söndag 23 oktober 2011

Vecka 42, 2011

Genomsnittspris vecka 42: 59 200 kr / kvm.


162 kommentarer:

Anonym sa...

Skaka månde alla BTL whitetrash. Innerstan är för de smarta inte BLT! Nya position på intågande, tamtadamm!!!!

Anonym sa...

Frukta icke, regeringen kommer rädda BLT. Inga fler räntehöjningar kommande 2 åren.

Anonym sa...

wooohoooo vilket rally, gräv ner er domedagsprofeter.

Anonym sa...

Inget ras i sikte!

http://bostadsdata.se/Statistics.aspx?statistik=bostadspriser&laen=stockholm&kommun=stockholm&omraade=innerstan

Anonym sa...

Haaaaa haaa, bit i ett surt äpple med maskar i, alla neggosar, ni är blåsta, stå kvar på perrongen i Kista o bajsa i byxan whitetrashslödder, för nu sticker priserna iväg, snitt 70 till våren.

Anonym sa...

Ser ut som den svaga tendensen ner fortsätter men något ras verkar det inte bli. Ska vi gissa på 20% ner under de närmaste 2 åren!?

Anonym sa...

Nej det ska vi inte gissa på, åtminstone inte vi som har över 100 i IQ.

Anonym sa...

Har för mig DI skrev att det var en nedsida om 50-60 procent på lägenheter och omkring 30 procent på villor - och det var försiktigt räknat..

Anonym sa...

Dvs, det KAN (till och med troligt) bli större ras än så... En bostadsrätt på 5 miljoner kan alltså rasa till 1 miljon, tror inte många har räknat med det.

Fredrik Tiefenlandt sa...

Tillgång och efterfrågan gäller alltid!

Låg tillgång på bostäder + hög efterfrågan på bostäder = inget ras. En enkel matematisk ekvation. Svårare än så är det inte!

Anonym sa...

12.31
12.33
Är ni helt efterblivna era jävla muppidioter???

Anonym sa...

prisfall på 30% eller såna idiotsiffror som en del besserwissers som tex pedofilen cornuccopia hävdar är ren rappakalja. Målet är nått, en avkyld bostadsmarknad, med nedgångar på 5-10% på 1 års basis, härifrån tuffar vi på i lugn tempo med prisökningar på 3-7% per år framöver. Ni som hävdar annat är dumma i huvet.

Anonym sa...

Vet att man inte ska mata trollen...
men va fasen är det för svagsinta puckon som skriver komentarerna som 1355 och 1317?
Att alla, oavsett i eller utanför marknaden är intresserade, har ideer, spekulerar o tycker är fullt rimligt.
Men den totala bristen på höjd från en del här är fanimej skrämmande.
Är själv "neutral", dvs äger inte, och ska inte köpa, men jag måste säga att om något så får du din/er "sida" att framstå otroligt desperat.

Så trollet, ät nu tårtan...

Anonym sa...

15:11
Du låter som en förortshyresmupp som minsann har 40 högskolepoäng i historia, och därmed tror du är förmer än andra. Sitt kvar du in din sunkiga hyresetta och knyt näven i byxfickan och fortsätt skriva anonyma "giftiga" välformulerade inlägg på diverse forum så du känner att du är något värd.

Anonym sa...

Anders Borg och flera tunga politiker sitter på miljonlån, gissa vilka som kommer gynnas, de som har lån eller de som är skuldfria?

Anonym sa...

15:11
"Är själv "neutral", dvs äger inte, och ska inte köpa,"

hur patetiskt är det att då läsa, följa och kommentera en blogg om bostadspriser i innerstan ????

Anonym sa...

1630: som jag sa det ÄR intressant, för att det kommer att skapa förutsättningarna för alla oavsett i eller ur marknaden i sverige de närmaste 10-15 åren.
Ja, jag tror själv att marknaden är övervärderad, men är långt ifrån övertygad om den kommer tillåtas att klappa igenom.

1622, du har rätt, ingen ide jag argumenterar emot på ett anomnymt forum.

Anonym sa...

Haha era skitnödiga BLT-Ni66ers! Nu torskar ni dit ordentligt. mArknaden brakar ner i avloppet sen kan ni titta I BRUNÖGAT efter framtida vinster på brf-medlemsskap.

Karl Torstenmark sa...

Yeah right att 15:11/17:10 är netural! Dina inlägg lyser av en ångande BITTERHET. Du står hopplöst kvar på perrongen i Bålsta och hoppas på ras, eftersom du tyckte att det var för DYRT redan 2002. Evigt kraxande om ett ras som aldrig kommer.

Seså! Din chans är över, bara att acceptera. Gå in nu i din lilla hyresetta och ta en kopp snabbkaffe av märket Eldorado, för något finare har du nog inte råd med.

Anonym sa...

18:37
Jag tror det är psyksjuke Pema "bostadsbubblan youtube 2007" som är i farten...

Anonym sa...

älskar han som e så arj när han kommenterar hela tiiden =) han som pratar om att skita i bycksan å allt va han hittar på

mvh,

Anonym sa...

20:12'Han som skriver ni99ers ? näää han är en fjant, bättre med han som skriver white trash retards, han är rolig o har faktiskt mer koll än de flesta, hahaha

Anonym sa...

Omöjligt att veta hur det kommer gå med priserna på bostadsmarknade men jag har dock noterat att de med en högre intelligens ofta tror på nedgång samtidigt som de mer ointilligenta ofta tror på uppgång. Här på forumet märks det väldigt tydligt.
Ska man dra några slutsatser av det så lutar det åt att priserna kommer sjunka.

Anonym sa...

21:17

Haha , jag har märkt samma sak med tanke på nivån på kommentarerna. Bara "ena sidan" som har argument den andra häver mest ur sig svordomar.

^^

Anonym sa...

-50% är lågt räknat

bankerna lånar inte ut.. var ska pengarna komma från?

Anonym sa...

22:23: bankerna lånar ut och man kan kringgå 15% kontantinsatsen genom att ta ett topplån. Vore bättre med lagstadgad amortering på 30 år, men så länge våra politiker är BLT lär ju inte det hända.

Anonym sa...

24 oktober 2011 21:17: "ointilligenta" sa bull.

Anonym sa...

22:23
Bara för att du har svårt o få lån din whitetrash-truckförare, så ska du nog inte interpolera det över hela befolkningen....

Anonym sa...

