söndag 10 oktober 2010

Vecka 40

Genomsnittspris vecka 40 2010: 56 100 kr / kvm, prisnedgång för femte veckan i rad.


44 kommentarer:

Anonym sa...

Räntorna måste upp några procentenheter för att det skall bli fart i nedgången

Anonym sa...

nedgång för femte veckan i rad, ändå är trenden upp o snittet betydligt högre än i våras o somras.

Anonym sa...

äääh det har varit missvisande statistiskt underlag senaste 5 veckorna. bara o titta på tex.hempris.se

Anonym sa...

Kommer skjuta uppåt några tusenlappar / kvm sista månaderna i år

Anonym sa...

varför tror du det kl 9:23 ? Alla snackar ju om bubbla...

Kalla mig O sa...

@ anonym 17:29: Vågar man hoppas på en liten utläggning om varför uppgifterna på hempris.se bör ses som mera tillförlitliga än de här hos Kongo-Lasse?

Anonym sa...

Bubblor kommer alltid oväntat, det är en naturlag. Att därför tro att det ska komma en bubbla för att många tror det har ingen grund.
(jag är inte 9:23 men ger mitt svar ändå)

Anonym sa...

Re: 18:36. Jag svarar på detta också även om frågan inte var riktad till mig.

Hempris.se har ett betydligt större underlag av försäljningar än denna site och därför är det rimligt att tro att deras siffror har mindre felprocent. Däremot visar de inte bara innerstan så om man främst är intresserad av det är denna site ändå mer intressant.

Anonym sa...

denna visar exakt korrekta siffror, tyvärr med lite eftersläp, septembersiffrorna kommer 12:e ??
http://www.valueguard.se/stockholmbr

ska vi alltså tro på Kongos siffror ska det vara ner 3-4% när sept siffror kommer ?? knappast troligt.

Anonym sa...

Nu spricker bubblan. Tydligare tecken ær svårare att finna ...

http://www.dn.se/bostad/vindsvaningar-har-blivit-ett-satt-att-leva-1.1185309

Anonym sa...

12.00 SKITSNACK, det finns absolut ingen bubbla så länge massor av MUPPAR, som tex du, snackar om bubbla, Bubblor kommer alltid oväntat, det är en naturlag.

Marcel Ballage sa...

Ett annat tecken är att de som snackar om bubblor förlöjligas... vilket Anonym 12.53 just bevisade.

Anonym sa...

Jag tror 12.53 saknar insikt i bubbelfenomenens psykologi. Kommer du ihåg it-bubblan? Det talades om den i flera år. Tidningarna skrev om den och ekonomerna varnade för den. När den stora massan till slut tröttnat på domedagsprofeterna och accepterat att det nog trots allt var en "ny ekonomi" - då sprack allt. Knappast en blixt från en klar himmel.

Sen kan man fråga sig varför du är så aggressiv? Priser går upp, priser går ned. Who gives a shit?!

Anonym sa...

17.26 Det verkar som du give a shit, du är ju här, och t o m skriver inlägg.

Anonym sa...

Hörrudu du, kl 17.26 har du nåt belägg för ditt påstående?? Så var det verkligen inte, ett fåtal tidningsartiklar och ett fåtal ekonomer, inte som nu när det princip är den stora massan som påstår att en bostadsbubbla finns, men ett fåtal som har koll, vet att det inte existerar nån bubbla o priserna kommer gå upp, o jämförelsen mellan IT bubblan o denna påstådda bostadsbubbla är helt felaktig.

Kalla mig O sa...

Så var finner jag utförlig redogörelse för vilket källmaterial hempris.se och valueguard.se/stockholmbr använder? (Eller för all del Lasse Kongo.) Folk kan naturligtvis roa sig till döddagar med att påstå att den ena är mera tillförlitlig än den andra men det finns knappast anledning att ta slika påståenden på allvar när de inte motiveras med någonting annat än lösa utsagor om att den ena har större källmaterial än den andra.

@ anonym 20:15 Vad har du för belägg för den stora massans tro på en bostadsbubbla?

Anonym sa...

