söndag 30 oktober 2011

Vecka 43, 2011

Dåligt med statistikunderlag vecka 43. Genomsnittspriset blev 57 400 kr / kvm.

52 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle staten stämma bör nog 75% av bomäklarna överväga att byta jobb snarast.

Anonym sa...

.. 1800 fall på en vecka blir inte mycket, men vad blir det på säg 20 veckor (överdrivet men som exempel)?

Men BLT-kollektivet kommer väl förneka statistiken..

Anonym sa...

23:33 - kör du med samma argument när det stiger med typ 10000 från en vecka till en annan också?!

Anonym sa...

Hur ska vi lösa problemet med att transaktionerna är så få, dvs att köparna inte vill skriva på kontraktet? Jag föreslår sänkta priser.

Anonym sa...

Som jag skrivit tidigare, en bekräfftad nedgång längre en en dipp på 10-15% som varat i 6 - 12 mån tar lång tid att etablera. Vi har haft flera sådan dipptillfällen under 2000 talet. En bekräftdad nedgång har ej inträffat sedan början av 1990, dvs. så pass länge sedan att många personer ej tror det är risk för förlorat eget eller lånat kapital. Den låga omsättning lär pågå hela hösten och vintern, till våren eller hösten 2012, först då kan man se om det är en bekräfftad nedgång eller tillfällig dipp. Det lutar dock mot det förstnämda.

Anonym sa...

Var på visning idag.
Mäklaren hade helt klart en Dressmankostym, de är pressade nu. Man förstår ju det, alla omkostnader, visningspapper och skoskydd mm som ska betalas. Vi får hoppas det tar fart igen så de kan snitsa till sig.

Anonym sa...

jaha då har 9 lägenheter bytt ägare med snittstorlek på 60 kvm till ett genomsnittligt pris på ca 3,4 miljoner kronor.

Vilka fattiglappar stockholmarna blivit :-)

Anonym sa...

Såg dessutom att i den som köpte lägenheten i april 2008 och sålde igår inte tjänat en spänn på affären 3.5 år! utan vinst. Tur och skicklighet de som sålt redan och inte drabbas av stora girigheten...

Anonym sa...

Köparna får inte alls samma lånelöften som tidigare, dock är många säljare fortfarande ovetande om detta. Tippar långsamt fallande trend i flera år. Att bo är en kostnad.

Anonym sa...

Sant 07:33

fick själv på käften av banken i veckan. nu bara 3,2M att låna. 1.5år sedan var det 6 M i löfte. notera att bägge i familjen har större lön idag än då

Anonym sa...

Jag tror inte nån som skriver "större lön" blev erbjuden att låna 6 M för 1,5 år sedan. Hade du däremot skrivit "högre lön" hade nån kanske trott på dej din illitterata baboon.

Anonym sa...

Re 30 oktober 2011 23:33:

".. 1800 fall på en vecka blir inte mycket, men vad blir det på säg 20 veckor (överdrivet men som exempel)?

Men BLT-kollektivet kommer väl förneka statistiken.."



Haha, varför skrev du inte motsvarande förra cveckan då det steg 2700kr?

Jag ser en stabilt hög nivå men du låter desperat, börjar det bli kallt att sova ute?

Anonym sa...

Att döma av språkbruket här, på båda sidor, hoppas jag verkligen att ingen av er bor eller kommer att bosätta sig på Östermalm.

Anonym sa...

11:19

Det rasade rejält 1929 men kan inte rasa nu.. This time it's different :)?

Frågan är om girighet (höga priser för bostäder) eller panik (ras) kommer vara starkast..

Anonym sa...

Tyvärr är det något fel på den här statistiken. Har följt marknade noga i ett halvår. Mer än hälften av de lägenheter (bara 2:or)jag tittat närmare på är sålda en vecka efter visningen. Väldigt liten andel finns kvar en månad efter första visning. Visst går det att urskilja att det är en tydlig trend ner, både lägre priser och längre försäljningstider, men omsättningen är inte alls så låg som man kan tro av statistiken här hos Kongo.

Det finns inget som tyder på ett ras däremot passar mönstret väldigt väl med normala nedgångar på bostadsmarknader. 10% per år ner under kanske 3-4 år.
Går det enligt förväntan har de som är högt belånade tid på sig att amortera ner till rimliga nivåer. Har man en bostadsrätt för 3M med 85% belåning så lägger man minst 10k i månaden på amortering just nu för att känna sig någorlunda safe. Det är knappast något problem eftersom man inte lånar 2.55M om man inte skulle klara att amortera 10k i månaden.
Dvs ett rationellt ekonomiskt agerande av högbelånade kommer göra att det aldrig blir något ras, eftersom det då inte blir några tvångsföräljningar, utan bara en anpassning till mer rimliga nivåer, ca 30% lägre än idag.

