måndag 26 mars 2012

Vecka 12, 2012

Genomsnittspris vecka 12: 58 700 kr / kvm (samma som förra veckan).

33 kommentarer:

Anonym sa...

Haaa haaa, där fick ni så ni teg va, inget ras nu heller, hahaha era efterblivna amöbahjärnor i hyresettor på pendelavstånd.

Anonym sa...

Det är lönlöst. Marknadens öde är förseglat. Innan midsommar har resan mot nollpunkten tagit fart. Innan kräftorna gråt och tandagnisslan i Aftonbladet. Det blir en kall vinter.

Anonym sa...

Det ar nat fel pa bilden hela grafen kommer inte med.

Jag har see en del kommentarer att alla avslut inte ar medraknade langre i LK's tracker stammer det? Annars ser ju omsattingen ut att vara valdigt lag i jamforelse med tidigare ar

Anonym sa...

09:32: "Alla" avslut har aldrig varit medräknade. En delmängd av de avslut som finns publicerade på mäklarnas hemsidor är det som statistiken baseras på (vilket också står klart och tydligt högst upp på sidan). Acceptpriserna har lett till färre budgivningar, och därför färre fritt tillgängliga budgivningsresultat (säljs bostäder utan budgivning brukar det inte komma upp på hemsidan hos många mäklarfirmor)

Anonym sa...

Jättelåga löner i innerstaden!!!

Siffrorna är från 2009 men känns skrämmande låga i förhållande till bostadspriserna. Hade jag haft så här låg lön hade jag aldrig någonsin i världen funderat på att flytta till innerstaden

Medellön för de som har inkomst i åldern 20-64 år. Medelmånadslön har jag bara räknat upp med 10% för löneutveckling sedan 2009.

2009 +10%månaden
Inre Staden 367300 33669
Kungsholmen 369600 33880
Normalm 393800 36098
Östermalm 405800 37198
Södermalm 332700 30498

Med tanke på hur extremt låga löner många har (i förhållande till bostadspriserna) så kan jag inte se annat än att priserna på bostadsrätter i innerstaden kommer gå ner framöver.
Skulle dock gärna sett siffror på medianlön.

Anonym sa...

Re 10:15

Ovanligt korkad kommentar. Med ditt resonemang borde priserna aldrig gått upp till de här nivåerna men det har de uppenbarligen gjort vilket visar att ditt resonemang är fel.

Anonym sa...

Om man ska titta på löner är det ju bara lönerna hos de som köper, och gör det NU som är intressant... Det är en rätt liten delmängd av de som bor i innerstan... Dessutom är det inkomst i förhållande till lån som är avgörande för om någon har råd eller inte, inte förhållande till pris...

Anonym sa...

Rätt ointresant blogg. Så länge sverige rankas skyhögt, med högt kreditbetyg, investerare av sv. boobligationer anser sitt köp som 100 % säkert och omvärlden struntar i att sv. privatskulder med bostäder som säkerhet ligger sky högt, kommer absolut inga prisnedgångar inträffa inte i sthlms innerstad i alla fall.

Anonym sa...

Det där är en rätt naiv kommentar.
EU varnar Sverige för för hög privat skuldnivå.
Vill att vi inför amorteringskrav OCH att ränteavdraget tas bort.
Annars blir det böter från storebror.

Anonym sa...

Re: 17:18

Källa på det eller fantiserar du bara?

Anonym sa...

Re 19:48. Se nedanstående artikel, därifrån kommer citatet.

http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3422877.ece

"Sverige kan bygga hyreslägenheter och lånekostnaderna sjunker om tillgången på bostäder ökar, var kommissionens lösning.

Vidare vill kommissionen se att ränteavdrag och amorteringskrav stramas åt för att minska hushållens skuldsättning."

Anonym sa...

