söndag 25 september 2011

Vecka 38, 2011

Genomsnittspris vecka 38: 53 100 kr / kvm.

60 kommentarer:

Anonym sa...

Antal transaktioner är 85% lägre än motsvarande vecka 2010, och 90% lägre än motsvarande vecka 2009. Mina damer och herrar, vad vi nu skådar är en fullständig krasch på bostadsmarknaden, ett totalt haveri.

/Jörgen

Anonym sa...

OJ OJ OJ

Anonym sa...

tycker synd om alla med dubbel-bostäder just nu, deflation nästa

Anonym sa...

Lågt antal avslut - absolut. Priset vände lite neråt, samtidigt som det var en kraftig ökning i storleken.

Den stora frågan jag skulle vilja ställa är hur denna statistik tas fram. Många lyor jag har haft span på säljs innan visning till acceptpris, och jag har även sett andra lösningar. Kommer dessa med i statistiken? "Förr i tiden" utan acceptpris så krävdes det oftast visning för att säljaren skulle bli nöjd, men med acceptpris kan affären göras snabbt och bostaden tas bort från hemnet i nästa sekund. Faller dessa objekt ur lasse kongos statistik så är antalet försäljningar inte lika alarmerande låga, dock fortfarande låga jämförelsevis, givetvis.

Anonym sa...

Mäcklarna har aldrig varit så trevliga som nu..

Anonym sa...

Det viktiga med denna statistiken är att den (förhoppningsvis) samlas in på samma sätt nu som för ett och två år sedan, då är förändringen i antalet transaktioner per vecka högst intressant.

Anonym sa...

Kika här, snett rakt utför..
www.hempris.se

Anonym sa...

Oj, arbetslösheten inom service ser ut att chockhöjas inom kort. Den svenska tigern är allvarligt skadeskjuten. Undrar hur stor del av svenska privatbomäklarefirmor som kommer att försvinna från marknaden.

Anonym sa...

Haha, den var bra, snett rakt.

Anonym sa...

Att överhuvudtaget försöka jämföra "pris" i dagsläget är helt meningslöst. Det finns inga priser då det inte säljs nåt. Och som vi ser på kurvan gör ju EN enda stor lägenhet att genomsnittsstorleken blir helt skev.

Jag tror det är intressantare att prata om hur omsättningen går upp och ner nu. Priserna kan man inte uttala sig om förrän nåt faktiskt säljs. Men helt klart är ju att det bildas ett överutbud så länge inget säljs, vilket pressar priserna.

Mårten sa...

15.22: Jag håller med helt. Jag har följt budgivningarna på ett 40-tal lägenheter i veckan och baserat på denna lilla statistik, varierar priserna väldigt mycket, beroende på vilka objekten är. Finare lägenheter går bra att sälja, men problematiska ligger kvar vecka efter vecka. Av de som visades för sex veckor sedan ligger faktiskt en tredjedel kvar, vilket är helt annat jämfört med hur det var i våras.

Anonym sa...

Nya rekordnivåer i utbudet enligt Hemnets statistik. Dock en ganska liten skillnad mot förra veckan.

Anonym sa...

Nedgången kommer ta enormt lång tid. Tex. När välbemedlade föräldrar ej vågar låna upp på sin fastighet för små brf till barnen, Vi är inte där ännu men på god väg. Vi måste få upp marknadsräntan en bra bit, Ingves sänkning kommer ej sänka marknads räntor, då svenska banker ligger dåligt till.

Anonym sa...

Kan man dra paralleller till Egypten 100 år f.Kr. ?

Anonym sa...

Ni som säger att det är så dyrt, att folk inte har råd och måste flytta. Säg att jag köper en lägenhet för 4 miljoner (lånar 3,4 miljoner). Ränta på 4,14 procent (bundet 5 år med sbab). Det blir en räntekostnad på 8211 kr netto och så avgift på säg 2 000 kr. Det blir lite drygt 10 000 kr. Och för det lär man få minst 60 kvm i innerstaden (och där kan ju enkelt bo 2 personer, vilket betyder att man betalar ca 5 000 kr i månaden). Vad är problemet, vad kostar era hyresrätter att bo i?

