lägenheterna säljs.

Anonym sa...

SEK fortfarande enormt stark. En viss A. Borg har lyckats övertyga världens placerare att "i swedala där finns ingen spekulations ekonomi". Blir intressant och se hur swedish auktions förfarandet klarar nedåtgående marknad.

Anonym sa...

Av de tillfrågade tror 26 procent på stigande priser, jämfört med 35 procent förra månaden, medan 50 procent tror på fallande priser, jämfört med 37 procent föregående månad

/di

Mårten sa...

Jag har, fyra helger på raken, följt visningarna av 3-4:or på Södermalm och Östermalm hos ett par mäklare, som normalt har budhistorik på sin sida. Av förra helgens (4:e sept) 53 lägenheter är 36 definitivt osålda, 10 definitivt sålda och 7 plockats bort utan registrerat bud. De lägenheter som plockats bort kan mycket väl vara sålda, men mycket tyder på motsatsen, eftersom flera tidigare borttagna lägenheter börjar komma tillbaka (som nya objekt).

För de övriga veckorna gäller 43/15/16/12 (totalt/sålda/osålda/bort) (28:e aug), 33/10/14/9 (21:e aug) och 30/12/8/10 (14:e aug). Värt att notera är att antalet visade lägenheter stadigt ökat. Av de 53 som visade i helgen, var det bara 25 nya lägenheter, medan övriga 28 omvisades.

Anonym sa...

Mårten, intressant. Stämmer väl med mina observationer.

Ny Hemnetstatistik idag: Fler brf i Stockholm än någonsin tidigare, och det kommer in nästan dubbelt så många objekt per vecka jämfört med 2010.

Sen är det iofs inte så konstigt om man tittar på acceptpriserna. Senaste 20 lgh just nu som exempel snittar 63tkr/kvm, rejält över till och med högsta noteringarna från i vintras.

Anonym sa...

Tack Mårten!

Ser själv att åtminstone två Lidingövillor har listats om, en i Brevik med sänkt pris och en i Askrike med borttaget pris.

När Borg går ut och varnar om lågkonjuktur och ev. bankproblem är det mkt illa. Skulle egentligen behövt köpa omgående, men avvaktar till i vår.

Mårten sa...

22.54: Jag med... flickvännen är på mig som en iller och hävdar att lillen snart kommer kunna båda krypa och gå. Jag vill helst dock se en stabilisering först. Det finns ett par objekt som jag utan vidare hade kunnat slå till på om det varit i våras, men nu är jag inte lika säker.

Om man nu är intresserad av Stockholms innerstad (vilket alla förstås inte är) så är det helt klart så att Södermalm är klart trögare än Östermalm och det stämmer med tidigare nedgångar. Oftast har Södermalm gått ner djupare, men i uppgång nått nästan samma nivåer som Östermalm. Har det mindre betydelse var man exakt vill bo, så ska man alltså flytta till Södermalm i nedgång. Samma fenomen borde finnas på annat håll. Man kan titta på demografin i områdena. Vid nedgång ska man flytta till områden med mycket yngre och i uppgång till dem med mycket äldre, om man nu orkar flytta överhuvudtaget.

Cornucopia? sa...

För Lillen Kräfva För Resten Av Livet Skuldsatta Föräldrar Som Lägger Sina Pengar Till Bankbonusar Istället För På Lillen?

Förlåt, löjligt. Lillen kan både krypa och gå även i en etta. Lillen behöver föräldrar som inte måste jobba två heltider för att ha råd med räntan och kommande amorteringskrav.

Anonym sa...

till och med mäklarna verkar dragit upp huvudet ur sanden...

http://www.svd.se/naringsliv/maklare-tror-pa-fallande-bopriser_6464966.svd

Anonym sa...

Mäklarna gör inga affärer - och är förbannat trötta på säljare med orealistiska förväntningar!

Mårten sa...

Cornu: Lillen har fått strikta direktiv att inte lära sig gå förrän SEBs index passerar -15 på väg uppåt. Jag utgår ifrån att dessa förutsättningar kommer att efterlevas efter bästa förstånd.

Anonym sa...

13.51
Jävla niggerfjant.

Anonym sa...

17:35 Börjar du också bli lite svettig?
Vart ska såna som vi ta vägen om vi måste flytta om typ 3 år, pga skilsmässa, sjukdom eller arbetslöshet?
Jag kan inte få ett nytt lån om jag har en stor skuld från tidigare bostad.
Alla hyresrätter kommer vara upptagna av folk som väntar ut prisfallet.
Ska man tvingas flytta någon avbefolkningsort eller bo under en bro? Fan jag skulle ha läst cornucopias blogg;)

Anonym sa...

Mårten: tyvärr är det väldigt vanligt att kvinnor tänker/agerar precis så (känslomässigt istället för rationellt), talar av egna- inklusive släktingars/bekantas erfarenheter. Det tråkiga är att om hon skulle få som hon ville och det sedan skiter sig totalt kommer du inte ha någonting för att ha "haft rätt". Lillen bor bra och mysigt lite trångt när h*n är liten, bättre att familjen har det stabilt.