Stora massan tror på bostadsbubbla = Ja, jag har gjort empiriska studier, varje artikel om bostadspriser senaste året, som går att kommentera, har jag fört statistik på, av 13.454 inlägg har 10.780 talat om en bubbla, eller sjukt höga priser, prisfall kommer etc. Sålunda 80% tror på bostadsbubbla, statistiskt säkertällt +-7,5%.

Anonym sa...

ny statistik från hempris.se nu och det visar på fortsatt stark uppgång. Klart högre än toppen 2010 nu.

Anonym sa...

Kalla mig 0
angående valueguard, har du kollat dessa två filer på hemsidan??
Relaterade länkar
Factsheet (pdf)
Datasheet (Excel xls)

Kalla mig O sa...

@ anonym 21:20: Ja, de säger inte så mycket mer än att grunddatan kommer från Svensk Mäklarstatistik AB. I och med att det rör sig om en hedonistisk prismodell (hedonic price model) och därtill ett index är de komponenter som ingår och exakt konstruktion snarast av ännu större intresse än när det är fråga om simpel kr/kvm.

@ anonym 21:08: Snälla du, kommentarer på internet?! Utifrån tidningarnas kommentarsfält att döma skulle SD fått uppemot 30% av rösterna och PP nästan lika mycket. Undermåligt källmaterial minst sagt.

Anonym sa...

12 oktober 2010 12:53:

Skønt att du har humor .....

Anonym sa...

En bostad är alltid en säker investering på sikt. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Det är bara att köpa

Anonym sa...

bubbla elller inte. aggresiva kommentarer hit och dit. verkar onekligen engagera i alla fall. tittar man på kurvorna så verkar ju stagnationen vara ett faktum men om det går ner i snitt är väl svårt att säga idag. bara man har kontantinsats på 25% så är väl det mesta safe resonerar jag. och jag är klok.

Anonym sa...

19.26 är du blind din jubelidiot ?

Anonym sa...

Priserna på bostadsrätter och småhus steg mer än väntat under tredje kvartalet, men uppgången väntas plana ut under fjärde kvartalet och försäljningen bedöms ta allt längre tid. Bolånetaket är en bidragande orsak till att uppgången i bostadspriserna bryts.

Det skriver SBAB i sin mäklarbarometer på torsdagen

Anonym sa...

Ja någon gång ska väl även SBAB få rätt, kanske kan den första gången bli just denna, eller så har de fel igen...

Intressant att se att http://www.hempris.se visar att priserna spikar rakt upp sedan ett par veckor tillbaks. De har en större bas eftersom de visar priser i hela Stor-Stockholm men så olika borde det väl ändå inte vara.

Anonym sa...

Det som hänt senaste veckorna är att snittstorleken ökat. Det beror förmodligen på att folk med små lägenheter (som har de högsta kvadratmeterpriserna) försökte få ut dem innan nya reglerna trädde i kraft. Därför säljs färre av de minsta lägenheterna nu, och de större har ju som bekant lägre kvadratmeterpriser.

Nåt som vore intressant är att ha separata grafer för priser i olika storleksklasser. Misstänker att de små lägenheterna står för hela fallet de senaste veckorna, men i princip för hela uppgången under perioden innan också.

Anonym sa...

Samma kontantinsats köper inte längre lika dyra lägenheter. En köpare med en kontantinsats på 200 000 kr kunde tidigare köpa en lägenhet för 2 miljoner vid 90% belåning. Samma köpare kan numera inte köpa en lägenhet för mer än ca 1,3 miljoner vid 15% kontantinsats. Exemplet blir än värre för tidigare SBAB-kunder och 95% belåning, de har inte råd med lägenheter för mer än ca 700 tusen med 100 tusen i kontantinsats.

Den grupp som inte längre har råd att köpa i innerstan är nu hänvisad till närförort eller ännu längre ut. Det är en grupp som tidigare inte ens haft en tanke på att köpa utanför innerstan men som nu inte har något val. De budar nu på objekten de har råd med, vilket driver upp den generella prisnivån för hela Stor-Stockholm.

Anonym sa...

12:05
hört talas om blancolån?

Anonym sa...

Sådärja, fortsatt upp enligt Valueguard, Kongos siffror som men normalt är dom spot-on, är som sagt väldigt missvisande just nu,
http://www.valueguard.se/stockholmbr

Dr Alban

Anonym sa...