Hur tror ni detta påverkar bostadsmarknaden?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=815264

Anonym sa...

Har följt bostadsmarknaden en tid nu och priserna är verkligen på väg ned. Bra objekt på Östermalm ned 15%, en omöjlighet för ett tag sedan.

Anonym sa...

13:06
Du snackar skit din förortslallare, det är ner max 2% på Östermalm. Läs befintlig statistik för bövelen.

Anonym sa...

Sverige är det nya Schweiz, politiker är synerligen bra på att dra inskatter samt uppmana folket att ägandet av brf medlemskap är livets huvudsyfte, detta skapar trogna undersåtar som fortsätter ta lån betala trängselskatter mm. Lägg därtill att strukturen är sådan att det blir väldigt dyrt samt tidskrävande att bo någon annanstans än dom större städerna. Har själv länge trott på korregering men ett ynka fall på 10 % är inte mer än inom diffmarginalen på olika lägen mm. Skulle fallet bli mer än 20% är jag helt övtygat att regeringen vidtar åtgärder.

Anonym sa...

Om du går in på Booli är det bara att kolla med fakta. Jag bor mitt i stan och kan erkänna att min egen lägenhet är nere med 10% Inte kul men fakta.

Anonym sa...

Booli ? vem fan läser den skitsidan? jo dummskallar som har noll koll.

Anonym sa...

Tacka fan för att det är svalt intresse för lägenheter idag. Grannen fick två skambud på sin sekelskiftes1a i vasastan (norrtull) i bra brf med låg avgift. Visserligen inget toppobjekt, men kan med lätta medel bli en minitvåa. Exakt en lägenhet som alla mina lägenhetsklippare till kompisar normalt köper upp. Som sagt... Min granne får inte i närheten av vad han förväntat sig. Annonsen drogs tillbaka och han håller andan och hoppas på att det ska vända.

Anonym sa...

14:44
Du hittar på och försöker snacka ner marknaden, hahaha, antagligen har din "granne" en skitlägenhet i markplan, 1/2 trappa... good luck.
Däremot min granne fick 2.750.000 i veckan, 3 likadan lägenheter såldes för 6-9 månader sen för 2.800.000 till 2.850.000. Således en prisnedgång på max 3,5%.

Anonym sa...

14:44
Nortull ? vem fan vill bo där? inte ens innerstan.

Anonym sa...

13:53: precis vad jag sagt till bekanta senaste 1-2 åren. Skuldsatta personer är bra arbetsslavar och regeringen kommer inte tillåta fall på mer än -20%.

Anonym sa...

En bekant fick gå ner ca 5% i pris efter att lägenheten i Vasastan legat ute i några månader med acceptpris.

Skulle säga att det är ner 5-10%, men detta är från toppen all-time high, så fortfarande mycket höga priser. Osunt med Manhattan-priser i sunk-Stockholm.

Anonym sa...

25 oktober 2011 14:44
Skambud är bud som är långt under marknadsvärdet. Så verkar inte ha varit fallet här. Alltså var det inga skambud.
Varför säljer han inte till marknadspris dvs till "skambud"? Skulle det innebära förlust?
Informera din granne om att allt just nu pekar ner och att han med sannolikhet gränsande till visshet kommer få allt sämre betalt ju längre han väntar.

Anonym sa...

15:02 Idiot.
15:05 Dubbeidiot.

Informera din granne... sannolikhet gränsande till visshet blablabla, snacka om arrogans. fuck off.

Anonym sa...

Tack för att ni upplyser mig.
Vänligen utveckla så at jag förstår.


14:55:
Menar du att man är idiot om man inte inser att det är prisras på alla lägenheter på markplan och en halv trappa? Inte för att det spelar någon roll på vilken våning lägenheten var på. Han fick inte vad han förväntade sig.

14:56
Menar du att vi har ett prisras i Norrtull eller? Du som vet så mycket kanske kan tala om med hur många procent ned. 15%? 20%? 25%?

Anonym sa...

Ingen bryr sej om prisnivån ned/upp i Nortull, det ligger i princip i Solna. Är Stockholms största trafikplats, 150.000 fordon passerar varje dygn, när norra länken är klar kommer den siffran dubblas, bara idioter och fattiglappar bor i närheten av Norrtull.

Anonym sa...

Ok, du som varken är idiot eller fattiglapp kanske borde då veta att även norrtullägenheterna ingår i snittpriset för innerstan. Samma snittpriser som du sitter och kommenterar 2-3 ggr per dag. Bryr du du dig inte liiiite. Erkänn nu ;)
Och lägenheterna i solna... Tror du verkligen att lägenheterna i innerstan är helt isolerade från vad som händer i solna?

Som min pappa brukar säga.... "Tomma tunnor skramlar mest" (Och ja, min pappa har betalat min lägenhet)

Anonym sa...

En av andledningarna till att priserna ej droppar är att Borg lyckats befästa sin tes utomlands att sveriges ekonomi är urstark. Att skuldsättning bland privat personer är större än grekland och italien vet ej omvärden om. För att lyckas med denna strategi krävs årliga värdeökningar på fastigheter. Skulle fasighetspriserna sjunka några år är det katastrof,, då upplåningen från utlandet skulle fördyras avsevärt. Därför kommer regering vidta åtgärder vid större fall än 20% och det är bara ca 2- 3 års uppgångar som då skulle raderas. Dvs vid 20% fall från i dag skulle nästan alla som säljer ha kvar måttlig till stor vinst.

Anonym sa...

16:25

Jag håller med om din teori , har bara väldigt svårt att se vad det skulle vara för åtgärder som skulle kunna bromsa fallet.

Billigare lån med hjälp av en repro sänkning (vilket iofs Borg inte kan påverka) Kommer inte få någon betydelse då bankerna höjer räntan i vilket fall. Arbetslösheten kommer han inte heller kunna påverka. Det enda jag kan se är en kraftig höjning av ränteavdraget som även det känns osannolikt.

Till syvene och sist handlar det väl om 2 saker, tillgången på billiga krediter och folks vilja att skuldsätta sig ?

Du får gärna utveckla din teori med åtgärder som politikerna har att ta till för att stoppa fallet vid 20%

Anonym sa...