Cockadoodledoo sa...

Anonym: hur många kan hosta upp 600k i kontantinsats? Om man lånar och ska amortera av det på 10 år eller vad nu bankerna kräver blir det rätt mycket högre "månadskostnad" än vad du antyder. Du får nog räkna med 8k per person.

Anonym sa...

Problemet är att du inte räknat med underhållskostnader, räknat med att föreningensekonomi är god och stabil, samt fram för allt att räntan förevigt kommer att vara låg

Anonym sa...

Anonym 20:45: Herre gud. Vaknade du nyss? Problemet är att ingen vill betala 4 miljoner längre. Omsättningen har kraschat och det är köparnas marknad. Den som sitter på lägenheten du talar om har betalat 4.5 miljoner, och vill inte sälja för 3.5 miljoner och bli bolånetorsk. Detta resulterar att omsättningen minskar ännu mer och de fall där attraktiva bostäder faktiskt säljs i större och större mån är tvingade försäljningar. Visst, bind du i 5 år. I din kalkyl ingår inte amortering. Om 5 år har bostadspriserna fallit med 40-50% och räntan är 10-15%. Vad fan gör du då? Det är människor som du som satt oss i den här situationen. //Likvid

Anonym sa...

få 80 talister har en susning om att det går att gör förlust på brf affär. många i den generationen ser sig som osårbara, blir intressant och se när förlustaffärer blir en realitet.

Anonym sa...

21:07 - Har priserna fallit 50% i Stockholms innerstad? HAHAHA. Det där KAN du ju bara inte tro på själv. Seriöst. Det vore HELT galet. Dröm vidare killen. Och 10% i ränta? Knappast hörru. Hahaha.

Hade du sagt 30% och 6% ränta så hade du tagit i rejält, nu blev det bara en parodi.

Anonym sa...

21:07: Egentligen vet jag inte ens varför jag svarar. Du har inte ens läst mitt svar ordentligt. Jag sa inte att priserna har fallit med 50%, utan att de kommer att ha gjort det om 5 år. En värdeminskning om 1% year-on-year per månad ger en värdeminskning om ca 50% på 5 år (positivt räknat). Läs på lite innan du ger dig in i diskussionen. De senaste 10 åren har svensk bostadsmarknad blåsts upp utav engångsinjektioner i privatekonomin och en extremt billig tillgång till krediter. Bostadspriserna lämnade alla typer av index då. Alla som har gjort bostadskarriär har gjort det på bekostnad utav de som nu kommer att förlora motsvarande belopp fram tills att marknaden normaliseras. Du skrattar åt 10% i ränta? Hur gammal var du under 90-talet? :) Grabben, surfa in på http://hypotek.swedbank.se/rantor/historiska-rantor/ och vakna.

Anonym sa...

Ovan kommentar är till 21:36.

Sixten Jarnebrink sa...

21:07

Det är värre än ingen VILL betala 4,5 miljoner, ingen KAN betala 4,5 miljoner. Villkoren har hårdnat. Kreditkranen är avstängd och badvattnet är iskallt.

Anonym sa...

Låt oss följa här imorn så ser vi vad slutpriserna blir:
http://www.brspec.se/

Anonym sa...

20:45

För det första glömmer du amortering. I dagens läge lånar bankerna inte ut 85% amorteringsfritt. Räknar man på dina antaganden (där du f ö räknar på en väldigt låg avgift, men låt gå) så blir månadsutgiften mellan 13000-16000 beroende på vilken bank du lånar hos. Många som ska köpa bostad enligt ditt exempel ingår också i gruppen som köpte sin första bostad runt 2007, vilket betyder ungefär 0% uppgång sedan dess. Ingen bostadskarriär - ingen kontantinsats till nästa större lägenhet.

Anonym sa...

Fortfarande en utgift på 13 000 som man delar på två är väll inga problem. Vad har ni för inkomster egentligen?