Sixten Jarnebrink sa...

Sannerligen svettiga tider för vissa.

Kreditkranen är avstängd och badvattnet iskallt. Vem sitter på Svarte Petter när kejsaren avslöjas naken? BLT-kollektivet håller krampaktigt proppen på plats ... men hur länge till?

När resan mot nollpunkten tagit fart blir det inte roligt. Gråt och tandagnisslan i kvällspressen. Det blir en kall vinter!

Anonym sa...

Efter den tillfälliga dippen hösten 2008, då utsikterna för världsekonomin faktiskt såg sämre ut än idag och folk dessutom var mer tagna på sängen, stabiliserades priserna igen tack vara lägre räntor. Jag tror vi får se samma effekt även nu, åtminstone på mindre objekt. Folk som vill flytta ihop har inte lust att vänta med att köpa sin tvåa och samboparet som har fått barn behöver sin trea idag, de har inte tid att invänta en eventuell prisnedgång. Släpper säljarna inte sina lägenheter för priser under acceptpris blir de helt enkelt tvungna att acceptera det.

Anonym sa...

@ 13 september 2011 22:04

Det finns en avgörande skillnad mellan krisen 2008 och nu

2008 blev folk tagna på sängen och förstod inte riktigt vad som var fel

De flesta trodde nog att det var isolerade företeelser och att det rättade till sig när man "löst" finanskrisen

Idag VET allmänheten att det mesta är fel - för stor skuldsättning överallt, peak oil, alla vet med sig att de flesta lever över sina tillgångar

Idag ser ingen någon lösning i närtid

Dvs allmänhetens förväntningar är rekordlåga

Och vad är det som styr den ekonomiska utvecklingen mer än något annat?

FÖRVÄNTNINGAR

Den blomstertid nu kommer...

Anonym sa...

håller den Europeiska ponzin några månader till?.. sedan har vi den amerikanska..

faan vad det kommer bli livat alltså

Anonym sa...

re 22:04

Läget är betydligt allvarligare idag för BLT, man har ökat skuldsättningen rejält sedan 2008. Man har lagt ca 25% till på skuldberget och gjort situationen än mer allvarlig detta samtidigt som löneökningarna under samma period har varit ytterst beskedliga.

Nyckeln till hur det blir framöver är hur det ser ut med bankernas vilja att ösa ut ytterligare miljarder i lån till Svenskar som inte kan betala tillbaka inom rimlig tid.

Anonym sa...

Prierna fortsatt stabila i Sthlm.
+6% för hela riket

http://di.se/Artiklar/2011/9/14/244998/OBS-Embargo-onsdag-0800Bopriserna-fortsatte/

Anonym sa...

Varför har inte bankerna haft en en maxutlåning på exempelvis 4 gånger nettoårsinkomst?
Det verkar som en rimlig gräns för absolut max lån.

Anonym sa...

Inför hellre Sharialagar, dumma torskar. Då slipper ni ränta och den här situationen hade aldrig uppstått. Om alla hade lyssnat på detta hade priserna varit mycket lägre och man hade kunnat låna av sin farmor när man ville köpa hus, nu sitter ni alla BLT som grillade tarmbakterier! Losers!

Gugge sa...

12:50
Släpar efter rejält.
Tendensen som vi ser är hos Kongo är mer korrekt. Dvs ner.

Anonym sa...

Äh, så här var det 2008 också. Börskrasch och folk var livrädda. Sen gick det över på några månader. Den som behöver ny bostad borde passa på att köpa i den här dippen. Det finns en sjukt stor underliggande efterfrågan som bara däms upp nu när folk inte vågar köpa. Det märker man när man lägger ut sin lya för uthyrning. Företag/folk är beredda att betala hur mycket som helst i hyra. Det enda man behöver vara rädd för då är hyresnämnden.

Anonym sa...

15:15
Bostadspriserna styrs inte av efterfrågan utan av tillgång till krediter.
Priserna kommer inte vara högre om två år än idag. I sämsta fall kommer de stå still.

Anonym sa...

16:08
Klart priserna styrs av efterfrågan. Den försämrade tillgången på krediter pga bolånetak har såklart minskat efterfrågan eftersom bolånetaket eliminerar vissa potentiella köpare.

Med en inflyttning till Stockholm på 30000 pers per år, så kommer prisnivån i innerstan bilbehållas eller öka. De som inte har råd får köpa i förorterna där det är billigare. De välbeställda vill såklart bo i innerstan och får pröjsa därefter. Antalet lägenheter i innerstan är i stort sett konstant eftersom det knappt finns plats att bygga fler.

Anonym sa...

Är det varvet runt på 15:15 och 16:20?

Era argument har vederlagts gång på gång och bygger på flera missuppfattningar.

Anonym sa...