Ser att hemnets nya strategi fungerar ypperligt, gamla objekt blir ny i 3 fall av fyra, dvs fitret fångar upp 25 % av tidigare bortplockade annonser. Undrar när Borg och Reinfelt kommer med uttalande om stödåtgärder till småhusägare och brf innhavare. Det är bara en tidsfråga. svenska banker fortfarande trippel A + !!!

Anonym sa...

17:05

Finns väl flera sätt, skuldavskrivningar, skattelättnader till småhus och brf ägare. Sverige är ett litet land. Skulle aldrig klara att tex. 15- 20% procent förlorade all sin köpkraft (hamnade under vattnet) till konsumtionsvaror, drivmedel mm. Du har inte noterat att kronan är urstark, dvs. finns en hel del att ta av till ovannämda bidrag om priserna skulle falla mer än 20%.

Anonym sa...

Herregud, kolla statistiken här på sidan och bostadsdata.se. Lägenheter tar tid att sälja men det är inga prisras i sthlm. LÄS!

Anonym sa...

Det är bara fråga om NÄR, prisraset är är redan här. Pratade med en mäklare som berättade att en kund nu sänker med 300 000, kunden vågar inte vänta längre...

Anonym sa...

300 000 säger inte mycket, är -3% på en 10 milj lgh och -50% på en stuga i flen.

Anonym sa...

Me höörni alla dummdryga efterblivna mongoloider, lyssna på skribent 17:36 innan ni spyr er galla över tangentbordet.

Anonym sa...

Kan man inte stava till du dumdryg kan man inte ha mycket i skallen. Grannen sålde 500000 billigare!

Anonym sa...

Droppar det för mycket kommer Borg höja ränteavdraget eller tvinga bankerna att minska skillnaden mellan upplåning från riksbank till BLT. Just nu prioriterar dock Borg att minska bankernas hävstång och se till att de har bättre kapitaltäckning.

Om bomarknaden inte var sönderreglerad och det byggdes till ok pris, inget räntebi(av)drag, normalränta 5-7% och amorteringskrav på hela skulden på 30 skulle vi få en marknad med ungefär samma regler som resten av världen och priserna halveras. Just nu tvingar man unga och barnfamiljer att skuldsätta sig för livet.

Anonym sa...

ojdå, ner 11%:
hempris.se

Anonym sa...

Om nu Borg skulle kunna rädda priserna, varför har inte USA, Spanien, Irland eller Danmark gjort det? Det verkar ju smart.

Anonym sa...

Att Ingves ej höjer kommer inte spela någon roll priset på pengar måste upp, vilket inte EMU, ECB mm fattat, hög skudsättning kommer skapa missär på sikt.

Bjudko sa...

Re 20:01. Om du har någon insikt i detta bör du veta att hempris tar statistik på "storstockholm" dvs alla kommuner i Sthlms län medan Lasse Kongo endast har innerstadsförsäljningar i sin. Totalt meningslöst att jämföra dessa med varandra.

Anonym sa...

Det är därför hempris är mer intressant, säkrare statistik. Givetvis lever inte innerstadspriserna ett eget liv.

Anonym sa...

Re: 21:06. Jo om man vill se på alla kommuner i Sthlm men nu sitter vi på en blogg med statistik för innerstaden, vilket talar helt andra siffror.

Anonym sa...

25 oktober 2011 20:01
Ser det. Bara att konstatera att pågående prisfall är ett faktum. I kronor räknat kommer fallet bli störst där det är som dyrast, dvs i innerstaden och Östermalm i synnerhet. Söder kommer tokfalla med tanke på att det nästan kostar lika mycket som i stan fast det är mycket sämre.
Tur att jag har en bostadsrätt i förorten och bara kommer förlora ett par hundra tusen istället för på Östermalm då jag skulle förlorat minst en Mille. Jag kommer ju t o m att tjäna på att jag förlorar på min bostadsrätt då priskillnaden, i kronor räknat, till stan kommer minska dramatiskt. Jag passar helt enkelt på att sälja på botten.

Anonym sa...

Ni som köpt kring 2006-2009.. gå in på er bank och kolla vad ni får för lånelöfte nu motför då..

Anonym sa...

25 oktober 2011 21:34
Tidigt i våras fick jag lånelöfte på 2.8M. För en tid sedan fick jag ett nytt lånelöfte på 2.3M.
Det första gällde med en avgift på 4000 det senare med avgift upp till 3500. I det senare fallet ingick även ett brygglånelöfte till dess min nuvarande bostadsrätt skulle vara såld. I det första fallet kom det inte upp. Det vara bara inga problem.
Ett lån på 2.3M skulle i mitt fall vara 6ggr nettoinkomst, dvs betydligt mer än vad som är rimligt, så bankerna saknar fortfarande alla vett och sans. När bankerna återigen börjar agera ekonomiskt korrekt och inte lånar ut så här stora belopp i förhållande till lön så kommer prisfallet på bostadsrätter i innerstaden bli dramatiskt.

Anonym sa...

21:58.

Märkligt tycker jag, att du tycker det är konstigt att du får låna 6x bruttoinkomst.
Eftersom jag läst en hel del matte kan jag hjälpa dig med räknestycket.

I ditt fall: 2.300/6 = 383 KSEK / år netto
Om du räknar med (givet att du måste finansiera 15% själv, dvs lån om 1.955 KSEK, att avgiften är 3.500Kr):

5% ränta ger dig boendekostnader motsvarande 29% av din disponibla inkomst.
Du kan binda 5 år på svindyra Handelsbanken till 4,79% oförhandlat, går lätt att kapa 50 bps - skulle ge dig boendekostnader på 26% av din inkomst, och 23.500 kronor kvar att lattja för!


<30% av disponibel inkomst i boendekostnader får i ett internationellt perspektiv anses vara lågt! Lycka till!

Anonym sa...

21:58

I och med att placerare i öst- Kina, Japan inte ser någon risk med svenska bobligationer så kan Bankerna fortsätta låna ut. Dom vet att Borg kommer och räddar dom om det krisar och överför dom på svennebannan till en gemensam skuld. Svenska boobligationer har 100% säkerhet har Borg lyckats basunera ut i vida världen och visst har dom det, världens mest lättmanuvrerade folk kommer ju betala andras skulder om det krisar.

Anonym sa...

22:40: och lånet ska betalas tillbaka på 100 år? 200 år? Aldrig? Ett lån är inte ett lån? <--- vet folk med dubbel universitets examen som tänker så...

Anonym sa...