Anonym sa...

Mycket bättre med sharialagar, räntan blir då förbjuden. man lånar av släkten som har kebabkiosk, sen man kan garva bort röven på banken , haha lol, fattar ni inget, stekta BLT-firrar? Ni som sitter med lån, usch och fy!
Bra ordspråk att komma ihåg:
Det är svårt att flyga med en gris bakom örat.

Anonym sa...

Ett ordspråk till som ni idioter kanske fattar:
Tindra inte med ögonen innan ni släckt lampan!!

Anonym sa...

23:49, tror inte heller så många har direkta problem med månadskostnaden, förutom att det känns lite ruttet att betala runt 15000 i månaden för en sådan liten lägenhet. Risken för att vi får ett prisfall på bostadsmarknaden är dock stor just nu, där ligger den största osäkerheten. Experter, banker, institut spår bostadsfall mellan 15% till 60%. Säg att det blir någonstans mitt i, runt 30-40%. Att torska 1,2 - 1,6 miljoner som det blir på en lägenhet för 4 miljoner för ett ungt par är inte den roligaste start man kan få här i livet. Bostadskarriäristernas tid är förbi och kommer förmodligen aldrig tillbaka i vår livstid. Alla medel som använts för att blåsa upp den bubbla vi har är nu slut.

Anonym sa...

Börje Lindström har lite läsvärt om det hela.

http://www.borjelindstrom.se/ladan/varldsspekulationen/megabubblan.html

Anonym sa...

"Experter, banker, institut spår bostadsfall mellan 15% till 60%"

Visa mig den expert som spår ett prisfall över 20% (och man är inte expert bara för att man har många läsare på sin blogg...)

Anonym sa...

Antag att priserna de närmsta åren står helt stilla. Varje gång man vill flytta måste man "bränna av" 50-100 tusen i mäklararvode. Den som flyttar ca var femte år, och slår ut denna kostnad över tid, får en extra månadskostnad på 1000-1500 kr. Det är pengar det också.

Anonym sa...

Re: 08:01. Den kostnaden har funnits hela tiden. Men så länge priserna ökar kraftigt har den varit mer eller mindre osynlig. Skillnaden nu är att kostnaden blir synlig i och med att man inte kan räkna med att göra jättestora reavinster varje gång man flyttar.

Cornucopia? sa...

07:52, SEB:s expert Robet Bergqvist har sagt 10-20% i prisfall på 2 år och att det kan bli mer än så. Jag har sagt 50-60% (för bostadsrätter) och 30% för villor på 4-8 år. Fråga Bergqvist vad han tror på mer än 2 år.

Statliga BKN säger att bostadsmarknaden är 25% övervärderad, men anger inte hur lång tid en korrigering skall ta.

Nej, man blir inte en expert bara för att man har en blogg. Lika lite som man blir expert bara för att man är överbelånad och skriver anonyma kommentarer på en blogg.

Anonym sa...

Anonym 20:45: Suck... Ibland blir man mörkrädd. Problemet är inte att din nuvarande månadskostnad är för hög, problemet är att dina risknivå är helt orimlig. Låt mig hjälpa dig att måla upp ett scenario:

Du bor lyckligt ovetande i din lägenhet till en låg månadskostnad i fem år. Efter fem år ska du sälja. Du sätter ut din lägenhet för 4 MSEK för att "få dina pengar tillbaks". Problemet är nu bara att den rörliga räntan har stigit till 7 % i inflationsefterdyningarna av de massiva stimulanser som stoppats in i ekonomin under åren 2008-2012. De svenska bankerna har dessutom svårt med sin finansiering då en ökad riskpremie på svenska bostadslån gjort den utländska finansieringen både dyrare och svårare. För att minska risken har man fått anpassa sig efter internationella förhållanden och införa amorteringskrav på 30 år för bostadslån.