Anonym sa...

Re 31 oktober 2011 12:32:

Jag har inte sagt att det inte KAN rasa. Det jag säger är att flera här verkar vara desparata och så gärna vill att det ska rasa att de lurar sig själva att tro att så är fallet.

Visst det KAN rasa men det KAN också rusa uppåt. Hur det blir får vi se för ingen kan med säkerhet veta, det är allt vi kan veta.

Anonym sa...

men mannen. pengar är cash östramalm hera i come

Anonym sa...

12.40

30% ner är ras ju, för de som sitter alldeles för högt belånade. Räntan är det minsta av problemen bankerna kommer ha framöver. Detta är ju knappast Lagerlings prisstatisitk Konga presneterar.

Anonym sa...

SPAM 11.19

Toccata idiot om jag får be. Nörd!

Anonym sa...

Eeeey, jag har en jättestor
löning i kuväret, såklart bankhelvittes ska låna mej 6 millar, annars.

R. Taikon

Anonym sa...

13:16: köper inte du husvagnen kontant?

större lön sa...

Jag har större lön o vill ha högt lån, banken kan få käften i veckan. notera att i familjen har större lön!!

/större lön

Anonym sa...

Vi kommer bryta igenom motståndet på 55 kkr/kvm uppifrån, sen kommer vi utmana det vid 50. Om det faller inom kort kommer det nog vara ganska fritt fall därefter...

Anonym sa...

12:40 Att tro att det stannar med 30% är ganska naivt. Att amortera ner 10k i månaden täcker bara den privata skulden, sen tillkommer medlemskapet i BRF som kanske innebär lika mycket skuld, vilket förutom lika mycket i amortering där som skulle behövas även innebär en kraftigt höjd månadsavgift när räntorna ska förhandlas om (många föreningar har ju kanske 5 års bindningstid, så de har inte känt av förhöjda räntorna än).

Så 50% är betydligt mer realistiskt för bostadsrätter, och det är _försiktigt_ räknat (villor kommer naturligtvis inte falla lika mycket, men det är en annan diskussion).

Anonym sa...

18:50
du_är_en_drömmare

Anonym sa...

18:58 Börjar det bli kallt där nere :)? Kanske ska borra hål i isen och gå på BLT-fiske...

Anonym sa...

Jag måste hålla med 12:40. Följer en del bättre ettor, förvisso endast via nätet, men de allra flesta annonser är trots allt borta inom en ett par veckor. Kanske tar det en vecka längre än vanligt och visst verkar priset vara något lägre än tidigare. Men nog verkar det säljas allt. Vilket känns trist eftersom jag själv måste köpa inom ett halvår. Hade gärna sett att marknaden såg ut som kongos statistik där det tagit tvärstopp, tyvärr verkar det inte vara fallet.

FÖRHÖJD RÄNTA sa...

18:50
Du är en patetisk och tragisk figur. Jag undrar, vad är en förhöjd ränta?? din jävla idiotmongobaboonmupp?

Anonym sa...

19:01 - det är varmt. Brasan sprakar. Bundet på tio år, bra lön. Familjen ska bo kvar länge. Hur e det i husvagnen? Trångt?

Anonym sa...

Små exlusiva brf i innerstad samt bra villor i någolunda smakfullt utförande säljer bra. Eftersom det finns så enormt många dåliga bostäder i sverige kommer det ej bli ett generellt fall. Dom som kommer få osålt är objekt som är dåliga vilket minst 80% är och 40% är mycket dåliga bostäder. Med dom övriga kommer säkert säljas som vanligt i framöver.

Anonym sa...

Fattar inte hur folk kan sitta här och tro att inget kommer förändras i Sverige/Östermalm när världen rasar samman runt omkring oss.

Anonym sa...

"Förenade Arabemiratens så tidigare överhettade bostadsmarknader har drabbats av permafrost.

Huspriserna i Förenade Arabemiraten har rasat med mer än 50 procent sedan finanskrisen bröt ut 2008. Nu spår analytiker att priserna ska ned ytterligare 10-30 procent, skriver arabianbusiness.com.

Antalet bostadsköp i Förenade Arabemiraten minskade med 44 procent till 1459 affärer under tredje kvartalet jämfört med året före. Tredje kvartalet 2008, precis före kraschen genomfördes 4059 bostadsköp."

Någon som känner igen sig? Omsättningen ned 44%.........

Anonym sa...

@21:34

Tyvärr är det inte rationella personer som du som sätter priserna, utan förstagångsköpare med 95% belåning med kort tidshorisont och ännu kortare minne.