Dumma jevlar, lev efter koranen era nötter så slipper ni problemen med hög skuldsättning, fattar ni ingenting? Inga räntor, mycket bra, bankerna ruttnar av på mitten innan de hinner rapa. Sen kan ni ligga i hängmattan och fisa...

Anonym sa...

16:30 det flyttar alltså in 30,000 miljonärer till Stockholm varje år? Jag tror större delen av de som flyttar in i så fall gör det i Rinkeby eller andra kulturellt spännande områden.

Ingen som tycker det är märkligt att i princip ingen har råd att faktiskt köpa sina bostäder?

Anonym sa...

23:13

Nej men några har förmodligen mer pengar än andra.

Men Ok du kanske tror så här: Alla som flyttar till Stockholm gör det för att de älskar att pendla från sunkiga förorter. De flyttar inte för att de flesta bra jobb i Sverige finns och skapas i Stockholm. De kanske flyttar hit för att bli socialbidragstagare.

Anonym sa...

Aaaah, ni fattar inte, har ni ruttna lingon innanför västen? Med koranen som rättesnöre och med sharialagar så behövs inte stålar. Ser man en fin kåk man vill ha lämnar man bara lillesyrran som dellikvid, sen kan man casha lite från pizzerian oxå! Fattar ni inte, ingen ränta, de stora bankerna sätter i halsgropen innan ni lägger en kabel, sen folket blir vinnare...ok?

Anonym sa...

23:36: Kan du ge ett verklighetsförankrat exempel på stora grupper som flyttar till Stockholm som har seriösa pengar?

Anonym sa...

23:41,
Zigenare?

Anonym sa...

Fan vilka skitliv ni har som sitter här som ena tattare när man kan ta en bira eller nåt...

Anonym sa...

23:47 Sant, dock tveksamt om banker/mäklare tar emot konsumkassar med smutsiga sedlar. Dessutom brukar zigenare prioritera Mercedesar framför sekelskiftesvåningar i innerstan.

Anonym sa...

http://www.metro.se/stockholm/maklare-marknaden-har-gatt-ner-10-procent/EVHkio!cu06Ee6Buk6/

Anonym sa...

Tror 10% ner är helt korrekt just nu, men tror också det finns ytterligare fallhöjd på ca 15% under vintern. De allra galnaste spekulanterna verkar ha shoppat färdigt, frågan är när de mer realistiska spekulanterna börjar köpa.

Sixten Jarnebrink sa...

13:15

Efter ett fall på nästan 25% tar det knappast slut. Känslorna tar över. Folk med höga lån hamnar under vattenytan. Varför skulle det vända? Kreditkranen är avstängd! Priserna kommer att sjunka till en nivå köparna har råd med.

Svårare än så är det inte!

Anonym sa...

Dessvärre ser nedgången enbart ut att drabba ytterområden. Orsaker- Massiv infyttning till Swedalas egna New York, Curling föräldrar betalar om inte med kr, görs det med belåning i bostäder.

Anonym sa...

Vore det inte bra nu i samband med fallet återinföra kravet på att amortera av hela lånet på 30år?
Det skulle motverka bubblor i framtiden och minska risken att låntagare gör personlig konkurs.

Anonym sa...

11:39 Du utgår fortfarande från att lån är något positivit. Bättre att inte ta något lån alls?

Anonym sa...

Ni är alla efterblivna husvagnstrash, speciellt du som tycker att det är en bra ide att återinföra 30 års amorteringen vid ett pågående prisfall, jubelidiot.

Anonym sa...

Förövrigt är Sverige ej en marknadsekonomi, detta beroende på att landet kommer kolapsa vid en prisnedgång på mer än 25%. Regering samt riksbank kommer vidta åtgärder att priserna ej faller för mycket, detta är uppenbart då swedala ej är en dynamisk ekonomi.

Anonym sa...

17:52 Det kan du ju hoppas på iaf, att bli räddad... Det är ju trovärdigare med ett ras på kring 50%! Läs på lite eller titta t.ex. på "Bostadsbubblan 2011" på youtube för att förstå varför.

Anonym sa...

Tror tyvärr även jag att regeringen kommer kliva in om det rasar för mycket, hela marknadsekonomin är ju satt ur spel och priserna bestäms utifrån de subventioner politikerna ordnar.

Anonym sa...

Jo en första subvention var ju att Riksbanken inte höjde styrräntan nu senast trots att de borde ha gjort det (de ska ju bara se till att hålla inflationen på en nivå på ca 2% - och den har ju legat över det ett bra tag nu...)

För vi nu ett statistiskt bekräftat ras i bostadspriser så kommer de sannolikt även att sänka styrräntan igen - oavsett vad det får för konsekvenser på inflationen...

Apropå inflation, valutakurser och RB så läs gärna http://www.expressen.se/debatt/1.2561797/stefan-folster-sveriges-riksbank-kan-inte-radda-oss

Skicka en kommentar