Att ett lån är ett lån vet nog alla. Iaf om man tjänar 383K/år e.skatt. Får vi hoppas!

Förstår dock inte riktigt hur du menar att det skall in i kalkylen: Betala tillbaka lånet är detsamma som att spara. Självklart skall karln med 23.500 kronor kvar att leva för ha möjlighet att spara 5-10K / månad, dvs 60-120K / år.

Sen om han gör det genom att amortera eller genom att spara i sparprodukter med (potentiellt) bättre avkastning än låneräntan är väl upp till honom?

/22:40

Anonym sa...

23:22. Skönt att se någon bildad som orkar uttala sig och räkna, mest massa förståsigpåare!

Anonym sa...

23:22: 2.3M * 5% * 0.7 + 3500 + 10000 (amortering) ~ 20200:-/månad bortsett reparationer. Från att ha haft en sjysst nettolön på 31900:- blir det 11700:- kvar, alltså läggs 63% på boendet. För 2.3M får u en sunkig 1.5 rummare i Vasastan, livskvalité? 11700:- per månad klarar man sig definitivt på, även om jag tycker det är helt orimligt att lägga 63% på boendet.

Det som dock är ännu mer orimligt är den enorma risk man drar på sig, tänk om blixten slår ner och du förlorar jobbet? Världskris och räntan hoppar till 10%? Din bostadsrättsförening får oförutsedda problem (hyresgäster/lokaler som konkar, oväntade stora reparationer osv).

Jag kan leva med matte exemplet om man nu känner för att betala så mycket för sitt boende, men risken är off the charts på en sådan lånehävstång. Det finns många unga och familjer som lånat 8-10ggr disponibel inkomst. Får vi fet inflation är dom vinnare, annars...

Anonym sa...

26 oktober 2011 01:04
En vettig kommentar. Planerar dock att hålla mig under 4ggr nettoinkomst och lägga resten cash för något strax under 3M.
Det bästa vore att lagstifta om amortering nu så skulle vi få en omedelbar stabilisering av bostadspriserna (20-30% ner) och en gigantisk sänkning av risk.

Anonym sa...

26 oktober 2011 01:04 Igen
För övrigt blir amortering på 2.3M ca 6.4k i månaden. Inte 10k.

Anonym sa...

Jävlar vad är det här, ni sa ju att det skulle falla men så stiger det istället. Vem är ansvarig för att jag sitter fast i en dyr, sunkig hyresrätt ute i förorten?

Anonym sa...

01:04 - Problem med matten?

Ränta: 2,3 * 0,85 * 4,29% * 0,7 = 4,9 / mån
Avgift: 3,5
=> 4,9+3,5 = 8,4

Inkomsten e.skatt. var 31.9
31.9 - 8,4 = 23,5 kvar efter boendeKOSTNADER.
8,5/31,9 = 26% av nettoinkomsten.

Att du ser SPARANDE som en KOSTNAD säger en del om din förståelse för ekonomi.

Anonym sa...

08:20

Ta det lugnt , kika in på DI idag så ser du vart det brakar.

Anonym sa...

Lagstifta om amortering. Vilket land lever vi i? CCCP?

I en marknadsekonomi bör ju var och en få bestämma hur man ska spara. Ska staten avgöra hur man vill förvalta sina pengar? Varje enskild person bör ju få göra affärer med sin bank baserat på sina egna villkor.

Anonym sa...

26 oktober 2011 10:00
Amortering är ingen kostnad men onekligen en utgift man måste ha pengar till varje månad.
Kassaflödet är mer intressant än kostnaden när det gäller boendet.

Anonym sa...

Re 10:34:

Men det har ni sagt i flera år nu och det går bara upp. Vem är som sagt ansvarig för detta, jag har suttit fast i min dyra sunkiga hyresrätt i bushen länge nu. Vill in till stan och sluta betala till andra.

Anonym sa...

26 oktober 2011 10:44
Eftersom de flesta är fullständigt ekonomiskt inkompententa och tar enorma risker som även i slutändan kan drabba andra. Krashar bostadsmarknaden kommer även de icke belånade att få betala. Det är fullständigt orimligt. Därför är lagstiftning om amortering en självklarhet för att minska risken. Hade man bara riskerat sin egen ekonomi hade det inte varit något problem med att göra som man vill.
Dessutom skulle inte månadsutgiften bli mycket högre än idag eftersom priserna skulle varit nästan motsvarande amorteringen lägre. Dvs win win för 100% av Sveriges befolkning.

Anonym sa...

Kassaflöde, javisst.
Mitt kassaflöde netto är NOLL varje månad:

(+)Lön
(-)Boendekostnader (avgift)
(-)Levnadsomkostnader
= Kassaflöde från den löpande verksamheten
(-)Sparande
(-)Investeringar
(-)Amorteringar
=Kassaflöde från investeringar
(+)Kapitalinkomster
(-)Räntekostnader
= Finansnetto

=> Summan blir ALLTID noll. Med allokeringar mellan sparande och amorteringar. Jag förstår inte alls vad du pratar om?

Anonym sa...

26 oktober 2011 11:36
Har du överhuvudtaget läst detta forum?
Priserna faller just nu! Det är ingen spekulation utan fakta. Kolla statistiken på hempris så ser du att det är ~10% ner sedan peaken.

Anonym sa...

26 oktober 2011 11:47
Jo du förstår vad jag pratar om. Räcker inte inkomsterna till utgifterna har man problem.

Anonym sa...

11:48
SLUTA MED DITT SKITSNACK OM HEMPRIS, vem fan bryr sej om priserna i upplands väsby och märsta?? här snackar vi innerstad, och här är det dessa siffror som gäller din jävla idiot.
Senaste mån-1,4%
3 mån+0,4%
12 mån+1,2%

Anonym sa...

Haha Lol, nu brakar det neråt den som inte fattat det är ett utvecklingsstört missfoster som genomgått lobotomi. BLT-Ni66ers!

Jag sket just av en rökare!

Anonym sa...

Hempris visar korrekt info om utvecklingen i sthlms stad. Ganska kraftigt neråt nu, och mera blir det...

Se www.hempris.se

Anonym sa...

Hempris visar Prisutveckling Stor-Stockholm !!!!

stor skillnad, eller är du så dum att du inte fattar skillnade?

så håll käften din efterblivna idiot.

skriv på nåt annat forum, Lasse Kongos Bostadstracker Följer prisutvecklingen på bostadsrätter i Stockholms innerstad.