Runt 1990-1992 jobbade jag i Hjorthagen, i Ropsten och gick i många lägenheter som byggdes runt 1936 som nödbostäder åt arbetarna på gasverket. De ä små, trånga och rätt enkla. Då gick på cirka 250 000-3000000 kr, om någon ville köpa.

Nu säljs samma BR, som är ädre och även mer omoderna, för runt 2 000 000 kr. Området heter Abissinien och är dyster på höstkvällarna.

Där har en enorm bostdsbubbla!
James

Anonym sa...

Nix, det blir fortsatt ökande priser, särskilt i områden med bostadsbrist. Redan för ett halvår sedan blev vi aviserade om det s.k. lånetaket. Bankerna har reviderat sina utlåningsmodeller och ger in blanco-lån i de ganska få fall där kontantinsatsen understiger 15%. Det rör sig då om lån till kredittagare med god återbetalningsförmåga . Många personer har väntat med att köpa pga att man spekulerat i stålbad efter införandet av nämnda s.k. lånetak men stålbadet har uteblivit. När de nu insett detta faktum så har de kvickt börjat leta objekt på marknaden och budar desperat på lägenheter i hopp om att kunna ta marknaden i svansen innan den sticker iväg upp med raketfart. Kvadratmeterpriserna bubblar och rusar i höjden. Den som tvivlar på detta kan själva gå in och kolla på budgivningarna på nätet. För varje vecka tycks det bli dyrare.

Anonym sa...

18:56 Ja just det ja, att jag inte tänkte på det. Blancolånen kommer att driva upp priserna. Det låter troligt.

Anonym sa...

20.47
Stick din dryga fjant.

Anonym sa...

20.51
Barnunge

Anonym sa...

Jag går in på en visning på en liten 31 kvm etta på kungsholmen som just nått bud om 2 miljoner.

En 70-talist med glasartad blick och släpande steg vandrar runt bland citrusfrukterna och mumlar "på sikt är det alltid en bra affär".

En annan 80 talist med mamma i släptåg har ett fånleende på läpparna och deklarerar att "så länge man klarar räntan så är det ju som att hyra". "Att köpa bostad är den bästa investering du kan göra" konstaterar mamman snusförnuftigt.


Jag känner mig som en relik från svunna tider när jag inser att jag är den enda i församlingen som tänker på att amortera. Flyr ut på gatan, i friheten. Det här tåget tänker jag inte hoppa på.

/Realisten

Anonym sa...

realisten - du platsar inte i en 31m2 på kubgsholmen ? lite patetiskt faktist...

Anonym sa...

Fuck off 19.29
/Realisten

Anonym sa...

Håller pårealisten. Klart man ska amortera. det kommer också bli tvingande som det andra steget i Borgs/Ingves plan mot bubblan om inte 15% regeln biter (kolla var de bor, inte sthlm). Det sa de själva innan valet.

Anonym sa...

Realisten - du är verkligen en relik från svunna tider
9:26 - du också

Anonym sa...

Jag måste bara säga att jag är förbluffad över de priser som råder för bostäder i Sthlm.

Om jag relaterar till min egen situation där jag är högutbildad i 30-årsåldern med ca 55kkr i månadslön så känner jag ändå inte att jag vågar att köpa en lägenhet. Min egen bedömning är ändå att min lön är hög i förhållande till "snittet".

Jag ifrågasätter därför rimligheten i det hela. Är det så att jag har för låg lön i förhållande till övriga spekulanter på bostadsmarknaden eller är det bostadspriserna som är för höga?

Nu är det iofs dock så tursamt att jag har ett bra hyreskontrakt så det spelar ingen större roll. Men jag funderar ändå över det hela.... Det kanske är just att jag redan har ett boende som gör att jag är för försiktig och inte vågar satsa?
Fattig eller försiktig...

Anonym sa...

Fattig eller försiktig...
tycker du resonerar som en alzeimers-gumma.

Anonym sa...

Och jag tror du ljuger om utbildning o lön, snarare 20k i lön om du ens har jobb ???
/mvh Dr Alban

Anonym sa...

barnunge

Skicka en kommentar