Svensson som ska köpa din lägenhet räknar på priset på 4 MSEK och kommer fram till att det skulle ge honom en månadskostnad för lånen på drygt 30 KSEK. För att göra saken ännu värre har din bostadsrättsförening insett att de 10 KSEK per kvm de har i lån inte är gratis pengar och har blivit tvungna att höja din månadsavgift med 5 KSEK (motsvarande månadskostnaden för föreningens lån på din lägenhet) till 7 SEK. Lägg därtill kostnad på el, telefon, tv, bredband etc. på 3 KSEK och Svensson kommer nu fram till att den totala månadskostnaden för honom skulle bli dryga 40 KSEK netto. Svensson räknar med att han kommer kunna betala 1/3 av detta (13-14 KSEK per månad efter skatt) och ger dig därför ett bud på 1,3 MSEK (4 MSEK genom tre).

Problemet för dig nu är att även om du skulle ha råd att bo kvar så kan du inte det för trots din finansiella inkompetens (inget ont menat) har du lyckats skaffa fru och tre barn och det funkar inte att bo i en tvåa på 60 kvm i Vasastan. Efter att ha väntat i ett år på ett bättre bud blir du därför tvungen att ta en förlust på 2,7 MSEK och flytta till ett radhus utanför Västerås som du hyr för 10 KSEK i månaden samtidigt som du betalar drygt 20 KSEK i månaden till banken för att om cirka 30 år ha betalat tillbaks dina gamla synder...

Problemet för dig idag är att de flesta smarta människor och de svenska bankerna har insett att detta är ett fullt möjligt scenario, så du måste hitta någon som är minst lika inkompetent som dig själv (inget ont menat) för att få 4 MSEK för din lägenhet för tillfället. En ytterligare komplikation är att även om du hittar en sådan person så sätter bankerna stopp för honom genom att begränsa utlåningen till 5x bruttolönen (dvs max 2,4 MSEK för någon med en lön på 40 KSEK i månaden). Detta eftersom de börjat inse vilken risk de tar med sin utlåning och måste minimera sina kreditrisker (de har dessutom läst att långsiktiga medelpriser i USA har legat på cirka 3,5x bruttolönen).

Hoppas detta hjälpte och lycka till med din "bostadskarriär"!

Anonym sa...

Cornucopia - du är otroligt äckligt bitter, dessutom ser du ut som en feminin liten stjärtgosse.

Anonym sa...

Antag att de "verkliga" priserna har gått ner _ordentligt_. Då ser allt ut precis som nu:
1) Utbudet är enormt eftersom man gör rätt i att sälja.
2) Antalet avslut är mycket litet eftersom man som köpare tjänar pengar på att vänta.
3) Självklart görs det några få affärer (på för höga nivåer) eftersom några köpare inte har förstått den här dynamiken.

Anonym sa...

10:06 + 10:23 bra skrivet.
11:18 nervös?

Anonym sa...

11:18,

haha, kul. Du har torskat dit. Du är en riktigt fet BLT! Du tillhör den kategori som kommer att förlora mest. Loser-Torsk. Kasta inte sket på cornu, vi som läst och tagit del av hans råd är idag på rätt köl, godnatt...Haha, skratt skratt och en fis i rymden.

Sixten Jarnebrink sa...

Vi tar det en gång till:

Ner 2% per månad blir 0.98^(12*3) = 0.48 dvs ner 52% på 3 år! Raset kan komma smygande och innan man vet ordet av är man torsk och får sitta på Svarte Petter.

Anonym sa...

Sixten Jarnebrink: Du räknar "procent på procent", vilket blir fel om det rasar med 2% av _ursprungliga_ priset per månad! Då blir det 2*36 = 72%.

Innan du köper en bostad bör du alltså fråga dig själv: Vågar jag riskera 72% av köpesumman bara för att bo??

Anonym sa...

Men alltså. Vadå "ner 52% på 3 år"? Ja, det är klrat som korvspad att om det går ner litegrann flera månader i följd så blir det i det stora hela väldigt mycket. Skulle dock gärna vilja veta var du får just TRE år ifrån?