Anonym sa...

Re: 26 oktober 2011 11:47

Det förstår du ju inte alls. Du pratade om att den hypotetiska grabben hade ett problem, trots att hans boendeKOSTNADER var 26% av inkomsten, en låg siffra i ett internationellt perspektiv.

Säg mig, om samma kille har 8.500 kronor i hyra för en nybyggd hyresrätt (snart ännu mer med 7% höjning vilket jag hoppas bostadsbolagen får igenom!) fortfarande 26& av inkomsten, men han har ett månadssparande i en räntefond som motsvarar 10KKR /mån, har han då samma problem? (situationen är IDENTISK).

Ditt resonemang är dessvärre ihåligt.

Anonym sa...

Jag har hittat en ny site, hempris.se som verkar spegla utvecklingen exakt. Följ den om ni vill veta hur priserna i innerstan kommer att utvecklas. Enl Hempris blir det mycket neråt. Se upp alla högbelånade i innerstan, nu vänder det neråt.

Se själva:

hempris.se

Anonym sa...

13:20,
Tack för tipset, hempris.se verkar stämma bra med min uppfattning av priserna det senaste året. Priserna i sthlms innerstad kommer att följa detta mönster och gå ner ca 60%....på sikt kan de går ner så mycket som 125%. Sälj nu medan tid är.

Anonym sa...

mongo

Anonym sa...

10:00: Varför räknar du på 85% av 2.3M när lånelöftet var just 2.3M? Köpesumman är en annan sak, 2.3M var lånet. Sedan räknar du även på en glädjeränta, för 2 år sedan kunde du få ca 2% och bankanställda hade personalränta under 1%. Att räkna på så låg ränta på ett lån man kommer ha i decennier är en glädjekalkyl.

Sedan kan man se amorteringen som en form av sparande, men det är ändå pengar som försvinner enbart till ett boende och det förutsätter att priserna fortsätter öka annars är det ett mycket korkat "sparande". Fråga också japanerna runt Fukushima som ägde bostäder om dom tycker det var ett bra sparande. Men det är klart att Sveriges reaktorer är gamla Bettan och 100% säkra. Du kan också förlora BR:en om föreningen konkar, har också hänt och kommer garanterat hända många nybyggen som dom tryckt in tokmycket lån i när räntan börjar röra på sig.

Men som sagt, matteexemplet funkar, just idag. Hade räntan varit 0.05% hade matten också funkat på ett 230M lån.

Anonym sa...

13:25,
fel, se korrekt stavning här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mango

sen kan jag upplysa om att detta är ett forum för priser i sthlms innerstad, inte ett fruktforum!

Anonym sa...

91 inlägg, varav 88 är enbart skräp, gud så less man blir.

Anonym sa...

13:26....

*Har du tänkt på att du kan bli överkörd på vägen hem från jobbet? Tips: Gå aldrig ut, gör aldrig något.

*Har du tänkt på att flickvännen kan vara otrogen? Tips: Skaffa aldrig någon.

*Har du tänkt på att vänner ibland kan vara upptagna med annat så de inte kan träffa dig? Tips: Skaffa inga vänner

*Har du tänkt på att kläder kan krympa i tvätten? Tips: Gå naken

När man börjar tala om kärnkraftshaverier, då är man bra desperat :)

Anonym sa...

26 oktober 2011 13:26
"Sedan kan man se amorteringen som en form av sparande, men det är ändå pengar som försvinner enbart till ett boende och det förutsätter att priserna fortsätter öka annars är det ett mycket korkat "sparande"."

Exakt det jag försökt säga. Bättre att spara "själv" än att amortera.

Anonym sa...

Nu har jag oxå kollat in Hempris.se, det verkar vara den enda sidan med uppdaterad stat, de andra uppdaterar ju godtyckligt. Hempris däremot uppdaterar dagligen, mycket bra. Synd att ni med stora lån sänker nivån på en annars seriös debatt, ni är bra desperata nu, sälj om ni inte kan sova...Raset kommer...

Anonym sa...

Till och med Eric Olsson skriver i dag att priserna kommer att gå ner ca 30% eller mer, läskigt. Kanske ska man vänta med att köpa, tror priserna kommer att vara lägre om ca 8 år.

Anonym sa...

26 oktober 2011 12:11
Huvudsakligen är väl att priserna nu till slut rör ner nedåt och att alla därmed kan glädjas över att det kommer bli något billigare att bo.

Anonym sa...

ja hempris.se rules!!!

ska bli härligt att fynda i inerstan om ett år. mangos

Anonym sa...

sluta använda ord som "godtyckligt" och "finansvalp" !!!

mvh,

Anonym sa...

hempris updaterar dagligen ?? tjohoo vilket bajssnack, den sidan har varit stängd i 2 veckor, fram till i förrgår.

jävla idioter.

Anonym sa...

någon som är bajsnödig? ;)

Anonym sa...

Festen är slut! Sälj innan det Stora raset börjar.
En som vet.

Anonym sa...

26 oktober 2011 18:22

Kunde inte sagt det bättre själv.

En till som vet.

Anonym sa...

en som vet bättre, stick o brinn domedagsprofeter, kryp tillbaka under stenen ni kom från era destruktiva amöbahjärnor.

Anonym sa...

Tvärnit på bostadsmarknaden.

Detta svider för Bolåne-Lisa och Micke-Meklare. Pulkafärden neråt har redan börjat och på senare tid har det kommit många signaler som talar för accelaration.

BANG!

Pontifex Maximus sa...

Stockholms bostadsmarknad har IMPLODERAT, statistiken talar sitt tydliga språk.

Kreditkranen är åtskruvad och korthuset har börjat vackla. Ingen vill bli sittande på Svarte Petter efter att raketen tappat bränsle och kejsaren avslöjats naken.

Badvattnet är definitivt iskallt, men hur länge innan proppen åker ur? Det blir en kall vinter för många när pulkafärden mot nollpunkten tagit fart. Gråt och tandagnisslan i kvällspressen framåt vårkanten när bolånetorsken hamnar under vattenytan.

Festen är över! För den som kan: sälj för allt vad tygen håller. Slakten kommer inte att bli nådig!

Hallelulja!

Anonym sa...

14:22: Päron och äpplen argument, du ser din flickvän, vänner och kläder som finansiella investeringar?