Anonym sa...

hmmm omsättningsfall på 50-60% utan ljusning i sikte... Låter som det är svettigt hos mäklarna. Om dom är rädda om sina jobb är det dags att börja pressa säljarna att sänka priset.

Anonym sa...

Måste säga att inläggen här är för gulliga. Är det vuxna BLT:s som skriver? Om man inte förstår vartåt det barkar nu, då har jag svårt att se hur man ska vakna.
A: Sveriges bostäder är, enligt ALLA seriösa bedömare övervärderade.
B: Vi har en omvärldskris som inte ens går att gissa omfattningen på, samtidigt som:
C: Svenska hushåll har en oöverträffad belåningsnivå samtidigt som:
D: Kreditexpansionen har kört i diket och bankerna pressas av ökade kapitaltäckningskrav.
E: Det orosmoln som är svenska bostadskrediter, "ägs" till stor del av utländskabanker som knappast lär sitta still i båten när oron ökar.

OSV OSV Bara punkt A är nog för ett prisfall på 30%

You do the math

Anonym sa...

31 oktober 2011 22:00
Det betyder ju att det kommer falla kraftigt i Stockholm innerstad. Generellt är ju bostadsrätterna där mycket sämre än i förorterna. Fullt med 100 år gamla lyhörda lägenheter med små fönster, man knappt ser ut igenom för glaset är buckligt, med rum i fil och knarrande furuplank med grova springor på golvet som hos ett fattighjon. Jag mår alltid dåligt när jag kommer in i så här usla bostäder.
Kanske 10% av lägenheterna i Stockholms innerstad är värda att bo i överhuvudtaget. Bara att konstatera att vill man bo bra så är det betydligt lättare att hitta i förorterna. Tyvärr betyder ju kommunikationer mycket och de är onekligen bättre i stan.

Anonym sa...

Det luktar Lehman igen...

Anonym sa...

12:21

Jadu , nu gäller det att hålla i hatten för det här kommer bli riktigt otäckt.

Anonym sa...

Försäljning av bostäder 2 veckor till sedan upphåll för jul. Blir det lika kall vinter blir det uppehåll fram till april 2012. Så går det till i svedala.

Anonym sa...

1 november 2011 09:50
Sant. Bara en tidsfråga innan det går upp för gemene man. Då blir det närmast totalstopp på bostadsmarknaden under en tid. Billiga bostadsrätter i ytterförorter kommer gå att sälja till de som måste ha en bostad och väljer minsta möjliga risk. Även om värdet skulle hamna på 0 kommer ju förlusten vara betydligt mindre än för en bostadsrätt i innerstaden.

Anonym sa...

Oj, nu brakar det neråt rejält. Fallet som inletts, se hempris.se (hempris är ett mycket bredare mått än kongos stat), kommer att accelerera och fallet blir hårt, 50% om 1-2 år.

Anonym sa...

13:10 Att tro att nedgången stannar vid 50-60% är försiktigt räknat. Visst finns det ett motstånd där, då det psykologiskt är väldigt jobbigt att sälja för halva inköpspriset, men utmanas det motståndet kan det rasa friskt.

Från http://bors.e24.com/news-stockholm/?ID_NOTATION=&NEWSTAB=E24&ARTICLE=2919406

"Min tes är att det, försiktigt räknat, finns en nedsida om 50-60 procent på lägenheter och omkring 30 procent på villor."

Min tes sa...

Min tes är en försiktigt räknad tes, att jag, undertecknad är en jävvla mongoarrogant amöbafjant.

Anonym sa...

Cornucopia = Lars Wilderäng = Pedofil.

Anonym sa...

Jevvla Ni66ers!

Ni66er sa...

Instämmer, Cornucopia = pedofil.

Anonym sa...

Visst brukar nivån vara låg här, men nu gränsar det till förtal.

Anonym sa...

Att skriva om pedofili för att problematisera skuldsättning är en helt annan sak än att själv vara lagd åt det hållet...

Anonym sa...

Jag tror att det har blivit "en grej" att skriva galet korkade inlägg på den här bloggen. Kids som tycker att det är kul att leka troll.

För det kan väl inte finnas så mycket outbildat white trash på riktigt i Svedala?

Anonym sa...

23:20 Jag tror fårkets numerär kan överraska dig :).

Stringfellow sa...

Vi kan ju börja med att använda namn/nicks, lite lättare att identifiera idioterna då..

Anonym sa...

Nej, jag tycker det är viktigt att idioterna får skriva av sig.
Jag har inga problem och sålla bort dessa när jag läser, jag går bara till nästa.
Det är inte så att jag behöver en moderator som sitter och censurerar och ""skyddar mig"" från att läsa vad idioter skrivit. Det är mycket värre när cencurinstansen är en idiot.

Skicka en kommentar