Jaha, det är alltså en fortsatt hög prisnivå (röd linje) men inte så många som vill betala dessa höga priser (blå linje). Trendmässigt har vi alltså en marknad där säljare och köpare inte tycks kunna enas om priset som förut. Detta kan lösas på två sätt:

1. Köparna tycker det är värt det högre priset och börjar köpa (blå linje rör sig uppåt).
eller
2. Säljarna måste sänka priserna för att få sålt (röd linje rör sig nedåt).

Riktigt spännande!!! Vi får väl facit framåt våren...

Anonym sa...

Eftersom det är otroligt enkelt att hyra ut en osåld lägenhet och bankerna ofta är villiga att hjälpa till så är det få människor som verkligen måste sälja och därmed accepterar ett lägre pris.

Prova att lägga upp en annons i blocket för t.ex. en lägenhet med 2 rok (~50kvm) i innerstaden. Du kan enkelt få 10 000 per månad och samtidigt välja o vraka bland respondenterna.

Prova att lägga upp en liknande lägenhet strax utanför tullarna och du kan nästan få lika mycket betalt, bara lägenheten ligger nära en tunnelbanestation.

Bygga tonvis med hyresrätter som kostar 10 000 för en normalstor 2:a är väl inte heller en perfekt lösning eftersom det fortfarande är billigare att äga sin lägenhet. För t.ex. 2 500 000 kronor i lån, med en ganska hög ränta på 4% och en avgift på 3000 per månad blir månadskostnaden 8833 kr per månad (efter skattesubvention på räntekostnad).

Ärligt talat har Stockholms bostadsmarknad byggt in sig i ett hörn och bostadsbristen är det som håller uppe priserna. Inte för att alla kanske har råd att låna 2,5 miljoner på banken, eller har kontantinsats, men därför att det går att hyra ut sin lägenhet enkelt i andra hand. Regeringen filar även på att ändra lagarna så att det blir ännu enklare att hyra ut en bostadsrätt i andra hand.

Anonym sa...

Re 26 mars 2012 10:15

Kolla på vad som har hänt med priset på pengar under denna tid och du får förklaringen till prisstabiliteten.

Anonym sa...

Re 08.40

Detta måste därmed betyda att köp av borätt i sthlms innerstad är totalt riskfritt eftersom banker gärna ser uthyrning istället för försäljning till lägre pris. Brf i sthlm är därmed säkrare än alla tillgångsslag mot prisfall, det betyder att tillgångslaget brf boende och medlemskap ej ingår i ett tillgångslag i en marknadsekonomi eftersom det förutsätter en form av risk att tillgångslaget kan gå såväl upp som ner i pris (oftast lån).

Anonym sa...

27 mars 2012 00:01: Omsättningen är inte lägre än tidigare år (kolla tex mäklarstatistik), det är de publika budgivningarna som är färre...

Anonym sa...

Stockholms "bostadsmarknad" är ett praktexempel på ett planekonomiskt misslyckande...

Anonym sa...

Jo, men så går andrahandshyresgästen till Hyresnämnden som beslutar (i princip alla fall de behandlar) att bostadsrättsägaren får ta och betala tillbaka 4000-5000 kr/månad till andrahandshyresgästen för denne ska inte betala mer än vad en likvärdig hyresrättstvåa kostar. Så är det.

Anonym sa...

På sikt går priserna alltid uppåt

Anonym sa...

27 mars 2012 19:25
Konstigt att inte alla gör det!

Anonym sa...

27 mars 2012 20:35
Liten tillrättaläggning.
På LÅNG sikt går priserna alltid uppåt NOMINELLT.

Anonym sa...

Re 9:40

Det räcker bra att veta för alla med bolån eftersom bolånen anges i nominella belopp.

Anonym sa...

Men en likvärdig hyrestvåa (nyproducerad) kostnar nästan lika mycket.

Kolla på www.bostad.stockholm.se
Där finns en 2a på 55 kvm på våning 3.
Hyran är 8238 kronor per månad.
Detta gäller Segeltorp av alla ställen.
Tillkommer gör förstås El och bredband.
Lägg på lite möbler och husgeråd så kan man ta ut 15% ytterligare (10% med endast möbler).
Där har du dina 10 000 per månad i Segeltorp!