En bostad/mark KAN vara en bra investering under rätt förutsättningar, det dom flesta här påpekar är att det nu verkar vara fel förutsättningar. Men om du nu tycker att det är en sån bra investering med bostäder just nu i innerstan, varför fyndar du inte på hemnet och ökar din hävstång? Finns massor med fina objekt ute.

Svenne är lustig: mat, el, bensin, resor, prylar, bilar osv, allt ska vara så billigt som möjligt, men just bostäder är magiska och ska helst vara så dyra som möjligt så man måste betala banker och mäcklare vansinniga överpriser.

Anonym sa...

Svensk ekomomi har AAA+ rating så bolånen lär fortsätta öka ytterligare en tid. Att priserna är för höga spelar ingen roll då det finns fler människor än bostäder, massiv inflyttning till större städer. Priserna har drivits av spekulation, brist samt enorm kreditexpansion. Att sverige har högre skuld per individ än krisländer som grekland,italien eller spanien bryr sig omvärlden ej om därför fortsätter den förhållandevis billiga utlåningen till bolånekunder pga. Sveriges AAA+ betyg.

Anonym sa...

Varför faller inte priserna snabbt nu när alla vet att vi har en bostadsbubble som just har börjat spricka? Förstår inte varför det kommer ta flera år att nå botten.

Anonym sa...

Det faller redan, bara att gå in på Booli, skriv prisförändringar Östermalm!

Anonym sa...

21:52

Statistiken släpar efter , bara kolla på utbudet.

Anonym sa...

"Reporäntan ligger still - räntebanan sänks"
http://di.se/Default.aspx?sr=23&tr=295077&rlt=0&pid=249154__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=http%3A%2F%2Fdi.se%2FNyheter%2F%3FCollapseTopMenu%3Dtrue

Anonym sa...

Låna är det nya spara!

Anonym sa...

Hempris uppdaterade i dag oxå, mera neråt, bara minussiffror nu. Snart brakar det neråt, lite i förorten, mycket i stan. GL & HF.

Anonym sa...

9:49,

Japp, nästa höjning först om några månader.

Anonym sa...

intressant graf:

http://bolanetorsk.blogspot.com/2011/10/prisnedgangens-effekt-pa.html

får vi en nedgång på ca 30% så kommer ett snitthushåll vara till 100% belånad. Betänk då att många har låga lån, massor sitter redan idag med lån långt över marknadsvärdet. Snacka om att marknaden står inför en kollaps! Handla lägenhet i innerstan till 50% av dagens marknadsvärde om 3 år.

Anonym sa...

Re 9:59:
Nej det år fel enligt riksbanken och de har ändå alltid legat för högt i sina prognoser.

Anonym sa...

10:00: Då kommer vi få 80% ränteavdrag, aldrig att politikerna kommer tillåta 50% fall, max 20%.

Anonym sa...

Ingen av dom utlänska placerarna tror att svensk bo och fastighetsmarknad är det minsta övervärderat. Dom ger sverige kretidbetyg AAA+ och fortätter köpa svenska boobligationer för glatta livet och idag stärks kronan ytterligare, 20 år av oavbruttna uppgångar. Att svenskar sitter på enorma lån anses i dagens ekonomi som ett styrketecken.

Anonym sa...

10:43,
går priserna ner 20% så kommer ca 25% av hushållen att sitta med lån som ligger över 100% av bostadens marknadsvärde. då kommer kollapsen som ett brev på posten, och inga höjda ränteavdrag hjälper. Ett normalvärde i en marknad med normal tillgång på krediter vore om lägenheterna i sthlms innerstad sjönk till ca 30.000/kvm.

Anonym sa...

11:18: kommer aldrig komma till den situationen, för många i Sverige har nu för stora lån. Ska snart ut själv och ta ett jättelån.

Anonym sa...

Swedala = SAFE HAVEN. Kadafis pengar stannar i swedala, det gör att likviditeten ökar ytterligare. Mer och större lån kommer att kunna ges.

Anonym sa...

Undrar hur en del här tänker egentligen. Lånen blir inte dyrare om priserna på bostäder går ner.

Anonym sa...

Olyckskorparna har det tufft nu, priserna stiger och ränteförväntningarna går nedåt.

"Mycket talar för att Riksbanken får återkomma med ytterligare sänkningar av räntebanan. Och räntesänkningar ska inte uteslutas. Bland de fyra direktionsledamöter som sitter kvar efter årsskiftet vill två sänka räntan.

Någon gång under senhösten ska riksbanksfullmäktige utse två nya direktionsledamöter. De nya ledamöterna tillträder vid årsskiftet då Svante Öberg och Lars Nyberg slutar. De två hör till den majoritet i direktionen som drivit på för höjd ränta det senaste året och som vid onsdagens möte röstade för oförändrad ränta. Bland de nuvarande ledamöterna som kommer att sitta kvar var röstsiffrorna 2-2 ifråga om sänkt eller oförändrad ränta."
http://di.se/Default.aspx?pid=249194__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=http%3A%2F%2Fdi.se%2FArtiklar%2F2011%2F10%2F27%2F249194%2FDet-kommer-mera%2F%3FArticleView%3DCommentsList

Anonym sa...

Några citat ur dagens DI:s som har en artikel med Annika Falkengren:

”Det kommer att bli dyrare för alla att låna – inte minst för att man kräver att bankerna måste hålla mycket högre kapital”

"Krisen och nya kapitalkrav kan också leda till att priset på många tillgångar sänks kraftigt"

Hoppsan!!!!

Anonym sa...

Har varit lite tveksam till hur prisutvecklingen kommer se ut men nu är det uppenbart att fallet har inletts. Chansen att det stannar på mindre än 30% ner är 0%.
Jag har börjat fundera på att sälja min bostadsrätt och försöka få tag på en hyresrätt och övervintra i 1-2 år. Tyvärr verkar det omöjligt att hitta ett andrahandskontrakt till något rimligt pris.
Får se, kanske bara säljer och låter det lösa sig på något sätt. Antagligen blir jag väl bara kvar där jag bor nu. Jag kommer ju i alla fall befinna mig i en, relativt sätt, bättre sitution med lägre priser då jag kan byta upp mig billigare.

Anonym sa...