Och nej, jag tycker det inte är realistiskt med mer än en 20%-ig nedgång i huvudstaden. Varför? För att det blir FÖR billigt då. Vem som helst KOMMER inte ha råd att bo i innerstaden i framtiden, det är en självklarhet.

Sixten Jarnebrink sa...

18:40

Jag högg till med tre år för att visa att en liten nergång per månad under en relativt kort tid ändå blir rätt mycket i slutändan.

Alla fattar inte det och läser bara "priserna sjönk med 1-2% i x-månad i Stockholm" och tänker att här pågår minsann inget ras.

Och sedan så har INGEN påstått att det NÅGONSIN kommer att bli BILLIGT att bo i innerstaden. Läs inlägg " 27 september 2011 10:23 " både en och två gånger. Sett till månadskostnaden kommer det alltid att vara lika dyrt, men hypotetiska amorteringskrav och högre räntor ger självfallet lägre priser.

Anonym sa...

Cornucopia är en otroligt obehaglig människa, nästintill besatt av bostadsmarknaden.

Hans tagna efternamn säger ganska mycket om killens sargade självförtroende. Wilderäng. Stor komik!

Mårten sa...

Varför faller priserna under 2-3 år, frågade någon? Och varför tror man på fall på runt allt från 20% till 60%? Om man tittar historiskt så brukar fall ske under ett par år, inte bara från ett kvartal till nästa. I både USA och Danmark föll priserna med runt 30% i genomsnitt under knappt 3 års tid, dock med stora regionala skillnader. Vissa hävdar att Sverige är ett undantag, eftersom de flesta faktiskt bor i de lägenheter som de äger. Det kan visserligen vara möjligt att så är fallet, men i så fall handlar det mer om att en nedgång försenas, snarare än att det finns någon slags dold rikedom som bara vi svenskar besitter. Man glömmer också att priserna hos oss är bra mycket högre hos oss, än i USA och Danmark då priserna började falla. I exempelvis Köpenhamns innerstad kostar lägenheterna runt 30 tusen SEK per kvm och i Los Angeles 23 tusen SEK, och LA är inte precis USA billigaste stad. Då jag nyligen var i Chicago slog det mig att jag kunde få en rejäl fyra mitt i centrum för samma pris som min tvåa hemma i Stockholm.

Anonym sa...

23:15,

haha vilken looser du är, megatorsk. vi som följt cornu har vårt på det torra. Du verkar däremot torska dit ordentligt, stackars fattilapp. Kanske kan du söka hjälp på socialen? och hos psykakuten?? Lol.

Anonym sa...

Nedre Östermalm går mot "all time High" igen, snittet förra veckan 75500, 4 veckan i rad med uppgångar, snart är vi upp på 77500 som var tidigare all time high. Tur att man köpte där 2008:)

Anonym sa...

Cornucopia = Lars Wilderäng, goggla bilder så får ni se hur han/hon ser ut!! (eller är det en eunuck?)

Anonym sa...

12:37

Ja, det syns verkligen i statistiken.

http://www.bostadsdata.se/Statistics.aspx?statistik=bostadspriser&laen=stockholm&kommun=stockholm&omraade=oestermalm

inte...

Sixten Jarnebrink sa...

Kommentarer som 23:15 och 12:44 gör mig mörkrädd. Är det så folk reagerar när de får veta att kejsaren är naken?

När raset tar fart på allvar och desperationen sprider sig, får vi då se en lynchmob som utnämnt Cornucopia till syndabock. Att raset "är hans fel" bara för att han vågade ha en annan åsikt när alla andra bara såg evig uppgång?

Anonym sa...

Jag blir mörkrädd blaaa blaaaaj blajjjj, folk kanske tycker han ser ut som eunuck oavsett åsikt, och det är det arroganta otrevliga besserwisser-sättet han framför sin åsikt som är problemet, förutom den låga testosteronkoncentrationen i blodet då!!

Anonym sa...

Haha 17:26.