Herengracht sa...

Gammal myt: "På sikt går priserna alltid uppåt".

Se Herengracht index:

http://www.inkomsten.se/herengracht-index-visar-att-bopriser-inte-alltid-stiger-over-tid/

Anonym sa...

ja, men tyvärr finns det inget som troligen kan sätta igång en stor korregering tex. 40%. Titta i tex. stockholm massiv inflyttning och lån verkar folk fixa på något sätt. Tidigare områden där folk som hade dåligt ställt eller riktiga låginkomst jobb bodde, kostar i dag ett par milj sek. Ca 2 milj sek verkar oftas vara ett minimum i medlemsavg. för att disp. mer än ett rum och kök och sedan tillkommer månads avg.

Anonym sa...

T.o.m. områden med mycket dåligt rykte har en kötid på flera år i bostad.stockholm.se

Det om något visar väl på hur desperata stockholmarna är att hitta någon stans att bo?

Den som kan köpa, även om det kostar mkt pengar, gör det för familjens trygghet.

Anonym sa...

Jag tror inte den lilla mängden hyreslägenheter påverkar bostadspriserna speciellt. Man kan nog lika gärna tänka bort dem och se det som att det bara finns brf och villor.

Det finns då ett utbud av bostäder i alla prisklasser om man ser på hela området där det går att pendla till Stockholm.

Priserna i just innerstaden styrs förstås inte av en desperat brist på bostäder utan om hur mycket det anses värt att bo centralt.

Trygghet för familjen hittar man både i innerstan och långt ut från stan, och i bra närförort, och i många pendeltågsförorter.

Anonym sa...

Re 8:20

Håller med till vissa delar. Har själv bott i villa i närförort men bor nu på Kungsholmen, samma pris på bostäderna men mycket högre livskvalitet nu i stan.

Närmare till bad, trevligare promenadvägar, mycket kortare restider, inget behov av bil utan klarar 95% av alla transporter med cykel. En trevlig bieffekt av det är en hälsommare livsstil. Dessutom spar det mycket pengar så totalt har jag lägre kostnader nu än tidigare.

Bättre skolor för barnen är en annan livskvalitet-fråga och det finns mycket annat som man upptäcker när man kommer in den gröna härliga stan vi har.

Anonym sa...

Herengracht: Nominellt går priserna alltid upp, även vid Heerengracht. Det är det som är relevant för den som sitter med bolån, eftersom bolånen faktiskt inte räknas upp med inflationen...

Anonym sa...

Jag tror nog att det är en desperat brist på vettiga lägenheter i innerstaden. Det mesta är sekelskift och annat skräp. Fattigthjonsgolv och/eller spröjsade fönster. Kakelugnar, rum i fil och annat elände. Lägenheter som ger en samma ångest som om man skulle bo i Tensta.
Inte konstigt då att priserna blir grova på de fåtal lägenheter som faktist går att bo i. Sen är det underligt att prisnivån smittar av sig på skräpet också.

Riv alla bostadshus från före kriget och bygg nytt!

Anonym sa...

Intressant att se att folk sitter kvar och säljer på gamla skyhöga värderingar, "Jag ska ha detta pris, det är medlemskapet värt, det har svensk fastighetsförmedling sagt" Väldigt många drar ochså tillbaka sina försäljningar, "optionen har detta värde, så är det, det har historien visat, jag kan inte ha fel" så resonerar väldigt många säljare just nu.

Anonym sa...

11:54: What? Jag vet inte var du gömt dig de senaste 3 månaderna, men så där var det i höstas, inte nu...

Anonym sa...

Re 11:54

Vilket dravel utan någon som helst substans, motsvarande hade någon annan kunnat skriva om potentiella köpare.

Var inte så bitter över att du inte har kunnat köpa en BR. Var nöjd med din nuvarande sits eller gör något åt den.

Skicka en kommentar