Nej! inget fall på 30%. Kolla svenska kronan rekordstark och ej någon räntesänkning. Det är nya giv för swedala! Skulle vi få en prisnedgång på 30 % hamnar 25% av alla bolåntagare under vattnet. Det skulle drabba sveriges realekonomi katastrofalt mycket. Se dagens valutakurser. Sverige anses som safe haven land nr 1 utan risk för ressension, kreditrisken anses som obefintlig av omvärden.

Anonym sa...

14:58 har koll! Bara olyckskorpar och hyresmuppar som hoppas på ras. Dagens priser blir animalier i framtiden, statestiken är övertygande!

Anonym sa...

Förväntad husförsäljning ner 4% i USA. Dock inte i Sverige Här hjälps vi åt att hålla priserna uppe fattig som rik : SWEDISH auktion, brf samt hus försäljning med hjälp av fejk, sken bud = lagligt i sverige då lagstiftning saknas. Avdrag för ränteutgifter, alla är med och betalar för köp av andras bostäder. Avdrag för rep. och service. av alla är med och betalar för någons underhåll av ägd bostad. Slutligen och viktigast Banker kan ej gå i konkurs i swedala, alla är med och betalar för ev. kreditförluster. Detta borgar för fortsatt prisuppgång.

Anonym sa...

16:10:

Jag älskar ditt sätt att skriva :)
Blandar ord som animalier med simpla stavfel i stetestiken och ord som mupp.
Du skänker oss glädje här på lasse kongo :)
Vore helt klart intressant att få veta vad du är för en prick :)

Anonym sa...

13:04

Ja visst har du rätt , låga räntor räddade ju Japans bostadsmarknad. Så en sänkning av repo kommer ju givetvis att blåsa bort alla bekymmer och vi är tillbaka i gamla tider igen.

Anonym sa...

16:14

Snicksnack din n00bmupp, låt de erfarna sköta snacket!

Nissara på Riksbanken kan hålla räntan hur låg som helst, kreditkranen är ändå åtskruvad på EU-nivå. Badvattnet är ljummet och snart iskallt, bolånetorskarna håller krampaktigt proppen på plats, men inte hur länge till som helst...

När proppen åker ur börjar Raset!

Anonym sa...

Att en nedgång har inletts är ju ett konstaterat faktum men jag tror inte på något större ras utan en mindre sättning till lite mer rimliga nivåer. Gissningsvis -30 +/-5 %.

Anonym sa...

RAAS RAAS RAAAS JUBEL RAAAAS!!! LIVET ÄR HÄRLIGT
BLT luktar all mer rutten torsk.

Anonym sa...

Allmän fråga. kongo har precis uppdaterat senaste veckan med ett snittpris på 59200 kr/kvm. Varför säger ni då ras? Vad ska till för snittpris för att ni ska säga att priserna står stilla?

Anonym sa...

Nu rasar det fort som faen. Sälj era sketna BLT-Ni66ers!

Anonym sa...

Åter igen - 30% klarar inte svansk ekonomi av. Utlänska placerare räknar EU och framför allt swedala som safe haven(räknar med 0 % nedgång och fortsatt årlig uppgång på 3-5%. Vem får rätt!

Anonym sa...

därför att omsättningen är extremt låg, andra siter rapporterar sänkning.. sättningen hittills i år ligger runt 10%. Sen kan man diskutera vad man menar med ras. Det kanske har nått botten nu, eller också har vi kvar x % till all time low.

Hasse Klongo sa...

Denna vecka var det för ovanlighets skull ett antal hus i gamla Bromma som säljs av mäklare som redovisar buden (till skillnad från de lokala surmäklarna)
Vad blir den samlade bilden av det här?
Hus1
Hus2
Hus3
Hus4
Men det är klart, Bromma är ju värsta sunkförorten.

Anonym sa...

27 oktober 2011 20:46
Det går långsamt ner. En mindre sättning på 30% lär ta 3 år. Ett ras tar längre tid.

Anonym sa...

Haha ni är roliga, skriker ras trots att priserna stiger.

Det finns inga amerikaner i Bagdad och om de vågar visa sig här ska de få så mycket stryk ;)
/Bob

Anonym sa...

Högsäsong för försäljning är nu om en månad är det upphåll för jul och nyår, dom säljare som inte är nöjda kommer lägga ut sin objekt i feb- mars igen, får dom inte vad dom begär kommer dom vänta till maj- juni och vissa ända till sep- okt nästa år. Dvs. enormt tröggrörlig marknad. Så detta år kommer man ej få se några dramatiska förändringar. Först statestik i okt 2012 kan eventuellt vissa på en fallande pris trend.

Anonym sa...

Statestik är faschinerande. Krävs flera år för att det ska bli prismellanslagstrender. Efter nedmellanslagsgång kommer uppmellanslagsgång. Statestiken ljuger aldrig. Den är bara vinklad mot mig hela tiden som jag inte har rätt. De fall statestiken inte är i korrelation med övrig statistik så byter jag ut ett i mot ett e och sen tar jag ett urval på under 1000 som jag säger inte gäller för att bevisa hur fel folk som är idioter har. När white trash sunkmellanslagshyrarna klagar på nätet ger jag dom en baksida bara. *Slapp* säger det bara så är de imbecilla amöborna tillplattade och mår lite dåligt över hur lång efter de är i utvecklingen.

Anonym sa...

Jag informerar alla jag känner att den påbörjade nedgången är ett faktum, att tillgänglig statistik säger ner, att mäklarna säger 10% ner, att bolåneräntorna är på väg upp. Hjälps vi åt att sprida fakta kommer bomarknaden återhämta sig snabbare.
30% ner på ett år är betydligt bättre för alla än 30% ner på 3 år. 30% ner går inte att förhindra.

Anonym sa...

Du som skrivit massa inlägg ovan har avslöjat dig genom att beskriva samma konstiga fenomen: Statestik.

Har aldrig hört talas om statestik.

Av statistiken att döma är du samma person.

Anonym sa...

Haha, den som skriver statestik ovan har ingen hjärna, bara svänger sig med konstiga ord han inte kan stava till och än mindre förstår, idiot! BLT-Ni66er!

Anonym sa...

Hasse Klongo: Bara en med bud? Felet med alla dom där är att dom verkar ligga nära huvudvägen?

Carl sa...

"Ståttästiken" är tydlig. Priserna har en uppsida volatilt sett på +10% (+/- 5%) och en nedsida på -30% (+/- 10%) över en tvåårsperiod (+/- 1 år). Inget snack om saken. Alla som kan det minsta om ekonomi håller med.