Oj så bitter man kan vara, stackars liten. En liten skit som sketit i byxan! Du är en Mega-Loser, det bara lyser LOSER om dig, stört-fåne! HAHA. Hur mycket kommer du att torska dit med? Du är definitionen på en BLT, en JÄTTE_BLT! Här kommer ett tips: Släng dig framför tåget! Hahaha lol.

Anonym sa...

Robin 17:26 har inte hunnit lärt sig hur en kvinna ser ut än. När han blir vuxen och har råd att betala en hora så kanske han kan lära sig skillnaden. Tills vidare bör alla andra pojkar akta sig för honom så han inte tar fel i duschen på högstadiet.

Anonym sa...

Kommentarerna börjar närma sig ett all-time low här vilket är bra jobbat med tanke på tidigare kommentarer...

Anonym sa...

Trenden är solklar - fallet accelererar
Prisutveckling i Stockholm senaste veckan: -0.8%
Prisutveckling i Stockholm senaste 4 veckorna: -2.62%
Prisutveckling i Stockholm senaste halvåret: -10.56%
Prisutveckling i Stockholm senaste 12 månaderna: -7.23% (källa: hempris.se)

Anonym sa...

jag saknar lite mongolida inlägg om ständigt ökande priser.. dålig dynamik just nu

Anonym sa...

Jag träffade en riktigt desperat hussäljare igår. Värderade en fritidsfastighet med strandnära läge, alltså ingen egen strand utan 250 m promenad till en delägd gemensamhetsanläggning. Paret köpte för ca 2 år sen för drygt 5 MSEK. nu ska de skiljas och ingen har råd att ta över fritidshuset. Båda har jobb och verkar tjäna bra men det går ändå inte. De har en lägenhet att sälja i stan också, den ena har redan köpt en mindre (med förbehåll för försäljning av egen bostad). Det sparade kapital de hade sköt de in i skärgårdshuset, ca 1 MSEK. De har alltså lån på ca 4 MSEK bara på fritidshuset. Nu vill de sälja och säger att de kan acceptera 5 MSEK för huset men inte mindre "-vi vill ju inte förlora våran kontantinsats, då har vi inte råd att byta boende i stan" Problemet är bara att ett hus ca 300 m från deras på samma ö också är till salu, det huset har bättre standard (ordnat avlopp) samt en riktig strandtomt som dessutom är ca 5 ggr så stor som är till salu för 3.990.000:- och det säljs inte ens på den nivån! Den mäklaren har haft två visningar och en (en enda) spekulant, som tackat nej. När jag tog upp problemet med den osålda grannfastigheten talade de själva om att det huset var bättre (både vad gäller standard och läge) men de hävdar att det är ett lockpris...

Detta är vad som kommer att ske på marknaden, när desperationen kommer krypande kommer priserna att braka rakt neråt. Jag har pratat med många som sitter hårt belånade som är väldigt oroade, speciellt de som sitter med dyra fritidshus, men också de som tecknat nyproduktion med långa tillträden och ännu inte sålt.

Marknaden står inför en stor sättning, priserna i skärgården är ner 25% redan nu, det kommer även att synas i kurvorna för innerstan inom kort. Om två år kommer det fina köplägen för den som har kontanter eller tillgång till bra krediter...

Lycka till!

//Mäcklarn

Sixten Jarnebrink sa...

14:49

Det har helt klart börjat. Badvattnet är iskallt och BLT-kollektivet håller desperat proppen på plats, men hur länge till? Vem kommer att sitta på Svarte Petter när kejsaren avslöjats naken?

Det blir en kall vinter för många. Gråt och tandagnisslan i kvällspressen när resan mot nollpunkten tagit fart. Panik och desperation framåt vårkanten.

Anonym sa...

Man talar rent krasst om något så vanskligt som en win-win situation.
/Jonte

Anonym sa...

Hemsidan bostadsdata.se är helt missvisande, t ex inkluderar Östermalms snittpris på 61000/kvm Gärdet! Vilket drar ner snittet med minst 10000/kvm.

Skicka en kommentar