Anonym sa...

Det absolut ända säkra är att systemet kommer expandera med mer och mer och mer krediter. Just nu är det lite körigt för dom med stora skulder samt betalningsanmärkningar att få nya lån. Men det är bara en tidsfråga innan detta ändras, vem ska annars köpa alla ombildade hyreslgh.

pema sa...

De flesta här har förstått att räntorna är på väg upp och bostadspriserna ner. För de som inte förstått har jag samlat några intressanta länkar att läsa på:

Ni som tror att bostadsinflation (som vi haft i 15 år) är något bra, läs vad The Economist skriver om huspriser:
www.economist.com/research/ec...=H#houseprices-

Ni som inte insett hur övervärderade svenska bostäder är, läs vad The Economist skriver om övervärdering i Sverige och andra länder: www.economist.com/node/17311841?story_id=17311841-

Ni som tror att uppgången är en naturlig följd av ”bostadsbristen” i Sverige, läs den senaste rapporten från Statens Bostadskreditnämnd:
www.bkn.se/upload/Marknadsrapport/Marknadsrappor-
t_okt10.pdf
pema (Bostadsbubblan, youtube)

Anonym sa...

Skönt ryggdunkande från Bubblans Vänner här. Ett och annat "strawman"-inlägg också för att stärka självkänslan, najs. Synd bara att alla tunga instanser som analyserat saken anser att bostadsmarknaden är klart övervärderad. Kom igen nu, kalla mig hyresmupp eller idiot och se om jag börjar gråta.

Anonym sa...

Vet ej vad som skulle sätt igång en större sättning i priserna generellt. Små exlusiva brf i innerstad verkar säljas snabbt fortfarande, mest trögt verkar större brf i förorter med enklare standard. Som jag sagt tidigare kommer det ta långt tid innan ett större fall (5-10%) är bekräftat, kanske först försommar eller höst 2012.

Anonym sa...

Jag startade o drev debatten här, nu spyr jag på er alla (med få undantag) med era trångsynta självgoda åsikter, värst år freaket pema,skaffa ett liv för fan din patetiska idiot.

Jag lämnar "forumet" nu, lycka till med ert patetiska dravel alla muppfjantar.

Mr Kungsholmen

Klongo sa...

Snälla kungsholmen kom tillbaka, vi ska sköta oss

Sixten Jarnebrink sa...

19:49

Överbelånad bolånetorsk som inte kan hantera sanningen? Skönt sätt att "fly" debatten också, i härlig melodramatisk stil. Oss slipper du men din överbelånade etta på Kungsholmen blir du inte av med lika lätt!

Anonym sa...

Synd att diskussionen på det här forumet ligger på den nivån den gör.

Som jag ser det är det 3 olika typer som postar här.

#1 Familjen/Singlen som köpt sin 3-4:a i innerstan med en hyfsad inkomst samt planer på att stanna där de är inom överskådlig framtid. De här personerna har täckt in räntehöjningar i kalkylerna , klarar tillfällig arbetslöshet med hjälp av buffert. De skiter (nästan) fullständigt i vad omvärlden värderar deras hem till för dagen för de har inga planer på att sälja. Företag går dock allt i KK ibland och det okalkylerade kan inträffa , att perioden av arbetslöshet blir längre än vad kalkylerna tillåter.

#2 Familjen/Singlen som inte har riktigt samma ekonomiska förutsättningar som #1 men gärna vill byta upp sig. Kollar dagligen hemnet/booli/boliga/cornu/di/svd/dn etc etc. Ser ett prisfall och väntar på nivån där boendekalkylerna ska matcha plånboken. Dock så finns det alltid ett möjligt pris som är lägre än det nuvarande så vem vet om det inte blir bättre om några månader eller om tåget just for förbi.

#3 Singlen/Familjen som hörde snacket på stan om polaren som köpte en kvart på ömalm och sålde den ett halvår senare med 500k i vinst. Aldrig öppnat något annat än Aftonbladet på söndagen då man får med en bilaga som talar om Linda Rossings nuvarande storlek på kupan. Tog lån från SBAB på hela beloppet och tittade på bankens kalkyl där bara en ränteavgift på 2% stod med. Hörde rykten av kompisar där det pratades om räntehöjningar och annat konstigt men tänkte något i stil med , om jag inte har råd att betala så säljer jag och tjänar 500k.

Tillhör du #1 eller #2 , Har ni egentligen så mycket anledning att kasta skit på varandra här ? Ni har olika förutsättningar men är ändå ganska lika.

Tillhör du #3 Så kommer du precis lära dig ditt livs största läxa och få ett incitament att läsa en bok eller två. Jag håller tummarna att du klarar dig med familj och värdighet i behåll och hoppas för alla vår skull att du tar tillfället i akt och skaffar dig lite kunskap om världen bortom Lindas E-Kupa.

Klongo sa...

Jag är #4 Som aktivt spekulerar i sjunkande priser genom att ha sålt sin brf och hoppas köpa ny betydligt billigare.

Jag satt för övrigt i brf och tänkte att priserna alltid går upp, men jag bestämde mig att läsa på om bostadspriserna innan jag köpte större lägenhet.

Anonym sa...

Jag är #2. Eftersom jag får lägga 1.5-2M vid byte så är nuvarande nedgående pristrend bra för mig. Om jag inte vetat att priserna skulle falla skulle jag köpa nu men tycker det är onödigt att ta en förväntad jätteförlust.
Jag hoppas dessutom på en prisfall av den enkla anledningen att det är bra för Sverige eftersom bubblor aldrig är bra och desto större de bli desto större blir också smällen.
Jag tycker också att de som är ansvariga för att ha släppt iväg det så här långt är i nivå med kriminella landsförädare. Den här bubblan hade varit så lätt att stävja med amorteringskrav och, om det behövs, sänkt ränteavdrag. Bolånetorskarna tycker de har rätt att göra som de vill med sin egen ekonomi men i slutändan handlar det om andras ekonomi. De som får betala när det smäller. Med bolånetorskarnas resonomang är det upp till var och en om man vill knarka och fri fart på vägarna är det som gäller. Varför inte införa total anarki?

Anonym sa...

Tar rygg på 11:39

Anonym sa...

+1 #2

Anonym sa...

+2 #2

Anonym sa...

Några i vår förening försöker sälja, ner -9% från start, fortfarande ingen tagare.

Skicka en kommentar